Τοπικές Πράσινες Συμφωνίες,
προτείνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι.
H τοποθέτησης του Μιχάλη Τρεμόπουλου, στο συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας –ΕΝΠΕ:
“Αγαπητοί συνάδελφοι
Στο χαιρετισμό μου ως εκπροσώπου των Οικολόγων Πράσινων έκανα και κριτική στα κακώς κείμενα. Στην τοποθέτησή μου ως συνέδρου στο συνέδριο της ΕΝΠΕ, θα εστιάσω σε θετικές προτάσεις, σε κάποιους τουλάχιστον από τους τομείς που μπορούν να παράξουν έργο οι εκλεγμένες Περιφέρειες.
Ακριβώς γιατί για τους Πράσινους έχει περάσει προ πολλού η εποχή της απλής καταγγελίας των προβλημάτων που βιώνουν οι πολίτες. Το οικολογικό κίνημα αγωνίζεται ήδη από τη δεκαετία του ’70 και πράσινες λύσεις έχουν εφαρμοστεί με επιτυχία σε πλήθος ευρωπαϊκών πόλεων.
Με πολύχρονους αγώνες, αρκετές πράσινες προτάσεις έχουν εφαρμοστεί στην πράξη, λειτουργώντας με επιτυχία και κάνοντας τη ζωή καλύτερη. Οι Πράσινοι δίνουν το παρόν στις μάχες μέσα και έξω από τους θεσμούς για ποιότητα ζωής, για ελεύθερους χώρους, για επιστροφή της φύσης στην πόλη, για μέσα μαζικής μεταφοράς ποιοτικά και φθηνά, για πόλη φιλική στον πεζό, το ποδήλατο και τα άτομα με ειδικές ανάγκες, για σεβασμό των άλλων μορφών ζωής, για άλλη χωροταξία, που να κάνει τη ζωή μας ποιοτική.
Η πρόταση των Πράσινων για μια Πράσινη Κοινωνική Συμφωνία αποτελεί έξοδο από την περιβαλλοντική και την οικονομική κρίση. Είναι ταυτόχρονα μια πρόταση για μια Τοπική Πράσινη Συμφωνία, για κάθε πόλη, για κάθε περιφέρεια. Είναι ένα φιλόδοξο σχέδιο, που μπορεί να λειτουργήσει, ΑΝ κάθε πόλη, κάθε περιφέρεια συμμετέχει ενεργά, ενισχύεται να επενδύσει σε πράσινους τομείς και έτσι εμπλέκεται ενεργά στη δημιουργία θέσεων εργασίας, στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, στη μείωση της πίεσης πάνω στις μη ανανεώσιμες πηγές, στην ανάπτυξη της καινοτομίας και της πράσινης τεχνολογίας, στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και στην πραγματική ευημερία.
Οι Πράσινες Τοπικές Πολιτικές είναι η ραχοκοκαλιά των πράσινων πολιτικών, η καλύτερη απόδειξη ότι οι Πράσινοι μπορούν να διοικήσουν και να υπηρετήσουν το συλλογικό συμφέρον και από θέσεις ευθύνης. Στο πλαίσιο της Αυτοδιοίκησης, μπορούν να συμβάλουν στη βελτίωση των δημόσιων μεταφορών, στη βελτίωση της μόνωσης των σπιτιών, στην ανακύκλωση απορριμμάτων με αποδοτικό τρόπο, στην ανάπτυξη τρόπων μετακίνησης με χαμηλή εξάρτηση από ορυκτά καύσιμα κ.α.
Αγαπητοί συνάδελφοι, υπηρετώ το θεσμό της Αυτοδιοίκησης από το 1998. Και γνωρίζω ότι μέσα στις συνθήκες της κρίσης, το έργο των αυτοδιοικητικών αρχών είναι πολύ πιο δύσκολο. Σίγουρα, αρκετά ζητήματα μπορούν να λυθούν και χωρίς λεφτά. Αρκεί να μπουν και οι πολίτες στο προσκήνιο, να στηριχτούν πρωτοβουλίες και δίκτυα κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας και να μπορέσουμε με αισιοδοξία να βάλουμε σήμερα τις βάσεις για να αναβαθμίσουμε τις πόλεις μας, να ανασυγκροτήσουμε τις περιφέρειες, να ξαναφτιάξουμε τις ζωές μας.
Ως συμβολή, ενημερώνω όσους δεν το γνωρίζουν, ότι με βάση την εμπειρία δυόμισι χρόνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τη συμμετοχή μου -με την ιδιότητα του αντιπροέδρου- στην Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης, έχω εκδώσει μια συνοπτική παρουσίαση των
χρηματοδοτικών εργαλείων που είναι διαθέσιμα για την Αυτοδιοίκηση, τους Δήμους και τις εκλεγμένες Περιφέρειες, για “πράσινες” επενδύσεις, με στόχο τη βιώσιμη περιφερειακή και τοπική ανάπτυξη. Είναι copyleft, ελεύθερα διαθέσιμο στη σελίδα
www.tremopoulos.eu. Προφανώς αυτά δεν αρκούν. Χρειαζόμαστε και ένα άλλο
όραμα.