Το πιθάρι κομποστοποίησης !


Ένα μαγικό πιθάρι παραγωγής φυσικού υγρού λιπάσματος από τα υπολείματα της κουζίνας σας!

Το πιθάρι κομποστοποίησης, παρόλο που μας κερδίζει και αισθητικά, δεν έχει μόνο διακοσμητικό ρόλο. Στο πάνω μέρος του έχει κάδο όπου μπορούμε να βάλουμε όλα τα μη μαγειρεμένα φυτικά υπολείμματα που παράγονται καθημερινά στην κουζίνας μας (φρούτα, λαχανικά, υπολείμματα καφέ, τσαγιού, τσόφλια αυγών κ.ά). Με αυτό τον τρόπο πετυχαίνουμε και να λιγοστεύουν τα σκουπίδια στο σπίτι μας και να παράγουμε υγρό λίπασμα για τα φυτά μας.

Η διαφορά με τους κοινούς πλαστικούς κάδους κομποστοποίησης είναι ότι το πιθάρι μας έχει την μοναδική παγκόσμια κατοχυρωμένη πατέντα παραγωγής υγρού λιπάσματος (χούμου). Στο κάτω μέρος του έχει μια βρύση. Όταν την ανοίξουμε βγαίνει ένα σκούρο άοσμο υγρό. Αυτό είναι το οργανικό λίπασμα που έχει παραχθεί από τα οργανικά υπολείμματα που έχουμε βάλει στον κάδο.

Το πιθάρι κομποστοποίησης φαίνεται εξωτερικά σαν ένα όμορφο παραδοσιακό πολύγλαστρο πήλινο. Κάθε ένα είναι μοναδικό γιατί είναι χειροποίητο και ψημένο σε παραδοσιακό φούρνο σε εργαστήρι στο Θραψανό (παραδοσιακό χωριό κεραμοποιών στην Κρήτη, ξακουστό παγκόσμια για τα πήλινα). Επιπλέον ο κρητικός πηλός, με τον οποίο είναι κατασκευασμένο το πιθάρι, είναι περιζήτητος και θεωρείται από τους ποιοτικά καλύτερους πηλούς στον κόσμο.

Το πιθάρι κατασκευάζεται σε παραδοσιακό εργαστήρι με τον φημισμένο κρητικό πυλό στο Θραψανό, χωριό της Κρήτης ξακουστό σε όλο τον κόσμο για τα κεραμικά του, παραδίδεται με τον κάδο κομποστοποίησης και τους γαιοσκώληκες και η βάση, το χώμα και τα φυτά περιλαμβάνονται κατόπι παραγγελίας.

Λειτουργία και χρήση


  • Το πιθάρι στο πάνω μέρος έχει κάδο χωρητικότητας 50 lt όπου μπορούμε να πετάμε τα οργανικά υπολείμματα του σπιτιού μας.
  • Γύρω από αυτό τον κάδο και διαμετρικά στο πιθάρι μπορούμε να φυτέψουμε ότι είδος φυτού θέλουμε.
  • Η λειτουργία του πιθαριού βασίζεται στη χρήση γαιοσκωλήκων που υπάρχουν στο κάτω μέρος του, πάνω από το φυσικό φίλτρο.
  • Όταν ποτίζουμε, το νερό φιλτράρεται περνώντας στο κάτω μέρος του πιθαριού που υπάρχει μια βρύση όπου μπορούμε να πάρουμε το φυσικό μας λίπασμα.
  • Έτσι μπορούν να μετατραπούν σε φυσικό υγρό λίπασμα τα οργανικά υπολλείματα μιας τετραμελούς οικογένειας, δηλαδή 3 με 5 λίτρα την ημέρα!

Τι ρόλο παίζουν ακριβώς οι γαιοσκώληκες στη λειτουργία του πιθαριού;

Οι γαιοσκώληκες τρέφονται από το χώμα και τις οργανικές ουσίες που υπάρχουν στο πιθάρι. Στο πεπτικό τους σύστημα γίνεται μια χημική διάλυση των τροφών και τα αποβάλουν σαν χουμοποιημένη κοπριά (κομπόστ), δηλαδή λίπασμα χωρίς δυσάρεστες οσμές. Χημική ανάλυση του υγρού δείχνει ότι περιέχει σε σχέση με το κοινό χώμα:

  • 7 φορές περισσότερο φωσφορικά οξέα
  • 19 φορές περισσότερο κάλιο
  • 5 φορές περισσότερο νιτρικό άζωτο
  • 2,5 περισσότερο ασβέστιο

το ίδιο πολαλπλάσιες είναι και οι ποσότητες των ιχνοστοιχείων (σίδηρος, μαγγάνιο, ψευδάργυρος, χαλκός, βόριο).
    1. φρούτα, λαχανικά, αγριόχορτα, γκαζόν και άλλα φυτά του κήπου μας σε μικρά κομμάτια 
    2. φλούδες και υπολείμματα από διάφορα φρούτα, κρεμμύδια, πατάτες καρότα, κάστανα κ.ά.
    3. πριονίδια, ξερόχορτα κ.α.
    4. υπολείμματα από καφέ και τσάι
    5. τσόφλια αυγών και υπολείμματα ωμών φαγητών
    6. στάχτη από το τζάκι μας
    ΠΡΟΣΟΧΗ!
    Για τη σωστή λειτουργία της κομποστοποίησης,
     ΜΗ ρίχνετε στο πιθάρι:
    1. μαγειρεμένα φαγητά ή γλυκά
    2. λίπη και έλαια
    3. ζωικά υπολείμματα (τυροκομικά, κρέας, κόκαλα) 
    4. αλάτι
    5. πλαστικά, γυαλιά, χρώματα, μέταλλα, οτιδήποτε μη οργανικό 
    6. όξινα ή εσπεριδοειδή (πορτοκάλια, λεμόνια κτλ)

      Αποτελέσματα από τη χρήση του πιθαριού κομποστοποίησης


      1. Δημιουργία ενός υγρού φυσικού λιπάσματος (κομπόστ) 
      2. Μείωση των οικιακών μας απορριμμάτων
      3. Δημιουργία στο χώρο μας ενός όμορφου μικρού κήπου με όλα τα είδη φυτών: στο πιθάρι μπορούμε να φυτέψουμε βότανα, μυρωδικά, καλλωπιστικά ακόμα και δέντρα! 
      4. Εξοικονόμηση νερού για πότισμα, αφού μπορούμε να ποτίσουμε το ίδιο το πιθάρι καθώς και τα υπόλοιπα φυτά μας με το υγρό λίπασμα που βγαίνει από το κάτω μέρος του!
      5. Εξοικονόμηση χώρου, φυτεύοντας στο πιθάρι από 12 έως 18 φυτά, σε λιγότερο του 1 τ.μ.

      Πότε μπορεί να χρησιμοποιηθεί το υγρό κομπόστ;

      Το υγρό κομπόστ είναι έτοιμο σε δύο με τρεις εβδομάδες από τη στιγμή φύτευσης και χρήσης του πιθαριού.

      Από κει και έπειτα κάθε δεύτερη μέρα το υγρό λίπασμα είναι έτοιμο για χρήση αραιώνοντας το (1 λίπασμα - 1 νερό).

      Τα πολιτιστικά μονοπάτια της Αίγινας !

        Τα πολιτιστικά μονοπάτια   Select Language Τα πολιτιστικά μονοπάτια της Αίγινας  είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του Δήμου Αίγινας με τη...