ΦΙΛΑ ΜΑΤΕΡ ΑΙΓΙΝΑ [Αίγινα, Αγαπημένη Μητέρα] - Πίνδαρος, Λυρικός Ποιητής
Δεκάλογος για να μην πετάμε τίποτα!
Ένας δεκάλογος (από την wwf) με έξυπνες πρακτικές κατά της σπατάλης σε περιμένει! Χρειάζονται τρία απλά βήματα: Να τον διαβάσεις, να τον εκτυπώσεις και να τον κρεμάσεις στην πόρτα του ψυγείου σου! Ο δεκάλογος θα σου υπενθυμίζει καθημερινά τι μπορείς να κάνεις ώστε η σπατάλη φαγητού να γίνει παρελθόν!
Θα δεις ότι από την πρώτη κιόλας μέρα θα αρχίσεις να αξιοποιείς καλύτερα τα τρόφιμα και... τα χρήματά σου!
Βρες πιο κάτω το αρχείο προς εκτύπωση (pdf).
Ο Νίκος Καζαντζάκης γεννήθηκε στις 18 Φεβρουαρίου 1883
Ο Νίκος Καζαντζάκης (18 Φεβρουαρίου 1883 - 26 Οκτωβρίου 1957) μυθιστοριογράφος, ποιητής και θεατρικός συγγραφέας. Αναγνωρίζεται ως ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες λογοτέχνες και ως ο περισσότερο μεταφρασμένος παγκοσμίως. Έγινε ακόμα γνωστότερος μέσω της κινηματογραφικής απόδοσης των έργων του Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται, Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά και Ο Τελευταίος Πειρασμός.
Μυκηναϊκές συνήθειες επιβιώνουν και σήμερα στην Αίγινα!
Τα αποτελέσματα των ερευνών στον προϊστορικό οικισμό Λαζάρηδων
Μυκηναϊκές συνήθειες επιβιώνουν και σήμερα στην Αίγινα
Της ΝΙΝΕΤΤΑΣ ΚΟΝΤΡΑΡΟΥ - ΡΑΣΣΙΑ - Ελευθεροτυπίαιχθυοκαλλιέργεια - Ανάπτυξη με βαρύ οικολογικό αποτύπωμα
Η ιχθυοκαλλιέργεια ως γνωστόν, κατηγορείται για βαρύ οικολογικό αποτύπωμα.
"Θα ήταν παράτολμο, στις εποχές που ζούμε, να τεθούμε εναντίον μιας κερδοφόρας οικονομικής δραστηριότητας «με εξαγωγικό προσανατολισμό» όπως οι υδατοκαλλιέργειες. Ωστόσο, οι υδατοκαλλιέργειες (ειδικά στη Δυτική Ελλάδα) συνδέονται με προβληματικές καταστάσεις – υπεύθυνες και για τη σημερινή κρίση."
...και συνεχίζει:Χωροταξία για νομιμοποίηση της αυθαιρεσίας
Όλοι θα θέλαμε ένα χωροταξικό σχεδιασμό για να «βάλει τάξη», καθορίζοντας ειδικές περιοχές ανάπτυξης υδατοκαλλιεργειών και επισημαίνοντας τι πρέπει να διορθωθεί. Ωστόσο, το Χωροταξικό Σχέδιο για τις Υδατοκαλλιέργειες δεν φτιάχτηκε γι’ αυτό. Κατά γενική ομολογία, απλά επιχειρεί να προστατέψει ...
νομικά τις μονάδες από προσφυγές θιγόμενων κατοίκων. Δεν επιχειρεί βελτιώσεις – σαν να ήσαν όλα ιδανικά. Ο καθένας εξακολουθεί να μπορεί να εγκαταστήσει μονάδα όπου θέλει, «τακτοποιούνται» οι εκάστοτε αυθαιρεσίες και χωροθετούνται οι ήδη υφιστάμενες μονάδες.
Πώς να πάρουμε στα σοβαρά ένα χωροταξικό που δεν προτείνει απομάκρυνση των υδατοκαλλιεργειών από τον κλειστό Αμβρακικό Κόλπο, αποκρύπτοντας, μάλιστα, τα τεράστια προβλήματα; (Η σχετική μελέτη ισχυρίζεται ότι δεν έχει ερμηνευτεί το φαινόμενο των μαζικών θανάτων ψαριών στους κλωβούς, ενώ έχει αποδειχτεί ότι οφείλεται σε ανοξικές συνθήκες λόγω της επιβάρυνσης του Κόλπου με οργανικά υπολείμματα – άρα και από τις υδατοκαλλιέργειες.)Όσον αφορά στο Ιόνιο, η ακτή της Ακαρνανίας και το κλειστό αρχιπέλαγος (μια εκπληκτική περιοχή σε φυσική ομορφιά, οικολογική αξία και θαλάσσια ζωή – αλλά και με αδύναμη τοπική αντίσταση) ορίζεται ως Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ). Πρακτικά, δεν υπάρχει «οργάνωση» ούτε όριο σε εγκατάσταση μονάδων. Καμία υπηρεσία δεν έχει τη δυνατότητα (προσωπικό, ειδικότητες, χρόνο) να αξιολογήσει τις προτάσεις, ούτε υπάρχει μηχανισμός ελέγχου. Σε συνδυασμό με την «κάλυψη» για τους επενδυτές, ο καθένας κάνει ό,τι θέλει. Αυτό δεν είναι χωροταξία.
Οικονομία χωρίς κοινωνικό προσανατολισμό
Πολλοί ισχυρίζονται ότι η σημασία των υδατοκαλλιεργειών για την εθνική οικονομία είναι τόσο μεγάλη ώστε αξίζει να τις στηρίξουμε επιλεκτικά απέναντι στην ελεύθερη αλιεία, παραβλέποντας τα προβλήματα στο περιβάλλον. Ωστόσο, οι υδατοκαλλιέργειες είναι μια παραγωγική διαδικασία «έντασης κεφαλαίου», με κέρδη για λίγους – ενώ η παραδοσιακή αλιεία είναι «έντασης εργασίας», με σημαντικό κοινωνικό όφελος.
Μειώνω - Επαναχρησιμοποιώ - Ανακυκλώνω!

Μειώνω - Επαναχρησιμοποιώ - Ανακυκλώνω
Από OLIVE GREEN
Με αυτό το σύνθημα 7 έως τώρα εταιρείες συνεταιριστικές και λαϊκής βάσης ανακυκλωνουν τα απορρίματά τους , καθαρίζοντας το περιβάλλον και αποκομίζοντας οικονομικά οφέλη , για τους πολίτες και τις κοινωνίες! Ενα πρωτοποριακό οικολογικό εγχείρημα που προσφέρει διεξόδους ...πραγματικής ανάπτυξης στην πιο ζοφερή μεταπολεμική περίοδο στη χώρα μας . Η πατέντα είναι 100% ελληνική και απασχολεί ήδη πολλές περιοχές , αλλά και διεθνείς οργανώσεις και φορείς! Όπως θα φαντάζεστε ΔΕΝ απασχολεί την ελληνική πολιτεία ...Της αρκεί το εικονικό ...success story!
- Πρόκειται για : την Λακωνική Βιοενεργειακή ΑΕ, στη Σπάρτη, την Αρκαδική Εναλλακτική ΑΕ,στην Τρίπολη, την ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. «Καλλονή - Κελλιά», στην Τήνο, την αστικός μη κερδοσκοπικός συνεταιρισμός ΜοίκοΝΟΣ, στη Μύκονο, την ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. της Πάτρας, την υπό ίδρυση ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. στην Ικαρία ( και την υπό ίδρυση ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. ΑΙΓΙΝΑ ΟΙΚΟ-ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ)
Οι αρχές της Λακωνικής Μεθόδου Διαχείρισης Απορριμάτων (ονομάστηκε έτσι απο τον τόπο πρώτης εφαρμογής και τον εμπνευστή της ) είναι σημαντικό να βρίσκονται στα υπόψιν όλων μας, μιας και προσφέρουν την θεωρητική βάση για την εφαρμογή και ανάπτυξη και σε άλλες περιοχές. Και λόγω των συνθηκών που ζούμε αποτελεί μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για να πιστέψουμε ξανά πως μπορούμε να κάνουμε πολλά , ενωμένοι !
...... περισσότερα εδώ
Διεθνές Βραβείο Νίκου Καζαντζάκη
Βραβείο Καζαντζάκη για ξεχωριστούς καλλιτέχνες
Κατά την πρόσφατη Παγκόσμια Συνέλευση της, που έγινε στην Μελβούρνη, η ΔΕΦΝΚ, αποφάσισε τη συγκέντρωση και δημοσίευση της αλληλογραφίας του σπουδαίου Κρητικού συγγραφέα.
Όπως επισημαίνεται στο ενημερωτικό δελτίο της ΔΕΦΝΚ “Synthesis” (το οποίο εκτός από τα αγγλικά, γαλλικά, ελληνικά, ισπανικά, ιταλικά, πορτογαλικά και ρωσικά θα δημοσιεύεται στο εξής και στα ιαπωνικά, κινέζικά και γερμανικά), ο Νίκος Καζαντζάκης υπήρξε μεγάλος επιστολογράφος. Εκατοντάδες είναι οι επιστολές που αντάλλαξε με την οικογένειά του, τους φίλους του και διάφορους συγγραφείς και ανθρώπους των γραμμάτων.
Η Ελένη Καζαντζάκη έχει δημοσιεύσει ήδη τα γράμματα στον Παντελή Πρεβελάκη, ενώ το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη έχει δημοσιεύσει και άλλα γράμματα, εντελώς πρόσφατα δε την αλληλογραφία του με την οικογένεια Αγγελάκη.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)
Τα πολιτιστικά μονοπάτια της Αίγινας !
Τα πολιτιστικά μονοπάτια Select Language Τα πολιτιστικά μονοπάτια της Αίγινας είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του Δήμου Αίγινας με τη...

-
ΑΙΓΙΝΑ, ΓΗ ΠΕΤΡΑΣ: Γεωλογία, λατομεία, αρχιτεκτονική Η πέτρα, διαχρονικό στοιχείο στην ανθρώπινη ζωή αποτελεί για την Αίγινα ένα σημαντικό...
-
Τα πολιτιστικά μονοπάτια Select Language Τα πολιτιστικά μονοπάτια της Αίγινας είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του Δήμου Αίγινας με τη...
-
ΣΚΕΦΤΗΚΑΤΕ ΠΟΤΕ ? Άρθρο του καθηγητή οικονομικών Λιότσιου Σ.Βασίλη “Κανένας δεν είναι περισσότερο δούλος ,από αυτόν ,που εσφαλμένα πιστεύει...