ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΛΩΝΑ ?

Έκοψαν δέντρα σε αρχαιολογικό χώρο στην Αίγινα για να μπουν ομπρέλες!


Την παραμόρφωση του αρχαιολογικού χώρου της Κολώνας στην Αίγινα, με τη διάνοιξη δρόμων και την κοπή 40  δέντρων, καταγγέλλουν κάτοικοι του νησιού. 

Ο αρχαιολογικός χώρος Κολώνα στην Αίγινα πριν ανάψει το πράσινο φως για τις εργασίες.
     Σύμφωνα με τις καταγγελίες, μπουλντόζες ισοπέδωσαν την περιοχή, προκειμένου να τοποθετηθούν ομπρέλες και ξαπλώστρες για την εκμετάλλευση της παρακείμενης παραλίας από ιδιώτη. Οι εργασίες «πάγωσαν» μετά τις σφοδρές αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας και την παρέμβαση της αρχαιολογικής υπηρεσίας. Παρ' όλ' αυτά, οι κάτοικοι κάνουν λόγο για ανοχή της Δημοτικής Αρχής και ζητούν την αποκατάσταση του χώρου στην αρχική του μορφή.
Ο αρχαιολογικός χώρος Κολώνα βρίσκεται, πολύ κοντά στο λιμάνι και την πόλη της Αίγινας. Έχει λάβει το όνομά του από τους Βενετσιάνους ναυτικούς, οι οποίοι χρησιμοποιούσαν τις κολώνες του ναού του Απόλλωνος -που δεσπόζει στο σημείο- ως σημάδι προσανατολισμού. Ο ναός χρονολογείται στον 6ο αιώνα π.Χ ενώ στο σημείο ήκμασε προϊστορικός οικισμός περίπου το 2500 π.Χ. Εκτεταμένες ανασκαφές έχουν πραγματοποιήσει μεταξύ άλλων στον χώρο η Βαυαρική Ακαδημία και η Αυστριακή Αρχαιολογική Σχολή.
   Η παραλία της περιοχής ήταν παρθένα μέχρι τον Μάιο του 2013, οπότε ο Δήμος της Αίγινας ανακοίνωσε δημοπρασία για το δικαίωμα εκμετάλλευσης της παραλίας με αρχική τιμή προσφοράς τα 2.000 ευρώ. Τελικά, ενοικιάστηκε  με ετήσιο ενοίκιο 2.000 ευρώ.
Η έκταση που ισοπεδώθηκε και διανοίχθηκε δρόμος για να εισέρχονται τα αυτοκίνητα στην πλαζ που επρόκειτο να δημιουργήσει ιδιώτης.
    «Με τη δικαιολογία ότι οι παραλίες θα πρέπει να καθαριστούν, στον χώρο μπήκε μπουλντόζα, διανοίχτηκε δρόμος, ώστε να εισέρχονται αυτοκίνητα και να τοποθετηθούν ξαπλώστρες, ομπρέλες, καντίνες όπως και σε άλλες παραλίες του νησιού που μετατράπηκαν σε τουριστικές πλαζ», λένε οι Ενεργοί Πολίτες και οι Οικολόγοι Πράσινοι. «Επίσης, στην περιοχή υπήρχαν σειρές από πεύκα τα οποία κατά τη διάρκεια του χειμώνα άγνωστοι έκοψαν στα 10 εκατοστά. Πλέον ακόμη και αυτά ξεριζώθηκαν τελείως».
Αξίζει να σημειωθεί ότι με το θέμα έχει ασχοληθεί και το Δασαρχείο Πειραιά, το οποίο κατέθεσε μηνύσεις συνδέοντας την κοπή των δέντρων με την επιχειρηματική εκμετάλλευση της παραλίας.Ένα από τα δεκάδες πεύκα που κόπηκαν και στη συνέχεια ξεριζώθηκαν

Οι φύλακες του Αρχαιολογικού Μουσείου Αίγινας, το οποίο βρίσκεται στον χώρο της Κολώνας, διαπίστωσαν τις αλλοιώσεις που συντελούνταν, σε μια περιοχή για την οποία έχει θεσπιστεί ακτίνα προστασίας 500 μέτρων εξαιτίας της σπουδαιότητας των αρχαιολογικών ευρημάτων που φιλοξενεί. Μέχρι να ειδοποιηθεί η αρχαιολογική υπηρεσία η καταστροφή είχε γίνει. Αξίζει να αναφερθεί ότι στην παραλία έχουν κάνει την εμφάνισή τους και χελώνες Καρέτα καρέτα.

Αρκετοί είναι εκείνοι που χρεώνουν αδιαφορία στη Δημοτική Αρχή για το θέμα, ενώ την ευθύνη ανέλαβε σε συνάντηση φορέων του νησιού ο πρόεδρος του κοινοτικού διαμερίσματος Αίγινας, ο οποίος σημείωσε πως επέτρεψε τις εργασίες, καθώς ο ιδιοκτήτης της μπουλντόζας προσφέρθηκε να καθαρίσει αμισθί τον χώρο. Παράλληλα υποστήριξε πως όλα έγιναν με τη συναίνεση του δημάρχου και των αντιδημάρχων της πόλης.

Τα πολιτιστικά μονοπάτια της Αίγινας !

  Τα πολιτιστικά μονοπάτια   Select Language Τα πολιτιστικά μονοπάτια της Αίγινας  είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του Δήμου Αίγινας με τη...