Καθημερινές Οικολογικές πρακτικές



«Πράσινα» φυτοφάρμακα: Καταπολεμήστε τους εχθρούς του κήπου φυσικά
«Πράσινα» φυτοφάρμακα: Καταπολεμήστε τους εχθρούς του κήπου φυσικά
Προσέχετε τα φυτά σας σαν τα μάτια σας. Κι όμως οι αρρώστιες έκαναν την εμφάνισή τους: μελίγκρα, ζιζάνια, έντομα. Καταπολεμήστε ότι ταλαιπωρεί τα φυτά σας χωρίς να βλάψετε και κυρίως χωρίς να βλάψετε το περιβάλλον με οικολογικές πρακτικές.
Τώρα που και ο καιρός το επιτρέπει ασχολείστε όλο και περισσότερο με τα φυτά σας. Μαζί με την άνοιξη όμως συνήθως έρχονται και οι «ασθένεις» των φυτών σας. Μην πανικοβάλλεστε και κυρίως μην αρχίσετε να ρίχνετε χημικά σκευάσματα. Άλλωστε δεν χρειάζονται τα επικίνδυνα, χημικά φυτοφάρμακα για να γλιτώσετε τα φυτά σας από τους κινδύνους. Μάθετε πως με καθημερινές και οικολογικές πρακτικές και φυσικά υλικά, όπως το σκόρδο, το κρεμμύδι, το πιπέρι θα κρατήσετε τα έντομα μακριά από τα λουλούδια σας και θα καταπολεμήσετε κάθε τι που τα αρρωσταίνει.
Μελίγκρα
Την άνοιξη είναι πολύ πιθανό να εμφανίσουν κάποια από τα φυτά σας μελίγκρα. Για να την καταπολεμήσετε υπάρχουν δύο τρόποι:
Α) Ο φυσικός εχθρός της μελίγκρας είναι η πασχαλίτσα! Προμηθευτείτε την
από τα καταστήματα γεωργικών προϊόντων και τοποθετήστε την πάνω στο φυτό με το πρόβλημα. Από εκεί και πέρα θα αφήσετε τη φύση να κάνει τη δουλειά της. Η πασχαλίτσα θα τραφεί από τη μελίγκρα και θα αφήσει το φυτό σας όμορφο και υγιές, όπως πριν.
Β) Πολύ αποτελεσματικό στην απομάκρυνση της μελίγκρας είναι και το πράσινο σαπούνι. Παίρνετε ένα πράσινο σαπούνι και το τρίβετε. Εναλλακτικά υπάρχει και τριμμένο έτοιμο στην αγορά. Διαλύετε τα τρίμματα του σαπουνιού σε χλιαρό νερό και προσθέτετε μια κουταλιά της σούπας οινόπνευμα. Ανακατεύετε καλά και ψεκάζετε τα φυτά, ακόμα και αυτά που δεν έχουν μελίγκρα. Σε μόλις λίγες ώρες θα δείτε τη μελίγκρα να καταστρέφεται.
Tip: αν δείτε πολλά μυρμήγκια να εμφανίζονται μην πανικοβληθείτε! Ήρθαν απλά για να «καταβροχθίσουν» τη μελίγκρα και μόλις τελειώσει το έργο τους θα αποχωρήσουν.
Σαλιγκάρια και γυμνοσάλιαγκες
Το πιο κατάλληλο δόλωμα για να καταπολεμήσετε τα σαλιγκάρια και τους γυμνοσάλιαγκες είναι η μπύρα! Χρησιμοποιήστε πλαστικά δοχεία (π.χ. παλιά ταπερ) και ρίξτε μέσα σ' αυτά 2-3 δάχτυλα μπύρα. Τοποθετήστε τα σε διάφορα σημεία στον κήπο σας, ειδικά κοντά σε φυτά που δέχονται τις επιθέσεις και να τα αδειάζετε από τα νεκρά σαλιγκάρια μέρα παρά μέρα.
Πολύ αποτελεσματικό είναι και το αλάτι. Σκορπίστε λίγο αλάτι γύρω από το φυτό, χωρίς όμως να πλησιάσετε πολύ στη ρίζα και το κάψετε, και θα δείτε τα σαλιγκάρια και τους γυμνοσάλιαγκες να… εγκαταλείπουν το φυτό σας.
Tip: προσέξτε αν σφηνώσετε τα δοχεία στο έδαφος να μην είναι τα χείλη τους στο ίδιο επίπεδο με την επιφάνεια του εδάφους, αλλά λίγο ψηλότερα. Διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος να πνίξετε διάφορα ωφέλιμα έντομα εδάφους.
Παράσιτα
Αν πάνω στα φυτά σας έχουν κάνει την εμφάνισή τους παράσιτα, τότε μπορείτε να τα αντιμετωπίσετε με 2 τρόπους:
Α) Με καυτερές πιπεριές: βράστε 2-3 καυτερές πιπεριές μαζί με μισό κρεμμύδι και μια σκελίδα σκόρδο. Αφήστε τα για 2 μέρες και στραγγίστε από τους χυμούς τους. Ψεκάστε με το μείγμα τα φυτά σας.
Β) Με σκόρδο: Παίρνετε 3 σκελίδες σκόρδο και τις ψιλοκόβετε. Βάλτε τες σε 2 κουταλιές τις σούπας λάδι για 24 ώρες. Προσθέστε 2 ποτήρια νερό και δυο κουταλιές της σούπας τριμμένο πράσινο σαπούνι. Ανακατέψτε καλά το μίγμα, προσθέστε άλλο τόσο νερό και κρατήστε το σε ένα βάζο ή μπουκάλι. Για να το χρησιμοποιήσετε, ανακατέψτε 1-2 κουταλιές της σούπας από το μίγμα με 1 λίτρο νερό και ψεκάστε με αυτό.
Μύκητες
Οι μυκητολογικές ασθένειες μπορούν να προξενήσουν σοβαρά προβλήματα στα φυτά σας, ειδικά το καλοκαίρι. Η μπάστρα (ωίδιο) και οι μαύρες κηλίδες (μαρσώνια) φαίνεται ότι είναι οι πιο κοινές ασθένειες, οι οποίες αντιμετωπίζονται εύκολα με γάλα! Το 1999, ένας βραζιλιάνος επιστήμονας ανακάλυψε ότι το κοινό γάλα ήταν αποτελεσματικό στην καταπολέμηση της μπάστρας των αγγουριών όσο και ένα χημικό μυκητοκτόνο. Σήμερα είναι αποδειγμένο ότι το γάλα καταπολεμά την μπάστρα σε όλα τα φυτά, όπως επίσης και τις μαύρες κηλίδες στις τριανταφυλλιές. Χρησιμοποιήστε κάθε τύπο γάλακτος και ανακατέψτε με νερό σε αναλογία 1 προς 9 και ψεκάστε κάθε 5-7 μέρες κάνοντας τουλάχιστον 3 επαναλήψεις.
Μυρμήγκια
Αν ο κήπος σας έχει κατακλειστεί από μυρμήγκια μπορείτε εύκολα να τα πολεμήσετε με μαντζουράνα. Πάρτε 1 κιλό φρέσκα φύλλα ή 100 γραμμάρια αποξηραμένα σε 10 λίτρα νερό. Βράστε νερό και ρίξτε το σε ένα δοχείο μαζί με τη μαντζουράνα. Μόλις κρυώσει ψεκάστε εκεί όπου εμφανίζονται τα μυρμήγκια χωρίς να αραιώσετε το διάλυμα.
Αρωματικά φυτά και μπαχαρικά κατά των εντόμων 
-Ο βασιλικός είναι γνωστός σαν φυσικό απωθητικό για τα κουνούπια και λέγεται ότι προστατεύει τις τομάτες από προσβολές εντόμων.
-Η λεβάντα και το φασκόμηλο κρατά τα τσιμπούρια μακριά από τα φυτά σας.
-Το κόκκινο πιπέρι αποτρέπει τα έντομα και μικρά ζώα από το να πλησιάζουν τα φυτά.
-Το αλάτι κρατά μακριά από τα φυτά σας τους γυμνοσάλιαγκες. Προσέξτε μόνο να μην το ρίξετε κοντά στη ρίζα του φυτού και το κάψετε. 

Τα πολιτιστικά μονοπάτια της Αίγινας !

  Τα πολιτιστικά μονοπάτια   Select Language Τα πολιτιστικά μονοπάτια της Αίγινας  είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του Δήμου Αίγινας με τη...