Σκουπίδια: μπορούμε αλλιώς!


Πρόταση και διάλογος για ίδρυση Εταιρίας Λαϊκής Βάσης με σκοπό την διαλογή στην πηγή

Η κατάσταση με τα σκουπίδια στο νησί, έφτασε στο απροχώρητο. Πλέον κινδυνεύουμε όχι μόνο εμείς αλλά και το τουριστικό προϊόν από το οποίο ζούμε όλοι μας. Υπάρχει λύση;
Την Κυριακή 13 Μαΐου, η Κίνηση Ενεργών Πολιτών Μυκόνου κάλεσε όλους τους Μυκονιάτες, όσους διαμένουν για μικρό ή μεγάλο διάστημα στο νησί, κι εκείνους που το αγαπάνε και σκέφτονται το καλύτερο για το μέλλον του, να παρευρεθούν σε μια εκδήλωση που είχε θέμα της μια φρέσκια πρόταση για τον περιορισμό στο ελάχιστο, σχεδόν στο μηδέν, των απορριμμάτων που παράγει το νησί. Καλεσμένος μας ο Σταύρος Αργυρόπουλος, γεωπόνος από την Σπάρτη, ένας απλός άνθρωπος, επιχειρηματίας που είχε μια λαμπρή ιδέα, κίνησε τα νερά στην περιοχή του κι έκανε πράξη το όνειρο. Μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο, η Λακωνία μπήκε σοβαρά στο παιχνίδι της ανακύκλωσης.
Η Κ.Ε.Πο.Μ. δέχτηκε με ενδιαφέρον την εισήγηση του Σταύρου Ασημομύτη (Μενάγια) να εξετασθεί η πρόταση Αργυρόπουλου και να διερευνηθεί η πιθανή αξιοποίησή της για το νησί. Καλέσαμε τον εμπνευστή της ιδέας στις 4 /3/2012 στη φιλόξενη Στέγη Μελέτης και Πολιτισμού τυ Παναγιώτη Κουσαθανά, για μια πρώτη ενημερωτική συνάντηση. Το πρόγραμμα Ανακύκλωσης και Διαχείρισης απορριμμάτων στην πηγή, βασίζεται στη δημιουργία Εταιρίας Λαϊκής Βάσης από πολίτες και φορείς της Μυκόνου.
Ανοικτός διάλογος την ύστατη ώρα
Η κατάσταση με τα σκουπίδια στο νησί έφτασε στο απροχώρητο. Ότι κι αν είχαμε δει ως τώρα φαντάζει αστείο μπροστά στην απόλυτη ντροπή να καίγονται τα σκουπίδια επί τόπου γύρω από τους κάδους. Πλέον κινδυνεύουμε όχι μόνο εμείς αλλά
και το τουριστικό προϊόν από το οποίο ζούμε όλοι μας. Αυτή την απόλυτη ντροπή την μοιραζόμαστε όλοι. Όμως δεν τη μοιραζόμαστε και πολιτικά, αφού εδώ και καιρό, έχουμε αναπτύξει σειρά πρωτοβουλιών και δράσεων για να περιορίσουμε το κακό και να καταγγείλουμε τους υπεύθυνους ενώπιον των συμπολιτών μας.
Η Κ.Ε.Πο.Μ., με υπευθυνότητα για την αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής κρίσης που βιώνουμε, κάλεσε σε ανοικτό διάλογο τον κόσμο και όλους τους φορείς του νησιού. Με κεντρικό θέμα: «Σκουπίδια – Μπορούμε αλλιώς!», ο κ. Αργυρόπουλος κλήθηκε σαν κεντρικός ομιλητής να αναπτύξει την πρότασή του.
Ανάπτυξη πρότασης Αργυρόπουλου
Με απλά λόγια ο ομιλητής εξήγησε ότι ο λόγος που έκανε τον ίδιο να ασχοληθεί με το θέμα, ήταν το πρόβλημα των διοξινών. Γιατί τελικά σήμερα όπως έχει διαμορφωθεί το φυσικό, κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον στην παγκόσμια κοινότητα, είναι πολύ εύκολο να σκορπίζεις θάνατο καθημερινά, να αδιαφορείς για την υγεία τη δική σου, του γείτονά σου, των συμπολιτών σου. Το ίδιο εύκολο όμως, είναι να καταστραφεί μια χώρα ή ένας μικρός τόπος σαν τη Μύκονο όταν αποκαλυφθεί η κακοδιαχείριση σε θέματα περιβάλλοντος.
Ο ομιλητής τόνισε εξαρχής: «Δεν πουλάω καμία μέθοδο, δεν είμαι εργολάβος απορριμμάτων, δεν κρύβεται κανένας πίσω μου. Από το 1985 μελετάω το θέμα. Η απλή σκέψη είναι ότι οι πολίτες έχουν δικαίωμα στη διαχείριση των απορριμμάτων τους. Δεν μιλάω πλέον για σκουπίδια γιατί απλά δεν υπάρχουν σκουπίδια. Υπάρχουν υλικά τα οποία μπορούμε να διαχειριστούμε και από τα οποία μπορούμε να έχουμε κέρδος. Και επειδή μια ιδιότυπη “μαφία των σκουπιδιών” λυμαίνεται τον χώρο με συμβάσεις, προγράμματα και ξεκοκάλισμα επιδοτήσεων, καλό είναι να παρέμβει ο πολίτης επωφελούμενος από τη διαδικασία».
Κάποια στιγμή τόνισε χαρακτηριστικά: «Ανοίγουμε ένα πακέτο ρύζι, χρησιμοποιούμε το περιεχόμενο και πετάμε τη συσκευασία στα σκουπίδια. Όμως έχουμε πληρώσει και για την συσκευασία, με λίγα λόγια πετάμε τα λεφτά μας. Αυτή ήταν και η αρχική σκέψη η οποία γέννησε την εταιρία διαχείρισης απορριμμάτων».
Τα σύμμεικτα απορρίμματα είναι σκουπίδια, τα διαχωρισμένα είναι προϊόντα.
Δεδομένου ότι όλα τα ανακυκλώσιμα αποφέρουν χρήματα, οι δημότες θα πληρώνονται για την διάθεση των διαχωρισμένων απορριμμάτων τους στην εταιρία. Η εταιρία με την σειρά της πουλά τα ανακυκλώσιμα υλικά κατά είδος σε ενδιαφερόμενους πελάτες και έτσι προσβλέπει στο κέρδος. Με απόφαση του Δ.Σ. το κέρδος μπορεί να διατεθεί στους μετόχους ή για κοινωφελείς σκοπούς στον οικείο δήμο. Δηλαδή ο πολίτης έχει τριπλό κέρδος:
  1. Πληρώνεται από την Εταιρία Λαϊκής Βάσης για ό,τι ανακυκλώσιμο παραδίδει, για κάθε ένα μπουκάλι, κουτάκι αλουμινίου, κομμάτι χαρτί, πλαστικό, μέταλλο ή τηγανόλαδα.
  2. Είναι μέτοχος σε μια εταιρία που παράγει ΚΕΡΔΟΣ το οποίο διανέμεται, επανεπενδύεται ή διατίθεται για κοινωφελείς σκοπούς,
  3. Έχει τη ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ του ΚΑΘΑΡΗ και τον τόπο, εν προκειμένω την Μύκονο, απαλλαγμένη από περιβαλλοντική επιβάρυνση.
Αναπτύσσοντας το θέμα και απαντώντας σε ερωτήματα, πολλά ζητήματα αναλύθηκαν με λεπτομέρειες. Τα στοιχεία είναι απίστευτα, κοστολογημένα και τεκμηριωμένα όσο πιο καλά γίνεται.  Η πρόταση με όποια μορφή τελικά κι αν αποφασίσουμε να τη στηρίξουμε, είναι ελπιδοφόρα. Κυρίως, είναι μια πρόταση άμεσα εφαρμόσιμη. Γι αυτό και εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από συμπολίτες μας. Ομάδα εργασίας θα μελετήσει και θα προωθήσει -αν υπάρξει κατάλληλο έδαφος- την ιδέα στην εφαρμογή της. Όσοι έχουν ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο αντικείμενο ας έρθουν σε επαφή προσωρινά μαζί μας, είτε δια ζώσης, είτε μέσω της ιστοσελίδας http://kepom.wordpress.com/  είτε στο e-mail μας kepomyk@gmail.com
Μια απλή ιδέα, που μπορούμε να την κάνουμε πράξη
Η ιδέα της Εταιρίας Λαϊκής Βάσης βασίζεται στην απλή αλήθεια ότι για να πείσεις τους πολίτες να διαχωρίσουν με συνέπεια τα απορρίμματα τους, πρέπει να τους κάνεις συμμέτοχους, να κερδίζουν δηλαδή από αυτό κοινωνικά και οικονομικά. Στην προσπάθεια αυτή μετοχές μπορούν να αγοράσουν όλοι οι κάτοικοι και δεν αποκλείεται η συμμετοχή του Δήμου, με την προϋπόθεση ότι την πλειοψηφία των μετοχών θα κατέχουν πάντα οι πολίτες. Η διαχείριση των απορριμμάτων έχει κόστος, έχει όμως και οικονομικό όφελος, το οποίο η σκέψη είναι να το εισπράττουν οι ίδιοι οι πολίτες, οι παραγωγοί δηλαδή των προϊόντων. Αρκεί ο καθένας, να αναλάβει να διαχωρίζει στην πηγή σωστά τα απορρίμματα. Θα εργάζεται δηλαδή με ένα τρόπο στο σπίτι του και θα αμείβεται γι αυτό.
Δράσεις για το περιβάλλον
Αντιμετωπίζουμε καθημερινά –και τον τελευταίο καιρό προκλητικά- την αδυναμία διαχείρισης των απορριμμάτων από τον Δήμο στον τόπο μας. Προς αυτή την κατεύθυνση η Κ.Ε.Πο.Μ έχει αναλάβει αρκετές δράσεις και πρωτοβουλίες και στο παρελθόν:
➤ Tον Μάρτιο του 2011 καταγγείλαμε τον Δήμο για την συνεχιζόμενη καύση των σκουπιδιών και την δυσλειτουργία του ΧΑΔΑ, γεγονός το οποίο πρόσβαλλε την ποιότητα ζωής μας.
➤ Συμμετείχαμε –και συνεχίζουμε- στη Διασυλλογική Δράση για το Περιβάλλον με 28ενεργούς συλλόγους και φορείς του νησιού. Μαζί διοργανώσαμε:
1. Ενημερωτική εκδήλωση για την διαχείριση των απορριμμάτων, στις 6/6/2011, στο Γρυπάρειο με ομιλητή τον αντιδήμαρχο Σύρου, κ.Νίκο Αλμπανόπουλο, υπεύθυνο για την καθαριότητα και την ανακύκλωση.
2. Διανομή ενημερωτικού υλικού για την ανακύκλωση και την κομποστοποίηση από περίπτερο που στήσαμε στον Γιαλό στις 19/6/2011 σε εκατοντάδες συμπολίτες μας.
3. Στις 19/07/2011 η διασυλλογική κίνηση «Σύλλογοι Μυκόνου για την Καθαριότητα και το Περιβάλλον» ύστερα από την συλλογή 1500 υπογραφών κατέθεσε αίτημα υπογεγραμμένο από 50 συμπολίτες μας με αριθμό πρωτοκόλλου 6054 για τηνδιενέργεια ανοιχτού Δημοτικού Συμβουλίου βάσει του άρθρου 10, παραγ.4 του κανονισμού λειτουργίας του Δ. Σ., με θέμα την καθαριότητα και το περιβάλλον. Δυστυχώς, δέκα μήνες μετά δεν έχει υπάρξει, κατά παράβαση κάθε έννοιας δημοκρατίας και επιταγών του Καλλικράτη, καμία απάντηση.
 Πάμε όλοι μαζί, συλλογικά και συνυπεύθυνα
Η Κ.Ε.Πο.Μ. στο πλαίσιο της ενεργούς παρουσίας της στη Μύκονο, έριξε τον σπόρο μιας ιδέας. Αγκάλιασε την προσπάθεια ενημέρωσης για μια πιθανή λύση. Εναπόκειται στον πολίτη της Μυκόνου να επιλέξει αν θα ζήσει συμφιλιωμένος με το περιβάλλον και την τεχνολογική ανάπτυξη ή θα παραμείνει ανενεργός, άβουλος και στην ουσία ανταγωνιστικός με την ίδια τη ζωή και το μέλλον όλων μας.
Θέλουμε να πάψει ο Δήμος να είναι ηθικός αυτουργός και υπεύθυνος για όσα τραγικά συμβαίνουν στο περιβάλλον. Να πάψουμε να συζητάμε για αδυναμία αποκομιδής των απορριμμάτων, για «άγνωστους ψυχοπαθείς και ανεγκέφαλους» κατά τον κ. δήμαρχο, που βάζουν φωτιές στη χωματερή και δίπλα στους κάδους ακόμα και μέσα στον οικισμό. Θέλουμε να μην έχουμε μηδενικό πρόγραμμα ανακύκλωσης. Να μη βιώνουμε πια αυτή την παρακμιακή εικόνα στο νησί.
Από την Κ.Δ.Ε.Π.Π.Α.Μ. που είναι ο αρμόδιος δημοτικός φορέας για το περιβάλλον ζητήσαμε να είναι διοργανώτρια της εκδήλωσης, δεδομένου ότι η ιδέα αφορούσε όλους μας. Δυστυχώς δεν κατέστη δυνατόν και όχι με δικιά μας ευθύνη. Ο Δήμος Μυκόνου και όλοι οι φορείς του νησιού είχαν κληθεί επίσημα να παρέμβουν στην συζήτηση. Τον Δήμο τον θέλουμε συμπαραστάτη και συμμέτοχο. Θεωρούμε ότι η παρουσία των δημοτικών συμβούλων όπως ο Μίλτος Ατζαμόγλου –που είναι και πρόεδρος της Κ.Δ.Ε.Π.Π.Α.Μ.-, Λευτέρης Σικινιώτης, Δημήτρης Μπάλλας, Γιάννης Θεοχάρης, Μαριγούλα Αποστόλου, Μαρσούλα Χανιώτη και εκπροσώπων φορέων, όπως ο διοικητής της 6ης ΜΣΕΠ κ.Νίκος Κιπενής, συμβάλλει στον πολιτικό πολιτισμό του νησιού. Κάποιοι μάλιστα συμμετείχαν εποικοδομητικά και στο διάλογο.
Μετά την ενημέρωση για την προτεινόμενη ίδρυση κοινωνικής Εταιρίας Λαϊκής Βάσης, πολλοί αισθάνθηκαν την ανάγκη να βάλουν μπρος αμέσως, και ν’ αρχίσουν να μαζεύουν υλικά! Κάποιοι το κάνουν ήδη εδώ και χρόνια. Θα αναφέρουμε μελλοντικά τις επιλογές και την φροντίδα τους. Είναι πρωτοβουλίες που αξίζει να επιβραβευθούν δημόσια. Φωτισμένοι επιχειρηματίες και ιδιώτες. Πολλοί είδαν το μήνυμά σαν το ελάχιστο ελπιδοφόρο φως στην άκρη του δυσώδους τούνελ. Κάποιοι δήλωσαν ήδη επιθυμία συμμετοχής σε μια τέτοια εταιρία. Ό,τι και να προκύψει μ’ αυτή, είτε με άλλη πρόταση, πρωτίστως πρέπει να πάψει ο τόπος να είναι παράδειγμα προς αποφυγήν.
Πρέπει να τονωθούν ξανά οι έννοιες της αλληλεγγύης, της κοινωνικής ευαισθησίας, της περιβαλλοντικής συνείδησης, της ενεργής συμμετοχής. Ρίξαμε το σπόρο. Δεν είναι δικιά μας υπόθεση να αναλάβουμε το βάρος της πιθανής ίδρυσης μιας τέτοιας εταιρίας. Γύρω από τον πυρήνα που δημιουργήθηκε ας συσπειρωθούν οι πρώτοι, οι πιο ζεστοί συμπολίτες μας, μαζί κι εμείς. Το όραμα της Κίνησης Ενεργών Πολιτών είναι το όραμα της συλλογικής δημιουργίας και σε αυτό το όραμα δεν χωρούν αποκλεισμοί και δεν θα κουραστούμε να τονίζουμε ότι η Μύκονος, αξίζει πάντα το καλύτερο.
Γι αυτό ας αγωνιστούμε!

Τα πολιτιστικά μονοπάτια της Αίγινας !

  Τα πολιτιστικά μονοπάτια   Select Language Τα πολιτιστικά μονοπάτια της Αίγινας  είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του Δήμου Αίγινας με τη...