"Το νερό είναι αναπαλλοτρίωτο δημόσιο αγαθό, απαραίτητο για τη ζωή, που πρέπει να είναι προσβάσιμο σε όλους τους πολίτες και η διαχείρισή του να γίνεται με κύριο γνώμονα τη βιωσιμότητα και όχι την εμπορική λογική της μεγιστοποίησης του κέρδους," τονίζει σε άρθρο του με τις τελευταίες εξελίξεις για την ιδιωτικοποίηση του νερού ο εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων, Μιχάλης Τρεμόπουλος
«Παρά τον πειρασμό να προχωρήσουν εσπευσμένα τη διαδικασία σε πιο δεσμευτικές κινήσεις προς την κατεύθυνση της ιδιωτικοποίησης του νερού πριν δημοσιευτεί η απόφαση του ΣτΕ, φαίνεται πως οι εταιρείες δεν θα κάνουν βήμα πριν τις δημοτικές εκλογές της 25ης Μαΐου. Ήδη από τις αρχές Νοεμβρίου έχουν διαρρεύσει πληροφορίες ότι το ΣτΕ ακυρώνει τη μεταβίβαση των μετοχών, κρίνοντας ότι το νερό ως δημόσιο αγαθό θα πρέπει να εξαιρεθεί από τη διαδικασία ιδιωτικοποιήσεων. Η προσφυγή
για την ακύρωση της μεταβίβασης του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών των εταιρειών ΕΥΑΘ και ΕΥΔΑΠ από το δημόσιο στο ΤΑΙΠΕΔ έγινε τον περασμένο Ιούνιο από τις ομοσπονδίες των εργαζομένων. Είναι πιθανό, όμως, και μετά την απόφαση του ΣτΕ το ΤΑΙΠΕΔ να επανέλθει με αλλαγές που απλώς θα μεταθέτουν τη διαδικασία του διαγωνισμού.»
Ο κ. Τρεμόπουλος αναφέρεται στη θέση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κ. Μακεδονίας για την ιδιωτικοποίηση του νερού, που «προτίθεται να μπλοκάρει κάθε διαδικασία παραχώρησης της εταιρείας σε ιδιώτες με προσφυγές στα ευρωπαϊκά και ελληνικά δικαστήρια» και «επεξεργάζεται πρόταση για τη δημιουργία διαδημοτικής εταιρείας ύδρευσης -αποχέτευσης, ώστε να διεκδικήσει την ανάληψη διαχείρισης της ΕΥΑΘ, όπως επιχείρησε η πρωτοποριακή Κίνηση 136 και αποκλείστηκε παράτυπα».
Θυμίζει ότι, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, το 76% των πολιτών της Θεσσαλονίκης αντιτίθεται στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ. Στην Ιταλία το 96% του κόσμου αντιτίθεται στην ιδιωτικοποίηση του νερού ενώ στη Βιέννη το 87%.
«Δύο εκατομμύρια πολίτες απ' όλη την Ευρώπη έχουν υπογράψει για την αποτροπή της ιδιωτικοποίησης του νερού, στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών «Right2water» για σχετικό αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αποσύρει το νερό από το πεδίο εφαρμογής της οδηγίας για τις συμβάσεις παραχώρησης, συμπλέοντας έτσι με τον ΟΗΕ, προστατεύοντας το ανθρώπινο δικαίωμα πρόσβασης σε ύδρευση και αποχέτευση.
Όπου έγινε ιδιωτικοποίηση του νερού, απέτυχε παταγωδώς και επέστρεψε στο δημόσιο χαρακτήρα του, όπως στο Παρίσι, το Βερολίνο, τη Γκρενόμπλ, την Τουλούζη, τη Μασσαλία, την Κοτσαμπάμπα στη Βολιβία κ.α.».
Ο κ. Τρεμόπουλος υπενθυμίζει ότι ευρωπαϊκό επίπεδο διοργανώθηκαν εκδηλώσεις στο ευρωκοινοβούλιο και κατατέθηκαν ερωτήσεις, από τον ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων Ν. Χρυσόγελο προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που πέτυχαν σημαντική απάντηση του Επιτρόπου Όλι Ρεν, στην οποία αρνείται κατηγορηματικά ότι η ιδιωτικοποίηση των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση της Ελλάδας.
Το πλήρες άρθρο του Μ. Τρεμόπουλου βρίσκεται στο: http://tvxs.gr/news/egrapsan-eipan/freno-stin-idiotikopoiisi-toy-neroy-toy-mixali-tremopoyloy