ΦΙΛΑ ΜΑΤΕΡ ΑΙΓΙΝΑ [Αίγινα, Αγαπημένη Μητέρα] - Πίνδαρος, Λυρικός Ποιητής
Αίγινα Πορεία Ελπίδας- Walk of hope !
Αίγινα Πορεία Ελπίδας - Walk of hope - Facebook
Ένας συμπολίτης μας, κάτοικος της Αίγινας εδώ και 25 χρόνια, ο Πέτρος Δρόσος ξεκινά σε λίγες ημέρες ένα ταξίδι ελπίδας, αγάπης και προσευχής, στην κοιτίδα της Ορθοδοξίας, το Άγιον Όρος, για να εκπληρώσει ένα τάμα στην Παναγία.
Ένα τάμα στο πνεύμα της αγάπης, της συγχώρεσης και μιας ευχής για ένα καλύτερο μέλλον για την Ελλάδα και για ολόκληρο τον κόσμο. Η πορεία του, που την ονόμασε «Πορεία Ελπίδας», θα ξεκινήσει από το νησί μας, από το μοναστήρι του αγίου Νεκταρίου και θα καλύψει περπατώντας περισσότερα από 800 χιλιόμετρα διαδρομής μέχρι τη μονή Δοχειαρίου του Αγίου Όρους. Εκεί, σε ένα παρεκκλήσι της μονής, «λάμπει ως πολύφωτος σελήνη» όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο ιστορικό, από το 1646, η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της «Γοργοϋπηκόου», προς την οποία έγινε και το τάμα.
Η ιστορία της Πορείας Ελπίδας δεν είναι μεγάλη.
Από το aeginalight.gr
Η ανάρτηση στο FB γράφει τα εξής:Ένας συμπολίτης μας, κάτοικος της Αίγινας εδώ και 25 χρόνια, ο Πέτρος Δρόσος ξεκινά σε λίγες ημέρες ένα ταξίδι ελπίδας, αγάπης και προσευχής, στην κοιτίδα της Ορθοδοξίας, το Άγιον Όρος, για να εκπληρώσει ένα τάμα στην Παναγία.
Ένα τάμα στο πνεύμα της αγάπης, της συγχώρεσης και μιας ευχής για ένα καλύτερο μέλλον για την Ελλάδα και για ολόκληρο τον κόσμο. Η πορεία του, που την ονόμασε «Πορεία Ελπίδας», θα ξεκινήσει από το νησί μας, από το μοναστήρι του αγίου Νεκταρίου και θα καλύψει περπατώντας περισσότερα από 800 χιλιόμετρα διαδρομής μέχρι τη μονή Δοχειαρίου του Αγίου Όρους. Εκεί, σε ένα παρεκκλήσι της μονής, «λάμπει ως πολύφωτος σελήνη» όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο ιστορικό, από το 1646, η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της «Γοργοϋπηκόου», προς την οποία έγινε και το τάμα.
Η ιστορία της Πορείας Ελπίδας δεν είναι μεγάλη.
Κέντρα Ανακύκλωσης και Επαναχρησιμοποίηση
Τι είναι τα Κέντρα Ανακύκλωσης και ποια είναι η διαφορά τους από τις Μονάδες Ανακύκλωσης ή τα Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ);
Απάντηση: Τα Κέντρα Ανακύκλωσης δεν είναι μονάδες επεξεργασίας, αλλά σωστά οργανωμένοι χώροι, κυρίως δημοτικοί, στους οποίους μπορεί να μεταφέρουν οι δημότες μόνοι τους διάφορα υλικά για επαναχρησιμοποίηση κι ανακύκλωση. Για παράδειγμα έπιπλα, χρησιμοποιημένα ρούχα, ηλεκτρικές – ηλεκτρονικές συσκευές, παιδικά παιχνίδια, κλαδέματα, οικιακά μπάζα, υπολείμματα χρωμάτων που μπορεί να χρησιμοποιηθούν από άλλους, επικίνδυνα οικιακά απόβλητα, και φυσικά και όλα τα γνωστά υλικά (συσκευασίες, χαρτί κ.α.). Παρόμοια κέντρα (Recycling Banks, Green Points, Κέντρα Επαναχρησιμοποίησης ή όπως αλλιώς λέγονται) λειτουργούν σε πολλούς δήμους στην Ευρώπη και αρχίζουν να διαμορφώνονται και στην Ελλάδα
Επαναχρησιμοποίηση :
Βάσει Νόμου, επαναχρησιμοποίηση ορίζεται κάθε διεργασία με την οποία οι συσκευασίες πολλαπλής χρήσης ή άλλα αγαθά επαναπληρούνται ή χρησιμοποιούνται για τον ίδιο σκοπό για τον οποίο έχουν σχεδιαστεί, με ή χωρίς την υποστήριξη βοηθητικών προϊόντων που υπάρχουν στην αγορά και που επιτρέπουν την επαναπλήρωση τους.
Η επαναχρησιμοποίηση είναι μία περιβαλλοντικά προτιμητέα εναλλακτική λύση σε σχέση με άλλες μεθόδους διαχείρισης αποβλήτων,
Η επαναχρησιμοποίηση είναι μία περιβαλλοντικά προτιμητέα εναλλακτική λύση σε σχέση με άλλες μεθόδους διαχείρισης αποβλήτων,
Η Συνέντευξη του Δημάρχου Γιάννη Γρυπιώτη από το Δήμο Ευρώτα
Η Συνέντευξη του Δημάρχου Γιάννη Γρυπιώτη από το Δήμο Ευρώτα για την αποκομιδή πόρτα πόρτα των ανακυκλώσιμων υλικών από τη Λακωνική Βιοενεργειακή κάθε Τετάρτη και Σάββατο.
Αυτές είναι πραγματικά καλές πρακτικές στήριξης μιας προσπάθειας με όραμα και στρατηγική. Τα υπόλοιπα είναι εκ του πονηρού και ανακυκλώνουν τις τρύπες που κάνουν κάποιοι στο νερό...
Την Κυριακή 24 Νοεμβρίου και ώρα 10:30 Δράση υποστήριξης από το Σύλλογο "Αίγινα Εθελοντής" για τις οικογένειες της Αίγινας που έχουν ανάγκη.
Δράση υποστήριξης από το Σύλλογο "Αίγινα Εθελοντής" για τις οικογένειες της Αίγινας που έχουν ανάγκη. Την Κυριακή 24 Νοεμβρίου και ώρα 10:30 π.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Αίγινας ο Θίασος Σκιών του Ανδρέα Δερμάτη θα πραγματοποιήσει την παράσταση Καραγκιόζη με τίτλο "Ο Καραγκιόζης και η Κούνια". Η είσοδος είναι ελεύθερη, αλλά όσοι το επιθυμούν μπορούν αντί εισιτηρίου να φέρουν τρόφιμα μακράς διαρκείας για την υποστήριξη των οικογενειών που έχουν ανάγκη. Στο χώρο θα λειτουργεί και bazaar με ρούχα και δώρα.
Η πρώτη διαδικασία πολιτικού διαλόγου για την εκλογή των δυο συν-επικεφαλής της κοινής ευρωπαϊκής καμπάνιας των Πράσινων
Οι τέσσερις Πράσινοι συν-υποψήφιοι στην Αθήνα
για τον πρώτο πολιτικό διάλογο
Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, Ιωνικό Κέντρο (Πλάκα)
Primary debate
Η πρώτη διαδικασία πολιτικού διαλόγου για την εκλογή των δυο συν-επικεφαλής της κοινής ευρωπαϊκής καμπάνιας των Πράσινων θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 24 Νοεμβρίου 2013 στο Ιωνικό Κέντρο (Λυσίου 11, Πλάκα) και ώρα 17:00 και θα μεταδοθεί απευθείας μέσω livestreaming (η διεύθυνση θα ανακοινωθεί στην ιστοσελίδα του Νίκου Χρυσόγελου και των Οικολόγων Πράσινων) Οι τέσσερις συν-υποψήφιοι, Ρεβέκκα Χαρμς, συμπρόεδρος σήμερα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο (Γερμανία), Ζοζέ Μποβέ, ευρωβουλευτής, γνωστός ακτιβιστής σε θέματα γεωργίας (Γαλλία), Σκα Κέλλερ, ευρωβουλευτής, δραστήρια σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων (Γερμανία) και Μόνικα Φρασόνι, συμπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος (Ιταλία), θα ανταλλάξουν απόψεις και θα απαντήσουν σε ερωτήσεις δημοσιογράφων και πολιτών σχετικά με το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις επικείμενες ευρωεκλογές και τις προτεινόμενες πολιτικές εξόδου από την κρίση.
Η εκδήλωση που διοργανώνεται από το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα,
Η διαδικασία επιλογής των επικεφαλής των Ευρωπαίων Πράσινων !!!
Οnline ψηφοφορία για τους επικεφαλής των Ευρωπαίων Πράσινων
Η ψηφοφορία γίνεται αποκλειστικά μέσω ίντερνετ. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι κάτοικοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας τους. Η διαδικασία ολοκληρώνεται στις 28 Ιανουαρίου του 2014. Υποψήφιοι είναι οι ο Γάλλος Ζοζέ Μποβέ, η Ιταλίδα Μόνικα Φρασόνι και οι Γερμανίδες Ρεμπέκα Χαρμς και Σκα Κέλλερ.
Για να σας βοηθήσουμε να γνωρίσετε τους υποψηφίους μας και όσα υποστηρίζουν, διοργανώνουμε δημόσιες εκδηλώσεις μαζί τους κατά τη διάρκεια των Πράσινων Προκριματικών Εκλογών σε όλη την Ευρώπη. Θα συμμετάσχουν επίσης σε συναντήσεις και συνομιλίες μέσω διαδικτύου. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτές τις εκδηλώσεις,
Παρακαλούμε δείτε την σελίδα εκδηλώσεων των Πράσινων Προκριματικών Εκλογών.
Επιπλέον, μπορείτε να γνωρίσετε τους υποψηφίους των Πράσινων Προκριματικών Εκλογών στις σελίδες των υποψηφίων.
- Μάθετε πώς να ψηφίσετε στις Πράσινες Προκριματικές Εκλογές πατώντας ΕΔΩ
- Η διεύθυνση που κάποιος ψηφίζει (στα ελληνικά) είναι ΕΔΩ
- Όλοι οι όροι χρήσης των δεδομένων της ψηφοφορίας (στα ελληνικά) ΕΔΩ
- Απαντήσεις σε ερωτήσεις και απορίες ΕΔΩ
Τριήμερο Κοινωνικής Οικονομίας και Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων
Τριήμερο Κοινωνικής Οικονομίας και Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων. Αθήνα, 22-24 Νοεμβρίου 2013
Στο συνέδριο θα συμμετάσχει πληθώρα κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων και πρωτοβουλιών που βρίσκονται σε εξέλιξη από όλη τη χώρα καθώς και τα σημαντικότερα ευρωπαϊκά δίκτυα και ομοσπονδίες κοινωνικής οικονομίας, καθηγητές πανεπιστημίων, πολιτικά στελέχη κι εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών. Το τριήμερο είναι δομημένο σε τρεις βασικές ενότητες:
- 22 Νοεμβρίου: ανοικτή εκδήλωση – συζήτηση για την προώθηση της κοινωνικής οικονομίας σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο και προβολή ντοκιμαντέρ
- 23 Νοεμβρίου: Ημερίδα για την κοινωνική οικονομία και τις κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις. Περιλαμβάνει 7 κύκλους “Αγροτική παραγωγή και δημιουργία παραγωγικών συνεταιρισμών, γυναικείων συνεταιρισμών, δικτύων παραγωγών καταναλωτών”, "ΑΠΕ, κοινωνική συμμετοχή και δημιουργία ενεργειακών συνεταιρισμών", “Δημιουργία κοινωνικών επιχειρήσεων σε τομείς κοινωνικής πολιτικής”, “Κοινωνική Ένταξη μέσα από περιβαλλοντικές και παραγωγικές δράσεις”, “Δημιουργία κοινωνικών επιχειρήσεων στον τομέα του τουρισμού και του πολιτισμού”, “Χρηματοπιστωτικός τομέας και δημιουργία συνεταιριστικών τραπεζών”, “Συνεταιρισμοί Εργαζομένων - πολιτών για δημόσια αγαθά”
- 24 Νοεμβρίου: σεμινάριο για τη δημιουργία, λειτουργία και δικτύωση κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων.
Ο μόνος φόρος που αξίζει για αυτό το σπίτι, είναι ο φόρος τιμής σε αυτούς που το έκτισαν...
του Μιχάλη Μιχελή
«Το ελάχιστο θέλησα και με τιμώρησαν με το πολύ».*
Ο μόνος φόρος που αξίζει για αυτό το σπίτι, είναι ο φόρος τιμής σε αυτούς που το έκτισαν...
Η φορολογία, είναι μια κατ’ εξοχήν αριστερή λογική στην εποχή μας. Περνώντας από την ιστορική εποχή της συμόρφωσης στον αφέντη, που η υποχρέωση του κάθε υποτακτικού, ήταν στο να μαζεύει ένα μέρος του κόπου του και να του το προσφέρει (ως ανταμοιβή της μεγαλοσύνης του), στα σύγχρονα καπιταλιστικά συστήματα, η εισοδηματική στήριξη, πήρε την μορφή της επούλωσης των κοινωνικών ανισοτήτων, μέσω των αντικειμενικών φορολογικών μηχανισμών.
Ιδίως με την δημιουργία της κοινωνικής μέριμνας (επί Σοσιαλδημοκρατίας), ο εξορθολογισμός στην πολιτεία των ίδιων ευκαιριών, έγινε ένα ισχυρό κίνητρο για τη δημιουργία της φορολογικής συνείδησης. Η ανταποδοτικότητα λοιπόν, είναι η βάση της ισορροπίας. Το δούναι λαβείν, ενέχει το ηθικό και πρακτικό συμβόλαιο μεταξύ του ενσυνείδητου πολίτη και της αγαστής κρατικής μέριμνας. Μια μετεξέλιξη λοιπόν τούτου του παράγοντα (της εξισορρόπησης), είναι και ο περιβαλλοντικός φόρος.
Όσα αλλοτριώνουμε από το φυσικό περιβάλλον, το επιστρέφουμε με τη λογική μιας τρόπο τινά αντίστοιχης ισοδυναμίας. Του δίνουμε, απ’ αυτά που του παίρνουμε.
Στον γαιοχώρο μας, η πολυπλοκότητα του ανάγλυφου, η διάσταση της ηπειρωτικής ορεινής ενδοχώρας από την πεδινή γόνιμη γη, έφτιαξε τους προβληματικούς και πλεονεκτικούς οικισμούς. Η μετανάστευση είναι απότοκο στοιχείο αυτής της εγγενούς διαφοράς. Τα χωριά της φτώχειας εγκαταλείφτηκαν, προ δόξα των πόλεων. Η αστυφιλία γέννησε τούτο το νεοελληνική έκτρωμα.
Στο νησιώτικο τοπίο, η παραθαλάσσια περιουσία έγινε περιούσια αξία, αλλά παράλληλα έφερε και μύριες όσες στρεβλώσεις, ως προς τη δόμηση και τον χωροταξικό σχεδιασμό.
Το λογικό λοιπόν αίτημα είναι, μια φορολογική οικολογική ισοδυναμία, δηλαδή μια οικονομική παροχή, που θα εξασφαλίζεται από την απαλλοτριωμένη γη (την δομημένη περιουσία του καθ’ ενός μας), ως προσφορά στον εναπομείναντα φυσικό χώρο, με σκοπό τη συντήρηση του. Το αντίτιμο αυτής της περιβαλλοντικής φορολογίας, πρέπει να εξαρτάται αναλόγως των τετραγωνικών της οικοδομής, της παλαιότητας του κτηρίου (διότι αυτό σημαίνει περισσότερα έξοδα συντήρησης, άρα υψηλότερες δαπάνες του ιδιοκτήτη), αλλά και από την απόσταση της οικοδομής από τους οικισμούς (διότι αυτό ανεβάζει το κόστος των δημοτικών υποδομών). Παράλληλα ως αναγκαία οικονομική επιβάρυνση για τους επήλυδες (τους καλοκαιρινούς ιδιοκτήτες), θα ήταν αντιλαμβανόμενοι, ότι για να έχουν δικαιολογημένο αίτημα στην ποιοτικότερη αναβάθμιση των υποδομών (αποχετευτικό, υδροδότηση, απορρίμματα, οδοποιία, δενδροφυτεύσεις, μονοπάτια, καθαρισμός παραλιών κλπ.), θα πρέπει τα δημοτικά τους τέλη, να έχουν ένα επί πλέον πρόσθετο ποσόν, από τους μόνιμους κατοίκους.
Διότι πώς να το κάνουμε, άλλο να δέχεσαι την χειμερινή απομόνωση (με ότι αυτό συνεπάγεται) κι άλλο να είσαι εποχικά περαστικός και ν’ αξιώνεις ισότιμες δημοτικές παροχές. Όταν ένα νησί των 8-10 χιλ. κατοίκων του χειμώνα, έχει τους καλοκαιρινούς μήνες δεκαπλάσιο πληθυσμό, υπάρχει πρόβλημα ως προς την ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών.
Αυτό λοιπόν το απλό και λιτό σκεπτικό του οικολογικού ισοδύναμου φόρου, τώρα ισοπεδώνεται με τη νέα φορολογική λαίλαπα επί της ακίνητης περιουσίας. Δεν τους νοιάζει τίποτε, όλα στο σφυρί! Αν έχεις καλώς, αλλιώς πούλα.
Και το αποτέλεσμα ποιο είναι; Οι ντόπιοι να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους, αδυνατώντας να τα συντηρήσουν. Τα χωριά μας γέμισαν νέους αγοραστές. Καλοί και φιλότιμοι. Ευπρόσδεκτοι και φιλικοί, με τους χωριανούς. Κι όμως πίσω από την αλλαγή των ιδιοκτησιών, υπάρχει μια μη ορατή (για τους τεχνοκράτες) καταστρεπτική συνέπεια.
Η αλλαγή της ταυτότητας του χωριού. Κοινωνικές σχέσεις, δεν είναι μόνο η συνύπαρξη των ζωντανών, αν έχουν δεύτερη κατοικία κι άρα είναι προνομιούχοι, αν αγαπάνε γενικώς κι αφηρημένως τη χώρα τους και πρέπει να τη σώσουν (με οποιαδήποτε προσωπικό κόστος), αλλά και κάτι άλλο, εξ ίσου σημαντικό. Η κοινωνικότητα, επεκτείνεται πέρα από την έμβια αλληλοεξάρτηση, στη σχέση των ζωντανών και με το νεκροταφείο τους.
Οι Αθηναίοι πήγαν στην Δήλο και απαίτησαν από τους κατοίκους της τον Θησαυρό. Στην άρνηση των Δηλείων να δεχθούν το υπεροπτικό αίτημα των Αθηναίων, αυτοί πήγαν στο νεκροταφείο και ξέθαψαν τα οστά, μεταφέροντάς τα στο γειτονικό νησί της Ρήνειας. Και τότε ακούστηκε εκείνη η αλαζονική διαχρονική υπόδειξη: «Τόπος που δεν έχει δικούς σου νεκρούς, δεν είναι τόπος σου»! Τα χρήματα της Δήλου, έφυγαν για την Αθήνα κι η ζωή του νησιού μαράζωσε.
Μιχάλης Μιχελής
Σημ: *Οδυσσέας Ελύτης, «Το φωτόδεντρο και η Δέκατη Τέταρτη Ομορφιά».
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)
Τα πολιτιστικά μονοπάτια της Αίγινας !
Τα πολιτιστικά μονοπάτια Select Language Τα πολιτιστικά μονοπάτια της Αίγινας είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του Δήμου Αίγινας με τη...

-
ΑΙΓΙΝΑ, ΓΗ ΠΕΤΡΑΣ: Γεωλογία, λατομεία, αρχιτεκτονική Η πέτρα, διαχρονικό στοιχείο στην ανθρώπινη ζωή αποτελεί για την Αίγινα ένα σημαντικό...
-
Τα πολιτιστικά μονοπάτια Select Language Τα πολιτιστικά μονοπάτια της Αίγινας είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του Δήμου Αίγινας με τη...
-
ΣΚΕΦΤΗΚΑΤΕ ΠΟΤΕ ? Άρθρο του καθηγητή οικονομικών Λιότσιου Σ.Βασίλη “Κανένας δεν είναι περισσότερο δούλος ,από αυτόν ,που εσφαλμένα πιστεύει...