Eνδιαφέρον για ενεργειακά φυτά !

 Eνδιαφέρον για ενεργειακά φυτά !!! PDF Εκτύπωση E-mail

Ολοκλήρωσε τις εργασίες του και πρόκειται να αναχωρήσει τις επόμενες ημέρες ο Αιγύπτιος ερευνητής Dr. Sabry Shaheen, Επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Karf El-Sheikh της Αιγύπτου, Σχολή Γεωπονίας, Εργαστήριο Εδαφολογίας.
Ο Dr. Sabry Shaheen επισκέφθηκε την Ελλάδα για δεύτερη φορά από 17/11/2005 - 15/11/2006 στο πλαίσιο υποτροφίας της Αιγυπτιακής Κυβέρνησης (η πρώτη ήταν το 2005 διάρκειας ενός έτους ως υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.). Ο σκοπός της επίσκεψής του ήταν η διεξαγωγή έρευνας μεταδιδακτορικού επιπέδου με αντικείμενο τη χρησιμοποίηση διαφόρων υποπροϊόντων στην καλλιέργεια ενεργειακών φυτών καθώς και στον καθαρισμό των ρυπασμένων εδαφών με τη χρήση κατάλληλων φυτών. Και στις δύο επισκέψεις του συνολικής διάρκειας 1 1/2 ετών ήταν φιλοξενούμενος του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. – Ινστιτούτου Χαρτογράφησης Εδαφών Λάρισας (ΙΧΤΕΛ) και εργάστηκε υπό την καθοδήγηση του Διευθυντή του Ινστιτούτου Δρ. Χρίστου Τσαντήλα.
Ο Dr. Sabry M. Shaheen, είναι χημικός εδαφολόγος με ειδίκευση σε θέματα ρύπανσης του περιβάλλοντος. Η έρευνα που διεξήγαγε κατά τη δεύτερη επίσκεψή του αναφέρονταν στη χρησιμοποίηση διαφόρων ουσιών (αποβλήτων ή υποπροϊόντων ή φυσικών ορυκτών) με ωφέλιμο περιβαλλοντικά τρόπο. Έτσι χρησιμοποιώντας υποπροϊόντα όπως ιλύς βιολογικού καθαρισμού, ιπτάμενη τέφρα από καύση λιγνίτη, ορυκτό ζεόλιθο, φωσφογύψο ή διάφορα κομπόστ μελετήθηκε η δυνατότητα καλλιέργειας συμβατικών (σιτάρι, καλαμπόκι, ρόκα) και εναλλακτικών καλλιεργειών (ελαιοκράμβη) ή αρωματικά φυτά (βασιλικός). Επίσης μελετήθηκε η δυνατότητα χρησιμοποίησης αυτών των φυτών για την απορρύπανση ρυπασμένων από βαρέα μέταλλα εδαφών. Έτσι με πειράματα στο θερμοκήπιο και το εργαστήριο συγκεντρώθηκαν σημαντικά αποτελέσματα, τα οποία ύστερα από τη σχετική επεξεργασία θα δημοσιευθούν σε επιστημονικά περιοδικά και θα παρουσιαστούν σε επιστημονικά συνέδρια. Τα φυτά που χρησιμοποιήθηκαν ήταν σιτάρι, καλαμπόκι, ελαιοκράμβη, ηλίανθος και βασιλικός και τα υποπροϊόντα και φυσικά υλικά ιλύς βιολογικού καθαρισμού της πόλης της Λάρισας, ιπτάμενη τέφρα από το εργοστάσιο της Πτολεμαΐδας, φωσφογύψος, ασβεστοϊλύς του εργοστασίου Ζάχαρης της Λάρισας, ζεόλιθος και κομπόστ του εμπορίου.
Λόγω της επιτυχίας που σημείωσε η συνεργασία με τον Dr. Sabry Shaheen κατά τις δύο επισκέψεις του στη χώρα μας, προτάθηκε και έγινε αποδεκτή η υπογραφή συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Kafrelsheikh της Αιγύπτου, στο οποίο διδάσκει ο Dr. Shaheen και του ΕΘΙΑΓΕ.
 Σε επικοινωνία μας ο Dr. Shaheen εξέφρασε τις θερμότατες ευχαριστίες του για τις συνθήκες που του προσφέρθηκαν για την εργασία του εδώ σε όλο το προσωπικό του Ινστιτούτου Χαρτογράφησης και Ταξινόμησης Εδαφών Λάρισας καθώς και στο ΔΣ του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. με την αποδοχή του οποίου κατέστη δυνατή η συνεργασία αυτή. Ιδιαίτερες ευχαριστίες ο Dr. Shaheen εξέφρασε στον ερευνητή κ. Θ. Μητσιμπόνα, και χημικό Μ. Τζιουβαλέκα καθώς και σε όλο το προσωπικό του εργαστηρίου και του ΙΧΤΕΛ που του φέρθηκαν πολύ φιλόξενα, στους Δρ. Β. Σαμαρά, Δρ. Ι. Σγούρα και Δρ. Δ. Δημογιάννη και στο Διευθυντή του ΙΧΤΕΛ και επιβλέποντα της εργασίας του Δρ. Χρίστο Τσαντήλα.

Τα πολιτιστικά μονοπάτια της Αίγινας !

  Τα πολιτιστικά μονοπάτια   Select Language Τα πολιτιστικά μονοπάτια της Αίγινας  είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του Δήμου Αίγινας με τη...