Προτάσεις για περπάτημα και εξερεύνηση

Προτάσεις για περπάτημα και εξερεύνηση

  • ΠΕΡΠΑΤΩΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΑΙΓΙΝΑΣ

Η πόλη της Αίγινας είναι εκεί όπου βρίσκεται και το κύριο λιμάνι του νησιού . Διαδρομή από Πειραιά με συμβατικά πλοία σε 1 – 1.10 ωρα , διαδρομή ή με υδροπτέρυγα σε 35 “ της ώρας. . Με τα συμβατικά πλοία γίνεται επίσης η μεταφορά οχημάτων ( αυτοκίνητα – μοτοποδήλατα )
Αξιοθέατα εντός της πόλεως (πεζή )
– Αρχαιολογικός χώρος Ιερού Δελφινίου Απόλλωνα ( Κολόνα ) Αριστερά όπως αποβιβαζόμαστε από το πλοίο σε 300 μ. Επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αίγινας με πλήθος εκθεμάτων και σπουδαία κεραμική συλλογή , Ναός Δελφινίου Απόλλωνα , προιστορικοί οικισμοί , τμήμα Υστερορωμαικού τοίχους πόλης . Κάθε μέρα εκτός Δευτέρας , από 8.30 πμ εως 3 μμ
–Νεοκλασικά κτίρια (τέλος 19ου – αρχές 20 αιώνα )
Στον παραλιακό δρόμο της Αίγινας αλλά και σε όλο τον παραδοσιακό οικισμό συναντούμε παλαιά αρχοντιικά , το καθένα με το δικό του χαρακτήρα και ιδιαιτερότητα που σηματοδοτούν  την  εποχή της ακμής της Αίγινας . 
–Πύργος Μαρκέλλου ( τμήμα οχύρωσης από την εποχή της Ενετοκρατίας – στέγασε την Αντικυβερνητική Επιτροπή 1826-28 πρίν την άφιξη του Καποδίστρια ).
–Καποδιστριακά κτίρια ( Καποδιστριακό Ορφανοτροφείο , Ευνάρδειο , Κυβερνείο ). Τα κτίρια αυτό είναι εντός της πόλης με εύκολη πρόσβαση πεζή.
–Μητροπολιτικός Ναός Αίγινας , όπου έγινε η υποδοχή και η Ορκωμοσία του Ι. Καποδίστρια το 1828. Στέγασε για ενα διάστημα την Βουλή ( Πανελλήνιο )
– Λαογραφικό Μουσείο Αίγινας επί της οδού Σπ. Ροδη . Τηλ. Επικοινωνίας 2297026401
– Ιστορικό Αρχείο Αίγινας ( στεγάζεται στο κτίριο του Καποδιστριακού Κυβερνείου – Ωρες Δημοσίων Υπηρεσιών . Τηλ 22970 26332
( Το ιστορικό αρχείο δεν λειτουργεί αυτή την περίοδο καθώς το κτίριο του Καποδιστριακού Κυβερνείου βρίσκεται σε διαδικασία αναπαλαίωσης – στερέωσης )
– Δημόσια Βιβλιοθήκη Αίγινας Στεγάζεται σε χώρο πλησίον Καποδιστριακού – Ωρες Δημοσίων Υπηρεσιών . Τηλ. 2297022626
Μουσείο Καπράλου . Είναι στην περιοχή Πλακάκια . Μπορεί κάποιος να πάει και μετά πόδια ακολουθώντας την οδό Καζαντζάκη – αριστερά όπως επιβιβαζόμαστε . Το καλοκαίρι είναι ανοικτά από 9 πμ εως 2 μμ και από 6 μμ εως 8 μμ . Τούς χειμερινούς μήνες πρέπει κάποιος να ενημερώσει τηλεφωνικά στο 22970 22001
2η ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΕΚΔΡΟΜΗΣ

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΟΣ – ΑΓΙΟΥ ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ
Πρόκειται για τη Γυναικεία Μονή που ίδρυσε ο Αγιος Νεκτάριος στην Αίγινα από τις αρχές του περασμένου αιώνα , όπου μόνασε ο ίδιος έως το τέλος της ζωής του και όπου βρίσκεται το μνημείο ταφής του . Είναι ενα από τα πιό γνωστά Μοναστήρια στην Ελλάδα με φήμη που εξαπλώνεται επίσης στις άλλες Ορθόδοξες χώρες ( Ρουμανία . Ρωσία κλπ )
ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΑ . Η Μεσαιωνική Πρωτεύουσα της Αίγινας , 1000ετή ιστορία ( 800 – 1800 Μ χ ) γνωστή επίσης ώς ο “ Νησιώτικος Μυστράς “ Βρίσκεται σε ενα λόφο απέναντι από τη Μονή Αγίου Νεκταρίου . Σήμερα από τον οικισμό σώζονται 36 μικρές εκκλησίες που αντιπροσωπεύουν όλους τούς ρυθμούς της βυζαντινής αρχιτεκτονικής και αγιογραφίας. Πολύ ενδιαφέρουσα η Επισκοπή όπου λειτουργούσε ο Αγιος Διονύσιος ( ο της Ζακύνθου ) ο οποίος εορτάζεται επίσης ώς πολιούχος Αίγινας.
ΝΑΟΣ ΑΦΑΙΑΣ . Ένας από τούς σπουδαιότερους σωζόμενους αρχαίους Ελληνικούς Ναούς από το 400 πχ. Βρίσκεται στη συνέχεια της διαδρομής Αίγινα – Άγιος Νεκτάριος περίπου 14 χμ από την πόλη της Αίγινας. Τα γλυπτά των αετωμάτων του είχαν δυστυχώς την τύχη των μαρμάρων του Παρθενώνα καθώς αφαιρέθηκαν το 1811 από ξένους αρχαιοκάπηλους και βρίσκονται σήμερα στη Γλυπτοθήκη του Μονάχου , γνωστά ως “ Αιγινήτες “
Στο χώρο του Ναού λειτουργεί επίσης μικρό Μουσείο με εκθέματα από τις ανασκαφές στον χώρο . Ο Αρχαιολογικός χώρος είναι επισκέψιμος κάθε ημέρα από 8 .30 πμ εως 5 μμ.
Το μουσείο Αφαίας είναι ανοικτό όλες τις ημέρες εκτός Δευτέρας από 8.30 πμ εως 2.15 μμ .
Επικοινωνία 2297032398
3η ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΕΚΔΡΟΜΗΣ
ΕΚΠΑΖ – Κέντρο προστασίας άγριων ζώων . Βρίσκεται στο δρόμο που οδηγεί στο χωριά Ανιτσαίον σε απόσταση χμ από λιμάνι Αίγινας Μπορεί κάποιος να πάει από την οδό Καποδιστρίου και να στρίψει αριστερά αμέσως μετά το 1ο Γυμνάσιο και ΤΕΛ Αίγινας .
Πρόκειται για ένα Κέντρο που αναλαμβάνει να περιθάλψει τραυματισμένα ζώα ( κυρίως πτηνά ) και να τα ελευθερώσει μετά την ανάρρωσή τους ελεύθερα στην φύση. Είναι γνωστό σε όλη την Ελλάδα καθώς από όλες τις περιοχές στέλνονται στο κέντρο τραυματισμένα άγρια πτηνά για περίθαλψη . Ωρες επίσκεψης το καλοκαίρι 10 πμ εως 2 μμ και 6 μμ έως 9 μμ και τούς χειμερινούς μήνες από 10 πμ. εως 3 μμ . Τηλέφωνο επικοινωνίας 6973318845
ΙΕΡΟ ΕΛΛΑΝΙΟΥ ΔΙΟΣ
Βρίσκεται μετά το ΕΚΠΑΖ και λίγο πριν φθάσουμε στο Ανιτσαίον. Το ιερό βρίσκεται στους πρόποδες του Ελλανίου ΄Όρους που είναι το υψηλότερο της Αίγινας ( υψ. 532 ) Στην κορυφή του όρους όπου κατά την παράδοση προσευχήθηκε ο μυθικός Βασιλιάς της Αίγινας ο Αιακός , στον πατέρα του Δία για να σταματήσει την ξηρασία που μάστιζε την χώρα , υπήρχε κατά την αρχαιότητα βωμός αφιερωμένος στον Δία . Εκεί είναι σήμερα κτισμένο το εκκλησάκι του Πρ. Ηλία.
Στους πρόποδες διακρίνουμε σήμερα τμήματα των εγκαταστάσεων που υπήρχαν για την παραμονή των αρχαίων προσκυνητών καθώς και την μεγαλοπρεπή σκάλα που οδηγούσε στο ιερό . Στο ίδιο σημείο βρίσκεται σήμερα ο μικρός ναός των Ταξιαρχών .
Επίσης μιά πολύ καλή ιδέα είναι να ακολουθήσετε τις  διαδρομές  των παλιών μονοπατιών της Αίγινας που με το τελευταίο πρόγραμμα για τα ΠΟΛΙΤΣΤΙΚΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙ Α  έχουν σημανθεί και καταγραφεί σε ειδικούς χάρτες .
aegina_diadromes
και διαβάστε  για κάθε μία από τις διαδρομές στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Εταιρείας περιβάλλοντος και πολιτισμού.
http://www.monopatiapolitismou.gr/cms/?p=786

Τα πολιτιστικά μονοπάτια της Αίγινας !

  Τα πολιτιστικά μονοπάτια   Select Language Τα πολιτιστικά μονοπάτια της Αίγινας  είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του Δήμου Αίγινας με τη...