Ξεκινάει ο διαγωνισμός Με Ποδήλατο στη Δουλειά !


1-31 Μαΐου 2015 θα διεξαχθεί φέτος ο διαγωνισμός “Με Ποδήλατο στη Δουλειά” με σκοπό να παροτρύνει τους εργαζόμενους να αρχίσουν να πηγαίνουν στη δουλειά με το ποδήλατο, να προβάλλει τα πλεονεκτήματα της μετακίνησης με ποδήλατο στους εργοδότες, να προβάλει τους εργοδότες που προωθούν το ποδήλατο.
Αν είστε εργοδότης που σημαίνει και δήμος και γνωρίζετε τα οφέλη της ποδηλατικής μετακίνησης για τους εργαζόμενους και για τον οργανισμό σας, μπορείτε να υποστηρίξετε και να διευκολύνετε τη συμμετοχή του οργανισμού σας.
Για καλύτερη επιτυχία στην καμπάνια ως οργανισμός, μπορείτε να βρείτε έναν ή περισσότερους εργαζόμενους που ήδη μετακινούνται με ποδήλατο και θέλουν να συντονίσουν τις ομάδες στο χώρο σας. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να δείξετε την υποστήριξή σας και να διευκολύνετε την αρχική επικοινωνία με μια ανακοίνωση ή συνάντηση για όσους ενδιαφέρονται. Απο κει και πέρα οι ποδηλάτες σας θα κάνουν τα υπόλοιπα.
Είναι ένας φιλικός διαγωνισμός για να δούμε ποιοι θα μπορέσουν να πάνε περισσότερες φορές στη δουλειά με ποδήλατο για ένα μήνα, 1-31 Μαΐου 2015.
Πώς λειτουργεί;
Η καμπάνια είναι ένας διασκεδαστικός τρόπος για να εμπνεύσει εργαζόμενους να ξεκινήσουν να πηγαίνουν στη δουλειά με ποδήλατο. Δημιουργεί ποδηλατική κουλτούρα στους χώρους εργασίας και δίνει την ευκαιρία στους έμπειρους ποδηλάτες να δώσουν χρήσιμες πληροφορίες και συμβουλές στους συνεργάτες τους.
Σε ατομικό επίπεδο, κάθε ποδηλάτης που συμμετέχει καταγράφει τις διαδρομές και
τα χιλιόμετρα που κάνει για ένα μήνα προς και από τη δουλειά στην ιστοσελίδα της καμπάνιας στην διεύθυνση http://biketowork.gr
Η καμπάνια λειτουργεί καλύτερα σαν ομαδική προσπάθεια. Όποιος οργανώσει μια ομάδα, παρακινεί τους συνεργάτες του να συμμετέχουν. Όποιος οργανώσει τη συμμετοχή του εργοδότη του, διαφημίζει την καμπάνια σε όλους τους συναδέλφους του.
Οι ομάδες αποτελούνται από 1-4 ποδηλάτες και ανήκουν προαιρετικά σε μια εταιρία/οργανισμό.
Η εγγραφή ποδηλατών, ομάδων, και οργανισμών γίνεται αποκλειστικά από την ιστοσελίδα της καμπάνιας. Τις καταχωρήσεις μπορείτε να τις κάνετε όποτε μπορείτε μέσα στο Μάϊο.
Κάθε μέλος μιας ομάδας κάνει τις μετακινήσεις του ατομικά και καταχωρεί τις διαδρομές και τα χιλιόμετρα που έκανε. Αν θέλετε να κάνετε τη διαδρομή μαζί με άλλους, δεν σας εμποδίζει κανείς. Μάλιστα είναι καλή πρακτική κάποιος καινούργιος ποδηλάτης να κάνει τη διαδρομή μαζί με κάποιον έμπειρο.
Τα χιλιόμετρα και οι διαδρομές των μελών της ομάδας προστίθονται στην ομάδα. Οι ομάδες συναγωνίζονται μεταξύ τους με κριτίριο τον συνολικό αριθμό διαδρομών της ομάδας.
Αν γεμίσει η ομάδα σας και έχετε και άλλους ποδηλάτες, φτιάξτε δεύτερη και τρίτη ομάδα. Ένας οργανισμός μπορεί να έχει απεριόριστο αριθμό ομάδων. Τα χιλιόμετρα και οι διαδρομές των ομάδων κάθε οργανισμού προστίθενται στον οργανισμό και οι οργανισμοί συναγωνίζονται μεταξύ τους.
Κάθε ομάδα ή και κάθε μεμονωμένος ποδηλάτης μπορεί να ανήκει σε μια πόλη. Τα χιλιόμετρα και οι διαδρομές των μελών της πόλης προστίθενται στην πόλη ώστε να δημιουργείται συναγωνισμός και μεταξύ των πόλεων. Τα στατιστικά των πόλεων κανονικοποιούνται αναλογικά με τον πληθυσμό τους, για να μπορούν οι μικρές πόλεις να συναγωνιστούν με μεγάλες πόλεις.
Ο διαγωνισμός είναι ανοικτός στον καθένα που θέλει να πάει στη δουλειά με ποδήλατο τουλάχιστον μια φορά κατά τη διάρκεια του Μαΐου. Η μετακινήσεις μπορούν να γίνουν οπουδήποτε στην Ελλάδα. Δεν υπάρχει κανένα κόστος για τη συμμετοχή.
"Με Ποδήλατο στη Δουλειά" παγκοσμίως
Η καμπάνια "Με Ποδήλατο στη Δουλειά" είναι εμπνευσμένη από παρόμοιες καμπάνιες άλλων χωρών. Αυτές οι καμπάνιες θεωρούνται απ' τους καλύτερους τρόπους αλλαγής νοοτροπίας υπέρ του ποδηλάτου.
Μια σχετική δημοσίευση της European Cyclists Federation περιγράφει κυρίως αυτή τη δράση:
http://www.onestreet.org/pdf/Getting%20More%20People%20Cycling.pdf (αγγλικά).
www.ecf.com -> Publications -> General -> Getting More People Cycling
Η ECF στηρίζει το φετινό "Με Ποδήλατο στη Δουλειά" συμπεριλαμβάνοντας την ελληνική καμπάνια στο ευρωπαϊκό website, και συνδέοντας την με την αντίστοιχη προσπάθεια που γίνεται σε 11 ακόμα ευρωπαϊκές χώρες.
http://www.bike2work-project.eu/en/News-and-Press/Bike2Work-in-Greece/

Προτάσεις για περπάτημα και εξερεύνηση

Προτάσεις για περπάτημα και εξερεύνηση ΠΕΡΠΑΤΩΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΑΙΓΙΝΑΣ Η πόλη της Αίγινας είναι εκεί όπου βρίσκεται και το κύρι...