Οικολογικές αντιπροτάσεις


Σπίτι: Οικολογικές αντιπροτάσεις

της Μαρίας Παπαδοδημητράκη

Η οικολογία έγινε τρόπος ζωής και πολλοί είναι αυτοί που θέλουν και προσπαθούν να μετατρέψουν τα παραδοσιακά νοικοκυριά τους σε οικο-νοικοκυριά. Οι δεκάδες εκστρατείες οικολογικών οργανώσεων, οι δυσοίωνες έρευνες που συνεχώς βλέπουν το φως της δημοσιότητας, οι επιπτώσεις της περιβαλλοντικής καταστροφής που εδώ και καιρό βιώνουμε επηρεάζουν πλέον πολύ πιο αισθητά την καθημερινότητά μας και επιτέλους μας κινητοποιούν. Η οικολογική συνείδηση πράγματι άρχισε να εξαπλώνεται, με αποτέλεσμα να θέλουμε σήμερα τα σπίτια μας να είναι όσο γίνεται πιο φιλικά προς το περιβάλλον. Σας προτείνουμε, λοιπόν, να κάνετε μερικές αλλαγές που, εκτός από οικολογικές, είναι εύκολες και απλές.

Οικολογική μπουγάδα
Πέρα από τα απορρυπαντικά που μπορείτε να βρείτε στα καταστήματα με βιολογικά προϊόντα, μπορείτε εύκολα να φτιάξετε και τα δικά σας:
Για το πλυντήριο Βάλτε σε ανοξείδωτη κατσαρόλα 1 μέρος σαπούνι Μασσαλίας και 10 μέρη κρύο νερό, σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συχνά μέχρι να λιώσει το σαπούνι. Αφήστε το μείγμα να κρυώσει και προσθέστε μέχρι 5 ml αιθέριο έλαιο (π.χ. ευκάλυπτο, λεβάντα).
Για το χέρι Αναμείξτε 2 μέρη σαπούνι Mασσαλίας ή σαπούνι που έχετε περάσει από τρίφτη με 1 μέρος μαγειρική σόδα, 1 μέρος βόρακα και 5 σταγόνες αιθέριο έλαιο της αρεσκείας σας (π.χ. ευκάλυπτο, λεβάντα).
Λευκαντικό Χρησιμοποιήστε χυμό λεμονιού αραιωμένο σε νερό.

Απορρυπαντικά για το σπίτι
Για πατώματα Χρησιμοποιήστε 1 μέρος νερό και 1 μέρος ξίδι. Για πατώματα από βινύλιο, προσθέστε και 1 φλιτζάνι baby oil, ενώ για ξύλινα αναμείξτε 1 μέρος λάδι και 1 μέρος ξίδι. Καταβρέξτε ένα πανί με το μείγμα και τρίψτε. Στα ξύλινα πατώματα δεν βάζουμε νερό.
Για μπανιέρες και νιπτήρες Ανακατέψτε 1/2 φλιτζάνι μαγειρική σόδα με υγρό σαπούνι, π.χ. χεριών ή σώματος (κατά προτίμηση βιολογικά), και αν θέλετε προσθέστε 5-10 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας. Φτιάξτε ένα μείγμα σαν πάστα, βάλτε το στο σφουγγάρι, καθαρίστε και ξεπλύντε.
Tip Φτιάξτε μόνο την ποσότητα που χρειάζεστε, γιατί τα αιθέρια έλαια εξατμίζονται και η πάστα γίνεται σκληρή.
Για τα τζάμια Ανακατέψτε 4 κουταλιές ξίδι σε 1 λίτρο νερό.
Για πλακάκια Αν έχουν λίπος, τρίψτε τα με ξίδι ή λεμόνι.

Για να αρωματίσετε το χώρο 
Αρωματικό πορτοκάλι Πάρτε ένα πορτοκάλι και «καρφώστε» το με γαρίφαλα. Βάλτε το μέσα σε δίχτυ, κρεμάστε το για να ξεραθεί και τοποθετήστε το όπου θέλετε.
Σπρέι για το χώρο Διαλύστε σε 100 ml νερού μέχρι 5 σταγόνες αιθέριο έλαιο και ψεκάζετε το σπίτι κατά τη διάρκεια της ημέρας. Επιλέξτε: 

• Εσπεριδοειδή (λεμόνι, νερολί, περγαμόντο), για αντικαταθλιπτική και τονωτική δράση. 
• Κωνοφόρα (κυπαρίσσι, κέδρο, έλατο), για αντισηψία. 
• Βασιλικό και μυρτιά, για δυσάρεστες οσμές και αντισηψία.
Ποτ πουρί Απλώστε φρέσκα πέταλα σε ένα δίσκο, βάλτε τα σε ξηρό και ζεστό μέρος και ανακινήστε τα κατά διαστήματα μέχρι να ξεραθούν. Βάλτε τα σε ένα δοχείο, προσθέστε 2 κουταλιές σταθεροποιητή, που χρησιμοποιείται για μεγαλύτερη διάρκεια των αρωμάτων. Χρη­σιμοποιήστε ρίζα ίριδας ή μοσχολίβανο για κάθε 4 φλιτζάνια αποξηραμένα πέταλα, ένα αιθέριο έλαιο της αρεσκείας σας και ανακατέψτε. Τέλος, κλείστε το μείγμα σε χάρτινη σακούλα και φυλάξτε τη σε σκοτεινό μέρος για 4-6 εβδομάδες, ανακινώντας κατά διαστήματα.

Φυσικά εντομοκτόνα για τα φυτά
Πράσινη δύναμη Διαλύστε 4 κουτ­αλάκια τριμμένο πράσινο σαπούνι σε 1 λίτρο ζεστό νερό και ψεκάστε.
Καυτερές πιπεριές Βράστε 2 κομμένες καυτερές πιπεριές, 1/2 κρεμμύδι και 1 σκελίδα σκόρδο. Αφήστε το μείγμα για 2 ημέρες, στραγγίξτε το και ψεκάστε.
Τσουκνίδα Την κόβετε σε κομμάτια, τα βράζετε και ραντίζετε τα φυτά.

Οικο-αλλαγές στο λεπτό! • Αντικαταστήστε τα προϊόντα μιας χρήσης (ξυραφάκια, ποτήρια, πιάτα) με τα αντίστοιχα πολλαπλών χρήσεων.
• Αν έχετε πολυμελή οικογένεια, προτιμήστε τις οικονομικές συσκευασίες και όχι τις ατομικές.
• Για να πετάτε λιγότερο χαρτί, χρησιμοποιείτε στο φαγητό βαμβακερές πετσέτες, αντί για χαρτοπετσέτες, και καθαρίζετε με παλιά μακό μπλουζάκια και σεντόνια που έχετε κόψει σε λωρίδες, και όχι με χαρτί κουζίνας.
• Καλύπτετε το φαγητό που περισσεύει με πιάτα ή φυλάσσετέ το σε γυάλινα σκεύη με καπάκι, αντί να χρησιμοποιείτε αλουμινόχαρτο ή μεμβράνη.
• Όπου είναι δυνατόν, επιλέγετε χύ­μα προϊόντα και όχι συσκευασμένα.

«Φίλτρα» για τον αέρα
Βάλτε φυτά στους εσωτερικούς χώρους! Την ημέρα λειτουργούν ως φυσικό σύστημα καθαρισμού και ανανέωσης του αέρα. Ταυτόχρονα, ρυθμίζουν την υγρασία, ενώ έρευνες έδειξαν ότι κάποια είδη (χρυσάνθεμο, μπαμπού, αζαλέα, αλόη, ποϊνσέτια, φυλλόδεντρο) έχουν την ικανότητα να φιλτράρουν τον αέρα, απομακρύνοντας σκόνη και άλλα βλαβερά αιωρούμενα σωματίδια.
Σημείωση: Βόρακα θα προμηθευτείτε από το φαρμακείο. Ρίζα ίριδας μπορείτε να βρείτε στα καταστήματα με βότανα.



5 tips για ζεστό σπίτι

 Aντικαταστήστε τα μονά τζάμια με διπλά και τα αλουμι­νένια πλαίσια με ξύλινα.
 Αν δεν μπορείτε να αλλάξετε κουφώματα και παρά­θυρα, βάλτε αυτοκόλλητη ταινία στα κινητά μέρη των παραθύρων και στις πόρτες, τοποθετήστε κλείστρο στο τζάκι, όταν δεν το χρησιμοποιείτε, και στα παλιά σπίτια κλείστε το μπουρί της σόμπας.
 Tοποθετήστε κουρτίνες και εσωτερικά κινητά σκίαστρα.
 Φυτέψτε φυλλοβόλα φυτά στις νότιες πλευρές των σπιτιών και στα μπαλκόνια των διαμερισμάτων.
Ευχαριστούμε για τη συνεργασία την κ. Ρένα Σιώζου, ειδική διατροφολόγο Αγιουρβέδα-φυτοθεραπεύτρια, και την κ. Ρένα Σταύρου, αρωματοθεραπεύτρια.
 

Τα πολιτιστικά μονοπάτια της Αίγινας !

  Τα πολιτιστικά μονοπάτια   Select Language Τα πολιτιστικά μονοπάτια της Αίγινας  είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του Δήμου Αίγινας με τη...