Φιλόδοξο σχέδιο για τη μετατροπή του Αγκιστρίου σε ενεργειακά "πράσινο νησί".


Φιλόδοξο σχέδιο για τη μετατροπή του Αγκιστρίου σε ενεργειακά "πράσινο νησί".
απο το : www.aeginaportal.gr/Για την ανάπτυξη ενός φιλόδοξου project που θα διασφαλίσει στην τελική του φάση την ενεργειακή αυτονομία του Αγκιστρίου σε ποσοστό 100%, συναντήθηκαν σήμερα Τετάρτη στα γραφεία της Νομαρχίας Πειραιά, ο Νομάρχης Πειραιά κύριος Γιάννης Μίχας με τον Πρύτανη του ΕΜΠ Κωνσταντίνο Μουτζούρη και την επιστημονική ομάδα Πολυτεχνείου. Ο σκοπός της συνάντησης ήταν η συζήτηση για την ανάπτυξη καινοτόμων πράσινων τεχνολογιών, που θα επιτρέψουν μαζί με την χρήση αποτελεσμάτων εφαρμοσμένης έρευνας, το νησί του Αγκιστρίου να κάνει χρήση οικολογικών μεθόδων παραγωγής ενέργειας σε όλες τις δραστηριότητες, από τη γεωργία μέχρι και την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Για το σκοπό αυτό το Νομαρχιακό Συμβούλιο Πειραιά έχει εγκρίνει τη χρηματοδότηση της μελέτης ο προϋπολογισμός της οποίας θα αγγίξει τα 45.000,00 ευρώ.

Οι παρεμβάσεις που θα υλοποιηθούν θα έχουν ως στόχο τη δημιουργία ενός σημείου, που θα αποτελέσει παράδειγμα αειφόρου ανάπτυξης κάτι που σύμφωνα με τις προσδοκίες του σχεδιασμού θα κινήσει και το μοχλό της τουριστικής ανάπτυξης. Για τη σημερινή συνάντηση ο Νομάρχης Πειραιά κύριος Γιάννης Μίχας υπογράμμισε ότι: "Στο πλαίσιο της προσπάθειάς μας να αλλάξουμε τις αναπτυξιακές προοπτικές της περιοχής μας, και εμπνεόμενοι από το παράδειγμα της νησιωτικής κοινότητας Σάμσο, της πρωτοπόρου σε θέματα ΑΠΕ Δανίας, αποφασίσαμε να προχωρούμε στην μετατροπή του Αγκιστρίου σε πράσινο νησί για την κάλυψη του συνόλου των ενεργειακών αναγκών του από ανανεώσιμες πηγές. Έχουμε την πολιτική βούληση, έχουμε την αποφασιστικότητα και με την επιστημονική γνώση του Πολυτεχνείου, το οποίο ευχαριστώ θερμά για την άμεση και ειλικρινή υποστήριξη και ανταπόκρισή του, πιστεύουμε ότι θα μπορέσουμε να κάνουμε το μεγάλο αυτό άλμα στη νέα εποχή. Μια εποχή προόδου, καινοτομίας, σεβασμού στην ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας και στο περιβάλλον".

Για την επίτευξη του "οραματικού στόχου" όπως χαρακτηρίστηκε η μετατροπή του Αγκιστρίου σε ενεργειακά αυτόνομο νησί, θα υπάρξουν σειρά επαφών της Νομαρχίας και του Πολυτεχνείου, τόσο με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, όσο και τους φορείς του νησιού, κάτι αναγκαίο ώστε να εξεταστούν από κοινού όλοι οι παράμετροι που θα βοηθήσουν τη πραγματοποίηση του project.
Δημοσίευση σχολίου