Βούλα Τσέτση: Μία Ελληνίδα στην κορυφή των Πρασίνων της Ευρώπης !

Βούλα Τσέτση: Μία Ελληνίδα στην κορυφή των Πρασίνων της Ευρώπης


Αθήνα/Εφημερίδα «Έθνος»
- Είναι Γενική Γραμματέας των Οικολόγων–Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο. Προχτές άλλωστε ταξίδεψε στην Πράγα με τον Ντανιέλ κον Μπεντίτ, καθώς η Τσεχία αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ και αμέσως μετά πέταξε για την Αθήνα για να συμμετάσχει στο συνέδριο των Οικολόγων Πρασίνων που ολοκληρώθηκε χθες.
Η Βούλα Τσέτση, Γραμματέας των Πρασίνων, 4ης δύναμης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με 43 βουλευτές, ξεκίνησε από τη φτωχότερη περιφέρεια της Ευρώπης, την Ηπειρο, και σήμερα προωθεί την οικολογική πολιτική από τις Βρυξέλλες.
Σπουδές στη Βενετία «Γεννήθηκα στην Αθήνα, όμως έζησα και μεγάλωσα στα Γιάννενα. Εκεί πήγα σχολείο και τελείωσα το Λύκειο», λέει στο «Έθνος της Κυριακής». «Αμέσως μετά έφυγα για τη Βενετία, όπου σπούδασα πολεοδόμος-χωροτάκτης. Ήταν ένα θέμα που με ενέπνεε, καθώς μέσα από αυτές τις σπουδές μπορεί κάποιος να δει με διαφορετική μάτια τον χώρο και τις αλληλεπιδράσεις που υπάρχουν μεταξύ περιβάλλοντος, πολιτικής και οικονομίας.

Με ενδιέφερε να καταλάβω την πολυσύνθετη διάσταση που υπάρχει στην κοινωνία. Πώς δηλαδή τα κοινωνικά προβλήματα μπορούν να λυθούν με διαφορετικό, οικολογικό, σχεδιασμό. Τα πέντε χρόνια σπουδών μού άνοιξαν τις πόρτες για να δω τα πράγματα συλλογικά». Επόμενος σταθμός οι Βρυξέλλες, ως βοηθός ευρωβουλευτή, μεταπτυχιακές σπουδές και μια θέση στον μηχανισμό των Πρασίνων, κατόπιν διαγωνισμού, ως σύμβουλος περιφερειακής πολιτικής. «Επί τέσσερα χρόνια παρακολουθούσα τα περιφερειακά ταμεία, ενώ έγραψα βιβλία για την αειφόρο ανάπτυξη και την περιφερειακή πολιτική. Το 1994 κατέβηκα στην Ελλάδα υποψήφια στις εκλογές, φυσικά με τους Οικολόγους. Κατάλαβα ότι έπρεπε να ασχοληθώ με κάτι συλλογικό και περισσότερο πολιτικό. Έτσι αυτοπροτάθηκα… για τη θέση του αναπληρωτή γραμματέα της ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», λέει η κ. Τσέτση.

Το 1999 ορίστηκε ως συν-γραμματέας και το 2004 ανέλαβε εξ ολοκλήρου τη Γραμματεία με τις ψήφους των Ευρωβουλευτών, επικεφαλής των οποίων είναι ο «κόκκινος Ντάνι» και η κ. Μόνικα Φρασόνι.
«Η ψήφος στους Οικολόγους δεν είναι χαμένη ψήφος»
«Πιστεύω ότι τώρα όσο ποτέ ο χώρος των Οικολόγων είναι απαραίτητος στην πολιτική σκηνή. Το πρόβλημα είναι ότι σε κάποια κράτη είμαστε αδύναμοι. Η κοινοβουλευτική μας ομάδα λοιπόν προωθεί μια καμπάνια για να αποδείξουμε ότι χρειάζεται αλλαγή στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», λέει η κ. Τσέτση.
Το Ευρωπαϊκό Κόμμα Πρασίνων θα βοηθήσει για να παρουσιαστεί το έργο μας και στην Ελλάδα, εν όψει των Ευρωεκλογών, προκειμένου να έχουμε και από τη χώρα μας εκπροσώπηση, την οποία θεωρούμε απαραίτητη. Η ελληνική κοινωνία πρέπει να καταλάβει ότι η ψήφος στους Οικολόγους δεν είναι μια χαμένη ψήφος, αλλά μια ανάγκη». Μητέρα δύο παιδιών, η Ελληνίδα Γραμματέας των Πρασίνων ταξιδεύει δυο φορές τον χρόνο στα Γιάννενα. «Λατρεύω την Ήπειρο. Στο Κοινοβούλιο έχουμε ασχοληθεί αρκετά με τα θέματα της λίμνης, έχουμε κάνει επερωτήσεις για τη μόλυνση, αλλά και για τη Δωδώνη. Κάθε φορά που υπάρχει πρόβλημα υπάρχουν πολίτες που έρχονται σε επαφή μαζί μας και προσπαθούμε να το προωθήσουμε. Για εμένα όλα αυτά είναι μια προσπάθεια να προετοιμάσω ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μου».

Τα πολιτιστικά μονοπάτια της Αίγινας !

  Τα πολιτιστικά μονοπάτια   Select Language Τα πολιτιστικά μονοπάτια της Αίγινας  είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του Δήμου Αίγινας με τη...