Η κλεμμένη ιστορία της Αίγινας κοσμεί τη γλυπτοθήκη του Μονάχου

Συμπληρώθηκαν φέτος 202 χρόνια από τις ανασκαφές των "Αιγινητών".

 [από το http://aeginaportal.gr/]
Συμπληρώθηκαν φέτος 202 χρόνια από τις ανασκαφές που έφεραν στο φως του περίφημους "Αιγινήτες" στο ναό της Αφαίας. Η κλεμμένη ιστορία της Αίγινας κοσμεί τη γλυπτοθήκη του Μονάχου, μια γλυπτοθήκη που χωρίς τους "Αιγινήτες" δεν θα είχε σε καμία περίπτωση την φήμη και την αξία που απολαμβάνει ανά τον κόσμο. Η αρχαιολογική σκαπάνη ξεκίνησε την άνοιξη του 1811 από τον Γερμανό Βαρόνο Carl Haller von Hallerstein και τον Βρετανό αρχιτέκτονα Charles Robert Cockerell. Για το θέμα έχει σχετικό αφιέρωμα η σημερινή Deutsche Welle. Ένα χρόνο πριν η Ευδοκία Στάθη στον κύκλο των αφιερωμάτων με τίτλο η  "Η Αίγινα παντού" μέσα από τις σελίδες του Aegina Portal έγραφε: "Με αδιαφανείς διαδικασίες και δωροδοκία των ντόπιων προεστών, κρυφά μετέφεραν 17 αγάλματα και πολλά άλλα κομμάτια από τα αετώματα του Ναού στον Πειραιά. Από εκεί, με τη βοήθεια του Αυστριακού Gropius, μέλους της ίδιας παρέας αρχαιοκαπήλων και "αρχιτέκτονα" της λεηλασίας των γλυπτών του Ναού του Απόλλωνα στις Βάσσες Αρκαδίας αλλά και την κάλυψη του Γάλλου προξένου Louis Fauvel (που, σύμφωνα με δημοσίευμα του "Λόγιου Ερμή"), όταν έμαθε τι γίνεται έσπευσε στην Αίγινα και έκλεψε και αυτός ότι μπόρεσε και του συνεργάτη του λόρδου Έλγιν (!!!) Giovani Lusieri, έγινε μεταφορά στα Αγγλοκρατούμενα, τότε, Επτάνησα, χωρίς να αντιμετωπίσουν προβλήματα από την Οθωμανική Διοίκηση".
Ενώ παρέθετε τον τρόπο που βίωσε ένας κάτοικος της Αίγινας την επίσκεψη του στη γλυπτοθήκη: "Συγκινητική είναι η μαρτυρία Αιγινήτη που  επισκέφθηκε την Γλυπτοθήκη του  Μονάχου, εκεί κατά την είσοδο του  και συγκεκριμένα στο ταμείο του  ζητήθηκε να πληρώσει είσοδο για να θαυμάσει τα εκθέματα. Εκείνος με σθένος ψυχής και με πόνο καρδιάς αρνήθηκε να πληρώσει για κάτι που ήταν δικό του, για κάτι που ήταν της πατρίδας του, για κάτι που έπρεπε να είναι εκεί που γεννήθηκε στον Ναό της Αφαίας". ενώ στο ίδιο άρθρο συμπλήρωνε: 

"Δεν ξεχνάμε και δε ζητάμε αντίγραφα. Θέλουμε  πίσω τους πολιτιστικούς μας θησαυρούς όπου και αν βρίσκονται. Ο καιρός του ραγιαδισμού και της αποικιοκρατίας είναι περασμένος, πια, για τα καλά στις μαύρες σελίδες της ιστορίας μας".

Τα πολιτιστικά μονοπάτια της Αίγινας !

  Τα πολιτιστικά μονοπάτια   Select Language Τα πολιτιστικά μονοπάτια της Αίγινας  είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του Δήμου Αίγινας με τη...