"Εφήμεροι είμαστε· Τι είναι τάχα ο άνθρωπος; και τι δεν είναι; όνειρο σκιάς". *



γράφει Νίκος Σαραντάκος           "ΟΙ  ΩΔΕΣ ΤΟΥ ΠΙΝΔΑΡΟΥ"
 Κλεινὸς Αἰακοῦ λόγος͵ κλεινὰ δὲ καὶ ναυ-
σικλυτὸς Αἴγινα· σὺν θεῶν δέ νιν αἴσᾳ
Ὕλλου τε καὶ Αἰγιμιοῦ
Δωριεὺς ἐλθὼν στρατός
ἐκτίσσατο· τῶν μὲν ὑπὸ στάθμᾳ νέμονται
οὐ θέμιν οὐδὲ δίκαν
ξείνων ὑπερβαίνοντες· οἷοι δ΄ ἀρετάν
δελφῖνες ἐν πόντῳ͵ ταμίαι τε σοφοί
Μουσᾶν ἀγωνίων τ΄ ἀέθλων.
 μετ.Του Αιακού δοξαστό είναι τ' όνομα· δοξασμένη κι η
καραβοξάκουστη Αίγινα· με των Θεών καλοτύχη
δωριέας σαν ήρθε του Ύλλου και του Αιγιμίου λαός
την κατοίκησε· και κυβερνιούνται υπακούοντας τους κανόνες
μην πατώντας τη θεία τάξη και τα δίκια των ξένων κρατώντας.
Παραβγαίνουνε των δελφινιών στο πέλαγο και γνωστικά
των Μουσών τα χαρίσματα και των αγώνων τ' αθλήματα
αυτοί κυβερνούνε.
Το απόσπασμα αυτό, από την εισαγωγή του χαμένου 9ου Ισθμιόνικου, συνοψίζει πολύ καλά τα όσα αισθανόταν ο Πίνδαρος για την Αίγινα, που πολλοί την είπαν δεύτερη πατρίδα του.  Ο Πίνδαρος, κατά τους περισσότερους ο μεγαλύτερος λυρικός ποιητής της αρχαιότητας, γεννήθηκε το 516 στις Κυνός Κεφαλές, μια κωμόπολη έξω από τη Θήβα, και πέθανε περί το 438. Οι ημερομηνίες αυτές προκύπτουν χωρίς απόλυτη βεβαιότητα από διάφορους συσχετισμούς που βρίσκουμε στα ποιήματά του και σε αρχαίες βιογραφίες του. Το πρώτο σωζόμενο έργο του χρονολογείται στα 498 και το τελευταίο στα 446, επομένως το κεντρικό γεγονός της πενηντάχρονης σταδιοδρομίας του ήταν αναμφίβολα οι Περσικοί πόλεμοι.

"50 Χρονια Αναζητηση και Ζωγραφικη" Γιαννης Σανταντονιο


Τα "50 Χρόνια Αναζήτηση και Ζωγραφική" 
θα παρουσιάσει ο Γιάννης Σανταντόνιο 
με προβολές και παρεμβάσεις του.
 στο Λαογραφικό Μουσείο της Αίγινας 
Σήμερα Παρασκευή 28 Σεπτέμβρη 9 το βράδυ.

Να απαγορευθεί το γέμισμα νερού της πισίνας από πόσιμο νερό.


Aπαγόρευση του πόσιμου νερού στις πισίνες |www.sigmalive.com/.../1304...

 – Την απαγόρευση της χρήσης πόσιμου νερού για τις πισίνες και την ...ο νόμος που θα απαγορεύει τη χρήση πόσιμου νερού στις ιδιωτικές πισίνες.

Προστατευόμενες οι 24 από τις 40 προς πώληση βραχονησίδες !


Προστατευόμενες οι 24 από τις 40 προς πώληση βραχονησίδες
Οποιαδήποτε δραστηριότητα στις νησίδες εμπίπτει στη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης
Στο ευρωπαϊκό δίκτυο Natura εντάσσονται οι 24 από τις 40 βραχονησίδες οι οποίες προορίζονται για πώληση σε ιδιώτες. Για την εμπορική αξιοποίηση τους είχαν μιλήσει προ ημερών στο πρακτορείο Bloomberg ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς και ο εκτελεστικός διευθυντής του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), κ. Ανδρέας Ταπραντζής. Oι 24 νησίδες έχουν καταχωρηθεί είτε ως Ζώνες Ειδικής Προστασίας για την προστασία των πουλιών, είτε ως Τόποι Κοινοτικής Σημασίας για την προστασία των οικοτόπων. «Η αξία τους έχει αναγνωριστεί διεθνώς, γιατί αποτελούν τις μοναδικές πλέον, μη - προσβάσιμες από τον άνθρωπο, περιοχές αναπαραγωγής και ξεκούρασης προστατευόμενων πουλιών. Επίσης, αποτελούν καταφύγια και για πολλά άλλα σπάνια είδη πανίδας και χλωρίδας. Για ορισμένα από αυτά, οι ακατοίκητες νησίδες αποτελούν το μοναδικό και αναντικατάστατο χώρο αναπαραγωγής τους», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας.

«Οικολογικό Κέντρο Ενέργειας και Ανακύκλωσης» στην Αίγινα



Το οικολογικό & πολιτιστικό εργαστήρι «ΕΝΑΡΜΟΝΙΟΝ»  Σχεδίασε και υλοποιεί 

Το «Οικολογικό Κέντρο Ενέργειας και Ανακύκλωσης» στην Αίγινα ·       «Νησίδα Ανακύκλωσης» και ·     Εκπαιδευτικό σταθμό Α.Π.Ε. 
Η ανακύκλωση στο σχολείο ....  Σκεφτείτε πόσο χαρτί και πόσα άλλα ανακυκλώσιμα υλικά χρησιμοποιεί η τάξη σας κάθε μέρα στο σχολείο! Ξεκινώντας ένα πρόγραμμα ανακύκλωσης μπορείτε να συμμετάσχετε ενεργά στη διαλογή των απορριμμάτων στη πηγή, να εφεύρετε τρόπους να ξαναχρησιμοποιήσετε τα πράγματα που νομίζετε ότι είναι για πέταμα και να κάνετε κάτι σημαντικό για το περιβάλλον. Τι βήματα θα κάνατε αν θέλατε να ξεκινήσατε ένα πρόγραμμα για την ανακύκλωση χαρτιού στο σχολείο σας; Με ποιους θα επικοινωνούσατε; Ποιους θα ενημερώνατε; Τι θα χρειαζόσαστε; Πώς θα δουλεύατε και με ποιους θα συνεργαζόσαστε;
Για παράδειγμα:
·      Θα οργανώνατε μια συζήτηση στην τάξη για τη σημασία της ανακύκλωσης;
·      Θα ζητούσατε από το δήμο να προμηθεύσει το σχολείο σας με έναν ειδικό κάδο για χαρτί;
·      Θα οργανώνατε πρόγραμμα συλλογής χαρτιού για κάθε τάξη;
·      Θα φτιάχνατε ειδικά κουτιά συγκέντρωσης των ανακυκλούμενων υλικών για κάθε αίθουσα του σχολείου σας;  ·     Θα φτιάχνατε ομάδα ανακύκλωσης;  
«Ο ήλιος δίνει ζωή και ενέργεια, προσέχουμε το περιβάλλον σαν τα μάτια μας». Μπορείτε να δείτε τα έργα των νικητών 
Χρήσιμες συμβουλές για τα βήματα που πρέπει να ακολουθείτε στη διαδικασία ανακύκλωσης γυαλιού. Το γυαλί είναι ένα υλικό 100% ανακυκλώσιμο κι αν δεν ανακυκλωθεί τότε γίνεται ρύπος για το περιβάλλον [...]
Ολα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για την σωστή ανακύκλωση του αλουμινίου. Διαβάστε πως μπορείτε να επωφεληθείτε οικονομικά από τη συλλογή κουτιών αλουμινίου και σε ποιους χώρους μπορείτε να τα ανακυκλώσετε [...]
Οι παλιές ηλεκτρικές συσκευές κατέληγαν για δεκαετίες στις χωματερές και ρύπαιναν σε σημαντικό ποσοστό το περιβάλλον. Μάθετε πλέον ποιες ηλεκτρικές συσκευές, που και πως μπορείτε να τις ανακυκλώσετε [...]
·       τηλ. επικ. : 22970 22221 - 6932313108  Γρηγόρης Μαλτέζος  maltezos@gmail.com

Οικολογικά Σχολεία ... και στην Αίγινα ?


Οικολογικά Σχολεία ... και στην Αίγινα !

Το σχολείο μας συνεχίζει φέτος, για πέμπτη σχολική χρονιά, να συμμετέχει στο Πρόγραμμα “Οικολoγικά Σχολεία”. Κατά τη διάρκεια των τεσσάρων προηγούμενων χρόνων είχαμε ασχοληθεί με τα θέματα  Νερό, Απορρίμματα-Ανακύκλωση, θάλασσα και Ενέργεια.  Το φετινό μας θέμα είναι " Λιγότερα Σκουπίδια".
 Αντικειμενικός στόχος του Προγράμματος, είναι η καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης και δράσης και η αλλαγή της συμπεριφοράς όλων μέσα στη σχολική κοινότητα, ώστε το σχολείο να γίνει ένα πραγματικά  “Οικολoγικό Σχολείο”.
Αυτό επιτυγχάνεται με τη διαμόρφωση και την εφαρμογή του «Οικολογικού κώδικα» ενός συνόλου κανόνων περιβαλλοντικής συμπεριφοράς.   Δημιουργείται και εφαρμόζεται, επίσης, ένα Περιβαλλοντικό Σχέδιο Δράσης, το οποίο αφορά τη μείωση των σκουπιδιών, τη σωστή διαχείρησή τους και την επαναχρησιμοποίηση.
 Τα Οικολoγικά Σχολεία δεν είναι μόνο ένα Πρόγραμμα Δραστηριοτήτων  αλλά και επιβράβευσης. Το βραβείο έχει τη μορφή μιας πράσινης σημαίας, την οποία μπορεί να υψώσει το σχολείο. Δίνεται στο σχολείο που καταφέρνει να συμπληρώσει με επιτυχία τα βασικά σημεία του 
προγράμματος για τρία συνεχόμενα χρόνια, ενώ κάθε χρόνο  γίνεται ενδιάμεση αξιολόγηση. Μετά την επιτυχή συμπλήρωση της περσινής χρονιάς, το σχολείο μας, αφού είχε αξιολογηθεί, βραβεύτηκε με την πράσινη σημαία.
 Από την αρχή της σχολικής χρονιάς έχει δημιουργηθεί η οικολογική επιτροπή του σχολείου μας, η οποία

Τοποθέτησης 4 “Φωτοβολταϊκών Κάδων Συμπίεσης Απορριμμάτων” στο λιμάνι του Νησιού μας (ΥΔΡΑ)


Δελτίο τύπου από τον Δήμο Ύδρας
17 Σεπτεμβρίου 2012

Αγαπημένοι μου Συμπατριώτες, Συμπατριώτισσες και Φίλοι,  
 Με την ευκαιρία της τοποθέτησης των τεσσάρων “Φωτοβολταϊκών Κάδων Συμπίεσης Απορριμμάτων” στο λιμάνι του Νησιού μας, θέλω να ευχαριστήσω και Δημόσια τους καλούς φίλους της Ύδρας, για την ευγενική και πολύτιμη χορηγία τους στον Δήμο μας.
     Τα “Ελληνικά Πετρέλαια” και προσωπικά τον κ. Γιάννη Κωστόπουλο, για την προμήθεια τριών κάδων.      Τον αγαπητό φίλο, που θέλησε να μην αναφέρουμε το όνομά του , για την προμήθεια  ενός κάδου.     Την κ. Ντόρα Καλιτσάντζη, η οποία με τόση αγάπη και προθυμία συντόνισε την όλη προσπάθεια.      Επίσης επιθυμώ να ευχαριστήσω τον κ. Παναγιώτη Μαντή για την χορηγία είκοσι παγκακίων, τα οποία έφτασαν ήδη στο νησί μας την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου, αλλά λόγω του επικείμενου χειμώνα, θα τοποθετηθούν την άνοιξη και σε αντικατάσταση των παλαιών και φθαρμένων.
     Η γενναιοδωρία τους και η αγάπη τους στην Ύδρα, ας γίνει παράδειγμα προς μίμηση, ιδιαίτερα σε αυτές τις δύσκολες εποχές.

Πράσινα Σημεία, κέντρα επιδιόρθωσης – επαναχρησιμοποίησης


Μην πετάτε το μαγειρεμένο λάδι στην αποχέτευση!

Στη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται ανά τον κόσμο για τη σωτηρία του πλανήτη, υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να κάνουμε όλοι μας και άλλα που δυστυχώς δεν μπορούμε. Για παράδειγμα στο νησί μας, δεν υπάρχει, Πράσινο Σημείο Ανακύκλωσης, εκτός τους μπλέ κάδους.  Που πετάς το τηγανισμένο λάδι όταν τελειώσεις να μαγειρεύεις; Σε μια σακούλα στα σκουπίδια; Στο νεροχύτη; Και στις δύο περιπτώσεις το λάδι καταλήγει στο περιβάλλον. Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να το βάζεις μέσα σε μπουκάλια και να το πηγαίνεις σε σημεία αποκομιδής λαδιών ώστε να χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή βιοντίζελ.

  • Υπάρχει όμως κάτι που μπορούμε να κάνουμε. Σύμφωνα με έρευνες ΕΝΑ ΛΙΤΡΟ  χρησιμοποιημένου ΛΑΔΙΟΥ που συνηθίζουμε να πετάμε στο νεροχύτη  της κουζίνας μας είναι ικανό να ΜΟΛΥΝΕΙ το νερό που θα χρησιμοποιήσει ένας άνθρωπος για 14 ΧΡΟΝΙΑ!!! Αυτή η απίστευτη διαπίστωση οδήγησε στην ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΛΑΔΙΟΥ! 
  • Στην Αίγινά μας, υπάρχει super-market ή άλλος χώρος που μπορούμε να πηγαίνουμε το λάδι που θα πετούσαμε, σε ένα πλαστικό δοχείο και να το αφήνουμε στην είσοδο του καταστήματος ?
Αν αυτό φαίνεται ανέφικτο, τουλάχιστον ας το συγκεντρώνουμε σε δοχεία και να δίνουμε σε αυτούς που κάνουν Ανακύκλωση . Οχι στην αποχέτευση.
Πράσινο Σημείο, μια συμφέρουσα λύση
Μια ιδέα πολλαπλά συμφέρουσα, τόσο οικολογικά όσο και οικονομικά, για τη διαχείριση των απορριμμάτων και την οργανωμένη ανακύκλωση είναι το Πράσινο Σημείο. Το Πράσινο Σημείο είναι ένας χώρος, όπου ο κάθε πολίτης θα μπορούσε να μεταφέρει διάφορα ογκώδη υλικά, προς επαναχρησιμοποίηση ή ανακύκλωση. Επιπλα, μεταλλικά αντικείμενα, ρούχα, σκεπάσματα ή χαλιά, παιδικά παιχνίδια, ένα χαλασμένο ποδήλατο, σπασμένες κρεμάστρες, σκληρά πλαστικά που δεν είναι συσκευασίες (π.χ. μια σπασμένη λεκάνη), είναι ορισμένα από τα είδη που θα μπορούσαν να συγκεντρωθούν. Στο Πράσινο Σημείο, που θα είναι ένας δημοτικός χώρος, θα μπορούσε να γίνεται και συγκέντρωση ανάλογων υλικών από τις υπηρεσίες του δήμου, με σκοπό να μοιραστούν μετά στα διάφορα ρεύματα ανακύκλωσης.
Παρόλα αυτά, κανένα Πράσινο Σημείο δεν έχει δημιουργηθεί στην Ελλάδα, κανένας δήμος, ούτε από τους μεγαλύτερους και πιο εύρωστους, έχει πάρει ανάλογες πρωτοβουλίες. Παρότι αποτελεί μια πρακτική, που στην υπόλοιπη Ευρώπη αποτελεί κοινό τόπο στις περισσότερες χώρες. Ακόμα και χώρες που ξεκίνησαν αργότερα από την Ελλάδα την προσαρμογή τους στις σύγχρονες απαιτήσεις διαχείρισης των απορριμμάτων και ανακύκλωσης, όπως η Κύπρος, στρέφονται στη δημιουργία των Πράσινων Σημείων. 

Η αξία των αναβαθμίδων, ως πρότυπες παραδοσιακές αγροτικές υποδομές στα νησιά .



Την αξία των αναβαθμίδων (σκάλες – πεζούλες), ως πρότυπες παραδοσιακές αγροτικές υποδομές στα νησιά του Αιγαίου, στην Αίγινα και στον κόσμο, θα αναδείξει μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση, στην Αυλή του Λαογραφικού Μουσείου το Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου, ώρα 19.30μμ, που πραγματοποιείται στα πλαίσια του Φιστίκι Φεστ 2012.
Το θέμα θα παρουσιάσουν οι καθηγήτριες Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου  Αιγαίου κ.κ. Α. Δαλάκα και Δ. Πετανίδου. Παρέμβαση θα κάνει ο Αιγινήτης αγρότης -  μελισσοκόμος Γ. Σπυριδάκης.
Θα προβληθεί ντοκιμαντέρ της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και  Πολιτισμού,  με τίτλο “Ξερολιθιές – Στηρίγματα του Αιγαίου”.
Την εκδήλωση θα ανοίξει ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αίγινας Νίκος Αλυφαντής.
Συντονιστής : Α. Κράους


H Κολώνα & H Βιβλιογραφία (+ 56 αναφορές !)


Kolonna ιστοσελίδας, Αίγινα  O αρχαιολογικός χώρος είναι η αρχαία ακρόπολη της πόλης της Αίγινας. Η αρχαία Αίγινα βρισκόταν στην ίδια θέση με την παρούσα Αίγινα, καθώς και ο αρχαιολογικός αυτός χώρος βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από την πόλη. Υπάρχει επίσης ένα σχετικά μεγάλο αρχαιολογικό μουσείο που στεγάζει διάφορα αρχαιολογικά ευρήματα από το νησί. Το όνομα "Kolonna" προήλθε από τη μόνη εναπομένουσα στήλη του Ναού του Απόλλωνα (όπως βλέπετε στην παραπάνω φωτογραφία). Τα παλαιότερα ίχνη ανθρώπινης ημερομηνία διακανονισμού πίσω στη νεολιθική εποχή.Υπάρχουν ακόμα παραμένουν Εποχή του Χαλκού (3000-2000 π.Χ.) οχυρωματικά τείχη.  Από την έβδομη από τον πέμπτο αιώνα η Αίγινα ήταν μια από τις πιο σημαντικό εμπορικό κέντρο του Αιγαίου. Ο Ναός του Απόλλωνα, που χτίστηκε από το τέλος του έκτου και στις αρχές του πέμπτου αιώνα αντανακλούν την ευημερία της περιόδου αυτής. Αίγινα έπεσε στην ηγεμονία της Αθήνας στα μέσα του πέμπτου αιώνα (459/458 π.Χ.). Στη δυτική πλευρά του ναού, υπάρχει ένα θρησκευτικό μνημείο των Ατταλιδών, κατασκευάστηκε μετά από 210 π.Χ., όταν το βασίλειο των Ατταλιδών της Περγάμου κατέλαβαν το νησί. Κατά την ύστερη ρωμαϊκή περίοδο, τα παγανιστικά ιερά του λόφου Kolonna είχαν καταστραφεί, αλλά η κατοχή συνεχίζεται στη χριστιανική περίοδο. Κατά τη βυζαντινή περίοδο, η περιοχή χρησιμοποιήθηκε ως φρούριο: υπάρχει οχύρωση κατασκευάστηκε στον ενδέκατο αιώνα. Όπως μπορείτε να δείτε στο φωτογραφίες μνημείων, εκτός από το ναό του Απόλλωνα, είναι δύσκολο να προσδιοριστούν.

Βιβλιογραφία (OI 56 αναφορές !)

The Site of Kolonna on Aegina

«Ο Θησαυρός της Αίγινας» «The Aigina Treasure» στο Βρετανικό Μουσείο !


Ο Θησαυρός της Αίγινας σε ένα μοναδικό βιβλίο

Gold rings from the Aigina treasure

Με αφορμή την πρόσφατη έκδοση του βιβλίου της Lesley J.Fitton «The Aigina Treasure» («Ο Θησαυρός της Αίγινας»), η αίθουσα 12 α του Βρετανικού Μουσείου έρχεται πάλι στο προσκήνιο. Εκεί σε προθήκη με τίτλο «Ο θησαυρός της Αίγινας», παρουσιάζονται αντικείμενα, που παρά τα ασαφή στοιχεία εύρεσης και «εθνικότητάς» τους, έχουν συνδεθεί με το νησί μας. Αντικείμενα, που για να τα απολαύσουμε έπρεπε να ταξιδέψουμε ως τη Βρετανική πρωτεύουσα.

Η υπέροχη συλλογή κοσμημάτων, για την οποία μέχρι σήμερα ήταν γνωστή μόνο η μελέτη τουR.Higgins από το 1979, παρουσιάζεται πλέον με πλήρη κατάλογο και φωτογραφίες. Επίσης υπάρχει τεχνολογική ανάλυση και παράθεση όλων των ιστορικών στοιχείων και παρατηρήσεων σχετικά με τη χρονολόγηση, προέλευση των αντικειμένων και συσχετίσεών τους με αντίστοιχα Μινωικά, Μυκηναϊκά, Μέσης Ανατολής και Αιγυπτιακά.
Η Ελίνα Σταματάτου είναι δρ της Αρχαιολογίας

Πηγές νερού – Πηγές ζωής στην Αίγινα !

  • Πηγές νερού – Πηγές ζωής στην Αίγινα
Νεκτάριου Κουκούλη,

δάσκαλος (M. ed.), π. διευθυντής 1ου Δημ. Σχολείου Αίγινας
 nkoukoul@gmail.com
Στην ιστορία της προαιώνιας αναζήτησης του ζωογόνου νερού από τον άνθρωπο, δυο φυσικές πηγές καταγράφονται στην ιστορία της Αίγινας, που βρίσκονται σε χρήση από τα πρώιμα, τουλάχιστον, μεσαιωνικά χρόνια. Είναι οι πηγές με τη σημερινή ονομασία «Βρύση Αγίου Παντελεήμονα» στην περιοχή Μεσαγρού και «Κουρέντης» στην περιοχή Βαθυπόταμου Βαθέως.

Η «Βρύση» βρίσκεται σε μια ρεματιά καταπληκτικής φυσικής ομορφιάς, απόληξη των βραχωδών ορεινών όγκων βόρεια από τη Μονή Παναγίας Χρυσολεόντισσας. Εκεί, ανάμεσα στα παράξενα χρώματα των βράχων και στην ευωδιά του αιωνόβιου πεύκου στα ριζά ενός πανύψηλου βράχου, αναδύεται σε μικρές σχετικά ποσότητες το νερό της πηγής. Εκεί, οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής πήγαιναν με τα ζώα τους για ανεφοδιασμό. Κοντά περνούσε (και περνά) ο κεντρικός δρόμος, που οδηγούσε από την Παληαχώρα στον όρμο της Αγίας Μαρίνας και της Βλυχάδας. Στην αναμονή του γεμίσματος της στάμνας της νοικοκυράς ή του σταμνιού του ρετσινά, του αγρότη και του βοσκού δημιουργούνταν κοινωνικές σχέσεις. Σ’ εκείνο το σημείο με τη δύναμη του νερού μέσα του, έχτισαν στη βάση των επιβλητικών βράχων και το ξωκλήσι του Αγίου Παντελεήμονα, σε μια προσπάθεια παράκλησης, λες, του θείου να τους χαρίζει τούτο το αγαθό για πάντα.

Σήμερα, η «Βρύση» εξακολουθεί να υφίσταται και πολλοί κάτοικοι κάνουν υδροληψία από αυτήν, μιας και το πόσιμο νερό είναι για την Αίγινα «είδος εν ανεπαρκεία».

ENA ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ !



Μετά από το τεράστιο ενδιαφέρον  για τα θέματα της σημασίας του νερού και της εξοικονόμησης του έχουμε να σας προτείνουμε τα ακόλουθα:

 1.MHN χάσετε το ντοκιμαντέρ για το νερό με τίτλο BLUE GOLD – World Water Wars. Πρόκειται για ένα τόσο σημαντικό και αποκαλυπτικό φιλμ που αποτελεί μέρος της διδακτικής ύλης στο Πανεπιστήμιο HARVARD των ΗΠΑ. Μπορείτε να το παρακολουθήσετε από το You Tube, κάνοντας κλικ εδώ:
2.Για αυτούς βαριούνται να διαβάζουν...

Η Πρωτοβουλία για την Κοινωνική Διαχείριση των Απορριμμάτων.


  •  Δημόσια παρουσίαση της πρότασης για την κοινωνική, ολοκληρωμένη και αποκεντρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων.

    “υπάρχει λύση για τα απορρίματα! – η κοινωνία θα την επιβάλλει”

    Η Πρωτοβουλία για την Κοινωνική Διαχείριση των Απορριμμάτων αποτελεί μία ανοιχτή διαδικασία διαλόγου και δράσης συλλογικοτήτων και ατόμων, σχηματισμένη από τα κάτω, που φιλοδοξεί να ενεργοποιήσει όλους τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης και των γύρω περιοχών στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων.  Η Πρωτοβουλία είναι εναντίον της ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης των απορριμμάτων, είτε πρόκειται για τη διαχείριση με ΧΥΤΑ είτε με εργοστάσια καύσης. 
  • Μια διαχείριση των αστικών στερεών απορριμμάτων με το χαμηλότερο κόστος, με τις περισσότερες νέες θέσεις εργασίας, με την αποτελεσματικότερη προστασία του περιβάλλοντος και με κοινωνικά δίκαιη κατανομή του παραγόμενου πλούτου είναι εφικτή, όταν πρόκειται για δημόσια-κοινωνική διαχείριση, αποκεντρωμένη (σε επίπεδο δήμου ή διαχειριστικής ενότητας δήμων, με μικρής κλίμακας εγκαταστάσεις)          και ολοκληρωμένη, δηλαδή, όταν βασίζεται στους τρεις άξονες: 
  • α) μείωση-πρόληψη, 
  • β) επαναχρησιμοποίηση και 
  • γ) ανακύκλωση-λιπασματοποίηση, έτσι ώστε μια πολύ μικρή - έως μηδενική - ποσότητα αδρανών απορριμμάτων να καταλήγει σε χώρο υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ).
   Η εισήγηση της Πρωτοβουλίας για την Κοινωνική Διαχείριση των Απορριμμάτων της Θεσσαλονίκης με τίτλο «Βασικές αρχές της πρότασης για την κοινωνική, ολοκληρωμένη και αποκεντρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων» υπάρχει εδώ:  

ΑΝΘΟΣ ΤΟΥ ΓΙΑΛΟΥ ΤΟΥ ΑΛΈΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΙΑΜΆΝΤΗ

anthostougialou

ΑΝΘΟΣ ΤΟΥ ΓΙΑΛΟΥ 

ΤΟΥ ΑΛΈΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΙΑΜΆΝΤΗΜΕ ΤΟΝ ΤΆΚΗ ΧΡΥΣΙΚΆΚΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΛΟΥΔΟΒΊΚΟ ΤΩΝ ΑΝΩΓΕΊΩΝ

ΣΑΒΒΑΤΟ 8 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΑΥΛΗ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΑΙΓΙΝΑΣ ΩΡΑ: 21:30
Μετά την επιτυχημένη καλοκαιρινή περιοδεία, η μουσικοθεατρική παράσταση «Άνθος του Γιαλού», που αποτελείται από τα διηγήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, “Μοιρολόγι Φώκιας”, “Έρως – Ήρως” και “Άνθος του γιαλού”, επιστρέφει στην Αθήνα και στα περίχωρα.


Οταν σ' όλη την Ευρώπη γίνεται διαλογή στην πηγή των οργανικών, στην Ελλάδα διαχωρίζονται μόνο χαρτί, πλαστικό και μέταλλο (και όχι παντού).
Οταν σ' όλη την Ευρώπη γίνεται διαλογή στην πηγή των οργανικών, στην Ελλάδα διαχωρίζονται μόνο χαρτί, πλαστικό και μέταλλο (και όχι παντού).
Θα τα πετάμε όλα μαζί, μετά θα πηγαίνουν σε εργοστάσια επιχειρήσεων σαν του ομίλου Μπόμπολα και στη συνέχεια το απορριμματογενές καύσιμο (RDF ή SRF) το οποίο θα παράγουν θα καταλήγει στη χωματερή χωρίς να χρησιμοποιείται για παραγωγή ενέργειας!
Και καμιά δεκαριά χρόνια αργότερα τα τότε κυβερνητικά στελέχη θα πουν στους έλληνες υπηκόους πως -λόγω λαθών στον αρχικό σχεδιασμό- είναι αναπόφευκτη η δημιουργία πανάκριβων ειδικών μονάδων αποτέφρωσης των εν λόγω ανακυκλώσιμων υλικών.
Το σίγουρο είναι ότι θα ανέβει κατακόρυφα το κόστος διαχείρισης των σκουπιδιών (πάνω από τα 150 ευρώ ο τόνος). Ο πρόεδρος της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης, Φίλιππος Κυρκίτσος, μας λέει: «Πιθανόν να εξασθενίσει κι άλλο η ανακύκλωση που υπάρχει και να μην ξεκινήσει η -θεμελιώδους σημασίας- διαλογή στην πηγή των οργανικών που θεωρείται βασική προϋπόθεση για την παραγωγή βέλτιστης ποιότητας κομπόστ (για αγροτική χρήση βρώσιμων προϊόντων) και πάνω απ' όλα θα βοηθήσει σημαντικά στην καλή λειτουργία των εργοστασίων που υπάρχουν και αυτών που πρόκειται να δημιουργηθούν».
Οι επιστήμονες πάντως είχαν προειδοποιήσει.

ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΠΡΟΣΕΓΓIΣΗ ….


ENAS AIGINITIS says:
ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΠΡΟΣΕΓΓIΣΗ ….
Τα τελευταία περίπου 30 χρόνια, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες τουριστικές ζώνες στον κόσμο, έχουν αρχίσει να εμφανίζονται βαθμιαία τα συμπτώματα της κρίσης σπανιότητας του νερού. Μέσα σ’ αυτό το ιστορικό πλαίσιο και στο νησί μας. Στην Αίγινα
Θα ήταν παράλογο να μην συνέβαινε. Παραθαλάσσιες και νησιώτικες, πρώην αγρο-κτηνοτροφικές περιοχές, με την αλιευτική δραστηριότητα μαζί ως βασικούς οικονομικο-κοινωνικούς προσανατολισμούς, έγιναν πεδίο ανάπτυξης της τουριστικής βιομηχανίας. Ο λιγοστός πληθυσμός ραγδαία από τη δεκαετία του ’90 και μετά, πολλαπλασιάζεται από έναν πληθυσμό απαιτητικό και σπάταλο στο νερό και με «νέες» υδροβόρες αστικές συνήθειες περί «καθαριότητας» και «υγιεινής». Από έναν αστικό πληθυσμό αδιάφορο για την πραγματική τοπική ζωή. Αδιάφορο για την ένδεια του Αιγινήτη που μετατράπηκε πολύ γρήγορα σε δυνατότητα άνετης επιβίωσης έως και οικονομικής μεγέθυνσης με την παροχή υπηρεσιών στην τουριστική βιομηχανία. Άλλαξαν, λοιπόν, οι προσανατολισμοί της οικονομίας στο νησί μας με βάση τη γενική κυρίαρχη πολιτική βούληση προς μια ανεξάντλητη και «αειφόρο» στροφή προς τις τουριστικές υπηρεσίες.
Έτσι παραγκωνίστηκε έως καταστράφηκε κάθε δυνατότητα συγκράτησης των όμβριων υδάτων. Το δίκτυο ύδρευσης και η επέκτασή του με διαρκείς προσθήκες παρέμεινε ίδιο. Πολλά πηγάδια μετατράπηκαν σε βόθρους ενώ για τις νέες ανάγκες του τουρισμού αλλά και λόγω των θαυμαστών ιστορικών, γεωγραφικών, αισθητικών, κλιματικών και άλλων ιδιαιτεροτήτων του νησιού να προσελκύει μετοίκους, ανοίχτηκαν πλήθος γεωτρήσεων που από ένα σημείο και μετά τραβούσαν, απλά, νερό από τη θάλασσα. Η έλλειψη στοιχειώδους μέριμνας από τις εκάστοτε δημοτικές αρχές

Τα πολιτιστικά μονοπάτια της Αίγινας !

  Τα πολιτιστικά μονοπάτια   Select Language Τα πολιτιστικά μονοπάτια της Αίγινας  είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του Δήμου Αίγινας με τη...