Κοινωνική διαβούλευση .


Apr042012Η Θεματική Ομάδα για τη Γεωργία και τα Τρόφιμα των Οικολόγων Πράσινων διοργάνωσε την πρώτη μιας σειράς συναντήσεων σε όλη τη χώρα με φορείς από το συνεταιριστικό χώρο, τη βιολογική γεωργία, τα δίκτυα παραγωγών-καταναλωτών, τις κλαδικές παραγωγικές οργανώσεις, την επιστημονική κοινότητα, τις καταναλωτικές και οικολογικές οργανώσεις, την τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση, εκπρόσωποι των οποίων συμμετείχαν στην διαβούλευση για τη διαμόρφωση των θέσεων του κόμματος σε τοπικό και εθνικό επίπεδο καταθέτοντας τις απόψεις και ιδέες τους για όλα τα θέματα και προβλήματα που απασχολούν τον χώρο. Το συντονισμό της συζήτησης έκανε ο Σπύρος Σγούρος, ο οποίος αναφέρθηκε στις βασικές θέσεις των Οικολόγων Πράσινων για την γεωργία και τα τρόφιμα: την κλιματική αλλαγή, την ασφάλεια των τροφίμων, την τοπικότητα, την βιολογική γεωργία, τα γενετικά τροποποιημένα και την βιοποικιλότητα.

Η Θεματική Ομάδα για τη Γεωργία και τα Τρόφιμα των Οικολόγων Πράσινων διοργάνωσε την πρώτη μιας σειράς συναντήσεων σε όλη τη χώρα με φορείς από το συνεταιριστικό χώρο, τη βιολογική γεωργία, τα δίκτυα παραγωγών-καταναλωτών, τις κλαδικές παραγωγικές οργανώσεις, την επιστημονική κοινότητα, τις καταναλωτικές και οικολογικές οργανώσεις, την τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση, εκπρόσωποι των οποίων συμμετείχαν στην διαβούλευση για τη διαμόρφωση των θέσεων του κόμματος σε τοπικό και εθνικό επίπεδο καταθέτοντας τις απόψεις και ιδέες τους για όλα τα θέματα και προβλήματα που απασχολούν τον χώρο. Το συντονισμό της συζήτησης έκανε ο Σπύρος Σγούρος, ο οποίος αναφέρθηκε στις βασικές θέσεις των Οικολόγων Πράσινων για την γεωργία και τα τρόφιμα: την κλιματική αλλαγή, την ασφάλεια των τροφίμων, την τοπικότητα, την βιολογική γεωργία, τα γενετικά τροποποιημένα και την βιοποικιλότητα.
Ελεάννα Ιωαννίδου, ως εκπρόσωπος της Εκτελεστικής Γραμματείας, σχολίασε πως ο πρωτογενής τομέας είναι βασικός πυλώνας για την βιώσιμη αναζωογόνηση της υπαίθρου, ιδιαίτερα κρίσιμος μάλιστα εξαιτίας της ζωτικής του σύνδεσης με τη διατροφή. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ανάγκη για ένα άλλο μοντέλο γεωργίας που θα δίνει προτεραιότητα στην τοπικοποίηση και στη στενή σχέση παραγωγού και καταναλωτή.

Παρέμβαση έγινε και από τον ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων  Μιχάλη  Τρεμόπουλο, ο οποίος την ίδια μέρα στις Βρυξέλες, παρέδωσε  τη θέση του ευρωβουλευτή στον Ν. Χρυσόγελο.  Ο Μ. Τρεμόπουλος εστίασε στο αίτημα για μια άλλη γεωργία ως απάντηση στην κρίση, με έμφαση στην στήριξη του αγροτικού εισοδήματος και στην διατήρηση της κοινωνικής συνοχής. Έμφαση επίσης έδωσε στην ανάγκη να περάσουμε από τη διαμαρτυρία στην πράξη και να πούμε ένα μεγάλο όχι στη χημικοσυντηρούμενη γεωργία και ένα μεγάλο ναι σε ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης και αγροτικής πολιτικής.  Στην εκδήλωση έγινε τοποθέτηση της πλατφόρμας θέσεων των Οικολόγων Πράσινων για τον πρωτογενή τομέα και την συνοπτική παρουσίαση των πράσινων θέσεων για την γεωργία και τα τρόφιμα στο πλαίσιο της ανάδειξης ενός άλλου μοντέλου αγροτικής πολιτικής ο οποίος θα δώσει το στίγμα για μια συγκροτημένη απάντηση στην κρίση. Αφετηρία αποτελεί η εξασφάλιση της ανάγκης για επαρκή, ασφαλή και ποιοτικά τρόφιμα, και η ανάληψη δράσεων για την άρση της κλιματικής αλλαγής, μακριά από τις πρακτικές του παρελθόντος όπως η άσκηση της βιομηχανικής γεωργίας που χρησιμοποιεί με εντατικό και ανεξέλεγκτο τους φυσικούς πόρους, αναδεικνύοντας την βιολογική γεωργία ως πρότυπου γεωργίας. Η ανάδειξη της παραγωγής και κατανάλωσης τροφίμων σε τοπικό επίπεδο καθώς επίσης και η απευθείας σύνδεση παραγωγών – καταναλωτών αποτελούν απόλυτη προτεραιότητα και βασική παράμετρο της βιώσιμης προσέγγισης της γεωργίας. Η εισαγωγή καινοτομίας μέσα από την προώθηση νέων μορφών γεωργίας και νέων μορφών  συνεργασίας καθώς επίσης και ο καινούργιος ρόλος του γεωργού ως θεματοφύλακα της υπαίθρου αποτελούν σημεία στα οποία θα εστιάσει η πράσινη οπτική στη γεωργία. Παράλληλα η διατήρηση της βιοποικιλότητας και η αντίσταση στη χρήση γενετικά τροποποιημένων οργανισμών στην γεωργία αποτελούν ιδιαιτέρως κρίσιμα ζητήματα τα οποία σε συνδυασμό με την ανάγκη επανα-προσανατολισμού της ΚΑΠ με καινοτόμες πράσινες λύσεις αποτελούν βασικές προτεραιότητες της πράσινης πλατφόρμας.
 Στην συζήτηση που ακολούθησε το παρών έδωσε πλήθος φορέων και προσώπων και συγκεκριμένα:, η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών (ΠΕΝΑ) με τον επιστημονικό σύμβουλο της  κο. Δ. Μιχαηλίδη, η ΓΕΣΑΣΕ (Γενική Συνομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων), η οποία εκπροσωπήθηκε με την παρουσία του προέδρου της κο Θ. Παπακωνσταντίνου, η ΣΥΔΑΣΕ (Συνομοσπονδία Δημοκρατικών Αγροτικών Συλλόγων Ελλάδας) με εκπρόσωπο την κα. Φ. Μαγγανάρη, ο ΣΥΒΑΑ (Συλλόγος Βιοκαλλιεργητών Αγορών Αττικής)  εκπροσωπήθηκε από τον πρόεδρο του Φαβ. Ρουγγέρη, από τον αντιπρόεδρο κο Θ. Αρβανίτη, τον κο. Γ. Κεράνη και την κα Ι. Θεοδοσίου,  επιστημονικούς συμβούλους. Από την τοπική αυτοδιοίκηση συμμετείχαν ο περιφερειακός σύμβουλος της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κος. Θ. Μακρής, ο κος Γ. Μπίκος, γεωπόνος που διετέλεσε Αντινομάρχης Θεσσαλονίκης αρμόδιος σε θέματα γεωργίας και τώρα είναι Δήμαρχος Χαλκηδόνας,  καθώς  και η κα. Δ. Γωγάκου, που διετέλεσε νομαρχιακή σύμβουλος στη Νομαρχία Θεσσαλονίκης. Συμμετείχαν επίσης από την πλευρά της επιστημονικής κοινότητας ο κος. Γ. Δαουτόπουλος, καθηγητής Αγροτικής Κοινωνιολογίας, στη Γεωπονική Σχολή του ΑΠΘ, ο κος Θ. Δημάκης μέλος του ΔΣ του ΓΕΩΤΕΕ, τα μέλη των Οικολόγων Πράσινων Οδ. Χιλτίδης και  Γ. Φαρφάρας (εκπρόσωπο και του εντύπου Τα Εν Οίκω εν Δήμω)  αναφέρθηκαν στη συμμετοχή τους σε πρωτοβουλίες πολιτών για τη δημιουργία αστικών λαχανόκηπων, ενώ από την πλευρά του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών Κοζάνης παραβρέθηκε ο κος Θ. Παπαγιώτας. Τέλος ο χώρος των βιοκαλλιεργητών εκπροσωπήθηκε από τους: οι  Φ. Φούντη, Μ Σταματόπουλο, Δ. Φάκη, Δ. Λίτσα , Κ. Τσατσάρη, Δ. Παπαδόπουλο ενώ παραβρέθηκαν αρκετά μέλη των Οικολόγων Πράσινων.
 Θεματική Ομάδα για την  Γεωργίας και τα Τρόφιμα
Πληροφορίες: Σπύρος Σγούρος, 6936904300                 Αριστοτέλης Τσόγκας,  6973999653
 Ακολουθεί αναλυτική παρουσίαση

Κοινωνική διαβούλευση των Οικολόγων Πράσινων
για τη γεωργία και τα τρόφιμα

Θεσσαλονίκη 3 Φεβρουαρίου 2012, στο πλαίσιο της 24ης Agrotica,
Η Θεματική Ομάδα για τη Γεωργία και τα Τρόφιμα των Οικολόγων Πράσινων διοργάνωσε την πρώτη μιας σειράς συναντήσεων σε όλη τη χώρα με φορείς από το συνεταιριστικό χώρο, τη βιολογική γεωργία, τα δίκτυα παραγωγών-καταναλωτών, τις κλαδικές παραγωγικές οργανώσεις, την επιστημονική κοινότητα, τις καταναλωτικές και οικολογικές οργανώσεις, την τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση, εκπρόσωποι των οποίων συμμετείχαν στην διαβούλευση για τη διαμόρφωση των θέσεων του κόμματος σε τοπικό και εθνικό επίπεδο καταθέτοντας τις απόψεις και ιδέες τους για όλα τα θέματα και προβλήματα που απασχολούν τον χώρο.

Το συντονισμό της συζήτησης έκανε ο Σπύρος Σγούρος, ο οποίος αναφέρθηκε στις βασικές θέσεις των Οικολόγων Πράσινων για την γεωργία και τα τρόφιμα: την κλιματική αλλαγή, την ασφάλεια των τροφίμων, την τοπικότητα, την βιολογική γεωργία, τα γενετικά τροποποιημένα και την βιοποικιλότητα.
Στην συνέχεια η Ελεάννα Ιωαννίδου, ως εκπρόσωπος της Εκτελεστικής Γραμματείας, σχολίασε πως ο πρωτογενής τομέας είναι βασικός πυλώνας για την βιώσιμη αναζωογόνηση της υπαίθρου, ιδιαίτερα κρίσιμος μάλιστα εξαιτίας της ζωτικής του σύνδεσης με τη διατροφή. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ανάγκη για ένα άλλο μοντέλο γεωργίας που θα δίνει προτεραιότητα στην τοπικοποίηση και στη στενή σχέση παραγωγού και καταναλωτή.
Παρέμβαση έγινε και από τον ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων  Μιχάλη  Τρεμόπουλο, ο οποίος την ίδια μέρα στις Βρυξέλες, παρέδωσε  τη θέση του ευρωβουλευτή στον Ν. Χρυσόγελο.  Ο Μ. Τρεμόπουλος εστίασε στο αίτημα για μια άλλη γεωργία ως απάντηση στην κρίση, με έμφαση στην στήριξη του αγροτικού εισοδήματος και στην διατήρηση της κοινωνικής συνοχής. Έμφαση επίσης έδωσε στην ανάγκη να περάσουμε από τη διαμαρτυρία στην πράξη και να πούμε ένα μεγάλο όχι στη χημικοσυντηρούμενη γεωργία και ένα μεγάλο ναι σε ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης και αγροτικής πολιτικής.

Στην εκδήλωση έγινε τοποθέτηση της πλατφόρμας θέσεων των Οικολόγων Πράσινων για τον πρωτογενή τομέα και την συνοπτική παρουσίαση των πράσινων θέσεων για την γεωργία και τα τρόφιμα στο πλαίσιο της ανάδειξης ενός άλλου μοντέλου αγροτικής πολιτικής ο οποίος θα δώσει το στίγμα για μια συγκροτημένη απάντηση στην κρίση. Αφετηρία αποτελεί η εξασφάλιση της ανάγκης για επαρκή, ασφαλή και ποιοτικά τρόφιμα, και η ανάληψη δράσεων για την άρση της κλιματικής αλλαγής, μακριά από τις πρακτικές του παρελθόντος όπως η άσκηση της βιομηχανικής γεωργίας που χρησιμοποιεί με εντατικό και ανεξέλεγκτο τους φυσικούς πόρους, αναδεικνύοντας την βιολογική γεωργία ως πρότυπου γεωργίας. Η ανάδειξη της παραγωγής και κατανάλωσης τροφίμων σε τοπικό επίπεδο καθώς επίσης και η απευθείας σύνδεση παραγωγών – καταναλωτών αποτελούν απόλυτη προτεραιότητα και βασική παράμετρο της βιώσιμης προσέγγισης της γεωργίας. Η εισαγωγή καινοτομίας μέσα από την προώθηση νέων μορφών γεωργίας και νέων μορφών  συνεργασίας καθώς επίσης και ο καινούργιος ρόλος του γεωργού ως θεματοφύλακα της υπαίθρου αποτελούν σημεία στα οποία θα εστιάσει η πράσινη οπτική στη γεωργία. Παράλληλα η διατήρηση της βιοποικιλότητας και η αντίσταση στη χρήση γενετικά τροποποιημένων οργανισμών στην γεωργία αποτελούν ιδιαιτέρως κρίσιμα ζητήματα τα οποία σε συνδυασμό με την ανάγκη επανα-προσανατολισμού της ΚΑΠ με καινοτόμες πράσινες λύσεις αποτελούν βασικές προτεραιότητες της πράσινης πλατφόρμας.
  
Συνοπτικά, τα σημεία  που αναδείχθηκαν από την διαδικασία της διαβούλευσης ήταν :

Γενικοί στόχοι
  • Ανάδειξη του πρωτογενούς τομέα σε βασικό πυλώνα για τη βιώσιμη αναζωογόνηση της υπαίθρου
  • Ανάδειξη του ρόλου της γεωργίας ως καταφυγίου απέναντι στην κρίση
  • Αντιμετώπισης προβλημάτων που προέρχονται από την  έλλειψη στρατηγικής από την Πολιτεία και τους φορείς
  • Ανάπτυξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Ελληνικής γεωργίας
  • Έμφαση στον 2ο πυλώνα της ΚΑΠ, την αγροτική ανάπτυξη και τις περιβαλλοντικές πολιτικές
  • Αντιμετώπιση διαρθρωτικών προβλημάτων της Ελληνικής γεωργίας
  • Αναγκαιότητα να έρθει η γεωργία και ο αγρότης στο προσκήνιο μέσα από την προώθηση μιας άλλου είδους ανάπτυξης, η οποία θα δώσει τις προοπτικές ενός καλύτερου κόσμου.
  • Ανάδειξη του ρόλου των αγροτών αναφορικά με την διαφύλαξη των δημόσιων περιβαλλοντικών  αγαθών.
  • Αναγκαιότητα να έρθει η γεωργία και ο αγρότης στο προσκήνιο μέσα από την προώθηση μιας άλλου είδους ανάπτυξης, η οποία θα δώσει τις προοπτικές ενός καλύτερου κόσμου.
  • Σχεδιασμός στρατηγικής με τη μέγιστη κοινωνική συνεργασία και εμπλοκή των αρμόδιων φορέων
  • Επαναπροσδιορισμός του διατροφικού μοντέλου των Ελλήνων το οποίο έχει απολύτως απομακρυνθεί από τις αρχές της Μεσογειακής διατροφής με δυσθεώρητα υψηλά ποσοστά υπερκατανάλωσης πρωτεϊνών και υδατανθράκων τα οποία με τη σειρά τους έχουν διαστρεβλώσει και το αγροτικό παραγωγικό μοντέλο.
  • Διευθέτηση της παραγωγής στην κατεύθυνση άρσης των προβλημάτων που προκύπτουν από την ελλειμματικότητα της χώρας μας σε διάφορα αγροτικά προϊόντα
  • Δημιουργία ενός στόχου για την βιολογική γεωργία (ποσοστό έναντι της συμβατικής) το οποίο θα πρέπει να υλοποιηθεί στα πλαίσια ενός σαφούς χρονοδιαγράμματος
  • Ενσωμάτωση της αγροδιατροφικής προσέγγισης στον πρωτογενή τομέα.
  • Αναθεώρηση του τρόπου που προσεγγίζαμε ως σήμερα την γεωργία με έμφαση στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και τα ζητήματα που προκύπτουν κατά την άσκησή της. (πχ η συμβολή σήμερα της συμβατικής γεωργίας στην κλιματική αλλαγή είναι της τάξης του 30%)
 Προτάσεις
 Ανάγκη για ένα άλλο μοντέλο γεωργίας που θα δίνει προτεραιότητα στην τοπικοποίηση και στη στενή σχέση παραγωγού και καταναλωτή.
  • Ανάπτυξη δομών συνεργασίας, ιδιαίτερα σε μια χρονιά που έχει χαρακτηριστεί ως διεθνές έτος συνεργατισμού καθώς επίσης και νέων δομών οι οποίες θα προωθήσουν νέες λύσεις για τον αγροτικό χώρο
  • Επίλυση προβλημάτων και ανάπτυξη στρατηγικής σε ζητήματα διάθεσης και εμπορίας των αγροτικών προϊόντων
  • Ενσωμάτωση της περιβαλλοντικής και κοινωνικής ευθύνης στην γεωργία και στον νέο ρόλο του γεωργού
  • Αναγκαιότητα στήριξης και καθοδήγησης των αγροτών, οι οποίοι έχουν αφεθεί στην τύχη τους τόσο από την πλευρά της καλλιέργειας όσο και από την πλευρά της διάθεσης των αγροτικών προϊόντων. Έμφαση θα πρέπει να δοθεί στην εκπαίδευση, την τεχνική στήριξη με τον γεωπόνο στην υπηρεσία του αγρότη κυρίως όχι ως ελεγκτή αλλά ως συμβούλου.
  • Δημιουργία θεσμικού πλαισίου για την απευθείας σύνδεση παραγωγών και καταναλωτών, δημιουργία δικτύων και δημιουργία αγορών αγροτών
  • Διαβούλευση σε όλα τα επίπεδα των αρμόδιων φορέων με την Πολιτεία πριν την κατάθεση των νομοσχεδίων
  • Μείωση του μήκους της αγροδιατροφικής αλυσίδας με στήριξη και ισχυροποίηση των παραγωγών και αποφυγή ορισμένων κρίκων της εφοδιαστικής αλυσίδας για την τήρηση δίκαιων τιμών τόσο για τους παραγωγούς όσο και τους καταναλωτές
  • Διαχωρισμός βιολογικών αγορών από τις συμβατικές λαϊκές αγορές
  • Διόρθωση κενών και ελλείψεων στους ελεγκτικούς μηχανισμούς της πολιτείας
  • Αναγκαιότητα για συντονισμένη και συγκροτημένη προσπάθεια με την ανάληψη  πρωτοβουλιών της τοπικής αυτοδιοίκησης για τον σχεδιασμό της αγροτικής πολιτικής μακριά από το καθοδηγούμενο σημερινό και αποσπασματικές πρακτικές όπως το καλάθι προϊόντων. Ενσωμάτωση της διαδικασίας του από κάτω προς τα άνω σχεδιασμού σε όλες τις διαδικασίες.
  • Διατήρηση βιοποικιλότητας, ντόπιου γενετικού υλικού, διατήρηση και πιστοποίηση σπόρων από τους παραγωγούς, στήριξη τράπεζας σπόρων και γενετικού υλικού.
  • Έμφαση παραγωγής προϊόντων ΠΟΠ, ΠΓΕ, την ανάδειξη σημάτων ποιότητας και την ανάδειξη πρότυπων προϊόντων (πχ αντίστοιχα του γιαουρτιού), πάνω στα οποία θα μπορούσε να στηριχθεί μεγάλο μέρος της αγροτικής παραγωγής και του αντίστοιχου εισοδήματος
  • Διεκδίκηση πόρων για την γεωργία και αντιμετώπιση προβλημάτων ρευστότητας στον αγροτικό χώρο
  • Ανάδειξη νέων μορφών γεωργίας όπως η περιαστική γεωργία, και δράσεων που σχετίζονται με την ενσωμάτωση πρακτικών της υπαίθρου στον αστικό τρόπο ζωής όπως οι κοινωνικοί κήποι
  • Ευνοϊκή φορολογική αντιμετώπιση των παραγωγών και ειδικότερα των βιοκαλλιεργητών
  • Στήριξη της κοινωνικής θέση του γεωργού, αναβάθμιση των κοινωνικών δομών της υπαίθρου και βελτίωση των όρων ζωής στην περιφέρεια
  • Αναγκαιότητα για μια ολοκληρωμένη προσέγγιση του αγροδιατροφικού κλάδου και της κοινωνικής, περιβαλλοντικής και οικονομικής διάστασης της γεωργίας.
  • Στήριξη και ανάδειξη του ρόλου του αγρότη ως φροντιστή της υπαίθρου
  • Συμβολή, διαμόρφωση προτάσεων πάνω στη νέα ΚΑΠ
  • Ανάδειξη της βιολογικής γεωργίας ως προτύπου γεωργίας και ως της κυρίαρχης τάσης έναντι της εντατικής γεωργίας
  •  Ανάδειξη τεχνικών και τεχνολογιών για την βιολογική γεωργία όπως των Ενεργών μικροοργανισμών
  • Στήριξη των αγροτών και του αγροτικού εισοδήματος και δίκαιη αντιμετώπιση από την πολιτεία
  • Στην αντιμετώπιση προβλημάτων με την γεωργική ασφάλιση και με τις επιδοτήσεις
  • Στον ρόλο των γεωτεχνικών και των πιστοποιητικών οργανισμών

Οι γενικοί στόχοι και οι προτάσεις που κατατέθηκαν, καθώς και όσα άλλα στοιχεία  προκύψουν από τις επόμενες εκδηλώσεις διαβούλευσης που θα οργανώσει η ΘΟ των Οικολόγων Πράσινων, για την Γεωργία και τα Τρόφιμα, θα αποτελέσουν σημεία συζήτησης και απόφασης για την εκπόνηση του αναλυτικού προγράμματος για τις εθνικές εκλογές.

Στην συζήτηση το παρών έδωσε πλήθος φορέων και προσώπων και συγκεκριμένα:, η Πανελλήνια ΈνωσηΝέων Αγροτών (ΠΕΝΑ) με τον επιστημονικό σύμβουλο της  κο. Δ. Μιχαηλίδη, η ΓΕΣΑΣΕ (Γενική Συνομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων), η οποία εκπροσωπήθηκε με την παρουσία του προέδρου της κο Θ. Παπακωνσταντίνου, η ΣΥΔΑΣΕ (Συνομοσπονδία Δημοκρατικών Αγροτικών Συλλόγων Ελλάδας) με εκπρόσωπο την κα. Φ. Μαγγανάρη, ο ΣΥΒΑΑ (Συλλόγος Βιοκαλλιεργητών Αγορών Αττικής)  εκπροσωπήθηκε από τον πρόεδρο του Φαβ. Ρουγγέρη, από τον αντιπρόεδρο κο Θ. Αρβανίτη, τον κο. Γ. Κεράνη και την κα Ι. Θεοδοσίου,  επιστημονικούς συμβούλους. Από την τοπική αυτοδιοίκηση συμμετείχαν ο περιφερειακός σύμβουλος της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κος. Θ. Μακρής, ο κος Γ. Μπίκος, γεωπόνος που διετέλεσε Αντινομάρχης Θεσσαλονίκης αρμόδιος σε θέματα γεωργίας και τώρα είναιΔήμαρχος Χαλκηδόνας,  καθώς  και η κα. Δ. Γωγάκου, που διετέλεσε νομαρχιακή σύμβουλος στη Νομαρχία Θεσσαλονίκης. Συμμετείχαν επίσης από την πλευρά της επιστημονικής κοινότητας ο κος. Γ. Δαουτόπουλος, καθηγητής Αγροτικής Κοινωνιολογίας, στη Γεωπονική Σχολή του ΑΠΘ, ο κος Θ. Δημάκης μέλος του ΔΣ του ΓΕΩΤΕΕ,) τα μέλη των Οικολόγων Πράσινων Οδ. Χιλτίδης και  Γ. Φαρφάρας (εκπρόσωπο και του εντύπου Τα Εν Οίκω εν Δήμω)  αναφέρθηκαν στη συμμετοχή τους σε πρωτοβουλίες πολιτών για τη δημιουργία αστικών λαχανόκηπων ενώ από την πλευρά του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών Κοζάνηςπαραβρέθηκε ο κος Θ. Παπαγιώτας. Τέλος ο χώρος των βιοκαλλιεργητών εκπροσωπήθηκε από τους: οι  Φ. Φούντη, Μ Σταματόπουλο, Δ. Φάκη, Δ. Λίτσα , Κ. Τσατσάρη, Δ. Παπαδόπουλο ενώ παραβρέθηκαν αρκετά μέλη των Οικολόγων Πράσινων
.

Τα πολιτιστικά μονοπάτια της Αίγινας !

  Τα πολιτιστικά μονοπάτια   Select Language Τα πολιτιστικά μονοπάτια της Αίγινας  είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του Δήμου Αίγινας με τη...