• Σκουπίδια, ένας κρυμμένος θησαυρός !!!!


·       Σκουπίδια, ένας  κρυμμένος θησαυρός

1. Πρόληψη. Στόχος τα μηδενικά σκουπίδια (zero waste). Απαιτείται δραστική μείωση των  σκουπιδιών και ολοκληρωμένη πολιτική πρόληψης στα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις, τις υπηρεσίες. Για το σκοπό αυτό χρειάζονται οικονομικά κίνητρα. Σε αρκετές  ευρωπαϊκές πόλεις δοκιμάζονται συστήματα Π.Ο.Π (Πληρώνω Όσο Πετάω) με μεγάλη επιτυχία. Εκεί τα τέλη  που πληρώνουν οι πολίτες είναι ανάλογα με τα σκουπίδια που παράγουν κι όχι με τα τετραγωνικά της κατοικίας. Έτσι όλοι μπορούν  να γίνουν πιο υπεύθυνοι, να επιλέγουν προϊόντα φιλικά στο περιβάλλον με λιγότερη ή καθόλου συσκευασία, πολλαπλές χρήσεις κλπ.
2. Επαναχρησιμοποίηση. Αφορά στα παλιά έπιπλα, ρουχισμό, συσκευές και άλλα προϊόντα που καταλήγουν σήμερα στη χωματερή. Στη Φλαμανδία απασχολούνται 2.800 άτομα σε 33 Κέντρα επαναχρησιμοποίησης.
3. Κομποστοποίηση. Πολλά νοικοκυριά μπορούν από τα οργανικά υπολείμματα να παράγουν κομπόστ (λίπασμα) σε ειδικούς κάδους, μειώνοντας έτσι τα σκουπίδια τους. Χρειάζονται επίσης μεγάλοι κεντρικοί κομποστοποιητές που θα δέχονται όσα οργανικά «ξεφεύγουν» από τις κατοικίες, καθώς και τα πράσινα υπολείμματα του δήμου (κλαδέματα κλπ). Στην Αυστρία πέτυχαν μείωση των απορριμμάτων κατά 38% μέσω της κομποστοποίησης ! Το παραγόμενο κομπόστ αποτελεί πολύτιμο εδαφοβελτιωτικό που χρησιμοποιείται στη συντήρηση πάρκων και αλσών, στην ανάπλαση παλιών λατομείων.
Το 40 % των σκουπιδιών μας είναι  λίπασμα (κομπόστ) !
4. Διαλογή στην πηγή με 4 κάδους. Tο πρόγραμμα ανακύκλωσης βασίζεται σε 4 κάδους, αλλά κανείς τους δεν προορίζεται για οργανικά υπολείμματα. Απαιτείται μελέτη για την προσαρμογή μας ή μη στο ισχύον σύστημα πολλών ευρωπαϊκών ΚΔΑΥ (Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών) ή για την τοποθέτηση και 5ου κάδου για τα οργανικά που θα οδηγούνται στο  δημοτικό κομποστοποιητή. 
6. Βελτίωση του συστήματος  εναλλακτικής διαχείρισης  που αφορά στα παλιά ελαστικά, τα χρησιμοποιημένα λάδια, τις μεταχειρισμένες συσκευές κ.α, καθώς και επέκτασή του σε άλλα είδη (αχρησιμοποίητα φάρμακα, ογκώδη προϊόντα  κλπ ).
7. Δημιουργία διαδημοτικών Κέντρων Ανακύκλωσης, δηλαδή χώρων  προσωρινής αποθήκευσης και ταξινόμησης όλων των υλικών μέχρι τη μεταφορά τους για τελική διαχείριση ή ανακύκλωση.
8. Προγράμματα ευαισθητοποίησης των πολιτών, χωρίς τη συμμετοχή των οποίων κανένα σύστημα συλλογικής διαχείρισης δεν μπορεί να επιτύχει. 
  Ο παραπάνω σχεδιασμός υιοθετείται από πολλές πράσινες πόλεις της Ευρώπης, αλλά και τις μεγάλες περιβαλλοντικές οργανώσεις της χώρας. Oι Δήμοι θα πρέπει να εγκαταλείψουν κάθε ιδέα για θερμική επεξεργασία των σκουπιδιών, που είναι ακριβή και επικίνδυνη και να επικεντρώσουν στην  πρόληψη/ επανάχρηση/ ανακύκλωση / κομποστοποίηση. Είναι ο πιο ασφαλής και φτηνός δρόμος για να ανταποκριθούν στις αυστηρότατες απαιτήσεις που θέτουν οι νέες ευρωπαϊκές οδηγίες.
Επιπλέον το σύστημα διαχείρισης που προτείνουμε δημιουργεί δεκαπλάσιες θέσεις εργασίας σε σχέση με την ταφή ή την καύση. (Στην Ευρώπη η πράσινη διαχείριση των αποβλήτων έχει δώσει ήδη 1,5 εκατομμύρια θέσεις απασχόλησης).
Αν ψάχνουμε λοιπόν συγκεκριμένες απαντήσεις στο βραχνά της ανεργίας, πρέπει επιτέλους να δούμε  τα σκουπίδια ως ευκαιρία κι όχι ως ενόχληση.

Μια κοινωνία μηδενικών αποβλήτων και «ανάκτησης» εργασίας ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΗ

Αυτά τα λόγια απηύθυνε δάσκαλος στους μαθητές του, στο 2ο ΕΠΑΛ Αχαρνών για την επέτειο της 25ης Μαρτίου:


Αυτά τα λόγια απηύθυνε δάσκαλος στους μαθητές του,
στο 2ο ΕΠΑΛ Αχαρνών για την επέτειο της 25ης Μαρτίου:

Σκέφτηκα να σας μιλήσω για τον Καραϊσκάκη, αλλά το μυαλό σας θα πάει στο γήπεδο.
Σκέφτηκα να σας μιλήσω για το 21, αλλά ο νους σας θα πάει στην Ορίτζιναλ. Συλλογίστηκα πολύ, για να καταλήξω αν αξίζει να σας ταλαιπωρήσω για κάτι τόσο μακρινό, τόσο ξένο.
Δύο αιώνες πίσω κάποια γεγονότα, τι να λένε σε σένα; Σε εσένα που βιάζεσαι να φύγεις, να πας για τσιγάρο, για καφέ ή για κάτι άλλο.

Θα σου μιλήσω λοιπόν προσωπικά.
Εγώ ο δάσκαλος που δούλεψα ένα χρόνο σε αυτό το σχολείο και σε δεκαπέντε μέρες φεύγω για αλλού, σε εσένα που είσαι εδώ ένα, δύο, τρία ή και περισσότερα χρόνια, θα σου μιλήσω σταράτα, για να σου εκφράσω δυο σκέψεις μου.
Οι μαθητές που συνάντησα μέσα στις τάξεις, οι μαθητές που δίδαξα φέτος, στη συντριπτική τους πλειονότητα με σεβάστηκαν, αν και δεν ανταποκρίθηκαν στις απαιτήσεις του μαθήματος. Πολλοί όμως από τους υπόλοιπους μαθητές δε με σεβάστηκαν, με προσέβαλαν κατ' επανάληψη, με έργα, με λόγια, με ύβρεις, δείχνοντας ένα χαρακτήρα και ένα ήθος, που με σόκαρε, που με έβαλε σε μελαγχολικές σκέψεις.
Αυτό το φαινόμενο αποδεικνύει πως κάτι σάπιο υπάρχει σε αυτό το σχολείο, πως, εκτός του γνωστικού ελλείμματος, το συγκεκριμένο σχολείο χωλαίνει δραματικά και στο ηθικοπλαστικό του έργο, στη διαμόρφωση δηλαδή των μαθητικών ψυχών και πνευμάτων. Και η ευθύνη για αυτήν την αποτυχία είναι ευθύνη αποκλειστικά δική μας, των δασκάλων σας και των γονιών σας.
> Δεν έχουμε κατορθώσει να σας δείξουμε πως χωρίς αρχές η ζωή σας αύριο θα είναι μια κόλαση, πως χωρίς όνειρα και στόχους θα χρειαστείτε υποκατάστατα, θα καταφύγετε πιθανόν σε επιλογές που θα σας ξεφτιλίσουν, θα σας κάνουν να σιχαίνεστε τον εαυτό σας, θα σας γεμίσουν τη ζωή πλήξη και κούραση, θα σας γεράσουν πρόωρα.
Αν όμως θέλετε μια συμβουλή από ένα δάσκαλο, σκεφτείτε το παράδειγμα του Μακρυγιάννη, που έφτασε αγράμματος μέχρι τα πενήντα σχεδόν, για να καταλάβει τότε πως η μόρφωση, η καλλιέργεια ήταν το όπλο που έλειπε από την προσωπική του θήκη.
Και κάθισε με πολλή δυσκολία και χωρίς δάσκαλο και έμαθε πέντε κολλυβογράμματα, για να μας πει την ιστορία του βίου του, το παραμύθι της επανάστασης των υπόδουλων Ρωμιών. Αυτό το παράδειγμα είναι για σας το πιο κατάλληλο, και μπορείς τριάντα χρόνια νωρίτερα από το στρατηγό Μακρυγιάννη να ακολουθήσεις το δρόμο που εκείνος έδειξε, το μονοπάτι της καλλιέργειας, το δρόμο της παιδείας, τη λεωφόρο της προσωπικής σου προκοπής.
Δεν είστε σε τίποτε λιγότερο ικανοί από το μπάσταρδο γιο της καλογριάς, τον Αρβανίτη Γιώργη Καραϊσκάκη. Ήταν κι αυτός αθυρόστομος σαν κι εσάς, αλλά είχε αυτό που από τα αλβανικά μάθαμε σαν μπέσα, ήταν πάνω απ´ όλα μπεσαλής.
Αυτό θα 'θελα να έχετε κι εσείς: Υπευθυνότητα, μπέσα, τσίπα. Να αναλαμβάνετε τις ευθύνες σας, να απεχθάνεστε την υποκρισία, να σιχαίνεστε το συμφέρον, να μισείτε το ψέμα και την ευθυνοφοβία.
Η αγάπη για τον τόπο του, η λατρεία για την πατρίδα του ήταν αυτό που χαρακτήριζε τη ζωή του Νικήτα Σταματελόπουλου, του Νικηταρά.
Αγωνίστηκε στη διάρκεια της επανάστασης, συνέβαλε στην απελευθέρωση της πατρίδας του κι έπειτα φυλακίστηκε, για να χαθεί σ' ένα στενοσόκακο του Πειραιά, σχεδόν τυφλωμένος, πάμπτωχος και εγκαταλειμμένος από όλους, δε ζήτησε τίποτε από την ελεύθερη Ελλάδα κι όταν οι γύρω του τον παρακινούσαν να απαιτήσει από την κυβέρνηση μια πλούσια σύνταξη, απαντούσε πως η πατρίδα τον αμείβει πολύ καλά, λέγοντας ψέματα, για να μην προσβάλει την πατρίδα του.
Είναι δύσκολο, το κατανοώ, το παράδειγμα του Νικηταρά. Αλλά νομίζω πως κι εσείς είστε ικανοί για τα δύσκολα. Μπορείτε να ακολουθήσετε το δρόμο της αξιοπρέπειας, να προσπαθήσετε τίμια και με αγωνιστικότητα, για εσάς και για το μέλλον της οικογένειας που αύριο θα κάνετε.
Ξέρω, καταλαβαίνω, αντιλαμβάνομαι πως σας προτείνω μια διαδρομή ζωής δύσκολη και απαιτητική, όταν δίπλα σας κυριαρχεί ο εύκολος δρόμος των γονιών, των δασκάλων, των πολιτικών, της εποχής στην οποία μεγαλώνετε. Όμως κάθε εποχή ελπίζει στους νέους της. Περιμένει από αυτούς να σηκώσουν ψηλά και με επιτυχία τη σημαία του αγώνα και να οδηγήσουν την πατρίδα τους, τον τόπο τους σε καλύτερες μέρες, σε πιο φωτεινές σελίδες.
Κι όταν βλέπω την εποχή μας να μαραζώνει χωμένη στην αλλοτρίωση, να ξεψυχά από την τηλεοπτική ανία, να μουχλιάζει από το κυνήγι της ευκολίας, μόνο σε εσάς ελπίζω, στην ειλικρινή σας διάθεση , να αγωνιστείτε, να αντισταθείτε, να πολεμήσετε, να νικήσετε.
Μη μας απογοητεύσετε.

Η μόνη λύση είναι η ευρεία ανακύκλωση των απορριμμάτων !


Ανακύκλωση και περιβάλλον

Τις τελευταίες δεκαετίες το περιβάλλον έχει πληγεί ανεπανόρθωτα. Η ρύπανση του αέρα, η καταστροφή των δασών και η μόλυνση των υδάτων από εργοστασιακά λύματα είναι μόνο τρεις από τις αμέτρητες γενεσιουργούς αιτίες που συντελούν καθημερινά στην καταστροφή του.
Ο σεβασμός στο περιβάλλον δεν είναι μόνο υποχρέωση για τον άνθρωπο, είναι και ανάγκη υψίστης σημασίας, γι' αυτό οφείλει όσο περνάει από το χέρι του να αποτρέψει το σχεδόν βέβαιο καταστρεπτικό του τέλος.

Ο σημερινός τρόπος ζωής έχει αλλάξει αρκετά τη σύσταση των σκουπιδιών που παράγουμε καθημερινά, ενώ έχει αυξηθεί κατά πολύ το ποσοστό των συσκευασιών που καταλήγουν στα απορρίμματα. Η παραγωγή αποβλήτων συσκευασιών αποτελεί σημαντική μορφή ρύπανσης και ταυτόχρονα πραγματική ή εν δυνάμει σπατάλη φυσικών πόρων, που πρέπει με κάθε μέσο να περιοριστεί στο ελάχιστο δυνατό.

Η ανακύκλωση είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος, ίσως το μοναδικό μέτρο για το οποίο ο σημερινός άνθρωπος έχει πράγματι ευαισθητοποιηθεί, υπηρετώντας τους σκοπούς του στην πράξη.
Η εξοικονόμηση ενέργειας πρέπει, επίσης, να γίνει συνήθεια στην καθημερινότητα όλων των νοικοκυριών, γιατί υπολογίζεται πως κάθε χρόνο απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα περίπου 40 εκατομμύρια τόνοι διοξειδίου του άνθρακα από την ενέργεια που καταναλώνει κανείς καθημερινά για τις συνήθεις οικιακές ανάγκες: το φωτισμό, την ψύξη, τη θέρμανση κ.λπ.

Ένα σπίτι μπορεί να είναι ταυτόχρονα λειτουργικό και "οικολογικό", χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες του πρέπει να απαρνηθούν τον εκσυγχρονισμό και να θυμηθούν τις παρωχημένες συνήθειες του παρελθόντος.
Η συνετή χρήση ενέργειας, δεν αλλάζει τη ροή της καθημερινότητας του σπιτιού. Αντίθετα βοηθάει την υγεία των κατοίκων του, το "πορτοφόλι" τους και κυρίως το περιβάλλον.
Απορρίμματα και ανακύκλωσηΤα απορρίμματα των σύγχρονων σπιτιών αποτελούν αναγκαίο κακό που δεν γίνεται να εξαλειφθεί. Μπορεί όμως να αμβλυνθεί, κυρίως με τη μέθοδο της ανακύκλωσης. Ειδικά σε περιοχές όπου δεν υπάρχει κατάλληλη υποδομή για την αποκομιδή των απορριμμάτων, η ανακύκλωση συμβάλλει στην αισθητή μείωση των σκουπιδιών.

Καλό είναι λοιπόν κάθε πολίτης να ευαισθητοποιηθεί και να ανακυκλώνει όλα εκείνα τα προϊόντα που μπορούν να ανακυκλωθούν δημιουργώντας μια νέα πρώτη ύλη.

Εικ. 1 Στη δεκαετία του '90 έκαναν την εμφάνισή τους οι πρώτοι κάδοι ανακύκλωσης που ανάλογα με το χρώμα τους αφορούσαν ανακύκλωση διαφορετικού υλικού. Πλέον αυτό δεν ισχύει, καθώς όλα τα αντικείμενα προς ανακύκλωση τοποθετούνται σε μπλε κάδους
Ειδικοί κάδοι συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών (μπλε), βρίσκονται σχεδόν σε κάθε γειτονιά. Σε πολλούς μεγάλους δήμους της Αθήνας αλλά και σε μεγάλες επαρχιακές πόλεις, υπάρχουν μάλιστα ειδικά διαμορφωμένα μηχανήματα γι' αυτόν το σκοπό.

Τα υλικά που ανακυκλώνονται είναι τα εξής:
Χαρτί, πχ. εφημερίδες και περιοδικά.
Χάρτινες συσκευασίες, π.χ. χαρτόκουτα.
Γυαλί, γυάλινες συσκευασίες, π.χ. γυάλινες φιάλες.
Μεταλλικοί περιέκτες, π.χ. κονσέρβες, αλουμινένια κουτάκια.
Όλα τα πλαστικά δοχεία και οι πλαστικές συσκευασίες, π.χ. σακούλες.
Ειδικά απορρίμματα όπως μπαταρίες, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, οχήματα, ελαστικά οχημάτων, λιπαντικά έλαια.
Όλες οι παραπάνω κατηγορίες εκτός ων ειδικών απορριμμάτων τοποθετούνται για ανακύκλωση στους γνωστούς μπλε κάδους. Τα ειδικά απορρίμματα τοποθετούνται στους ειδικούς κάδους που αντιστοιχούν τα προϊόντα και βρίσκονται σ επιλεγμένα σημεία από το δήμο, συνήθως, κάθε περιοχής.

Οφέλη ανακύκλωσης
Η μείωση της ρύπανσης από τα απορρίμματα είναι απαραίτητη και συνίσταται στη ελάττωση του όγκου των απορριμμάτων και στην περιβαλλοντικά φιλική επεξεργασία και διάθεσή τους. Η ταφή των απορριμμάτων δεν αποτελεί πλέον πανάκεια λόγω των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και των κινδύνων ρύπανσης των εδαφών και του υδροφόρου ορίζοντα. Η μόνη λύση είναι η ευρεία ανακύκλωση των απορριμμάτων. Με την ανακύκλωση γίνεται εξοικονόμηση πρώτων υλών και ενέργειας.
  Ενδεικτικά, η συλλογή και η επαναχρησιμοποίηση ενός τόνου ανακυκλώσιμου αλουμινίου ισοδυναμεί με εξοικονόμηση 50 τόνων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα ενώ η ανακύκλωση 1 τόνου χαρτιού σώζει 17 δέντρα. Τα οφέλη της ανακύκλωσης δεν περιορίζονται μόνο στο περιβάλλον αλλά αφορούν και στους δημότες. Η βιομηχανία ανακύκλωσης και εναλλακτικής διαχείρισης απορριμμάτων είναι από τους πλέον αναπτυσσόμενους κλάδους. Δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας και γίνεται σημαντική εξοικονόμηση πόρων επομένως επέρχεται οικονομική ανάπτυξη.

Τα οφέλη αφορούν περαιτέρω στους απλούς πολίτες και αυτό μπορεί να γίνει εύκολα αντιληπτό από ένα παράδειγμα. Ο Δήμος  πληρώνει  εκατομ. ευρώ ετησίως στον "Ενιαίο Σύνδεσμο Δήμων & Κοινοτήτων" για την υγειονομική ταφή των απορριμμάτων. Με την ανακύκλωση και εξοικονόμηση χρημάτων γίνεται αλλά και ο Δήμος παύει να είναι εξαρτημένος από άλλους φορείς για τη διαχείριση των απορριμμάτων του.

Νομοθεσίες για την ανακύκλωση
Σύμφωνα με το νόμο 2939 περί "Συσκευασιών και Εναλλακτικής Διαχείρισης των Συσκευασιών και ’λλων Προϊόντων", που αφορά σε εναρμόνιση της εθνικής νομοθεσίας στην αντίστοιχη σχετική νομοθεσία της Ε.Ε. και ειδικότερα στην οδηγία 62/94 της Ε.Ε., η ανακύκλωση είναι πλήρως θεσμοθετημένη και συγκεκριμένοι στόχοι έχουν τεθεί.
Κατά τις απαιτήσεις του νόμου μέχρι το 2011 πρέπει να ανακυκλώνεται το 55-80% των συσκευασιών που σήμερα καταλήγουν στα σκουπίδια ενώ το 60% πρέπει να ανακτάται ως ενέργεια. Τέλος, είναι υποχρεωτική η ανακύκλωση ειδικών κατηγοριών απορριμμάτων όπως μπαταρίες, λάστιχα, ηλεκτρικές συσκευές. Σύμφωνα με την κοινοτική οδηγία 99/31/ΕΚ και την ΚΥΑ (Η.Π. 29407/3508) μέχρι το 2010 'Επρεπε να μειωθούν κατά 25% τα βιοαποικοδομήσιμα αστικά απορρίμματα σε σχέση με αυτά που παράχθηκαν το 1995. Το ποσοστό αυτό πρέπει να φτάσει το 50% το 2013 και το 65% το 2020.
Συντάκτης: buildnet.gr

  • ·          ΓΙΑ ΕΝΑ ΝΕΟ, ΒΙΩΣΙΜΟ, ΡΟΛΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

                        Χαιρετισμός των Οικολόγων Πράσινων στο 11ο Πανελλήνιο  Συνέδριο Αρχιτεκτόνων.

        Εκ μέρους των Οικολόγων Πράσινων θα ήθελα πρώτα από όλα να ευχαριστήσω για την πρόσκληση και να ευχηθώ καλή επιτυχία στο συνέδριό σας. 
    Οι περισσότεροι από εσάς θα μας ξέρετε πιθανόν ως «το κόμμα του περιβάλλοντος». Στην πραγματικότητα ενδιαφερόμαστε κυρίως για τις κοινωνικές και οικονομικές αλλαγές που θα προσφέρουν σε όλους ποιότητα ζωής, συμφιλιώνοντας την κοινωνία με το περιβάλλον και προστατεύοντας φυσικά και το ίδιο.
   Περιβάλλον όμως για μας δεν είναι μόνο η φύση, αλλά και όλα όσα διαμορφώνουν το χώρο, τους χώρους, όπου ζούμε, το ανθρωπογενές περιβάλλον δηλαδή. Στη διαμόρφωση λοιπόν του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος και της σχέσης του με το φυσικό, η αρχιτεκτονική έχει να παίξει τον πιο σημαντικό ρόλο: να σχεδιάζει τα κτίρια, τη μορφή των πόλεων και των οικισμών, τις χρήσεις γης, να εκπονεί τον ευρύτερο χωροταξικό σχεδιασμό, να προωθεί τη διατήρηση και προστασία της ιστορικής κληρονομιάς, να δίνει μέσω του σχεδιασμού υπόσταση στα όρια και τις ισορροπίες με το φυσικό περιβάλλον.   

Όλα αυτά, στη χώρα μας, κινούνται δυστυχώς στη σφαίρα του ιδεατού. Για πολλές δεκαετίες, η δημόσια σφαίρα και το δημόσιο συμφέρον έχουν κατακερματιστεί σε αντικρουόμενα κλαδικά και ιδιωτικά μικροσυμφέροντα. Η δημόσια πολιτική καθοριζόταν μέχρι τώρα σχεδόν, αποκλειστικά από το ποια μικροσυμφέροντα θα επικρατήσουν και ποιος κλάδος θα μείνει στη σκιά των άλλων. Αν έχετε αμφιβολία, κοιτάξτε όχι μόνο όσα συνέβησαν και συμβαίνουν στις κατασκευές, αλλά και την εδραιωμένη παράλογη πολυνομία ή τις υπερδιογκωμένες ιδιωτικές δαπάνες στην υγεία ή την εκπαίδευση.  

Με αυτή την οπτική, βλέπουμε οι Οικολόγοι Πράσινοι και το θέμα του συνεδρίου σας:  «Επάγγελμα: Αρχιτέκτων». Το θέμα είναι να βρούμε και πάλι την έννοια του δημόσιου συμφέροντος, του συμφέροντος της κοινωνίας και των επόμενων γενεών. Από το γενικευμένο συντεχνιακό διαγκωνισμό, που μας έφερε στη σημερινή κατάσταση, έχουμε όλοι χορτάσει, και ο δικός σας χώρος είναι αναμφίβολα από τους ιδιαίτερα χαμένους. Ζητούμενο λοιπόν δεν είναι να υπάρξει μια αδιέξοδη ρεβάνς πάνω στα ερείπια, αλλά να προσδιοριστεί πρώτα ένα ευρύτερο, δημόσιο συμφέρον. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ας διεκδικήσει μετά κάθε κλάδος και το δικό του, το ιδιαίτερο συμφέρον.

Στη σημερινή συγκυρία, όπου η κρίση δεν είναι μόνο οικονομική αλλά και κοινωνική και περιβαλλοντική, και απαιτεί ταυτόχρονες απαντήσεις και για τα τρία, η αρχιτεκτονική έχει να παίξει σημαντικό ρόλο:
- Στην αναβάθμιση του υπάρχοντος κτιριακού αποθέματος, τόσο ενεργειακά όσο και λειτουργικά και αισθητικά, με παράλληλη προστασία της αισθητικής και της μορφολογίας.
- Στις παρεμβάσεις και αναπλάσεις στο δημόσιο χώρο, για επανοικειοποίηση από τους πολίτες που τα τελευταία χρόνια  είχαν παραιτηθεί από τη σχέση μαζί του.
- Στο βιώσιμο σχεδιασμό των πόλεων και των οικισμών, ώστε να προσφέρουν επιτέλους  σε όλους μας τα συλλογικά αγαθά που, τώρα με την κρίση, αποκτούν ακόμη πιο ζωτική σημασία.
- Στην προστασία και αποκατάσταση της ιστορικής κληρονομιάς, ώστε να παραμένει ζωντανή και οικεία, με συνολικά και αποτελεσματικά σχέδια προστασίας, χωρίς να προδίδει το ιστορικό και πολιτισμικό της νόημα.
- Στο χωροταξικό σχεδιασμό, που οφείλει να οραματίζεται και να αποτυπώνει μια πορεία βιώσιμης στροφής, χωρίς να παραγράφει τα εγκλήματα που έχουν συμβεί αλλά και χωρίς να παύει να πατάει γερά στο έδαφος.     
- Στη σύνδεση των διεθνών συμβάσεων για θέματα όπως το τοπίο ή η πολιτιστική κληρονομιά, με τις απαραίτητες θεσμικές ρυθμίσεις και την πρακτική εφαρμογή.

Οι άξονες αυτοί πιστεύουμε ότι μπορούν να δώσουν απαντήσεις και στο πρόβλημα της ανεργίας του χώρου σας. Φιλοσοφία μας είναι άλλωστε, η πράσινη στροφή που επιδιώκουμε, να δίνει παράλληλα απαντήσεις και στο θέμα των θέσεων εργασίας αλλά και στην τόνωση της οικονομίας. Σε μια τέτοια στροφή είναι λογικό οι νεότεροι αρχιτέκτονες, που έχουν συνδεθεί λιγότερο με τον παραδοσιακό οικοδομικό οργασμό και που είναι πιο ανοικτοί σε νέες κατευθύνσεις, να έχουν και περισσότερες ευκαιρίες.

Στους Οικολόγους Πράσινους, φίλοι μου αρχιτέκτονες μου έχουν πει ότι σε όλα αυτά, ο φυσικό ρόλος του αρχιτέκτονα είναι αυτός του μαέστρου στην ορχήστρα. Για να υπάρξει όμως ορχήστρα και μαέστρος, πρέπει πρώτα να υπάρξει μουσική. Και τη μουσική, δυστυχώς ή ευτυχώς, μόνο όλοι μαζί μπορούμε να τη γράψουμε.
Περιμένουμε λοιπόν να συναντηθούμε και με τον κόσμο της αρχιτεκτονικής σε ευρύτερες μάχες:
- Για να υπερασπίσουμε όλες τις εφεδρείες δημόσιας γης στις πόλεις μας, όπως το Ελληνικό, ώστε να μπορούμε έστω μελλοντικά να πλησιάσουμε τις προδιαγραφές που ζητούν για πράσινο και ελεύθερους χώρους τα επιστημονικά κείμενα και οι ευρωπαϊκές πολιτικές.
- Για να πάψουν οι πόλεις και οι οικισμοί να κυριαρχούνται από το αυτοκίνητο και να δοθεί επιτέλους χώρος στο περπάτημα τη συγκοινωνία, το ποδήλατο, ιδιαίτερα τώρα που τα καύσιμα είναι πια ακριβά και τα εισοδήματα συμπιεσμένα.
- Για να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατόν περιβαλλοντικά εργαλεία όπως ο χωροταξικός σχεδιασμός, και να μην εφαρμοστούν στην πράξη οι τερατώδεις διατάξεις του fast track που ουσιαστικά επιτρέπουν σε κάθε επενδυτή να διαπραγματεύεται δική του ιδιωτική πολεοδομική και περιβαλλοντική νομοθεσία.
- Για να οικοδομήσουμε ευρείες κοινωνικές συμμαχίες απέναντι στον καρκίνο της εκτός σχεδίου δόμησης, διαμορφώνοντας προτάσεις που θα συνδυάζουν τη ριζική τομή της  πλήρους κατάργησής της, με παράλληλο σχεδιασμό που δε θα δημιουργεί αδικίες.
     Η αρχιτεκτονική είναι ένα κοινωνικό αγαθό που δεν ανήκει μόνο στους αρχιτέκτονες. Από την άλλη, είναι ζωτικό να ασκείται μόνο από αρχιτέκτονες, αν δε θέλουμε να ζήσουμε κι άλλες τραγωδίες, όπως αυτές που ζούμε δεκαετίες τώρα με το δομημένο περιβάλλον.     Για να ξεπεράσουμε λοιπόν τις αντιλήψεις που τη θεωρούν άλλοτε πολυτέλεια και άλλοτε αναγκαίο κακό, χρειαζόμαστε μια νέα σχέση της κοινωνίας με την αρχιτεκτονική: να γίνει ο μέσος πολίτης κοινωνός της αξίας και της χρησιμότητας της αρχιτεκτονικής στα πλαίσια μιας νέας πιο ώριμης θεώρησης του αστικού (και όχι μόνο) περιβάλλοντός μας.
    Χρειάζεται όμως και μια νέα σχέση και των ίδιων των αρχιτεκτόνων με την κοινωνία και τις νέες ανάγκες που δημιουργεί η κρίση. Με τις σκέψεις αυτές, οι Οικολόγοι Πράσινοι ευχόμαστε καλή επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου σας, ελπίζοντας ότι θα συμβάλουν θετικά σε μια τέτοια κατεύθυνση.   

Μανώλης Ρασούλης ...


Μανώλης Ρασούλης ...



ΜΑΝΏΛΗΣ ΡΑΣΟΎΛΗΣ

by 

"Γύφτισσα τον εβύζαξε, γι’ αυτό έχει φτερά. Έρωτας τον επείραξε, γι’ αυτό όλο γελά." μαζί με το "Τίποτα δεν παει χαμενο", πρεπει να ήταν τα πρωτα του τραγούδια που είχα ακούσει. Το πρωτο στο ανοιχτό ραδιόφωνο, καλοκαίρι, στο χωριό. Το δευτερο στο σπίτι πολλές φορές, τόσες ώστε στο τελος να νομίζω ότι το έγραψε δικός μου άνθρωπος.
"Καθόμουνα στου Λέντζου και έπινα καφέ..." μαζί με το "μες στα αποδυτήρια κλαίω μοναχός" (συγγνώμη, το ξερω ότι δεν είναι αυτός ο τίτλος αλλα αυτός ο στίχος ειναι μόνος του μια σκηνή, ένας κόσμος που τότε δεν φανταζόμουν ότι υπαρχει),νομίζω, ήταν από τα πρωτα τραγούδια του που με είχαν εντυπωσιάσει. Μα τι στίχους γραφει, άκου να δεις, ενα τραγούδι και σαν να βλεπεις σε ταινία όσα λεει και να τα νιώθεις κιόλας, "και μένα στην καρδιά μου δεκάξι κομπρεσέρ".

Την "Εκδίκηση της γυφτιάς" και "Τα Δήθεν", τα άκουσα μετα. Ό,τι και να σου πω είναι λίγο. Αχ, αυτό το "Βρεχει στην Εθνική οδό", πόσα χρόνια πέρασαν για να νιώθω βαθιά πόσο ισχύει και να με πονέσει. Την "Τρελλή κι αδέσποτη, παρ' όλη την αγάπη, το Σουξεδιάρικο, "Λάμπεις σαν το Βόρειο Σέλας στο λοφάκι της Καστέλας. Είσαι γύρω μου ένα θαύμα κι είσαι μέσα μου ένα τραύμα", και "Σαν μια ταινία" με το βιολί να κανει το φινάλε.
Ξαναδιαβασα το όνομά του, στα "Ζεστα ποτα" των Κατσιμιχαίων, εκεί όπου τον ευχαριστούσαν γιατί και χαρη σε αυτόν έκαναν τον πρώτο τους δίσκο.
"Ναμαστε παλι εδώ Ανδρέα", με την "Μαγδαληνή" που άκουγα ξανα και ξανά, "Ναι στο ναι και ναι στο όχι" με το "με φουρτουνιάζει ο έρωτας", εκεί σε πρώτη εκτέλεση και το σπουδαίο "στη ρωγμή του χρόνου", τα βινύλια είναι στη βιβλιοθήκη.
Και μετα, τόσα πολλά, άντε να τα θυμηθείς όλα. Ένα βράδυ στο Πλατώ (τότε που χώριζε τη Λιζέτα και την Κατερίνα για να μη μιλάνε και γελάνε συνεχεια εν ώρα προγράμματος, είναι ενα πειραχτήρι η Σιάπαντα άλλο πραγμα, σα μαθητριες όλο σκαστα γελια ήταν, κι ο Μανώλης έλεγε "εσύ εκεί, εσύ από την άλλη, μακριά" και γελούσανε μετα μαζί) σε μια παρεα δίπλα αναρωτιόντουσαν "κι αυτό δικό του είναι;". Έτσι ήταν κι έτσι είναι. Έγραψε όπως δεν συνηθιζόταν. Καινούριοι τρόποι, καινούρια στιχουργική. Λέγαμε καμιά φορα με τους φίλους μου αλλα και συναδελφους ότι άνοιξε καινούριο δρόμο και ακόμη και σήμερα το πιστεύω.
Στα χρόνια του Ανατολικού, στο "Θα στο πω μένα τραγούδι", αρχες του '90, υπεροχα ραδιοφωνικά χρόνια, πρωτοκάναμε συνέντευξη. Ακολουθησαν κι αλλες πολλές συνεντευξεις και κουβέντες και καμιά φορα εγκάρδια πειράγματα. Όταν πια αποφασισε να ζήσει στη Θεσσαλονίκη συχνά συντυχαίναμε στο δρόμο, σε συναυλίες, στο βιβλιοπωλείο, όπως πριν λίγες μέρες.
Σήμερα, ο Μανώλης Ρασούλης βρεθηκε νεκρός στο σπίτι του.

Στο βιβλίο του, "Εδώ είναι του Ρασούλη" (εκδ.Ιανός, 2007), έγραφε στο βιογραφικό του:
"Γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης, στις 28 Σεπτεμβρίου του 1945. Σπουδάζει σκηνοθεσία κινηματογράφου στη Σχολή Σταυράκου, γράφει ποιήματα, σενάρια, τραγουδάει ερασιτεχνικά στις μπουατ της Πλάκας, δουλευει στην εφημερίδα της αριστεράς "Δημοκρατική Αλλαγή", παιρνει μέρος στους αγώνες του 114, περπαταει σε όλες τις πορείες ειρήνης.
Στο Λονδίνο γράφει τα πρώτα του βιβλία και γίνεται συνεκδότης της εφημερίδας "Σοσιαλιστική Αλλαγή", στην οποία γράφει άρθρα και επιφυλλίδες, παίρνει μαθηματα πολιτικής οικονομίας και φιλοσοφίας. Τον Μάη του '68 παιρνει μέρος στη μεγφάλη εξέγερση των φοιτητών στο Παρίσι και τραυματίζεται από τους SRS.
Το '74, λίγο μετα το Πολυτεχνείο, κατεβαίνει στην Αθηνα, όπου συνεχίζει τον πολιτικό αγώνα και την καλλιτεχνική ποικίλη δραστηριότητα. Γραφει και εκδίδει το περιοδικό "Αυγό", γράφει τραγούδια, νουβέλες, διηγήματα.
Ερωτευεται, ξερωτευεται, διαλογίζεται, αυτοπαρατηρείται, παλινδρομεί, ορμά, ωριμάζει, ανοίγεται, ρισκάρει, πληρώνει το τίμημα έως σήμερα"

Από το αρχείο της ΕΡΤ, αξίζει να δεις κάνοντας κλικ εδώ, την εκπομπή από τη σειρα Νεα Πρόσωπα, για τον Μ.Ρασούλη.
http://peiratikoreportaz.blogspot.com/2011/03/blog-post_7902.html

Ο Δήμαρχος Αίγινας συμμετέχει στην Γ. Συνέλευση του Δικτύου " ΔΑΦΝΗ"


Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 12 Μάρτη στην Ερμούπολη της Σύρου Γενική Συνέλευση του δικτύου Αειφορικών Νήσων του Αιγαίου, με την ονομασία ΄΄ ΔΑΦΝΗ΄΄, με θέματα: τροποποίηση Καταστατικού & εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου.
Την ίδια ημέρα πραγματοποιήθηκε ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ με τίτλο : Ο ρόλος των Νησιωτικών Αρχών στον ενεργειακό σχεδιασμό - Η πρωτοβουλία - Σύμφωνο των Νησιών. Το σύμφωνο των νησιών αποτελεί μια πολιτική δέσμευση των Νησιωτικών Αρχών, για την μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε επίπεδο Νησιού κατά 20% έως το 2020.
Αποτελεί μια προέκταση του Συμφώνου των Δημάρχων & απευθύνεται σε Νησιωτικές αρχές που θέλουν να δηλώσουν έμπρακτα τη δέσμευσή τους για αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Τα μέλη του δικτύου ΄΄ΔΑΦΝΗ΄΄ ( Ο δήμος μας είναι μέλος του Δικτύου ΄΄ΔΑΦΝΗ΄΄)
υποστηρίζονται σ΄ αυτήν την πρωτοβουλία χωρίς κόστος, από εξειδικευμένο προσωπικό του Δικτύου, προκειμένου να καθορίσουν & να αναπτύξουν ΝΗΣΙΩΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΔΡΑΣΗΣ Αειφόρου Ενέργειας & να ωριμάσουν ενεργειακά έργα προς ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ.  Οι Δήμοι μέλη του ΄΄ΔΑΦΝΗ΄΄, έχουν πλέον την ευκαιρία να αποτελέσουν πρωτοπόρους στην Ελλάδα , σε θέματα πράσινης ανάπτυξης & να ανταποκριθούν με επιτυχία στην πρόκληση που αποτελεί για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο στόχος για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά το 20%.  Το Δίκτυο ΄΄ΔΑΦΝΗ΄΄, σύμφωνα με την νέα Αρχιτεκτονική της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αποτελείται από 28 Νησιωτικούς Δήμους.  Ο Δήμος μας εκπροσωπήθηκε κατά την Γ.Σ. &την Ευρωπαϊκή ημερίδα από τον Δήμαρχο Αίγινας κ. Θεοδόσιο Σακκιώτη. Τώρα πλέον απαιτείται απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου περί εξουσιοδότησης στον Δήμαρχο ή εκπρόσωπό του να συμμετάσχει στην εκδήλωση της οριστικής υπογραφής του συμφώνου των Νησιών που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες την 12η Απριλίου 2011. Για την εκλογή του νέου Δ.Σ. του Δικτύου ΄΄ΔΑΦΝΗ΄΄ συμμετείχε ως υποψήφιος ο Δήμαρχος Αίγινας ο οποίος εξελέγη & μετά την συγκρότηση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου κατέλαβε την θέση του Γεν. Γραμματέα.

Αυξάνονται τα προγράμματα κομποστοποίησης



Αυξάνονται τα προγράμματα κομποστοποίησης


 Μείωση των σκουπιδιών έως και 40% και αλλαγή νοοτροπίας των δημοτών απέναντι στο πρόβλημα της συνεχούς αύξησής τους επιχειρούν να πετύχουν δέκα δήμοι στην Κεντρική Μακεδονία εφαρμόζοντας προγράμματα οικιακής κομποστοποίησης των σκουπιδιών. Ενας από αυτούς, ο Δήμος Θέρμης στη Θεσσαλονίκη, αναδεικνύεται μάλιστα πρωταθλητής στις προσπάθειες των τοπικών αυτοδιοικήσεων «για λιγότερα σκουπίδια». Από τον περασμένο Μάιο έχει διαθέσει δωρεάν στον παλιό δήμο 600 κάδους κομποστοποίησης και μέσα στο 2011 αναμένεται να διαθέσει άλλους 500 στους Δήμους Βασιλικών και Μίκρας, που έχουν ενταχθεί στον καλλικρατικό Δήμο Θέρμης.

Οικολογική μέθοδος
Η κομποστοποίηση είναι μια απλή φθηνή οικολογική μέθοδος μείωσης των οικιακών απορριμμάτων, γνωστή στους ανθρώπους της ελληνικής υπαίθρου από το παρελθόν, πολύ διαδεδομένη σε όλη την Ευρώπη, αλλά περιορισμένης εφαρμογής μέχρι τώρα στη χώρα μας. Για τους περισσότερους Ελληνες τα σκουπίδια δεν αφορούν τους ίδιους και τα σπίτια τους που τα παράγουν, αλλά τον γείτονα, τους δήμους, τον ΧΥΤΑ, τους οικολόγους ή τον... Ελληνικό Στρατό. «Πιστεύω ότι η ελληνική κοινωνία εκεί πάσχει», λέει μιλώντας στην «Κ» η καθηγήτρια Oικολογίας του ΑΠΘ κ. Μυρτώ Πυροβέτση. Η ίδια και η επιστημονική της ομάδα τα τελευταία χρόνια προωθούν ολοκληρωμένες δράσεις κομποστοποίησης στο σπίτι, σε δήμους στην Κ. Μακεδονία.
Σήμερα, παρά τα πρόστιμα της Ε. Ε., τον καταιγισμό ενημέρωσης, την υποχρέωσή μας να μειώσουμε την παραγωγή τους/κάτοικο, η πλειοψηφία των πολιτών θεωρεί ότι «είναι ευθύνη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των δημοτών να επωμισθούν τη μείωση των σκουπιδιών, τον διαχωρισμό τους, την ανακύκλωση ή πρακτικές όπως αυτή της κομποστοποίησης», υπογραμμίζει η κ. Πυροβέτση. Ενώ είναι τόσο εύκολη και αποδοτική η εγκατάσταση του ειδικού κάδου «σε κάθε χωριό, μονοκατοικία, πολυκατοικία που διαθέτει στην είσοδο ή στον ακάλυπτο μια μικρή λωρίδα γης (για τις βεράντες απαιτείται διαφορετική πρακτική)».
Οι κάδοι κομποστοποίησης δέχονται τα περισσότερα υπολείμματα της κουζίνας και των κήπων, μειώνοντας κατά το 30% - 40% τους χειμερινούς μήνες και κατά 50% - 60% τους καλοκαιρινούς τον όγκο των σκουπιδιών που καταλήγουν στους κάδους. Τα οφέλη είναι πολλαπλά: οι κάδοι για κομπόστ δεν καταναλώνουν ενέργεια και δεν παράγουν θερμοκηπικά αέρια. Επιπλέον, η κομποστοποίηση δίνει κίνητρο στον κάθε χρήστη, αφού αποκομίζει φυτικό λίπασμα που μπορεί να το ανακυκλώσει.
Ανακύκλωση και κομποστοποίηση έχουν ως αποτέλεσμα ήδη στον Δήμο Θέρμης να μειωθεί κατά 30% η αποκομιδή, λέει ο δήμαρχος κ. Θ. Παπαδόπουλος. Η εφαρμογή του προγράμματος εξαπλώθηκε γρήγορα, όχι μόνο γιατί είναι μια ημιαστική περιοχή με πολλούς κήπους και ανοιχτούς χώρους, αλλά και γιατί οι δημότες - εθελοντές εκπαιδεύουν τους νεότερους στο πώς θα την εφαρμόσουν.
Η αρχή έγινε το 1999 από τον Δήμο Νάουσας Ημαθίας με αυτοσχέδιους κάδους κομποστοποίησης που κατασκεύασαν οινοποιοί. Οι Δήμοι Συκεών, Πανοράματος Σταυρούπολης, Πολίχνης, Πεύκων, Θερμαϊκού και Θέρμης εφαρμόζουν τα τελευταία χρόνια πιλοτικά προγράμματα κομποστοποίησης μοιράζοντας 200 - 250 ο καθένας. Ο Δήμος Συκεών έχει μοιράσει τελευταία περί τους 400.

Δωρεάν παροχή κάδων ως κίνητρο

Πράσινο νησί ο Αϊ Στράτης !!! - γιατί όχι και η Αίγινα ;


Αντίστροφη μέτρηση για να γίνει πράσινο νησί ο Αϊ Στράτης

Το υπουργείο Περιβάλλοντος εξέδωσε την πρόσκληση χρηματοδότησης των σχετικών έργων.


Το πρώτο πράσινο νησί της χώρας θα είναι ο Αϊ Στράτης, καθώς στο μέλλον όλες οι ενεργειακές του ανάγκες θα καλύπτονται από Ανανεώσιμες Πηγές.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος εξέδωσε τη Δευτέρα 14 Μαρτίου την πρόσκληση χρηματοδότησης των σχετικών έργων, ο προϋπολογισμός των οποίων αγγίζει τα 8,9 εκατ. ευρώ.

Στο νησί αναμένεται να εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες ισχύος 500 κιλοβάτ και φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 100 κιλοβάτ και μονάδες αποθήκευσης ενέργειας.

Θα υπάρχει πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας στα δημόσια κτίρια και οι μεταφορές θα γίνεται με ηλεκτρικά οχήματα ή οχήματα υδρογόνου.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

Συνέδριο από το Δίκτυο Αειφόρων Νήσων του Αιγαίου «ΔΑΦΝΗ» στη Σύρο.


Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το Δίκτυο Αειφόρων Νήσων του Αιγαίου – ΔΑΦΝΗ διοργανώνουν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Θαλάσσιων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας ευρωπαϊκή Ημερίδα με θέμα «Το Σύμφωνο των Νησιών και ο ρόλος των νησιωτικών αρχών στον ενεργειακό σχεδιασμό», το Σάββατο 12 Μαρτίου και ώρα 09:00 με 15:00 στην Ερμούπολη της Σύρου.Το Σύμφωνο των Νησιών (www.islepact.eu) αποτελεί μια πολιτική δέσμευση των νησιωτικών αρχών για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε επίπεδο νησιού κατά 20% έως το 2020.  Αποτελεί μια προέκταση του Συμφώνου των Δημάρχων και απευθύνεται μόνο σε νησιωτικές αρχές οι οποίες επιθυμούν να δηλώσουν έμπρακτα τη δέσμευσή τους για συμβολή στην πανευρωπαϊκή προσπάθεια αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής. Στο πλαίσιο της ημερίδας θα υπογραφεί και η σχετική διακήρυξη από όσους Δημάρχους ελληνικών νησιών το επιθυμούν.  Με τη συμμετοχή τους στην συγκεκριμένη πρωτοβουλία οι νησιωτικοί Δήμοι δεσμεύονται να καθορίσουν και να αναπτύξουν Νησιωτικά Σχέδια Δράσης Αειφόρου Ενέργειας για τη μείωση των εκπομπών CO2 σε επίπεδο νησιού καθώς και να προτείνουν ενεργειακές επενδύσεις προς υλοποίηση για την επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου. Η πρωτοβουλία «Σύμφωνο των Νησιών» υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και όλα τα Ευρωπαϊκά νησιά καλούνται να συμμετάσχουν, υπογράφοντας τη σχετική διακήρυξη. Μέχρι στιγμής έχουν υπογράψει περίπου 30 Ευρωπαϊκά νησιά, οι εκπρόσωποι των οποίων θα συγκεντρωθούν στις Βρυξέλλες στις 12 Απριλίου 2011 για μια τιμητική εκδήλωση παρουσία εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.  Επί πλέον στην ημερίδα, θα ανακοινωθούν σημαντικά θέματα όπως τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και την ωρίμανση των έργων που θα συμπεριληφθούν στα νησιωτικά σχέδια δράσης που θα αναπτύξουν οι συμμετέχοντες στο Σύμφωνο των Νησιών, καθώς και οι σχετικές πρωτοβουλίες του δικτύου ΔΑΦΝΗ, μεταξύ των οποίων και η Ακαδημία Ενέργειας, ενός προγράμματος κατάρτισης στελεχών της τοπικής αυτοδιοίκησης σε θέματα ενέργειας. Με τη συμμετοχή τους σε τέτοιες πρωτοβουλίες, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι νησιωτικοί Δήμοι έχουν την ευκαιρία να μπουν δυναμικά στη νέα εποχή που ξεκινάει για την τοπική αυτοδιοίκηση και να αποτελέσουν πρωτοπόρους σε θέματα πράσινης ανάπτυξης. Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει στις 09.00 με εγγραφές και χαιρετισμούς από περιφερειακές και εθνικές αρχές. Στη συνέχεια  θα γίνει η 1η συνεδρία με  τίτλο    «Αειφόρος ενεργειακός σχεδιασμός: Μία πρόκληση για την τοπική και περιφερειακή διοίκηση» και σύμφωνα με το πρόγραμμα κατά τις 11.30 θα γίνει η τελετή υπογραφής του Συμφώνου των Νησιών και η πρόταση για υποδοχή της έδρας του στη Σύρο. Θα ακολουθήσουν ομιλίες καθώς  και η 2η συνεδρία με συζήτηση στρογγυλής τραπέζης κατά τις 13.15, με θέμα «Ευρωπαϊκή και Δια-μεσογειακή συνεργασία προς μια οικονομία χαμηλού άνθρακα για τα νησιά» με συντονιστή τον κ.Ηλία Ευθυμιόπουλο, Γενικό Διευθυντή του Ενεργειακού Γραφείου Ίου- Αιγαίου.   Το πρόγραμμα του Σαββάτου 12-3-2011 θα συνεχιστεί με παράλληλες απογευματινές συνεδρίες . Στην αίθουσα 1 στις18.30,  θα γίνει  η Γενική Συνέλευση του Δικτύου «ΔΑΦΝΗ» και  στις 19.30 η βράβευση του Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης Στερεών  Αποβλήτων ν.Σύρου , που εκπροσωπούσε και τους τρείς πρώην δήμους του νησιού μας, για την μεγάλη επιτυχία που έχει η ανακύκλωση στη Σύρο. Ενώ στην αίθουσα 2 θα πραγματοποιηθεί στις 18.30 εκπαιδευτικό σεμινάριο για ενεργειακούς υπευθύνους των Δήμων των νησιών του Αιγαίου.   Την Κυριακή 13 Μαρτίου θα  γίνει στις 10.00 η 2η συνάντηση του προγράμματος κατάρτισης «Ακαδημία Ενέργειας» του Ενεργειακού Γραφείου Ίου –Αιγαίου και θα ακολουθήσει επίσκεψη σε  διάφορα σημεία  της Σύρου.

Δικτύο ΔΑΦΝΗ


Αρχική Σελίδα
Νησιά-Μέλη
Δομή και Λειτουργία
Το Σήμα Αειφορίας
Αρχείο
Διεθνής Συνεργασία
Επικοινωνία - Συνδέσεις
Σάββατο, 12 Μαρτίου 2011 // 8:48:35 πμ
Νησιά-Μέλη
ΑΙΓΙΝΑΛΕΙΨΟΙΣΙΦΝΟΣ
ΑΛΟΝΝΗΣΟΣΛΗΜΝΟΣΣΚΟΠΕΛΟΣ
ΑΜΟΡΓΟΣΜΗΛΟΣΣΚΥΡΟΣ
ΑΝΔΡΟΣΜΥΚΟΝΟΣΣΥΡΟΣ
ΗΡΑΚΛΕΙΑΝΑΞΟΣΣΧΟΙΝΟΥΣΑ
ΙΟΣΝΙΣΥΡΟΣΤΗΛΟΣ
ΚΕΑΠΑΡΟΣΥΔΡΑ
ΚΙΜΩΛΟΣΠΑΤΜΟΣΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ
ΚΟΥΦΟΝΗΣΙΑΡΟΔΟΣΧΙΟΣ
ΚΥΘΝΟΣΣΑΜΟΘΡΑΚΗ
ΚΩΣΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

Τα πολιτιστικά μονοπάτια της Αίγινας !

  Τα πολιτιστικά μονοπάτια   Select Language Τα πολιτιστικά μονοπάτια της Αίγινας  είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του Δήμου Αίγινας με τη...