10+1 Σημεία Για Τη Φυσική Καλλιέργεια

10+1 Σημεία Για Τη Φυσική Καλλιέργεια

  1. Τι Είναι Φυσική Καλλιέργεια;

Εμπνευστής της φυσικής καλλιέργειας είναι ο Μασανόπου Φουκουόκα, Ιάπωνας φυτοπαθολόγος. Ο Φουκουόκα, όταν ήταν 25 χρόνων, αμφέβαλλε για τα θαύματα της σύγχρονης γεωπονικής επιστήμης και ύστερα από ένα όραμα κατανόησε ότι όλα τα επιτεύγματα του ανθρώπινου πολιτισμού είναι χωρίς νόημα μπροστά στην ολότητα της φύσης. Ο Φουκουόκα, ονομάζει τη φυσική καλλιέργεια και "μέθοδο τού να μην κάνεις τίποτα" (do nothing). Η φυσική καλλιέργεια είναι η αληθινή, αρχέγονη μορφή γεωργίας. Είναι μια μέθοδος γεωργίας όπου σπέρνουμε μεγάλη ποικιλία σπόρων, τυλιγμένων με κοκκινόχωμα, πριν από τις πρώτες βροχές του φθινοπώρου. Τα φυτά που θα βλαστήσουν θα είναι τα φυτά που ταιριάζουν στο οικοσύστημα της περιοχής και με αυτά θα σπείρουμε τον δεύτερο και τρίτο χρόνο. Στη φυσική καλλιέργεια δεν χρησιμοποιούνται τα ακόλουθα: Κατεργασία του εδάφους (όργωμα), λιπάσματα, κλάδεμα, ζιζανιοκτόνα, βοτάνισμα.

  1. Ποια Η Φιλοσοφία Της;

Έχει ως φιλοσοφική αφετηρία την άποψη ότι η φύση είναι τέλεια, σε αντίθεση με την ανθρώπινη γνώση, που είναι ατελής και περιορισμένη. Ο βασικός στόχος του φυσικού καλλιεργητή είναι να υπηρετήσει τη φύση, να δημιουργήσει γόνιμο έδαφος, στη συνέχεια υγιή φυτά και τέλος να ικανοποιηθεί οικονομικά. Έχει μια ολιστική θεώρηση και βασίζεται στη διαισθητική μη χωριστική γνώση.

  1. Πως Εφαρμόζεται;

Γενικά η μέθοδος παρασκευής των σβόλων είναι πολύ απλή. Βάζουμε μια ποσότητα σπόρων (300 γραμμάρια) μαζί με 3 κουβάδες κοκκινόχωμα, 3 κουβάδες πριονίδι, λίγο φυτόχωμα από δάσος και νερό σε μπετονιέρα. Μετά χύνουμε το μίγμα σε πλαίσιο, για να πάρουν σχήμα οι σβώλοι.Τους αφήνουμε για δυο μέχρι τρεις μέρες στον ήλιο για να στεγνώσουν και μετά ρίχνουμε τρεις σβώλους ανά τετραγωνικό μέτρο στο χώρο όπου θα σπείρουμε. Η κάλυψη με κοκκινόχωμα προστατεύει τους σπόρους, ώστε να μη φαγωθούν από πουλιά και τρωκτικά, ενώ η επιλογή της εποχής σποράς μέσα στην περίοδο των βροχών εξασφαλίζει στους σπόρους τις καλύτερες συνθήκες για να βλαστήσουν. Γενικά είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν σπόροι από δασικά δέντρα, οπωροφόρα, φυτά χλωρής λίπανσης, λαχανικά και δημητριακά. Ένα χρόνο μετά τη σπορά, μερικά από τα φυτά θα έχουν επιζήσει δίνοντας μια ένδειξη για το τι ταιριάζει στη συγκεκριμένη γη και κλίμα. Επανερχόμενοι για δεύτερη και τρίτη χρονιά, γνωρίζουμε τελικά τα φυτά με τα οποία θα ξεκινήσουμε σε μια δεδομένη περιοχή.

  1. Γιατί Σπορά Με Μεγάλη Ποικιλία Από Σπόρους;

Σπέρνοντας μια μεγάλη ποικιλία σπόρων, μπορούμε να εξασφαλίσουμε ότι κάποιοι θα βλαστήσουν, όσο κακές και αν είναι οι συνθήκες. Αν έστω και για μικρό χρονικό διάστημα καλυφθεί η επιφάνεια της γης με βλάστηση, θα επιτευχθεί μείωση της θερμοκρασίας. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι ο ρόλος των φυτών-πιλότων είναι να βοηθήσουν στη δημιουργία συνθηκών που θα επιτρέψουν και σε άλλα φυτά να βλαστήσουν. Ένας δεύτερος λόγος για τον οποίο σπέρνουμε ποικιλία φυτών και μικροοργανισμών είναι για να αφυπνίσουμε την κοιμώμενη ουσιαστικά γη. Η γη δεν επανέρχεται στη ζωή με το φύτεμα μόνο ωφέλιμων φυτών σε μια άγονη, γυμνή έκταση. Τα φυτά δεν αναπτύσσονται απομονωμένα. Για να αναπτυχθούν, για παράδειγμα, δέντρα και να φτάσουν σε ένα μεγάλο ύψος, χρειάζεται αρκετό έδαφος για το αντίστοιχο ριζικό σύστημα. Ακόμη, απαιτούνται χαμηλότερα δέντρα για να προστατεύσουν τη βάση των ψηλότερων, ενώ αναγκαία είναι επίσης η παρουσία κάτω από αυτά θαμνωδών και ποωδών φυτών, καθώς και μικροοργανισμών. Ένα μεγάλο δηλαδή δέντρο είναι η αποκρυστάλλωση της συνεργασίας πολυάριθμων έμβιων. Όταν δημιουργηθεί ένα μεγάλο δάσος με ψηλή πυκνότητα βλάστησης, τότε θα αρχίσει να πέφτει και η βροχή. Σύννεφα θα σχηματιστούν πάνω από το βουνό και θα υψωθούν πάνω από τις κοιλάδες. Οι πρωταρχικοί παράγοντες στο δάσος δεν είναι μόνο τα ψηλά δέντρα. Οι φτέρες, τα βρύα, τα πεσμένα φύλλα, όλα παίζουν το ρόλο τους.

  1. Ποια Η Διαφορά Της Φυσικής Καλλιέργειας Από Την Επιστημονική Γεωργία;

Στην επιστημονική γεωργία χρησιμοποιούνται τα ακόλουθα: Κατεργασία εδάφους, λιπάσματα, φυτοφάρμακα, κλάδεμα, ζιζανιοκτόνα και βοτάνισμα, ενώ στη φυσική καλλιέργεια δεν χρησιμοποιούνται καθόλου.

  1. Ποια Η Διαφορά Της Φυσικής Καλλιέργειας Από Τη Βιολογική Ή Οργανική Γεωργία;

Στη βιολογική ή οργανική γεωργία χρησιμοποιείται η κατεργασία του εδάφους, το κλάδεμα, το βοτάνισμα και τα οργανικά λιπάσματα ενώ στη φυσική καλλιέργεια δεν χρησιμοποιούνται καθόλου. Επίσης, οι τιμές πώλησης των προϊόντων της φυσικής καλλιέργειας είναι κατά πολύ φθηνότερες από αυτές της οργανικής ή βιολογικής γεωργίας.

  1. Ποια Η Διαφορά Της Φυσικής Καλλιέργειας Από Την Παραδοσιακή Γεωργία;

Στην παραδοσιακή γεωργία χρησιμοποιούνται η κατεργασία εδάφους, τα λιπάσματα, το κλάδεμα και το βοτάνισμα, ενώ στη φυσική καλλιέργεια δεν χρησιμοποιούνται καθόλου.

  1. Ποιοι Μπορούν Να Την Εφαρμόσουν; Ποια Η Οικονομική Πτυχή Της Φυσικής Καλλιέργειας;

Σήμερα, είναι αποδεκτό ακόμη και από τους ίδιους τους υπερασπιστές της χημικής-επιστημονικής γεωργίας, ότι αυτή απέτυχε παταγωδώς. Η πολλά υποσχόμενη Πράσινη Επανάσταση, όχι μόνο δεν έλυσε το πρόβλημα της πείνας στον πλανήτη, αλλά αντίθετα το επιδείνωσε, καταστρέφοντας και ερημώνοντας τεράστιες εκτάσεις γης. Ταυτόχρονα, η ευρύτατη χρήση φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων, μόλυνε ανεπανόρθωτα τα υπόγεια νερά, τις θάλασσες, τα ποτάμια, τις λίμνες, τον αέρα και δηλητηρίασε την υγεία των ανθρώπων. Τέλος, απέτυχε ακόμα και σε οικονομικό επίπεδο, οδηγώντας σε συρρίκνωση τον αγροτικό πληθυσμό. Εξαφάνισε ουσιαστικά τον μικροαγρότη και καθιέρωσε τις μεγάλες αγροτικές επιχειρήσεις. Το κόστος παραγωγής αυξήθηκε υπέρμετρα, οι τιμές των προϊόντων καθηλώθηκαν και οι αγρότες μικρών εκτάσεων οδηγήθηκαν σε μαρασμό. Η φυσική καλλιέργεια έχει μηδενικό κόστος παραγωγής, μιας και δεν χρησιμοποιεί μηχανήματα, φυτοφάρμακα κ.λπ. και επομένως σε όποια τιμή και αν πουλήσει τα προϊόντα του ο γεωργός, έχει κέρδος. Επιπλέον, η γονιμότητα της γης αυξάνει συνεχώς και η παραγωγικότητά της μεγαλώνει. Αντίθετα, το επακόλουθο της χημικής γεωργίας είναι η ερήμωση και εγκατάλειψη της γης. Και μόνο λόγω της υψηλής συγκέντρωσης των αλάτων στο έδαφος, που προκαλείται από τη χρήση των λιπασμάτων, 100.000.000 στρέμματα γης γίνονται ακατάλληλα για καλλιέργεια ετησίως. Η φυσική καλλιέργεια είναι η μόνη απάντηση στα προβλήματα που συσσωρεύτηκαν από τη χημική γεωργία. Σέβεται το περιβάλλον και τον άνθρωπο, συντελεί στη βελτίωση της γονιμότητας της γης και δεν καταναλώνει ενέργεια. Εκτός από τους επαγγελματίες γεωργούς, τη φυσική καλλιέργεια μπορεί να την εφαρμόσει και ο ερασιτέχνης γεωργός.

  1. Η Συνεισφορά Της Φυσικής Καλλιέργειας Στην Αύξηση Της Βροχόπτωσης

Λέει ο Φουκουόκα: "Οι έρημοι δεν σχηματίζονται επειδή δεν υπάρχει βροχή, μάλλον η βροχή παύει να πέφτει επειδή έχει εξαφανιστεί η βλάστηση. Η κατασκευή ενός φράγματος στην έρημο είναι μια προσπάθεια να θεραπεύσουμε τα συμπτώματα της ασθένειας, αλλά δεν είναι η στρατηγική που θα αυξήσει τις βροχοπτώσεις. Πρώτα θα μάθουμε πώς θα αποκαταστήσουμε τα παλιά δάση".

  1. Σε Ποιες Χώρες Εφαρμόζεται; Τι Γίνεται Στην Κύπρο;

Εφαρμόζεται εδώ και χρόνια στην Ελλάδα, Ιταλία, Πορτογαλία, ΗΠΑ, Ινδία, Ιαπωνία, Σομαλία και άλλες χώρες. Στην Κύπρο εφαρμόζεται στην περιοχή Αναλυόντα

  • 11. Που Μπορώ Να Βρω Περισσότερες Πληροφορίες;

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στα δυο βιβλία που γράφτηκαν από τον Φουκουόκα "Η φυσική καλλιέργεια" και "Η επανάσταση θεού, φύσης και ανθρώπου" ως επίσης και σε διάφορες ιστοσελίδες στο διαδίκτυο. Μπορείτε να επικοινωνήσετε επίσης με τον Σπύρο Αργυρίδη στο τηλέφωνο 99428142.

g.m.

Τα πολιτιστικά μονοπάτια της Αίγινας !

  Τα πολιτιστικά μονοπάτια   Select Language Τα πολιτιστικά μονοπάτια της Αίγινας  είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του Δήμου Αίγινας με τη...