O ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΚΑΠΠΟΣ ΜΑΣ ΑΦΗΣΕ ΧΡΟΝΟΥΣ ...


ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΚΑΠΠΟΣ

Ο Φρασκίσκος Κάππος γεννήθηκε στην Αίγινα το 1938.
kapos1.jpgΣπόυδασε ζωγραφική και ενδυματολογία στή Ιταλία .
Εργάστηκε σαν ενδυματολόγος και τεχνικός Σκηνογράφος στο Εθνικό Θέατρο και στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.
Τα τελευταία χρόνια ζεί μόνιμα στην Αίγινα και ασχολείται με τη Ζωγραφική
Η τελευταία του φωγραφικη δουλεια με τον τίτλο ” ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥ ΑΓΓΕΛΟΙ ” παρουσιάστηκε στην Αίγινα το καλοκαίρι του 2007 στην Αίθουσα τουΛαογραφικού Μουσείου Αίγινας και τώρα παρουσιάζεται σε γνωστή αίουσα τέχνης στην ΠΡΑΓΑ. Ο ίδιος γράφει για την δουλειά του και τις σκέψεις του αναγερόμενος στους ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥΣ ΑΓΓΕΛΟΥΣ.
ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΙ ΑΓΓΕΛΟΙ
Έφτασα στα εβδομήντα μου χρόνια, πέρασα πολλές φάσεις, ζωγράφισα πολλά πράγματα.
Στις προσωπικές μου στιγμές κατέφευγα στους Αγγέλους, στα ενδιάμεσα αυτά όντα μεταξύ Θεού και ανθρώπου. Μικρότερος ζωγράφιζα τους Αγγέλους με αστρόσκονη και φως.
Σε μια δύσκολη στιγμή ζωγράφισα τους Ακρωτηριασμένους Αγγέλους . Σε μια έκθεση που έκανα στην Αίγινα έγγραφα σε ένα σημείωμα μου : « Με το δικαίωμα που έχει ο καλλιτέχνης να μπαίνει στην ψυχή μακρινών Κόσμων, να αφουγκράζεται και να μεταφέρει τις βουβές φωνές kappos1.jpgκαι τις κρυφές των εικόνες, επιχειρώ μια επίσκεψη στον κόσμο των Ακρωτηριασμένων Αγγέλων. Αλήθεια τι να γράψω γι’ αυτόν τον τόσο μακρινό και τόσο κοντινό μας κόσμο – που με κατέχει ένας φόβος – ότι είναι ο κόσμος των συμβόλων και των ιδεών μας, των κερματισμένων σκέψεων και εικόνων που ελλοχεύουν στα τρίσβαθα της ψυχής μας.
Το μόνο που θα ‘θελα να πω είναι η λύπη που ο καθένας μας αισθάνεται όταν νιώθει να φεύγει από τον ώμο του το τρυφερό βάρος της παρουσίας του αγγέλου του. Του μικρού Αγγέλου με τα λευκά φτερά, που φεύγει ν’ ακολουθήσει το δρόμο της προσωπικής του περιπέτειας. kappos3.jpgΚι ύστερα έρχεται μπροστά σου εξουθενωμένος, τραυματισμένος κατά κράτος νικημένος, συντετριμμένος από τους γίγαντες αγγέλους που συνάντησε στο δρόμο του. Και τότε με τρόμο και φρίκη συνειδητοποιείς ποος ήσουν και συ μαζί του.
Είσαι και συ πιτσιλισμένος από το αίμα του, έζησες και συ τη μάχη του,
ανίκανος να τον βοηθήσεις, με τα μέλη ακρωτηριασμένα, βουβό στόμα, μάτια γεμάτα αγωνία, θύμα της αυτοσυντριβής σου».
kappos2.jpgΟι σημερινοί μου άγγελοι, – οι άγγελοι των εβδομήντα χρόνων, – είναι φτιαγμένοι από χώμα και αίμα. Και προαναγγείλουν τον θάνατο.
Είναι κρυμμένοι στις ρωγμές της γης και δεν μεταδίδουν μηνύματα, αλλά εκπέμπουν αναθυμιάσεις, από ένα κόσμο που θα μπορούσε να είναι καλλίτεροςκαι όμως τσαλαβουτιέται στο ίδιο του το αίμα.
ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΚΑΠΠΟΣ

Τα πολιτιστικά μονοπάτια της Αίγινας !

  Τα πολιτιστικά μονοπάτια   Select Language Τα πολιτιστικά μονοπάτια της Αίγινας  είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του Δήμου Αίγινας με τη...