ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ Για «πρωτάρηδες» !!!

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ Για «πρωτάρηδες»  !!!

Στους μπλε κάδους ανακύκλωσης ρίχνετε συσκευασίες από: • Χαρτί (π.χ. εφημερίδες, περιοδικά, χαρτοκιβώτια).
• Πλαστικό (π.χ. μπουκάλια νερού, πλαστικές σακούλες).
• Αλουμίνιο (π.χ. κουτιά αναψυκτικών, κονσέρβες).
• Γυαλί (π.χ. γυάλινα μπουκάλια, βαζάκια).
• Λευκοσίδηρο (π.χ. κουτιά από γάλα εβαπορέ).



  • Μπαταρίες
Δεν είναι όλες οι μπαταρίες επικίνδυνες. Είναι, όμως, ιδιαίτερα τοξικές εκείνες που περιέχουν μόλυβδο, υδράργυρο ή κάδμιο. Αντί να καταλήξουν, λοιπόν, στα απορρίμματα και από εκεί στον υδροφόρο ορίζοντα, μπορούν να ανακυκλωθούν παράγοντας νέες μπαταρίες ή άλλα προϊόντα, στους ειδικούς κάδους συλλογής μπαταριών της «ΑΦΗΣ». Εργοστάσιο ανακύκλωσης δεν υπάρχει στην Ελλάδα, οπότε οι μπαταρίες στέλνονται σε κάποιο εργοστάσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (π.χ. Γερμανία, Γαλλία, Βέλγιο). Για να βρείτε το κοντινότερο σημείο συλλογής μπαταριών, επικοινωνήστε με την «ΑΦΗΣ», αν και συνήθως οι ειδικές κυλινδρικές στήλες είναι τοποθετημένες σε καταστήματα σουπερμάρκετ και κινητής τηλεφωνίας. Η εταιρεία συνεργάζεται επίσης με σχολεία, δήμους, κοινότητες, εμπορικά καταστήματα, ιδιωτικές και δημόσιες επιχειρήσεις. Από το Μάρτιο του 2005, που ξεκίνησε το πρόγραμμα, μέχρι σήμερα έχουν τοποθετηθεί περίπου 43.000 κάδοι σε όλη την ελληνική επικράτεια.
Info 
«ΑΦΗΣ» (Ανακύκλωση Φορητών Ηλεκτρικών Στηλών), τηλ.: 210-80.30.244, 

site: www. afis.gr   Σύμφωνα με Οδηγία της Ε.Ε., όλα τα κράτη-μέλη θα πρέπει να συλλέγουν το 25% των χρησιμοποιημένων μπαταριών μέχρι το 2012, στόχο που η Ελλάδα υπερκάλυψε 4 χρόνια νωρίτερα! 
  • Ηλεκτρικές & Ηλεκτρονικές συσκευές
Ο παλιός σας Η/Υ, το κινητό τηλέφωνο που δεν χρειάζεστε πλέον, ακόμα και το πλυντήριο που θέλετε να ξεφορτωθείτε, μπορούν να ανακυκλωθούν και να κερδίσουν μία... δεύτερη ζωή. Η εταιρεία «Ανακύκλωση Συσκευών» συνεργάζεται με δήμους, σχολεία, καταστήματα πώλησης ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού και σουπερμάρκετ και συλλέγει κάθε είδους ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές σε 6.500 σημεία σε όλη την Ελλάδα. Για να ενημερωθείτε για το κοντινότερο σημείο συλλογής συσκευών, τηλεφωνήστε στην εταιρεία ή επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της. Τις μικροσυσκευές μπορείτε να τις μεταφέρετε μόνοι σας. Αν, όμως, πρόκειται για μεγάλη συσκευή, τηλεφωνήστε στην Υπηρεσία Ογκωδών του δήμου σας για την παραλαβή της. Σημειώστε, επίσης, ότι στην περίπτωση που αγοράσετε μια καινούργια συσκευή, το κατάστημα από το οποίο την προμηθευτήκατε είναι υποχρεωμένο να παραλάβει την παλιά και να τη στείλει για ανακύκλωση. Οι συσκευές που συλλέγονται αποσυναρμολογούνται σε ειδικές μονάδες ανά την Ελλάδα, απομακρύνονται οι βλαβερές ουσίες που περιέχουν, κάποια αξιοποιήσιμα μέρη τους διοχετεύονται στην αγορά και τα υπόλοιπα καταλήγουν στην ανακύκλωση.
Info 
«Ανακύκλωση Συσκευών», τηλ.: 210-53.19.780, 210-53.19.762-5,
site: www.electrocycle.gr. Για δωρεάν παραλαβή μεγάλων ηλεκτρικών συσκευών, καλέστε τη «Phaedra» στα τηλ.: 800-800.90.90 ή 210-42.86.347. Η εταιρεία συνεργάζεται με την «Ανακύκλωση Συσκευών» και με ορισμένους δήμους της Αττικής.

  • Ακόμα και λαμπτήρες! 
Η «Ανακύκλωση Συσκευών» διαθέτει, επίσης, ειδικούς κάδους για συλλογή λαμπτήρων σε 600 σημεία σε όλη τη χώρα. Θα τους βρείτε σε καταστήματα που πωλούν λαμπτήρες, σε καταστήματα λιανικής (π.χ. Prakti­ker, ΙΚΕΑ) και σε δήμους.
Tip Αναζητήστε στη συσκευασία των λαμπτήρων και των συσκευών το σήμα με το διαγραμμένο κάδο, για να βεβαιωθείτε ότι το προϊόν ανακυκλώνεται.
  • Φάρμακα 
Πετώντας τα φάρμακα, που δεν χρειαζόμαστε πλέον, στα σκουπίδια, επιβαρύνουμε το έδαφος και τον υδροφόρο ορίζοντα με επικίνδυνες χημικές ουσίες. Η πρωτοβουλία συλλογής ληγμένων φαρμάκων ανήκει στο Συνεταιρισμό Φαρμακοποιών Θεσσαλονίκης. Ήδη 600 από τα 900 φαρμακεία που λειτουργούν στη Θεσσαλονίκη, τη Χαλκιδική, τη Φλώρινα, την Καστοριά και την Πέλλα συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Στους νομούς Ροδόπης και Καβάλας, μάλιστα, συμμετέχουν όλα τα φαρμακεία. Το περιεχόμενο των κάδων, οι οποίοι είναι εγκατεστημένοι στα φαρμακεία-μέλη, συγκεντρώνεται σε αποθήκες και μία φορά το χρόνο τα φάρμακα αποστέλλονται σε ειδικά κέντρα στη Γερμανία και στο Βέλγιο, όπου καταστρέφονται. Τα έξοδα, τόσο για τους κάδους όσο και για την καταστροφή των φαρμάκων, επιβαρύνουν τα μέλη του Συλλόγου, ενώ η πολιτεία δεν έχει δηλώσει ακόμα πρόθεση χρηματοδότησης. Σχετικό πιλοτικό πρόγραμμα ανακύκλωσης έχει ξεκινήσει και το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας & Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) στη Χίο, στη Λέσβο και στα Δωδεκάνησα. 

Info Συνεταιρισμός Φαρμακοποιών (ΣΥ.ΦΑ.) Θεσσαλονίκης, τηλ.: 2310-498.500.
  • Λάδι τηγανίσματος 
Οι περισσότεροι συνηθίζουν να ρίχνουν το λάδι μετά το τηγάνισμα στο νεροχύτη. Σε περιοχές, όμως, που δεν υπάρχει επεξεργασία αποβλήτων, το «τηγανόλαδο» κατευθύνεται σε θάλασσες και ποτάμια, συμβάλλοντας στη διατάραξη της τροφικής αλυσίδας. Οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο αυτόν, χρησιμοποιούν τα «τηγανέλαια» για την παραγωγή βιοκαυσίμων, που ρυπαίνουν λιγότερο από τα συμβατικά καύσιμα. Ενδεικτικά, αναφέρουμε δύο που εξυπηρετούν οικιακούς καταναλωτές:
1. Η εταιρεία «Σέλας» («Συλλογή και επεξεργασία λιπών και ανακυ­κλώ­σιμων στερεών») συλλέγει λάδι τηγανίσματος από το σπίτι σας. Εσείς, δεν έχετε παρά να τους ζη­τή­σετε να σας τοποθετήσουν έναν ειδικό κάδο συλλογής στην πολυ­κατοικία ή τη μονοκατοικία σας, μέσα στον οποίο θα ρίχνετε πλα­στικά μπουκάλια με το λάδι που μαζεύετε. Θα χρειαστεί να δώσετε 50 € στην εταιρεία και, από εκεί και πέρα, αυτή θα ανα­λά­βει να αντικαθιστά τον κάδο κάθε φορά που γεμίζει. Τα πλα­στικά μπου­κά­λια ανακυκλώνονται και το λάδι, αφού υποστεί μία πρώτη επεξερ­γασία, μεταφέρεται σε ειδι­κές μο­νά­δες που το μετα­τρέ­πουν σε βιο­ντίζελ (υπάρχουν πάνω από 10 μονάδες στην Ελλάδα). Η εται­ρεία αναπτύσσει και δίκτυο «Στε­κιών Ανακύκλωσης Τηγανελαίων» (σε σουπερμάρκετ, καταστήματα κλπ.). 
Info  «Σέλας», τηλ.: 210-24.60.845,  site: www.selas.com.gr 
2. Η εταιρεία «Revive», σε συνεργασία με την «ΑΒ Βασιλόπουλος», έχει τοποθετήσει, στο πλαίσιο πιλοτικού προγράμματος, ειδικές δεξαμενές για τη συλλογή του λαδιού τηγανίσματος σε δύο σουπερμάρκετ: Στο Ελληνικό (Λ. Βουλιαγμένης 43-45) και στην Εθνική (20ο χλμ. Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας). Για κάθε λίτρο λαδιού που θα ανακυκλώνεται, θα προσφέρεται από την εταιρεία το ποσό των 0,03 € στη WWF. Η εταιρεία συλλέγει λάδι τηγανίσματος από ξενοδοχειακές μονάδες, εστιατόρια, ταχυφαγεία κλπ. Συνεργάζεται, επίσης, με το Δήμο Ελληνικού για τη συλλογή λαδιού από τις κατοικίες (όπου τοποθετούνται ειδικά βαρέλια), ενώ βρίσκεται σε επαφή και με άλλους ενδιαφερόμενους δήμους, κυρίως της Αττικής. 
Info «Revive», τηλ.: 210-21.16.524, 210-20.12.864, site: www.revive.gr

Εσύ, πόσα σκουπίδια παράγεις; Πρώτο μέλημα όλων μας πρέπει να είναι η μείωση του όγκου των απορ­ριμμάτων και έπειτα η ανακύ­κλωσή τους. Μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά μας μπορεί να απο­δειχτούν αποφασιστικές. Πάρτε μερικές ιδέες:
• Αποφύγετε να αγοράζετε προϊόντα των οποίων οι συσκευασίες κάνουν κατάχρηση σε χαρτί, πλαστικό και αλουμίνιο.
• Στο σουπερμάρκετ επιλέγετε τα προϊόντα σε οικονομικές συσκευα­σίες, προκειμένου να μειώσετε τον όγκο των απορριμμάτων σας.
• Ακυρώστε ανούσιες συνδρομές σε ενημερωτικά καταναλωτικά δελτία, βοηθώντας έτσι στην εξοικονόμηση χαρτιού.
• Προτιμήστε επαναφορτιζόμενες μπαταρίες και αποφύγετε όσες είναι μιας χρήσης.
Τουλάχιστον 475 κιλά σκουπιδιών που καταλήγουν σε χωματερές παράγει ετησίως κάθε Έλληνας 

  • Αυτοκίνητα
Τα εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα αποτελούν, ουσιαστικά, απόβλητα που ρυπαίνουν το περιβάλλον. Η ανακύκλωση αυτοκινήτων, μία από τις πιο επικερδείς επιχειρηματικές δραστηριότητες στη δυτική Ευρώπη, «παίρνει τα πάνω της» και στην Ελλάδα, με την «Εναλλακτική Διαχείριση Οχημάτων Ελλάδος» (ΕΔΟΕ), η οποία αριθμεί πλέον 80 κέντρα διαχείρισης σε 39 νομούς. Τα παλιά οχήματα μεταφέρονται σε ειδικές μονάδες. Εκεί αφαιρούνται τα τοξικά υγρά και στερεά. Ορισμένα μέρη τους χρησιμοποιούνται ως μεταχειρισμένα ανταλλακτικά, ενώ άλλα ανακυκλώνονται (μετατρέπονται σε μέταλλα). Για να ανακυκλώσετε το δικό σας αυτοκίνητο, βρείτε τις μονάδες ανακύκλωσης ανά νομό στην ηλεκτρονική διεύθυνση: www.edoe.gr/welcome.aspx? NewPage=4300 και μεταφέρετε το αυτοκίνητό σας στο κοντινότερο σημείο παράδοσης, με το σήμα της «ΕΔΟΕ.» Συνήθως, πάντως, οι εταιρείες στέλνουν γερανό να παραλάβει το όχημα χωρίς καμία επιβάρυνση. Εσείς, δεν έχετε παρά να περιμένετε να σας αποσταλεί το πιστοποιητικό καταστροφής, το οποίο σας απαλλάσσει από τα τέλη κυκλοφορίας.
Tip Πραγματοποιήστε όλη τη διαδικασία πριν από τις 20 Δεκεμ­βρίου κάθε έτους, ώστε να μην χρειαστεί να πληρώσετε τα τέλη κυκλοφορίας για την επόμενη χρονιά.
Info «Εναλλακτική Διαχείριση Οχημάτων Ελλάδος» (ΕΔΟΕ), Λ. Κηφισίας 324, Χαλάνδρι, τηλ.: 210-68.99.039, site: www.edoe.gr
  • Ανακυκλώνονται και τα κοσμήματα; 
Στο κατάστημα κοσμημάτων «A. Λεονταράκης» -όπου, παρεμπιπτόντως, οι συσκευασίες είναι από ανακυκλωμένα υλικά- σας δίνεται η δυνατότητα να... ανακυκλώσετε τα παλιά σας κοσμήματα. Οι ειδικοί τα καθαρίζουν, διαχωρίζουν τα μέταλλα και τα ανακατασκευάζουν! 

Info «A. Λεονταράκης», Σκούφου 6, Σύνταγμα, τηλ.: 210-32.47.728, site: www.leondarakis.gr
  • Ρούχα 
Η ανακύκλωση ρούχων στην Ελλάδα βρίσκεται ακόμα σε πρώιμο στάδιο. Δύο αξιόλογες ιδιωτικές προσπάθειες είναι οι εξής: Ο «Κύκλος», όπου συγκεντρώνονται σε ειδικούς κάδους μεταχειρισμένα ρούχα, τα οποία, αφού υποστούν επεξεργασία, ανακατασκευάζονται και προσφέρονται σε χαμηλότερες τιμές, και η βιοτεχνία «Freedom», όπου παλιά ρούχα -ακόμα και κατεστραμμένα- υφίστανται συγκεκριμένη επεξεργασία και μετατρέπονται σε στουπί ή σε πανιά καθαρισμού.
Info • «Κύκλος-ανακύκλωση», Γιαλούρου 9, Ν. Κυψέλη, τηλ.: 210-88.17.119. «Freedom», Νάξου 27, Καμίνια, Πειραιάς, τηλ.: 210-48.13.802, 210-48.27.189, 6982-522.861. 


Τα πολιτιστικά μονοπάτια της Αίγινας !

  Τα πολιτιστικά μονοπάτια   Select Language Τα πολιτιστικά μονοπάτια της Αίγινας  είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του Δήμου Αίγινας με τη...