ΕΤΟΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ για το ΔΗΜΟ ....

2016: ΕΤΟΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ για το ΔΗΜΟ ΠΑΡΟΥ

 Το 2016 ανακηρύχθηκε με ομόφωνη απόφαση του  Δημοτικού Συμβουλίου  ως έτος  ανακύκλωσης.
 Στόχος του Δήμου Πάρου είναι να μεταλαμπαδευτεί μέσω της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης το μήνυμα για ένα πιο καθαρό περιβάλλον.
Μέσω του εθελοντισμού και της συνεργασίας με ακαδημαϊκά ιδρύματα και την κοινωνία των πολιτών θα επεκταθεί το πρόγραμμα σε όλο το νησί. Στο πλαίσιο των δράσεων για το πρόγραμμα της ανακύκλωσης  επισκέφθηκε το σχολείο μας η Αντιδήμαρχος κ.Δώρα Σαρρή, ο πρόεδρος του ΣΥΔΙΣΑΠΑ κ. Γ. Πετρόπουλος και ο συγγραφέας του περιβαλλοντικού  παραμυθιού  «Οι φύλακες της φύσης» κ. Α. Γάκης.
Σκοπός της επίσκεψης τους ήταν η ευαισθητοποίηση των μαθητών για την ανακύκλωση. Ομάδα ηθοποιών πρώτα παρουσίασε το παραμύθι δραματοποιημένο στα παιδιά. Ακολούθησε διανομή του παραμυθιού σε όλους τους μαθητές του σχολείου μας.Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν με τους ήρωες του παραμυθιού, τον Άκη τον Περιστεράκη, τον τόνο τον Μαραθωνομάχο, τον Βαγγέλα το Σαρδέλα.

Η παρουσίαση και διανομή του παραμυθιού ήταν η πρώτη από τις δράσεις που έχει προγραμματίσει ο Δήμος Πάρου στο πλαίσιο του έτους ανακύκλωσης. 

Ο Δήμος έχει προχωρήσει στον ακόλουθο σχεδιασμό δράσεων :
- Σχολικό διαγωνισμό  ανταποδοτικής ανακύκλωσης στην πηγή.
- Σεμινάρια ανοιχτά σε όλες τις κοινωνικές ομάδες του νησιού.
- Γραμμή δημότη για το περιβάλλον
- Ανασχεδιασμό της υπηρεσίας αποκομιδής των απορριμμάτων και  αυστηρής εφαρμογής του κανονισμού καθαριότητας
- Θέσπιση κανονισμού λειτουργίας του κυττάρου του ΧΥΤΑ με σκοπό την χρονική επέκταση λειτουργίας του.
- Εκπόνηση μελετών  για την δημιουργία του νέου κυττάρου ΧΥΤΥ και αποκατάσταση του υπάρχοντος χώρου όταν αυτός κορεστεί.
- Ψηφιακή αποτύπωση των κάδων απορριμμάτων και δημιουργία application για τους επισκέπτες και τους δημότες του νησιού με τα πράσινα σημεία.
- Σχεδιασμό του Τοπικού Σχεδίου Δράσης.
- Συμμετοχή σε ευρωπαϊκά προγράμματα και διεκδίκηση πόρων από τα αρμόδια υπουργεία και την  Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για την προώθηση της κομποστοποίησης και της αξιοποίησης της βιομάζας.
- Εφοδιασμό με υλικοτεχνική υποδομή για την αρτιότερη αποκομιδή των απορριμμάτων με νέους κάδους μηχανήματα .
- Εκσυγχρονισμό  του σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων και της διαδικασίας ανακύκλωσης
- Επέκταση του προγράμματος ανακύκλωσης σε όλα τα ρεύματα (τηγανέλαια, μεγάλες οικιακές συσκευές, έπιπλα, μπαταρίες κ.α.)
- Συμμετοχή σε διεθνείς δράσεις περιβάλλοντος (lets do it, European charter)
- Ενέργειες για την προσέλκυση σχολικού-περιβαλλοντικού τουρισμού και την αξιοποίηση του φυσικού κάλλους που διαθέτει το νησί μας.
- Διενέργεια διεθνούς συνεδρίου και συνεργασία με διεθνή πανεπιστημιακά ιδρύματα για παροχή εκπαιδευτικών σεμιναρίων εντός Πάρου.
- Πολιτιστικές  και αθλητικές δράσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς.

Προτάσεις για περπάτημα και εξερεύνηση

Προτάσεις για περπάτημα και εξερεύνηση ΠΕΡΠΑΤΩΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΑΙΓΙΝΑΣ Η πόλη της Αίγινας είναι εκεί όπου βρίσκεται και το κύρι...