Θετικισμός και Τοπικισμός

Η ΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΝ ΜΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΑΠΛΗ......  Θετικισμός και Τοπικισμός.

Εφαρμόζοντας την πτυχή της κοινωνικής οργάνωσης μέσω της αεικαλλιέργειας γινόμαστε ξανά μέλη του συστήματος, γινόμαστε μέλη της κοινότητας μας. Η τοπική κοινότητα, όπως και ένα υγιές οικοσύστημα, μετατρέπεται σε ένα σύστημα με πολλαπλά στοιχεία, πολλαπλές λειτουργίες, πολλαπλές συνδέσεις. Για παράδειγμα αγοράζω τοπικά, φυτεύω οικολογικά, αξιοποιώ τις τοπικές πρώτες ύλες και μεριμνώ για τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Γνωρίζω τους γείτονες μου, ανταλλάσσω προϊόντα και υπηρεσίες, μοιραζόμαστε κοινούς χώρους, αντιμετωπίζουμε κοινά προβλήματα και λειτουργούμε στη βάση της συνεργασίας, της δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης.
  • Τι μπορώ να κάνω άμεσα; Refuse-Reduce-Reuse-Recycle

ΑΝΕΛΑΒΕ ΕΥΘΥΝΗ Βοήθησε, συνείσφερε, μάθε, άλλαξε, συνεργάσου! Πριν αγοράσεις ή μετακινηθείς… σκέψου: «πόσους πλανήτες χρειάζεται να ξοδέψω για να ζήσω;», ποίο είναι το οικολογικό μου αποτύπωμα;
  • ΑΡΝΗΣΟΥ (REFUSE):
την πλαστική σακούλα στο supermarket,
τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα,
τα τρόφιμα που έρχονται από μακριά,
τρόφιμα και προϊόντα που συσκευάζονται σε περιττή ή μη ανακυκλώσιμη συσκευασία,
τις «ανήθικες» επιχειρήσεις και τις υπηρεσίες τους,
την υπερκατανάλωση ,
την ευρεία προκατάληψη ότι κάθε οργανικό προϊόν είναι και υγιέστερο προϊόν: διάβαζε πάντα την λίστα των θρεπτικών και των συστατικών.
  • ΜΕΙΩΣΕ (REDUCE) τις μακρινές μετακινήσεις σου, κάνε carpooling και ποδήλατο, απέφυγε να πετάς με αεροπλάνο κλπ.

  • ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕ (REUSE) σακούλες, υλικά κατασκευής, βάζα, πλαστικά μπουκάλια, κουτές και εφημερίδες (δες εδαφοκάλυψη), τα άχρηστα ξύλα της παλέτας κλπ.

  • ΑΝΑΚΎΚΛΩΣΕ (RECYCLE) στους ειδικούς κάδους τις συσκευασίες προϊόντων; το αμάξι του προπάππου σου; το νερό της βροχής, κομποστοποίησε τα φυτικά και ζωικά σου απορρίμματα κλπ.
παρατήρησε – φύτεψε – συνεργάσου & δημιούργησε την αλλαγή

-- 

Γρηγόρης θ. Μαλτέζος 
 Ενεργειολόγος Μηχανικός
 

 

     
​​"
 Οικο-Λογική ΑΙΓΙΝΑ
​"​
  
 eco-aegina.blogspot.com  
       
                            
"ΕΝΑΡΜΟΝΙΟΝ" [ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΌ & ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΌ ΕΡΓΑΣΤΉΡΙ] enarmonion.gr
​​

Προτάσεις για περπάτημα και εξερεύνηση

Προτάσεις για περπάτημα και εξερεύνηση ΠΕΡΠΑΤΩΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΑΙΓΙΝΑΣ Η πόλη της Αίγινας είναι εκεί όπου βρίσκεται και το κύρι...