«Μονοπάτια Πράσινης Ανάπτυξης σε Σαλαμίνα - Αίγινα – Αγκίστρι»

Το Κέντρο δια Βίου Μάθησης ΣΑΡΩΝΙΣ, στο πλαίσιο της πράξης «Μονοπάτια Πράσινης Ανάπτυξης σε Σαλαμίνα - Αίγινα – Αγκίστρι», υλοποίησε στην Αίγινα πρόγραμμα κατάρτισης με τίτλο «ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΑΣΤΙΚΟΥ - ΠΕΡΙΑΣΤΙΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ» Κατά την πρακτική άσκηση του προγράμματος καί από 27 Ιουνίου έως 5 Ιουλίου πραγματοποιήθηκαν δράσεις καθαρισμού στις παραλίες της Αύρας, της Κολώνας και στην ευρύτερη περιοχή της Καβουρόπετρας. Παράλληλα πραγματοποιήθηκαν δράσεις κομποστοποίησης, με τη δημιουργία του πρώτου κομποστοποιητή σε δημόσιο χώρο, στο Πύργο του Μαρκέλου. Για την καλύτερη λειτουργία του, έχουν τοποθετηθεί οδηγίες μπροστά από τον κομποστοποιητή.
Οι κάτοικοι τις περιοχής και όχι μόνο, μπορούν να συμβάλουν στη λειτουργία της κομποστοποίησης, αφότου διαβάσουν προσεκτικά τις οδηγίες. Η κομποστοποίηση διαρκεί 3 έως 6 μήνες. Μετά από αυτό το διάστημα παράγεται εδαφοβελτιωτικό κομπόστ για τους κήπους, ενώ ταυτόχρονα μειώνεται ο όγκος των απορριμμάτων. Έχει υπολογιστεί ότι το 40% των οικιακών απορριμμάτων μπορούν να κομποστοποιηθούν. Ένας κομποστοποιητής χωρητικότητας ενός κυβικού μέτρου μπορεί να απορροφήσει ετησίως 14 τόνους απορριμμάτων (πηγή: Re:Think Project). Συνεπώς μέσω της κομποστοποίησης προκύπτουν πολλαπλασιαστικά οφέλη για το περιβάλλον, την κοινωνία και τον άνθρωπο.

Ευχαριστούμε θερμά όλους όσους συνέβαλαν στην υλοποίηση των δράσεων, ιδιαιτέρως: τοναντιδήμαρχο κύριο Νικόλαο Τζίτζη, τον πρόεδρο της επαγγελματικής ένωσης Αίγινας κύριο Γεώργιο Σκαλτσιώτη, τον επόπτη καθαριότητας του δήμου κύριο Νεκτάριο Πανταζή, επίσης τον κύριο Ηρακλή Φοινικιανάκη και το συνεργείο καθαριότητας του δήμου, που φρόντισαν για την άμεση αποκομιδή πάνω από 200 σάκων με απορρίμματα από τις ακτές, τις υπεύθυνες για τη λειτουργία του κομποστοποιητή, κυρίες Φλώρα Αλυφαντή και Αθηνά Πυρουνάκη για την εθελοντική προσφορά τους, τέλος, την εκπαιδεύτρια κυρία Κυριακή Αλυφαντή και τους εκπαιδευόμενους για την άριστη συνεργασία.


Πράξη:  «Μονοπάτια Πράσινης Ανάπτυξης σε Σαλαμίνα - Αίγινα – Αγκίστρι»
Τίτλος προγράμματος: «ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΑΣΤΙΚΟΥ - ΠΕΡΙΑΣΤΙΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ»
Το  μη οργανωμένο τμήμα της παραλία της Αύρας, καθαρίστηκε στο πλαίσιο του παραπάνω προγράμματος. Καλό είναι όλοι μας να προσπαθήσουμε να το διατηρήσουμε καθαρό.
Παρατηρούμε, ότι ενώ τα φυτικά προϊόντα διαλύονται μόλις σε μερικές εβδομάδες, αντίθετα, ένα αλουμινένιο τενεκεδάκι χρειάζεται 80-200 χρόνια πολύ περισσότερο δε, ένα πλαστικό μπουκάλι χρειάζεται 450 χρόνια για να διαλυθεί !!!                                                                                                      
Ας αναλογιστούμε λοιπόν, τις επιπτώσεις που μπορεί να υπάρξουν κάθε φορά που αδιαφορώντας αφήνουμε σκουπίδια σε κάποια παραλία ή τα πετάμε στη θάλασσα, και ας αλλάξουμε την οπτική γωνία που αντιλαμβανόμαστε τις συνήθεις πρακτικές μας. Ας σκεφτούμε την επόμενη μας κίνηση, με σεβασμό στο Περιβάλλον και στην ίδια μας τη Ζωή.
PHTO SEMINAR_A_019 PHTO SEMINAR_A_083 PHTO SEMINAR B_12 PHTO SEMINAR B_49 PHOTO SEMINAR D_41 PHOTO SEMINAR D_19(1) PHOTO SEMINAR D_61 PHOTO SEMINAR D_13 PHTO SEMINAR B_54 PHTO SEMINAR B_02(1) PHOTO SEMINAR C_39 PHOTO SEMINAR C_52 PHOTO SEMINAR C_28 PHOTO SEMINAR C_66 PHTO SEMINAR B_26 PHTO SEMINAR_A_044
Ημερ. δημοσίευσης: 11-08-2014   http://aeginalight.gr/article.php?id=58717#.U_gPDUzV-mg

Τα πολιτιστικά μονοπάτια της Αίγινας !

  Τα πολιτιστικά μονοπάτια   Select Language Τα πολιτιστικά μονοπάτια της Αίγινας  είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του Δήμου Αίγινας με τη...