Διεθνές Βραβείο Νίκου Καζαντζάκη

Βραβείο Καζαντζάκη για ξεχωριστούς καλλιτέχνες


Βραβείο Καζαντζάκη για ξεχωριστούς καλλιτέχνεςΔημιουργοί των εικαστικών ή των παραστατικών τεχνών θα διαγωνιστούν για το Διεθνές Βραβείο Νίκου Καζαντζάκη, το οποίο θα απονεμηθεί τον Οκτώβριο του 2016 στην Αθήνα. Τον διαγωνισμό προκηρύσσει η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (ΔΕΦΝΚ), και θα αφορά σε «πρωτότυπες καλλιτεχνικές δημιουργίες» (εικαστικές τέχνες: ζωγραφική, χαρακτική, φωτογραφία μουσική: πρωτότυπο έργο ή διασκευή παραστατικές τέχνες: θεατρική παράσταση, χορός, κινηματογραφική ταινία, ντοκιμαντέρ, σίριαλ).

Κατά την πρόσφατη Παγκόσμια Συνέλευση της, που έγινε στην Μελβούρνη, η ΔΕΦΝΚ, αποφάσισε τη συγκέντρωση και δημοσίευση της αλληλογραφίας του σπουδαίου Κρητικού συγγραφέα.
Όπως επισημαίνεται στο ενημερωτικό δελτίο της ΔΕΦΝΚ “Synthesis” (το οποίο εκτός από τα αγγλικά, γαλλικά, ελληνικά, ισπανικά, ιταλικά, πορτογαλικά και ρωσικά θα δημοσιεύεται στο εξής και στα ιαπωνικά, κινέζικά και γερμανικά), ο Νίκος Καζαντζάκης υπήρξε μεγάλος επιστολογράφος. Εκατοντάδες είναι οι επιστολές που αντάλλαξε με την οικογένειά του, τους φίλους του και διάφορους συγγραφείς και ανθρώπους των γραμμάτων.
Η Ελένη Καζαντζάκη έχει δημοσιεύσει ήδη τα γράμματα στον Παντελή Πρεβελάκη, ενώ το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη έχει δημοσιεύσει και άλλα γράμματα, εντελώς πρόσφατα δε την αλληλογραφία του με την οικογένεια Αγγελάκη.
Πέρυσι ο Peter Bien δημοσίευσε και εκείνος μεγάλο αριθμό επιστολών σε αγγλική μετάφραση, έργο που θεωρείται σημαντικό.
Η ΔΕΦΝΚ, επισημαίνει την ανάγκη να συγκροτηθεί διεθνής επιτροπή, η οποία να αναλάβει τη συγκέντρωση των επιστολών, την ταξινόμησή τους και τη δημοσίευσή τους με αξιόλογες εισαγωγές.
Η Παγκόσμια Συνέλευση εξέλεξε την νέα Συντονιστική Επιτροπή, που απαρτίζεται από 54 μέλη, καθώς και τα επίτιμα μέλη. Από την Ελλάδα ανακηρύχθηκαν επίτιμα μέλη οι εξής: Βασίλης Βασιλικός, συγγραφέας, Μιχάλης Σταφυλάς, συγγραφέας, διευθυντής της επιθεώρησης «Πνευματική Ζωή», Catherine Velissari, πρώην διευθύντρια του ΕΚΕΒΙ, Ποτίτσα Γρηγοράκου, καθηγήτρια, ειδικός μελετητής του Ελληνισμού της Ανατολής, Πέτρος Παναγιωτόπουλος, πρέσβης και Νίκη Σταύρου, διευθύντρια των Εκδόσεων Καζαντζάκη. Η συνέλευση ανακήρυξε επίσης ως επίτιμο μέλος το Γιώργο Μπίζο, συνεργάτη του Νέλσον Μαντέλα.
Η σημαντική δραστηριότητα της ΔΕΦΝΚ, παρουσιάζεται σε 52 σελίδες με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, στο Αναμνηστικό Λεύκωμα: "1988-2013, 25 χρόνια αφοσίωσης στο Νίκο Καζαντζάκη και το έργο του". Δημοσιεύεται ολόκληρο στην ιστοσελίδα : www.amis-kazantzaki.gr στήλη 2013: 25 χρόνια δράσης
Στις 19 Μαρτίου, θα πραγματοποιηθεί χάρη στο διευθυντή του Γαλλικού Ινστιτούτου Julien Chiapone-Lucchesi, η πρώτη εκδήλωση της ΔΕΦΝΚ στην Παλαιστίνη. Ο πρόεδρος της Εταιρείας, Γιώργος Στασινάκης θα παρουσιάσει το έργο του Καζαντζάκη, τη σκέψη του και τους δεσμούς του με τη Γαλλία και τον αραβικό κόσμο. Στις 20 Μαρτίου θα μιλήσει για τον Καζαντζάκη στο Σύλλογο Ελληνίδων της Παλαιστίνης.

Τα πολιτιστικά μονοπάτια της Αίγινας !

  Τα πολιτιστικά μονοπάτια   Select Language Τα πολιτιστικά μονοπάτια της Αίγινας  είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του Δήμου Αίγινας με τη...