Στους Δήμους Λέσβου, Θήρας και Ρόδου τα Πρώτα Βραβεία του Δικτύου ΔΑΦΝΗ


Οι δήμοι Λέσβου, Θήρας και Ρόδου πρωτεύσαν κατά την αξιολόγηση των δράσεων των νησιών του Αιγαίου 2013  στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του δικτύου Αειφόρων Νήσων Αιγαίου ΔΑΦΝΗ.
Εκτός από τους ανωτέρω δήμους, Σήμα Αειφορίας έλαβαν και οι δήμοι Αμοργού, Σύρου, Κέας, Λήμνου, Αντιπάρου, Άνδρου, Ίου, Κύθνου, Λήμνου και Σίφνου.
Οι ολοκληρωμένες δράσεις αξιολογήθηκαν και βαθμολογήθηκαν από την ομάδα του καθηγητή στο  Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο Κίμωνα Χατζημπίρου.
Οι δράσεις που  κατατέθηκαν ήταν συνολικά 145 και αφορούσαν σε συστήματα αφαλάτωσης, μονάδες πόσιμου νερού, σε τηλεδιαχείριση δικτύων νερού, προστασία υγροτοπικών οικοσυστημάτων, εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας, κομποστοποίηση οικιακών απορριμμάτων κ.α.  Ιδιαίτερη μνεία έγινε στις δράσεις για την αναβίωση της παραδοσιακής αγγειοπλαστικής (πρόγραμμα CERAMEUS, Λέσβος), το Έτος γαστρονομίας (Θήρα), και το Ενεργειακό Νηπιαγωγείο και Δημοτικό Σχολείο (Ρόδος).

Η απονομή του σήματος και των βραβείων έγινε ην 25η Ιανουαρίου παρουσία του συντονιστή του ΔΑΦΝΗ Ηλία Ευθυμιόπουλου και του προέδρου και δημάρχου Άνδρου Γιάννη Γλυνού. Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν οι δραστηριότητες του Δικτύου και το ετήσιο Πρόγραμμα Αειφόρων Δράσεων με τα αποτελέσματα ανά νησί - μέλος για το 2013.
Το Πρόγραμμα  της πιστοποίησης των δράσεων των νησιών από το ΔΑΦΝΗ, αποτελεί ένα μηχανισμό για την ανάδειξη και τη διάδοση των πρωτοβουλιών στους τομείς του περιβάλλοντος, του πολιτισμού και της πράσινης οικονομίας στα νησιά του Αιγαίου.  Απώτερος στόχος του προγράμματος είναι να γίνει η αειφορία μόνιμη συνιστώσα της νησιωτικότητας και των πολιτικών ή κοινωνικών δράσεων που τη συνοδεύουν.
Οι Δήμοι των νησιών καλούνται κάθε χρόνο να πραγματοποιήσουν αειφορικές δράσεις οι οποίες στο τέλος του έτους αξιολογούνται με κατάλληλους δείκτες, βάσει του πρωτότυπου πειραματικού συστήματος που τυποποίησε το ΕΜΠ και το προσάρμοσε στις  ιδιαιτερότητες ελληνικών νησιών.
Το σύστημα λαμβάνει υπόψη την Γενική αξία κάθε Δράσης (αειφορικότητα, μέγεθος, επιτακτικότητα), την Πορεία υλοποίησης της Δράσης (ποσοστό υλοποίησης, εξασφάλιση αποτελέσματος) και τον αριθμό των δράσεων. Στα νησιά που βαθμολογούνται με πάνω από 50% απονέμεται το Σήμα Αειφορίας.
Η πρώτη φάση του προγράμματος άρχισε το 2007 και επαναλήφθηκε το 2008 και 2009. Με ένα κενό δύο ετών λόγω αναδιάρθρωσης της τοπικής αυτοδιοίκησης, η διαδικασία επαναλήφθηκε το 2012 και το 2013. Στα τρία πρώτα χρόνια απονεμήθηκαν συνολικά 16 Σήματα Αειφορίας σε αντίστοιχα νησιά που παρουσίασαν αξιόλογες αειφορικές δράσεις, με πρώτα σε βαθμολογία ανά έτος την Κέα, την Μήλο και την Σύρο (Ποσειδωνία) αντίστοιχα ενώ το 2012 απονεμήθηκαν 12 Σήματα με πρώτη τη Θήρα.

Τα πολιτιστικά μονοπάτια της Αίγινας !

  Τα πολιτιστικά μονοπάτια   Select Language Τα πολιτιστικά μονοπάτια της Αίγινας  είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του Δήμου Αίγινας με τη...