Η μόνη ενδεδειγμένη μέθοδος ΄΄Διαλογή στην Πηγή΄΄

arkadiki enallaktiki
Κοινωνικές δυνάμεις αφυπνίζονται και αναλαμβάνουν τοπικές επιχειρηματικές πρωτοβουλίες κοινωνικής βάσης για το ΄΄κόψιμο του γόρδιου δεσμού΄΄ των σκουπιδιών με τη μόνη από κάθε πλευρά (οικονομική, κοινωνική, οικολογική, πολιτιστική) ενδεδειγμένη μέθοδο,  την ΄΄Διαλογή στην Πηγή΄΄ :

Πρόληψη δημιουργίας – Διαλογή στην Πηγή – Ανακύκλωση- Κομποστοποίηση- Παραγωγή Βιοαερίου – Ενεργειακή Αξιοποίηση – Υγειονομική Ταφή Υπολειμμάτων
  Στη Λακωνία, η <<Λακωνική Βιοενεργειακή ΑΕ>> ιδρύθηκε το 2011 από    30 Λάκωνες και έκλεισε ήδη πάνω από ένα χρόνο οικονομικών δραστηριοτήτων παραλαμβάνοντας, σε δικό της χώρο με δικές της υποδομές, ξεχωριστά καθαρά υλικά συσκευασιών (Χαρτί, Γυαλί, Πλαστικό, Μέταλλο καθώς επίσης και Τηγανέλαια). Καθημερινά αυξάνεται ο αριθμός των δημοτών αλλά και επιχειρηματιών που μεταφέρουν τα εν λόγω υλικά/υποπροϊόντα τους στην Αποθήκη της <<Λακωνικής Βιονεργειακής ΑΕ>>. Το προσωπικό της εταιρείας δέχεται, ελέγχει, ζυγίζει, ΄΄εξευγενίζει΄΄ και μπαλάρει τα υλικά, ενώ οι δημότες έχουν να λαμβάνουν ανταποδοτικά οικονομικά κίνητρα για τη συμμετοχή τους. 

Τα πρεσσαρισμένα υλικά οδηγούνται ακολούθως από την εταιρεία στο εμπόριο. Στο μεταξύ, η <<Λακωνική Βιοενεργειακή ΑΕ>> προχώρησε στο επόμενο στάδιο δραστηριοτήτων της αγοράζοντας και θέτοντας σε κυκλοφορία 2 αυτοκίνητα, με τα οποία παραλαμβάνει πλέον η ίδια ανακυκλώσιμα υλικά από ενδιαφερόμενους πολίτες και φορείς.
Με το ζωντανό παράδειγμα της <<Λακωνικής Βιοενεργειακής ΑΕ>> ΄΄να τρέχει δίπλα τους΄΄, 40 Αρκάδες ίδρυσαν προ τριμήνου την <<Αρκαδική Εναλλακτική ΑΕ>>, με σκοπό την λύση του προβλήματος των απορριμμάτων στην Τρίπολη και στην Αρκαδία, με τη συμμετοχή ή δυνατόν όλων των αρκάδων πολιτών σταδιακά, είτε ως συνδρομητών είτε/και ως προνομιούχων μετόχων της <<Αρκαδικής Εναλλακτικής ΑΕ>>. Πρόκειται για μία εταιρεία πολυμετοχικής κοινωνικής βάσης, με στόχο την ανάπτυξη οικονομικών δραστηριοτήτων στον τομέα της διαχείρισης των αποβλήτων με τα αναφερθέντα παραπάνω χαρακτηριστικά ως προς τη μέθοδο. Ήδη, η <<Αρκαδική Εναλλακτική ΑΕ>> έχει αναλάβει έργο με τη δημιουργία των πρώτων βασικών υποδομών και με διαρκώς διευρυνόμενο το ενδιαφέρον δημοτών, εμποροβιοτεχνών και φορέων της Τρίπολης να συμμετέχουν προσκομίζοντας ή διαθέτοντας τα υλικά/υποπροϊόντα τους. Με τον τρόπο αυτό, όλοι οι συμπολίτες μπορούν να γίνονται κοινωνοί του εταιρικού έργου, ενώ ταυτόχρονα τα πολλαπλά οφέλη (οικονομικά, κοινωνικά, οικολογικά) θα διαχέονται σε ολόκληρη την τοπική κοινωνία.
 Γίνεται κατανοητό επομένως, ότι στα θεμελιώδη στοιχεία για την επιτυχία του όλου εγχειρήματος ανήκει και η διαρκής και συστηματική ενημέρωση-πληροφόρηση-ευαισθητοποίηση και συμμετοχή των δημοτών/πολιτών.
 Παρόμοιες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες τοπικής κοινωνικής βάσης έχουν ξεκινήσει επίσης στη Μύκονο και στην Τήνο, για την επίλυση του ίδιου προβλήματος. Αισιοδοξούμε ότι σύντομα θα γεννηθούν και άλλες σε διάφορα μέρη της χώρας. Με φόντο την ολόπλευρη – και όχι μόνον την σχετιζόμενη με τα σκουπίδια – κρίση, ο τόπος μας το έχει τόσο πολύ ανάγκη. 
Βασίλης Γιόκαρης
(Διευθύνων Σύμβουλος της <<Αρκαδικής Εναλλακτικής ΑΕ>>)

αναδημοσίευση από το περιοδικο “οικοτριβές”.

Τα πολιτιστικά μονοπάτια της Αίγινας !

  Τα πολιτιστικά μονοπάτια   Select Language Τα πολιτιστικά μονοπάτια της Αίγινας  είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του Δήμου Αίγινας με τη...