το Πανελλαδικό Συμβούλιο , στην Κόρινθο στις 11-12 Μαΐου.


ΣΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΟ ΤΟ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι, στα πλαίσια της αρχής της αποκέντρωσης , θα πραγματοποιήσουν το Πανελλαδικό Συμβούλιο του κόμματος στην Κόρινθο στις 11-12 Μαΐου.
Λίγο πριν από την έναρξη του κρίσιμου αυτού Πανελλαδικού Συμβουλίου η Μεσσήνια Δήμητρα Λυμπεροπούλου , τακτικό μέλος του Πανελλαδικού Συμβουλίου των Οικολόγων Πράσινων μίλησε αποκλειστικά στην sferdona.gr εκθέτοντας τις πολιτικές απόψεις και θέσεις  των Οικολόγων-Πράσινων , σε μια πραγματικά κρίσιμη συγκυρία για την χώρα μας. Η Δήμητρα Λυμπεροπούλου επισημαίνει πως " στην Ελλάδα του σήμερα πού όλα αλλάζουν δραματικά προς το χειρότερο, πρώτα πρέπει να αλλάξουμε εμείς"
Ας δούμε τι  μας δήλωσε αναλυτικά :
Αντιμετωπίζουμε μια πρωτοφανή κρίση που ουσιαστικά είναι κρίση του μοντέλου ανάπτυξης. Απέναντι στην αδιέξοδη πολιτική, που οδηγεί σε διάλυση του κοινωνικού ιστού και της πραγματικής οικονομίας, απαιτείται μια διαφορετική στρατηγική με λύσεις και προτάσεις. Η άρνηση σε όλα, μια πολιτική που μένει μόνο στη διαμαρτυρία, δεν αποτελεί διέξοδο αλλά μέρος του προβλήματος.
Η κρίση είναι όχι μόνο οικονομική αλλά και κοινωνική και περιβαλλοντική και γιατί η άμεση δημοκρατία που αποτελεί βασικό πυλώνα της λειτουργίας των Οικολόγων Πράσινων είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη διαμόρφωση λύσεων στα καθημερινά προβλήματα των πολιτών.
Η απάντηση μας στην κρίση είναι βιώσιμες προτάσεις και λύσεις  σήμερα που έχουν προοπτική και όραμα για μια κοινωνία δημοκρατική, με κοινωνική συνοχή και οικολογική συνείδηση.
Χρόνια αγωνιζόμαστε και διεκδικούμε την αυτόνομη έκφραση του πράσινου πόλου τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη ως μέλος της ευρύτερης πράσινης οικογένειας.
Προσπαθούμε για την αυτόνομη ανασυγκρότηση του πράσινου πολιτικού πόλου και τη διάθεσή τους να οικοδομήσουν ένα ανοιχτό κόμμα σε όλους όσους/ες στηρίζουν την ενεργοποίηση της κοινωνίας των πολιτών.
Υπάρχουν χιλιάδες πολίτες σε όλη την Ελλάδα πού μάχονται χρόνια τώρα, για μια διαφορετική ανάπτυξη, για ένα περιβάλλον ικανό για να ζήσουν οι επόμενες γενιές, θέλουν τους Ο.Π. μαζικούς, σύγχρονους, αποτελεσματικούς.

Είμαστε διαθέσιμοι για πολιτικό διάλογο, προγραμματικές συμφωνίες και πιθανή συνεργασία σε κυβερνητικό επίπεδο αλλά όχι με αυτούς που είναι υπεύθυνοι για την κατάρρευση της χώρας, το αδιέξοδο μοντέλο ανάπτυξης, το πελατειακό κράτος, τη διαφθορά.
Δεν είμαστε λίγοι, μπορούμε να γίνουμε πολύ περισσότεροι, αλλά κυρίως να βελτιώσουμε τον τρόπο που συζητάμε, που λαμβάνουμε αποφάσεις, που δραστηριοποιούμαστε στην κοινωνία, που συζητάμε τις προτάσεις μας με την κοινωνία.
Μπορούμε να εκφράσουμε, ένα αρκετά μεγάλο κομμάτι της Ελληνικής κοινωνίας, αν επιστρέψουμε στην πολιτική, αν ανοιχτούμε σε κοινωνικές παρεμβάσεις, αν δυναμώσουμε τη δουλειά μας σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. 
Στην Ελλάδα του σήμερα, πού όλα αλλάζουν δραματικά προς το χειρότερο, πρώτα πρέπει να αλλάξουμε εμείς. Κι εμείς αποφασίσαμε να αλλάξουμε. Μαζί μπορούμε να αλλάζουμε. Για να προωθήσουμε αποτελεσματικά αυτές τις πολιτικές χρειάζεται να αλλάξουμε και εμείς ως πολιτικός χώρος. Απευθύνουμε πρόσκληση να συμμετάσχουν ενεργά νέοι άνθρωποι κι ενεργοί πολίτες. Σύνθημα μας είναι αλλάζουμε την κοινωνία, αλλάζουμε κι εμείς. Έχουμε κάνει λάθη στο παρελθόν ως χώρος και για αυτό το λόγο πρέπει και μπορούμε να κάνουμε μια νέα αρχή, καλώντας όλους όσους αναζητούν πολιτικές με αξίες, προτάσεις για λύσεις, εμπνεόμενοι από τους πράσινους.
Ως πράσινο πολιτικό κόμμα δεν ασκούμε μόνο τεκμηριωμένη και ουσιαστική κριτική στις αδιέξοδες πολιτικές που προωθούνται σήμερα αλλά συζητάμε με φορείς και αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες για να διαμορφωθεί ένα εναλλακτικό σχέδιο διεξόδου από την κρίση που θα ενισχύει την κοινωνική συνοχή, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, την αλληλεγγύη και θα αναζωογονεί την οικονομία στρέφοντάς την προς περιβαλλοντικά και κοινωνικά υπεύθυνη κατεύθυνση. Σε αυτή την κατεύθυνση έχουμε αναλάβει πολλές πρωτοβουλίες που αναδεικνύουν τις δυνατότητες που έχουμε αν ανοιχτούμε στην κοινωνία.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουμε υποχρέωση να καλύψουμε το πολιτικό κενό και να εκφράσουμε τις υπαρκτές δημιουργικές κοινωνικές δυνάμεις που επιζητούν μια διαφορετική πορεία της χώρας, με κοινωνική συνοχή, μεταρρύθμιση της διοίκησης, διαφοροποιημένη οικονομία που να είναι κοινωνικά και περιβαλλοντικά υπεύθυνη, πολιτικές και πρακτικές που συμβάλλουν στη δημιουργία θέσεων εργασίας. Δουλεύουμε σε πολλά επίπεδα, σε διάλογο με κοινωνικούς κι επαγγελματικούς φορείς.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι πρέπει να αναδιοργανωθούμε, να ανοίξουμε στην κοινωνία, να μαζικοποιηθούμε, με ποιότητα όμως, ώστε να καλύψουμε το τεράστιο πολιτικό και κοινωνικό κενό που υπάρχει. Να εκφράσουμε τις δημιουργικές εκείνες κοινωνικές δυνάμεις που επιζητούν μια πολιτική δύναμη που θα χαρακτηρίζεται αφενός από την συγκροτημένη και σε βάθος – ουσιαστική- κριτική της που στρέφεται ενάντια στην αδιέξοδη σημερινή πολιτική και στην αδιέξοδη πορεία που ακολουθούσαμε ως χώρα τις τελευταίες δεκαετίες κι αφετέρου από την διατύπωση και προώθηση στην πράξη μιας συνεκτικής, πράσινης, εναλλακτικής πρότασης που προχωράει σε βάθος τις αλλαγές στην οικονομία, στο πολιτικό σύστημα, στην διοίκηση, στο μοντέλο ανάπτυξης, στην κοινωνική πολιτική, στη σχέση με το περιβάλλον.
Όσοι επιλέγουν την ένταξη στους Οικολόγους Πράσινους σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, δεν έχουν να προσδοκούν θέσεις και ανταλλάγματα.  Επιδιώκουν όμως να εκφράζονται οι αξίες και οι απόψεις τους, να τους σέβονται, να μπορούν να συμμετέχουν στη διαμόρφωση των αποφάσεων, να βασίζονται οι πολιτικές αποφάσεις σε αξίες και αρχές.
Στην πρόσκλησή μας για άνοιγμα στην κοινωνία καλούμε κυρίως άνθρωποι που ελπίζουν και επιδιώκουν βαθιές αλλαγές τόσο ως προς το παρελθόν της χώρας που οδήγησε στη χρεοκοπία όσο και πολίτες που διαπιστώνουν ότι οι σημερινές πολιτικές είναι αδιέξοδες αλλά δεν μένουν στην άρνηση, θέλουν να οικοδομήσουν μια εναλλακτική πρόταση, να δημιουργήσουν την αισιοδοξία της εναλλακτικής λύσης.
Οραματιζόμαστε και δουλεύουμε για ένα πράσινο – οικολογικό κόμμα, βασισμένο στη συμμετοχή, σε αξίες, σε αρχές καθώς και στην πεποίθηση και στην προσπάθεια όλων μας να αλλάξουμε την κοινωνία και τη χώρα μας μέσα σε μια Ευρώπη που θα έχει στο επίκεντρο τα οράματα των πολιτών και των λαών της.
Επιδιώκουμε να διαμορφώσουμε ένα πράσινο – οικολογικό κόμμα με εσωτερική δημοκρατία, με ενεργό ρόλο των νέων, που η φωνή τους έχει δύναμη και όλα τα μέλη μπορούν να συνδιαμορφώνουν τις πολιτικές και τις επιλογές του κόμματος.
Ας αξιοποιήσουμε και ας διαδώσουμε περισσότερο τη σημαντική δουλειά που κάνουμε ήδη, ας πάρουμε ενεργά μέρος στον ουσιαστικό διάλογο για τις αλλαγές που απαιτούνται στην πολιτική, στην κοινωνία, στην οικονομία, ας προσκαλέσουμε ενεργούς πολίτες που εκφράζονται από την πράσινη κριτική και τις πράσινες προτάσεις για να συνδιαμορφώσουμε μαζί το νέο πρόσωπο των Οικολόγων Πράσινων.
Καλούμε τα μέλη των Οικολόγων Πράσινων να αντικρούσουν το σχεδιασμό των μνημονιακών δυνάμεων υπερασπίζοντας το χαρακτήρα των Οικολόγων Πράσινων. Απευθυνόμαστε σε κάθε ενεργό πολίτη καλώντας τον να σταθεί δίπλα μας στις αρχές του πράσινου κινήματος και της ριζοσπαστικής οικολογίας.
Καλούμε όλες και όλους να ακολουθήσουν σε αυτή τη νέα προσπάθεια που κάνουμε να ανανεωθεί και να αλλάξει ο χώρος μας, να μετατραπεί σε ένα ανοικτό προς την κοινωνία πράσινο κόμμα, με κινηματικά χαρακτηριστικά, με ριζοσπαστισμό, με νέες ιδέες, προτάσεις και βιώσιμες λύσεις.
 Καλούμε όσους εκτιμούν ότι οι πράσινες προτάσεις αποτελούν διέξοδο από την κρίση, σε όσους θεωρούν αδιέξοδη και χρεωκοπημένη τη μονοδιάστατη πολιτική λιτότητας, σε όσους υπερασπίζονται το περιβάλλον, τα δικαιώματα, την ποιότητα ζωής.
Καλούμε ενεργούς πολίτες και φορείς να διαμορφώσουμε από κοινού ένα ανοικτό, δημοκρατικό, αποτελεσματικό, πράσινο κόμμα, που θα προσφέρει λύσεις, θα συντελέσει καθοριστικά στη διέξοδο της χώρας από τα σημερινά αδιέξοδα, την πολιτική, οικονομική, κοινωνική, περιβαλλοντική κι αξιακή κρίση με τεκμηριωμένες αναλύσεις και κοινωνικές- πολιτικές παρεμβάσεις. Μέσα από ένα συστηματικό διάλογο με ενεργούς πολίτες και φορείς, μέσα από κοινές δράσεις και ανταλλαγή απόψεων.
Καλούμαστε να είμαστε παρόντες, παρόντες στην προσπάθεια οι αρχές της ριζοσπαστικής πολιτικής οικολογίας να αποτελέσουν τον πυρήνα της προόδου για την χώρα μας.
Από τη φύση μας, ως κριτικά σκεπτόμενοι άνθρωποι, προσβλέπουμε στη σύνθεση, στην πρόσθεση δυνάμεων, στη συνεργασία.
Απευθύνουμε στην κοινωνία ένα ανοιχτό κάλεσμα και σε μια νέα πορεία των Οικολόγων Πράσινων που μαζί με τους πολίτες και την κοινωνία των πολιτών για να αγωνιστούμε με ήθος αλλά και με ζωντάνια για μια διαφορετική Ελλάδα και μια διαφορετική Ευρώπη, αντάξια των ονείρων και των αναγκών των πολιτών, ιδιαίτερα των παιδιών μας.
Δήμητρα Λυμπεροπούλου
Τακτικό μέλος του Πανελλαδικού Συμβουλίου των Οικολόγων Πράσινων

Τα πολιτιστικά μονοπάτια της Αίγινας !

  Τα πολιτιστικά μονοπάτια   Select Language Τα πολιτιστικά μονοπάτια της Αίγινας  είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του Δήμου Αίγινας με τη...