Μύκονος και ανακύκλωση. !


Το “Ευλογητός” για σωστή Ανακύκλωση στη Μύκονο.

Ματογιάννι της δεκαετίας του '60, το κομμάτι ανάμεσα στο μπακάλικο της Γιώργου και της Δήμητρας Δακτυλίδη δεξιά και του Μανώλη και της Γεωργίας Ρουσουνέλου αριστερά. Στο βάθος "Γάιδαρος Απορριμματοφόρο" με οδηγό την Μαργαρώ Κιούκα. Άλλες εποχές, δύσκολες συνθήκες όμως σε μια Μύκονο πεντακάθαρη... κατά συνείδηση!
Ματογιάννι της δεκαετίας του ’60, το κομμάτι ανάμεσα στο μπακάλικο της Γιώργου και της Δήμητρας Δακτυλίδη δεξιά και του Μανώλη και της Γεωργίας Ρουσουνέλου αριστερά. Στο βάθος “Γάιδαρος Απορριμματοφόρο” με οδηγό την Μαργαρώ Κιούκα. Άλλες εποχές, δύσκολες συνθήκες, όμως σε μια Μύκονο πεντακάθαρη… κατά συνείδηση!
Μύκονος και ανακύκλωση. Μια ιστορία που έχει αρχή μέση και τέλος. Ένα παραμύθι που ως τώρα είχε απίστευτη πλοκή. Ξεκινά από πολύ παλιά, αν θυμάμαι καλά από την δημαρχία Αποστόλου, με τις πρωτοβουλίες συλλόγων, σχολείων και προσώπων και με κίνδυνο να αδικήσω κάποιους θα αναφέρω τα ονόματα του Μιχάλη Ασημομύτρη (Βολάκι), του Πέτρου Τόλη, του Ηλία Αθυμαρίτη κ.ά.
Επιτέλους χτες μια μικρή σπίθα έγινε φλόγα, έγινε πρόταση με σάρκα και οστά, έγινε ουσία κι ευτυχώς είναι μια προσπάθεια που αγκαλιάστηκε από όλους. Δεν είναι η πρώτη, είναι όμως η πιο δυναμική, η πιο αποφασιστική, η πιο “στο μη παρέκει” ελθούσα πρόταση, που αναπτερώνει τις ελπίδες να βάλουμε επιτέλους τη Μύκονο στις πολιτισμένες νησίδες του 21ου αιώνα. Αργήσαμε!
 Αυτή είναι η αλήθεια. Αργήσαμε και η καταστροφή που έχει γίνει στον τόπο είναι απίστευτη. Δεν θα επεκταθώ σε
λεπτομέρειες αλλά αυτό που συμβαίνει τα 2 τελευταία χρόνια είναι βαθιά πληγή στον πολιτισμό μας και η ευθύνη βαραίνει όλους μας. ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ! Δεν έχει καμιά σημασία ποιον λιγότερο και ποιον περισσότερο. Το κακό ξεκινάει από πιο μακρυά. Από όταν οικονομικοπολιτικά παιχνίδια της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής δεν άφησαν αυτόν τον τόπο να βάλει το νερό στο σωστό αυλάκι, ώστε σήμερα να ξέρουμε για τι μιλάμε. Δυστυχώς σε εκείνο το σχολείο φοίτησαν και μάλιστα πήραν πτυχίο “Αριστίνδην”, όλοι όσοι σήμερα μας διοικούν με τα γνωστά αποτελέσματα. Όμως ακόμα κι έτσι, σήμερα ξεκινά κάτι καινούργιο. Κι εδώ καλούμαστε όλοι μαζί να αποδείξουμε ότι η έως τώρα πρακτική μας ήταν τυχαίο γεγονός. Ότι μπορούμε να υπερνικήσουμε τον κακό μας εαυτό και να δούμε το μέλλον της Μυκόνου με ένα άλλο μάτι. Κι επειδή πολύ σκουπίδι κάθε μορφής αφήσαμε πίσω μας στα χρόνια που πέρασαν, ας είναι αυτή η αφορμή για μια αλλαγή. Ας δούμε τα σκουπίδια μας αλλιώς. Σαν πρώτη ύλη, σαν προϊόντα που μπορούν να μας αλλάξουν, σαν ανθρώπους, σαν κοινωνία, σαν συμπολίτες. Γιατί τα “Καλύτερα Νησιά του Κόσμου” σαν τουριστικοί προορισμοί, είναι σαν την γυναίκα του Καίσαρα: πρέπει και να είναι και να φαίνονται καλύτερα!
Ανακλύκλωση σημαίνει λιγότερα απορρίμματα και περισσότερα χρήσιμα προϊόντα βγαλμένα μέσα από τον όγκο των υλικών που μέχρι χτες πετάγαμε.
Ανακύκλωση όπως την αντιλαμβάνομαι, δεν είναι τίποτα άλλο παρά:
η ενσεινήδητη εκείνη πρωτοβουλία μιας ομάδας ανθρώπων, μιας πόλης, που αποφασίζει για ένα καλύτερο περιβάλλον μέσα σε πολεμικές συνθήκες, όπου η μάχη είναι διαρκής και αδυσώπητη ανάμεσα στον τεχνολογικό πολιτισμό που κατακτά μια κοινωνία και την ανάγκη αυτής της ίδιας κοινωνίας να ζήσει σε ένα περιβάλλον απαλλαγμένο από τις αρνητικές συνέπειες του ίδιου του πολιτισμού της.
Είναι μια μάχη με τον ίδιο μας τον εαυτο. Είναι μια μάχη συνείδησης.
Θα αδικούσα αυτές τις σκέψεις αν ανέλυα εδώ περισσότερο τα καλά και τα κακά ή αν έπιανα καρκάνι κρίνοντας τα της χτεσινής ιδρυτικής εκδήλωσης για την δημιουργία του Κοινωνικού Συνεταιρισμού ΜοικοΝΟΣ.
Δεν με ενδιαφέρει η λεπτομέρεια.
Δεν με ενδιαφέρει ποιοι είναι από πίσω εθελοντές και πρωτεργάτες.
Με ενδιαφέρει ποιοι είναι μπροστά. Ποιοι συμμετέχουν και συναποφασίζουν.
Με ενδιαφέρει να γίνει επιτέλους κάτι. Να γίνει και να πετύχει.
Κι αυτό ακριβώς είναι το προσωπικό μου στοίχημα. Για αυτό παλεύω από σήμερα κιόλας το πρωί. Για αυτό αξίζει να παλέψουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ. Στην ανάγκη από σήμερα κιόλας και κάποιοι από χτες κι από …προχτες, γιατί αξίζει να κοιμόμαστε αγκαλιά με τα προς ανακύκλωση πεντακάθαρα προϊόντα μας, τακτοποιημένα και έτοιμα προς παράδοση, στην μόνη ελπίδα που έχει απομείνει σ’ αυτό το πολύπαθο νησί. Γιατί αν δεν είναι σε λίγες μέρες σε ένα μήνα ή περισσότερο, δεν μπορεί παρά να έρθει η στιγμή που θα χτυπήσει η πόρτα του σπιτιού μας και ένας άνθρωπος ενσυνείδητος, εθελοντής ή εργαζόμενος με το καπελάκι της εταιρίας ΜΟΙΚΟΝΟΣ θα μας απαλλάξει από το πλαστικό, το χαρτί, το αλουμίνιο και ό,τι άλλο αποφασιστεί, που ως τώρα μόλυνε τον τόπο μας.
Κυρίως όμως ο άνθρωπος με το καπελάκι του μυκονιάτικου Κοινωνικού  Συνεταιρισμού ΜοικοΝΟΣ θα μας απαλλάξει από το βάρος που φέρουμε στη συνείδησή μας. Όσοι μπορούμε και φέρουμε ένα τέτοιο βάρος. Οι άλλοι δεν έχουν τίποτα να χάσουν, τίποτα, που δεν το έχουν ήδη χαμένο.
Αυτή είναι η εικόνα μας. Αυτό ακριβώς είναι που πρέπει να αλλάξει. Σήμερα κιόλας!
Αυτή είναι η εικόνα μας. Αυτό ακριβώς είναι που πρέπει να αλλάξει. Σήμερα κιόλας!
Διακήρυξη αρχών της εταιρίας ΜΟΙΚΟΝΟΣ
Αγαπητοί συμπολίτες
ως κάτοικοι αυτού του τόπου και απέναντι σε ό,τι μας κατακλύζει καθημερινά αισθανόμαστε την ανάγκη να απευθυνθούμε σε εσάς, καταθέτοντας μία πρόταση που σκοπούς έχει να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο της Μυκόνου, να υποστηρίξει με κάθε τρόπο την κοινωνία της και εν τέλει να αποτελέσει ένα νέο παράδειγμα οικολογικής και δημιουργικής αφύπνισης.
Ως πολίτες της  Μυκόνου ανησυχούμε για την συνεχή υποβάθμιση της ποιότητας της ζωής στο νησί μας, με την καθημερινή απαξίωση του περιβάλλοντος και την σταδιακή εξάλειψη των κοινωνικών δομών του νησιού.
Ως  πολίτες αυτής της χώρας ανησυχούμε για την απουσία και την ανικανότητα του κράτους, με την λεηλασία του πλούτου και την ολομέτωπη επίθεση κατά  της κοινωνίας.
Ως πολίτες του κόσμου ανησυχούμε για τη ραγδαία εξάπλωση της φτώχειας παγκοσμίως, με την κατασπατάληση πόρων και ενέργειας και με την βιβλικών διαστάσεων οικολογική καταστροφή.
Τι μπορούμε να κάνουμε;
Απέναντι σε όλα αυτά εμείς πιστεύουμε πως ο κάθε πολίτης μπορεί και οφείλει να πράξει τα μέγιστα ώστε ο τόπος που διαβιεί να είναι σε αρμονική συνύπαρξη με το περιβάλλον, εξασφαλίζοντας έτσι μια ισορροπημένη ανάπτυξη με σεβασμό στην φύση, πιστεύουμε πως ο κάθε πολίτης μπορεί και οφείλει να πράξει τα μέγιστα ώστε η πολιτεία στην οποία κοινωνεί να χαρακτηρίζεται από την αλληλεγγύη, την συνεργασία και την δημοκρατία.
Mykonos logo Moikonos low
Εμείς, οι πολίτες της Μυκόνου, αναλαμβάνουμε την πρωτοβουλία προτείνοντας και δημιουργώντας την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση ΜΟΙΚΟΝΟΣ.
Σκοπός της επιχείρησης είναι η προστασία του περιβάλλοντος, η αξιοποίηση κάθε μορφής καθαρής ενέργειας, διαθέσιμη στο νησί, προς όφελος αποκλειστικώς της κοινωνίας της Μυκόνου καθώς και η εμπέδωση του εθελοντισμού και της ισότιμης συμμετοχής.
Η επιχείρηση αποτελείται από όλους τους κατοίκους της Μυκόνου που συναποτελούν την Γενική Συνέλευση, το ανώτατο όργανο του συνεταιρισμού που αποφασίζει για την δράση της επιχείρησης και για τους κοινωνικούς φορείς στους οποίους θα διανέμονται αποκλειστικώς τα κέρδη της επιχείρησης.
Ξεκινάμε το εγχείρημα με την ανακύκλωση στο νησί.
Είναι γνωστό ότι στην Ελλάδα σήμερα, τα αστικά στερεά απορρίμματα καταλήγουν είτε σε ανεξέλεγκτες χωματερές είτε σε χώρους υγειονομικής ταφής απορριμμάτων. Στη θέση αυτών, προωθείται πανελλαδικά η εγκατάσταση εργοστασίων καύσης των απορριμμάτων στα πλαίσια ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης τους. Υπάρχει όμως μια επιστημονικά και θεσμικά διεθνώς αποδεκτή ιεράρχηση των μεθόδων διαχείρισης των απορριμμάτων, που αναδεικνύει τις λύσεις που ωφελούν την κοινωνία. Σύμφωνα με αυτήν, η σημερινή κατάσταση με τις χωματερές και τους ΧΥΤΑ αποτελεί την τελευταία και χειρότερη λύση διαχείρισης, ενώ η σχεδιαζόμενη με τα εργοστάσια καύσης αποτελεί την προτελευταία χειρότερη λύση από κοινωνική, οικονομική και περιβαλλοντική άποψη.
Σύμφωνα με την ίδια ιεράρχηση, οι καλύτερες λύσεις κοινωνικά-οικονομικά-περιβαλλοντικά είναι με σειρά προτεραιότητας:
1) η πρόληψη-μείωση, 2) η επαναχρησιμοποίηση και 3) η ανακύκλωση των απορριμμάτων.
Οι τρεις αυτές λύσεις (σε συνδυασμό) είναι οι φθηνότερες, προστατεύουν το περιβάλλον, μπορούν να υλοποιηθούν από τις τοπικές κοινωνίες και τα οφέλη να τα καρπωθεί η κοινωνία. Αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί με το μοντέλο δημόσιας-κοινωνικής διαχείρισης των απορριμμάτων, κατά το οποίο η συνολική διαχείριση (συμπεριλαμβανομένων των υποδομών) στηρίζεται στη συνεργασία μεταξύ δημόσιων φορέων (κράτος ή τοπική αυτοδιοίκηση), συνεταιρισμών (κοινωνικής αλληλέγγυας οικονομίας και άμεσης δημοκρατίας) και άλλων συλλογικοτήτων μιας κοινότητας, μια διαχείριση με το χαμηλότερο κόστος, με τις περισσότερες νέες θέσεις εργασίας, με την αποτελεσματικότερη προστασία του περιβάλλοντος και με κοινωνικά δίκαιη κατανομή του παραγόμενου πλούτου.
Επομένως,
Καλούμε τον κάθε πολίτη, το κάθε νοικοκυριό, τους επιχειρηματίες του νησιού να  διαχωρίζουν τα ανακυκλώσιμα προϊόντα στο σπίτι και στον χώρο εργασίας τους. Η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση ΜΟΙΚΟΝΟΣ δεσμεύεται να περισυλλέγει τα ανακυκλώσιμα προϊόντα στην πηγή συμβάλλοντας στην καθαριότητα του νησιού
Καλούμε τον κάθε πολίτη να συμμετέχει ως μέλος  στην Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση ΜΟΙΚΟΝΟΣ. Προσφέροντας για μία και μοναδική φορά ένα μικρό ποσό αποκτάς το δικαίωμα να αποφασίζεις εσύ ο ίδιος για τον πλούτο του τόπου σου.
Καλούμε τον κάθε πολίτη να συνδράμει την προσπάθεια σπάζοντας τον φαύλο κύκλο της αδιαφορίας, κρατώντας την Μύκονο καθαρή, ενισχύοντας το τουριστικό κύρος του νησιού και υπερασπίζοντας την ανθρωπιά και την αξιοπρέπεια αυτού του  πανέμορφου τόπου.
Είναι στο χέρι μας!
*Χτες ήταν η Ιδρυτική Συνάντηση της ΜοικοΝΟΣ
πήρε ένα και παραπάνω χρόνο επεξεργασίας το πρόγραμμα.
Σήμερα το έχουμε και βαδίζει πια προς έγκριση καταστατικού

Τα πολιτιστικά μονοπάτια της Αίγινας !

  Τα πολιτιστικά μονοπάτια   Select Language Τα πολιτιστικά μονοπάτια της Αίγινας  είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του Δήμου Αίγινας με τη...