Ο Αγιασμός των υδάτων να γίνει πράξη !



      


Ο Αγιασμός των υδάτων να γίνει πράξη.

Η σπουδαιότητα που, ορθώς, δίνεται στον αγιασμό των υδάτων δυστυχώς χάνει το νόημά της. Αν δεν αντιδράσουμε άμεσα, το νερό θα πάψει να αποτελεί συλλογικό αγαθό.

Ο Αγιασμός των υδάτων και ο φωτισμός της κτίσεως εμπεριέχουν βαθιά οικολογικά μηνύματα. Η μεγαλοπρέπεια που δίνεται την ημέρα των Θεοφανείων αποτελεί αναγνώριση του βασικότερου στοιχείου για τη ζωή, του νερού.

Μια τέτοια μέρα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι το νερό δεν μπορεί να θεωρείται πλέον εξασφαλισμένο κοινωνικό αγαθό:

  1. Η Ποιότητα του νερού υποβαθμίζεται. Συμπολίτες μας καταναλώνουν νερό επιβαρυμένο με επιβλαβείς  ουσίες όπως το εξασθενές χρώμιο που βρίσκεται έως και στα εμφιαλωμένα νερά ενώ απέχουμε πολύ από την «καλή κατάσταση των υδάτων» που αποτελεί ευρωπαϊκό στόχο μέχρι το 2015
  2. Η σχεδιαζόμενη ιδιωτικοποίηση του νερού θα οδηγήσει σε δυσβάσταχτο κόστος και επιδείνωση της ποιότητας.
  3. Η αυθαίρετη χρήση και η υπερεκμετάλλευση των υδάτινων πόρων οδηγεί αναπόφευκτα στη λειψυδρία και στην αύξηση του κόστους για την εύρεση εναλλακτικών λύσεων.  
  4. Τα διαχειριστικά σχέδια των λεκανών απορροής – το σημαντικότερο θεσμικό μέτρο διαχείρισης νερού στην ιστορία της χώρας – περνούν «στα ψιλά» και προωθούνται χωρίς τη γνωμοδότηση των ενδιαφερομένων ενώ σε πολλές περιφέρειες δεν υπάρχουν καν προσχέδια.
  5. Δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός για χρηματοδότηση βασικών έργων διαχείρισης υδάτων κατά την επόμενη προγραμματική περίοδο ενώ έργα που ήδη έχουν ολοκληρωθεί και συγχρηματοδοτηθεί από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους απαξιώνονται λόγω έλλειψης συντήρησης.
Επιπρόσθετα, πιστεύουμε, ότι αποτελεί καίριας σημασίας:

Α) η άμεση προστασία των ποταμών από κάθε είδους απόβλητα/λύματα,
Β) η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος από μη ελεγχόμενες ιχθυοκαλλιέργειες,
Γ) η προστασία του Κορινθιακού Κόλπου, σύμφωνα με το Πόρισμα της Μόνιμης Επιτροπής Περιβάλλοντος, της Βουλής των Ελλήνων (2012)
Δ) η ορθή διαχείριση των βιολογικών σταθμών επεξεργασίας λυμάτων.  

Αυτό που σε κάθε περίπτωση ζητάμε είναι η τήρηση της Εθνικής και Κοινοτικής Νομοθεσίας.

Ως  Οικολόγοι Πράσινοι έχουμε ασχοληθεί σοβαρά και συστηματικά με το θέμα των υδάτων σε περιφερειακό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Για τη σημερινή κατάσταση, προτείνουμε τρεις βασικές δέσμες μέτρων:

  • Απόρριψη της ιδιωτικοποίησης του νερού μέσω της πώλησης δημόσιων εταιριών ύδρευσης. Οι κοινωνικές επιχειρήσεις αποτελούν μία χειροπιαστή εναλλακτική πρόταση.
  • Προετοιμασία για βασικά έργα προστασίας και ορθολογικής χρήσης των υδατικών πόρων που θα ενταχθούν στην επόμενη προγραμματική περίοδο και θα στηρίζονται στην πράσινη καινοτομία και θα εστιάζουν στην επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση νερού καθώς και στη βελτίωση των συστημάτων άρδευσης.
  • Ολοκλήρωση των διαχειριστικών σχεδίων για όλα τα υδατικά διαμερίσματα της χώρας και σύσταση των Περιφερειακών Συμβουλίων Υδάτων προκειμένου να υπάρξει γνωμοδότηση για κάθε Περιφέρεια.

Διαβάστε αναλυτικότερα τις θέσεις μας καθώς και ένα ιστορικό πράσινων παρεμβάσεων για το νερό στο ευρωκοινοβούλιο και την αυτοδιοίκηση.

Αντιπροσωπευτικές παρεμβάσεις των Οικολόγων Πράσινων σε θέματα νερών:

Εξασθενές χρώμιο στο νερό ανθρώπινης χρήσης

Εφαρμογή της Οδηγίας Πλαίσιο για τα Νερά

 

Ιδιωτικοποίηση του νερού

 

Ρύπανση, αλόγιστη χρήση-υπερεκμετάλλευση

Τα πολιτιστικά μονοπάτια της Αίγινας !

  Τα πολιτιστικά μονοπάτια   Select Language Τα πολιτιστικά μονοπάτια της Αίγινας  είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του Δήμου Αίγινας με τη...