Το λέμε συνεχώς, εδώ και μια εικοσαετία: τα σκουπίδια δεν είναι για πέταμα.

... Και δεν εννοούμε μόνον την ανακύκλωση χρήσιμων υλικών, όπως το χαρτί, το γυαλί, το αλουμίνιο κτλ., που τόσο έχει διαφημιστεί στη δεκαετία που διανύουμε. Σίγουρα, τα περιθώρια αύξησης του ποσοστού των υλικών που ανακυκλώνονται στο συνολικό όγκο των οικιακών απορριμμάτων μπορούν να διευρυνθούν πολύ περισσότερο (γύρω στο 20%) από το 1,5% που έχουν καθηλωθεί.  
  • Εννοούμε τη λιπασματοποίηση των οργανικών απορριμμάτων, που μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στη μείωση του όγκου των απορριμμάτων και την άμβλυνση της εναγώνιας προσπάθειας να βρεθούν νέες χωματερές για τους 400.000 τόνους σκουπιδιών το χρόνο.
  • Πρόκειται για μια τεχνική που ήδη έχει εφαρμοστεί σε άλλες χώρες -ή καλύτερα, πόλεις- τεχνική που στη δική μας παραμένει στο χώρο ης φαντασίας...
  • Δεν χρειάζονται μεγάλες και δαπανηρές εγκαταστάσεις, μόνον κάποιοι υπαίθριοι χώροι, κάποιοι θρυμματιστές χοντρών υλικών, κάποιοι φορτωτές ή εκσκαφείς για το ανακάτεμα. Τα υπόλοιπα τα αναλαμβάνουν οι πολύτιμοι μικροοργανισμοί, που αποικοδομούν τα οργανικά υλικά και παράγουν έτοιμο κομπόστ για τα χωράφια, αλλά και για τα πάρκα, τις αναδασώσεις κτλ. Είναι τόσο απλό και σίγουρο, που σε κάνει να απορείς μήπως αυτός είναι και ο λόγος που δεν υλοποιείται;

ΦΤΙΑΧΝΟΝΤΑΣ ΚΟΜΠΟΣΤ!

  • Τι  είναι; Το  κόμποστ είναι μερικώς αποσυντεθειμένη οργανική ύλη.  Προέρχεται από  τα φυτικά υπολείμματα  του κήπου  και  της κουζίνας μας, τα οποία η ίδια η φύση μετατρέπει σε  ένα πλούσιο φυτόχωμα, που χρησιμεύει για λίπασμα και βελτιωτικό του εδάφους . Είναι αγνό, καθαρό και φυσικόΤα φυτικά κατάλοιπα των κήπων και της  κουζίνας συνιστούν το 30% του όγκου των σκουπιδιών που στέλνουμε στις χωματερές. Το κόμποστ  είναι φυσική οργανική ουσία, η οποία επιστρέφοντας στο έδαφος το κάνει πιο εύφορο. Αυξάνει τη ικανότητα του εδάφους να συγκρατεί το νερό. Γενικά θεωρείται ανώτερο από την κοπριά και σαφώς πιο ατοξικό από τα λιπάσματα.

Σωστό χώμα ---> υγιή φυτά ---> καθαρός αέρας
Πώς γίνεται; Η κομποστοποίηση ακολουθεί τον βιολογικό κύκλο  της Ζωής: ανάπτυξη και φθορά. Τα κλαδέματα του κήπου και τα φυτικά υπολείμματα από τις τροφές μας, που αποτελούν τον σωρό του κόμποστ, γίνονται η τροφή για μικροοργανισμούς, μύκητες, βακτηρίδια, έντομα και ζωύφια. Με αυτό τον τρόπο ανακυκλώνουν στον δικό τους οργανισμό τα θρεπτικά συστατικά από τα φυτά που αποσυντίθενται και τα επιστρέφουν με το κόμποστ πίσω στο έδαφος.
Από τι αποτελείται ο  σωρός;   ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΤΕ  ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΗΤΑΝ ΚΑΠΟΤΕ ΦΥΤΟ
 «Πράσινα» και «καφέ»  
Τα  «πράσινα» ή πηγές ενέργειας παρέχουν το άζωτο. Εμπεριέχουν υψηλά ποσοστά υγρασίας και αποσυντίθενται γρήγορα.
Τα  «καφέ» ή δημιουργοί όγκου είναι οι φορείς του άνθρακα. Είναι ξηρά, εμπεριέχουν χαμηλό ποσοστό υγρασίας και αποσυντίθενται αργά.

Φροντίστε η αναλογία καφέ/πράσινο να είναι προς 1
ΠΡΑΣΙΝΑ
ΚΑΦΕ
Υπολείμματα από λαχανικά
Ξερά  φύλλα
Κομμένο χόρτο (γκαζόν)
Κομμένα κλαδιά
Πράσινα φύλλα
Πριονίδι, Ροκανίδι
Μαραμένα  λουλούδια
Άχυρο
Υπολείμματα καφέ και φίλτρο
Χαρτί (θήκες  αυγών, ρολό τουαλέτας , χαρτοπετσέτεςτεμαχισμένα)
Φύλλα τσαγιού και φακελάκια
Τσόφλια αυγού
Υπολείμματα από φρούτα

Κοπριά (ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΦΥΤΟΦΑΓΑ ΖΩΑ)


Τι βάζουμε και τι δε βάζουμε στο σωρό μας.

ΝΑΙ

ΟΧΙ

  • Φλούδια μπανάνας, καρπουζιού ή πεπονιού (μόνο τεμαχισμένα σε μικρά κομμάτια)
  • Σπόροι
  • Μπαγιάτικο ψωμί
  • Δημητριακά
  • Φύκια
  • Χώμα που δεν χρησιμοποιείτε
  • Αλεύρι
  • Ρύζι
  • Καπνός
Καλύτερα  να αποφεύγονται επειδή αποσυντίθενται δύσκολα :
  • Φλούδια ξηρών καρπών
  • Κουκούτσια ελιών
  • Φλούδια εσπεριδοειδών (πορτοκάλια, λεμόνια, μανταρίνια, κλπ)
  • Φύλλα ευκαλύπτου (είναι τοξικά)
  • Πευκοβελόνες
  • Νοβοπάν (περιέχει χαλκό, αρσενικό και χρώμιο)
  • Χαρτί γυαλιστερό
  • Χαρτί με χρώμα ή μελάνι
  • Κρέας και ζωικά προϊόντα γενικώς
  • Λάδι
  • Γαλακτοκομικά
  • Πλαστικά
  • Μέταλλα
  • Χημικά (ζιζανιοκτόνα, μυκητοκτόνα κλπ.)
  • Άρρωστα φύλλα ή φυτά και ζιζάνια




Πως να φτιάξετε το σωρό
(Θερμή μέθοδος)
  1. Μαζέψτε τα οργανικά υπολείμματα της κουζίνας («πράσινα») που περιγράψαμε παραπάνω σε ένα μικρό κάδο ή σωρό. Τεμαχίσετε τα μεγάλα ή ογκώδη υλικά σε μικρά κομματάκια ούτως ώστε να αναπτυχθούν περισσότεροι μικροοργανισμοί και να επιταχυνθεί η διαδικασία.
  2. Αναμείξτε με ξερά φύλλα, κομμένα κλαδάκια κλπ. («καφέ»)
  3. Ελέγξετε την υγρασία του σωρού. Το μίγμα πρέπει να είναι τόσο υγρό ώστε να μην στάζει, όπως ένα καλά στιμμένο σφουγγάρι.
  4. Συνεχίστε να προσθέτετε υλικά μέχρι να φτιάξετε τον σωρό σας ο οποίος για να θερμανθεί δεν πρέπει να είναι μικρότερος από 1μ x 1μ x 1μ και όχι μεγαλύτερος από 1,80μ (διότι τότε εμποδίζεται η σωστή κυκλοφορία του οξυγόνου).
  5. Ανακατεύετε κάθε 5-6 ημέρες τον σωρό.
Έτοιμο κόμποστ!
 Η διαδικασία που περιγράψαμε χρειάζεται περίπου  ένα μήνα για να ολοκληρωθεί. Αν οι παρεμβάσεις σας είναι σπανιότερες, τότε η διαδικασία θα διαρκέσει περισσότερο αλλά πάλι θα πάρετε κομπόστ.
Κατά την φάση της θέρμανσης (ζύμωση) ο σωρός μειώνεται στο μισό του αρχικού του όγκου. Για να ολοκληρωθεί η διαδικασία χρειάζονται 4–8 εβδομάδες ακόμη ώστε το κόμποστ να ωριμάσει. Το έτοιμο κόμποστ έχει σκούρο καφέ χρώμα, θρυμματίζεται εύκολα, έχει μία ευχάριστη μυρωδιά νωπού χώματος και δεν αναγνωρίζεται κανένα από τα αρχικά συστατικά
Το  ώριμο κόμποστ μπορεί να χρησιμοποιηθεί στον κήπο ή στις γλάστρες οποιαδήποτε  εποχή του χρόνου. Δεν υπάρχει κίνδυνος η δόση να είναι υπερβολική διότι  τα θρεπτικά συστατικά απελευθερώνονται σιγά- σιγά   στο έδαφος.
 (Ψυχρή μέθοδος)
Υπάρχουν  πολλοί που έχουν την διάθεση να ασχοληθούν αλλά δεν έχουν τον χρόνο. Τότε θα αφήσουν την φύση να ενεργήσει μόνη της και απλώς η διαδικασία θα διαρκέσει περισσότερο. 
Στην  προκειμένη περίπτωση τα υλικά τοποθετούνται  σε στρώσεις και παραμένουν εκεί μέχρι  να κομποστοποιηθούν. Πρώτα θα γίνει  το κάτω στρώμα το οποίο μπορείτε σταδιακά να το αφαιρείτε με την τσουγκράνα και να το χρησιμοποιείτε. Ένα μειονέκτημα  αυτής της μεθόδου είναι ότι, επειδή τα υλικά δεν θερμαίνονται σε υψηλές θερμοκρασίες, τυχόν παθογόνοι οργανισμοί ή αρρώστιες των φυτών που προϋπήρχαν δεν εξοντώνονται. Κάποιος όμως που γνωρίζει τον κήπο του μπορεί να αποφύγει να ρίχνει τα άρρωστα φυτά στον σωρό.  
Άλλο  μειονέκτημα είναι ότι τα υπολείμματα κουζίνας αν αφεθούν σε ανοιχτό σωρό χωρίς να αναδεύονται μπορεί να προσελκύσουν στον κήπο βλαβερά ζωύφια ή αρουραίους. Γι’ αυτό καλόν είναι να μη μένουν εκτεθειμένα στην επιφάνεια αλλά πάντα να καλύπτονται με ένα στρώμα «καφέ» υλικών. Άλλη λύση είναι να χρησιμοποιήσετε αποκλειστικά και μόνο τα κλαδέματα του κήπου σας, μέθοδος αργής αποσύνθεσης αλλά χωρίς παρενέργειες
Η ψυχρή  μέθοδος μπορεί να χρειαστεί και  ένα χρόνο για να ολοκληρωθεί. Το αποτέλεσμα όμως είναι εξ’ ίσου καλό με την θερμή μέθοδο και η συνεισφορά μας στην ανακύκλωση και την μείωση των απορριμμάτων εξ’ ίσου σημαντική.
 
Σαλαμίνα 5 Ιουνίου 2010

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ
Δημοσίευση σχολίου