Τι υλικά ανακυκλώνουμε ?


Επεξήγηση συμβόλων: 
Μπλέ κάδοι
Κάδοι ανακύκλωσης χαρτιού
Κέντρα ανταποδοτικής ανακύκλωσης
Φωτοκύκλωση Α.Ε.
ΑΦΗΣ Α.Ε.
Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε.
ΣΥ.ΔΕ.ΣΥΣ Α.Ε.Re-Battery
Eco-elastika Α.Ε.

Ομάδα ΥλικώνΥλικό Που ανακυκλώνεται

Χαρτί

Βιβλία
Έντυπα
Εφημερίδες
Περιοδικά
Τετραπάκ από γάλα
Χαρτί περιτυλίγματος
Σακούλες χάρτινες
Ομάδα ΥλικώνΥλικόΠου ανακυκλώνεται

Γυαλί

Βαζάκια τροφίμων
Μπουκάλια λαδιού
Μπουκάλια αλκοολούχων ποτών
Μπουκάλια κρασιού
Μπουκάλια νερού

Ομάδα ΥλικώνΥλικόΠου ανακυκλώνεται

Πλαστικό

Κεσεδάκια από γιαούρτι, βούτυρο

Μπουκάλια αναψυκτικών
Μπουκάλια αλκοολούχων ποτών
Μπουκάλια νερού
Μπουκάλια από σαμπουάν
Μπουκάλια από γάλα
Πλαστικά ποτήρια/πιάτα
Σακούλες πλαστικές
Σωληνάρια οδοντόκρεμας
Τετραπάκ από γάλα
Πλαστικά ταψάκια
Φίλμ περιτυλίγματος
Πλαστικές θήκες CD/DVD
Συσκευασίες λιπαντικών ελαίωνΚΕΠΕΔ
Ομάδα Υλικών
ΥλικόΠου ανακυκλώνεται

Χαρτόνι

 Κουτιά από δημητριακά, μπισκότα          
 Κουτιά απορρυπαντικών
 Κουτί πίτσας
 Χαρτοκιβώτια ηλεκτρονικών συσκευών
 Συσκευασίες λιπαντικών ελαίων  ΚΕΠΕΔ
Ομάδα ΥλικώνΥλικόΠου ανακυκλώνεται

Ηλεκτρονικά Απόβλητα

Μεγάλες οικιακές συσκευές (1)      
Μικρές οικιακές συσκευές (2)
Εξοπλισμός πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών (3)   
 Καταναλωτικά είδη (4)
Ηλεκτρικά εργαλεία (5)
 Παιχνίδια και εξοπλισμός ψυγαγωγίας (6)
1. Μεγάλες οικιακές συσκευές: ψυγεία, πλυντήρια, στεγνωτήρια, ηλεκτρικές κουζίνες, φούρνοι, θερμάστρες, ηλεκτρικά καλοριφέρ, ηλεκτρικοί ανεμιστήρες, συσκευές κλιματισμού
2.Μικρές οικιακές συσκευές: ηλεκτρικές σκούπες, ηλεκτρικά σίδερα, φρυγανιέρες, φριτέζες, καφετιέρες, ηλεκτρικά μαχαίρια, ρολόγια, ζυγαριές, συσκευές για ράψιμο, πλέξιμο
3.Εξοπλισμός πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών: υπολογιστές, φορητοί υπολογιστές, εκτυπωτές, φωτοαντιγραφικά μηχανήματα, αριθμομηχανές, φαξ, τηλέφωνα, κινητά τηλέφωνα
4.Καταναλωτικά είδη: ραδιόφωνα, τηλεοράσεις, βιντεοκάμερες, μουσικά όργανα
5.Ηλεκτρικά εργαλεία: τρυπάνια, πριόνια, ραπτομηχανές, εργαλεία στερέωσης, συγκολλήσεων, εργασιών κηπουρικής, εξοπλισμός ψεκασμού
6.Παιχνίδια και εξοπλισμός ψυγαγωγίας: φορητές κονσόλες βίντεο παιχνιδιών, ηλεκτρικά παιχνίδια, όργανα αθλητισμού, αθλητικός εξοπλισμός
Ομάδα ΥλικώνΥλικόΠου ανακυκλώνεται

Φωτιστικά Είδη

Φωτιστικός εξοπλισμός (εξοπλισμός προβολής, οικιακά φωτιστικά σώματα)
Λαμπτήρες (φθορισμού, εκκενώσεως, νατρίου)
Λαμπτήρες πυρακτώσεως
Ομάδα ΥλικώνΥλικόΠου ανακυκλώνεται

Μπαταρίες

Μολύβδου – θειϊκού οξέως (βιομηχανικές, αυτοκινήτων)ΣΕΔΙΣ-Κ
Φορητές (μίας χρήσης, αλκαλικές, λιθίου, επαναφορτιζόμενες, κουμπιά)
Ομάδα Υλικών  Υλικό Που ανακυκλώνεται  

 Αλουμίνιο  

 Αλουμινόχαρτο  
 Αλουμινένια ταψάκια φαγητού
 Κουτάκια μπύρας,αναψυκτικών  
Ομάδα ΥλικώνΥλικόΠου ανακυκλώνεται

Λευκοσίδηρος   

Δοχεία ελαιολάδου
Τσίγγινο δοχείο φέτας
Γάλα εβαπορέ
Συσκευασίες τοματοπολτού, τόνου,ζωοτροφών
Ομάδα ΥλικώνΥλικόΠου ανακυκλώνεται

Αυτοκίνητα

Παλαιά οχήματα ΕΔΟΕ
Ελαστικά αυτοκινήτων
Απόβλητα λιπαντικών ελαίωνΕΛΤΕΠΕ
Ομάδα ΥλικώνΥλικόΠου ανακυκλώνεται

Διάφορα

Υλικά κουζίνας, κήπουΚάδοι κομποστοποίησης
Πέρα από την ανακύκλωση των συσκευασιών και των λοιπών προϊόντων όπως γίνεται μέσα από τα επίσημα εγκεκριμένα συστήματα, υπάρχουν και άλλα υλικά αποβλήτων, για τα οποία προς το παρόν, δεν υπάρχει κάποιο σύστημα ανακύκλωσής τους. Τα υλικά αυτά είναι τα υφάσματα, τα τηγανέλαια, τα φάρμακα και τα βιοαποδομήσιμα ή αλλιώς κομποστοποιήσιμα υλικά.
  • Υφάσματα: Τα παλιά ρούχα, παππούτσια και κάθε άλλο ύφασμα μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν. Τα καλής ποιότητας, καθαρά ρούχα μπορούν να δοθούν σε πολλές φιλανθρωπικές οργανώσεις, μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, ιδρύματα αστέγων κλπ. Με τον τρόπο αυτό ενισχύονται ευπαθείς κατηγορίες πολιτών αντί να απορρίπτονται ως απόβλητα. Μια επιπλέον επιλογή είναι η πώλησή τους σε καταστήματα που πωλούν ρούχα από δεύτερο χέρι, τα οποία παρουσιάζουν μια σημαντική αύξηση τον τελευταίο καιρό.

Όμως και τα κακής ποιότητας, φθαρμένα ρούχα μπορούν να συλλεχθούν και να ανακυκλωθούν. Από την ανακύκλωσή τους φτιάχνονται γεμίσματα για καθίσματα αυτοκινήτων, φόρμες εργασίας και υλικό για θερμομόνωση και ηχομόνωση. Η ανακύκλωση των παλιών τζην για παράδειγμα, δίνει πρώτη ύλη για μονωτικό υλικό σε κατασκευές σπιτιών στο εξωτερικό. Στη χώρα μας, ο Δήμος Βόλου ξεκίνησε μια πρωτοβουλία για την ανακύκλωση ρούχων και παππουτσιών ενώ αντίστοιχες ενέργειες θα ξεκινήσουν και από ιδιωτικές εταιρείες ρούχων και παππουτσιών.  
  • Τηγανέλαια: Τα λίπη τα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί στο μαγείρεμα συχνά απορρίπτονται στον νεροχύτη, πρακτική που έχει ως αποτέλεσμα τη σταδιακή τους συσσώρευση στις σωληνώσεις αποχετεύσεων. Τα χρησιμοποιημένα τηγανέλαια μπορούν να ανακυκλωθούν σε βιοκαύσιμα και να χρησιμοποιηθούν, αντί των ορυκτών καυσίμων, μειώνοντας τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την εξόρυξή τους και μειώνοντας τις εισαγωγές καυσίμων. Με τον τρόπο αυτό το όφελος είναι διπλό, για τα νοικοκυριά και το περιβάλλον. Στην Ελλάδα υπάρχουν διάφορες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ανακύκλωση τηγανελαίων. Ενδεικτικά αναφέρονται οι παρακάτω:

Οι παραπάνω επιχειρήσεις είναι ενδεικτικές ενός χώρου που συνεχώς επεκτείνεται και ανανεώνεται με καινούριες επιχειρήσεις. Τα τηγανέλαια που συλλέγονται, αποστέλλονται σε βιομηχανίες καυσίμων, και μετατρέπονται σε βιοντίζελ.
  • Βιοαποδομήσιμα υλικά: Πρόκειται για τα οργανικά υλικά τα οποία αποδομούνται σταδιακά από μικροοργανισμούς που υπάρχουν στη φύση. Η Ε.Ε. υποχρεώνει τα κράτη-μέλη να μειώσουν τα βιοαποδομήσιμα υλικά που καταλήγουν στους ΧΥΤΑ, και για την Ελλάδα οι υποχρεώσεις αφορούν τη μείωση των υλικών αυτών, στο 35% της ποσότητας του 1995 μέχρι το 2020. Δεδομένου ότι τα βιοαποδομήσιμα υλικά αποτελούν περίπου το 50% των αστικών αποβλήτων που παράγονται κάθε χρόνο, η σταδιακή μείωσή τους μπορεί να έχει σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη και να αποτρέψει ένα μεγάλο μέρος αποβλήτων από τους υπάρχοντες ΧΥΤΑ. Μια επιλογή για τη μείωση των βιοαποδομήσιμων υλικών είναι η κομποστοποίηση, η μετατροπή τους δηλαδή σε οργανικό λίπασμα-βελτιωτικό εδάφους. Τα υλικά που μπορούν να κομποστοποιηθούν είναι:
  • Τα υπολείμματα κουζίνας όπως φλούδες από φρούτα και λαχανικά, τσόφλια αυγών, υπολείμματα καφέ, φίλτρο καφέ κλπ
  • Τα υπολείμματα κήπου όπως κλαδέματα, φύλλα, άχυρο, γκαζόν, οικιακά φυτά, ξερά λουλούδια, πριονίδι κλπ
  • Χαρτί κουζίνας, χαρτοπετσέτες, μαλλιά, σκόνη ηλεκτρικής σκούπας κλπ
Αντίθετα δεν μπορούν να κομποστοποιηθούν ζωικά προϊόντα όπως κρέας, γάλα, λίπη, ακαθαρσίες ζώων και φυτά που έχουν προσβληθεί από παράσιτα ή έχουν πρόσφατα ψεκαστεί.
Η κομποστοποίηση γίνεται σε κάδους κομποστοποίησης οι οποίοι μπορεί να είναι αυτοσχέδιοι ή διατίθενται στην αγορά. Το υλικό που προκύπτει είναι οργανικό λίπασμα και βελτιωτικό εδάφους που μπορεί να χρησιμοποιηθεί αντί χώματος για την καλλιέργεια λαχανικών και ανθοκομικών φυτών σε κήπους και μπαλκόνια.
Πέρα από την οικιακή κομποστοποίηση, στην Ελλάδα έχουν κατασκευαστεί εργοστάσια κομποστοποίησης για την κάλυψη των κανονιστικών απαιτήσεων στα Λιόσια, στα Χανιά, στην Καλαμάτα κλπ. Περισσότερες πληροφορίες για την κομποστοποίηση υπάρχουν στην ιστοσελίδα της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης (www.ecorec.gr).
Φάρμακα: Στην Ελλάδα ξεκίνησε πρόσφατα η ανακύκλωση φαρμάκων που προωθεί το υπουργείο Υγείας, σε συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων και τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, τοποθετώντας 12.000 ειδικούς κάδους ανακύκλωσης φαρμάκων, χρώματος πράσινου. στα φαρμακεία όλης της χώρας. Τα φάρμακα που συλλέγονται, συγκεντρώνονται σε φαρμακαποθήκες και μεταφέρονται στο Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας, το οποίο θα φροντίζει τη μεταφορά τους σε ειδικά κέντρα αδρανοποίησης και καύσης στο εξωτερικό.
Επιπλέον υπάρχουν φιλανθρωπικές οργανώσεις, που παραλαμβάνουν φάρμακα τα οποία χορηγούν δωρεάν σε ανθρώπους που δεν έχουν τη δυνατότητα ιατροφαρμακευτικής κάλυψης.

Τα πολιτιστικά μονοπάτια της Αίγινας !

  Τα πολιτιστικά μονοπάτια   Select Language Τα πολιτιστικά μονοπάτια της Αίγινας  είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του Δήμου Αίγινας με τη...