Ανοιχτά Φυστίκια ή Κλειστά Φιστίκια ? :-)


Φυστίκια Αιγίνης: παράγοντες που επηρεάζουν το άνοιγμα των καρπών











Στο  γιορτινό τραπέζι, εκτός από κρεατικά, λαχανικά και τυροκομικά προϊόντα, εξέχουσα θέση καταλαμβάνουν οι ξηροί καρποί.  Στους αγαπημένους ξηρούς καρπούς συγκαταλέγονται τα κελυφωτά φιστίκια ή όπως είναι περισσότερο γνωστά τα φιστίκια Αιγίνης. Ο χαρακτηρισμός όλων των κελυφωτών φιστικιών ως Αιγίνης υποκρύπτει μια σημαντική υποβάθμιση των τελευταίων, διότι αποτελούν μια από τις εκλεκτότερες ποικιλίες σε αντίθεση με άλλες ξενικές.

Ένα από τα σημαντικά εμπορικά χαρακτηριστικά των κελυφωτών φιστικιών είναι το σχίσιμο του κελύφους τους. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι στους 100 καρπούς που θα επιχειρήσουμε να καταναλώσουμε πρέπει να είναι ανοικτοί όσο το δυνατόν περισσότεροι. Επίσης ιδιαίτερη σημασία έχει και ο βαθμός ανοίγματος των φιστικιών, διότι καρποί με μικρή σχισμή δυσχεραίνουν τη διαδικασία απομάκρυνσης του κελύφους.
Ας εξετάσουμε τους παράγοντες που επηρεάζουν το φαινόμενο του σχισίματος του κελύφους στα φιστίκια:

-Η ποικιλία: ανάμεσα στις διάφορες ποικιλίες υφίστανται διαφοροποιήσεις στο ποσοστό των ανοικτών καρπών. Η ποικιλία Αιγίνης παρουσιάζει σχετικά μεγάλο ποσοστό ανοικτών καρπών και ικανοποιητικό βαθμό ανοίγματος του κελύφους. Οι ποικιλίες που προέρχονται από άλλες χώρες και έχουν κατακλύσει την ελληνική αγορά παρουσιάζουν χαμηλότερα ποσοστά ανοίγματος των καρπών.
Η επικονιάστρια ποικιλία: η φιστικιά για να καρποφορήσει πρέπει να συνοδεύεται στον φυστικεώνα από αρσενικά δένδρα. Ο τύπος του αρσενικού δένδρου επηρεάζει το ποσοστό των ανοικτών καρπών.
-Η μικρή διάρκεια των κρύων ημερών που απαιτούνται ώστε να διακοπεί ο λήθαργος των ματιών.
-Οι υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με υψηλή ξηρότητα της ατμόσφαιρας, κατά τη φάση ανάπτυξης των φιστικιών, αυξάνει το ποσοστό των ανοικτών καρπών.
-Αν κλαδέψουμε αυστηρά τα δένδρα τότε αυξάνουμε τις πιθανότητες να παραχθούν περισσότεροι κλειστοί καρποί.
-Η ανεπαρκής ή υπερβολική αζωτούχος λίπανση των δένδρων.
-Το υπερβολικό πότισμα.
Πολλά περισσότερα μυστικά της καλλιέργειας των δένδρων μπορείτε να μάθετε στο μάθημα τηςΔενδροκομίας του e-school by agronomist.gr.

Τα πολιτιστικά μονοπάτια της Αίγινας !

  Τα πολιτιστικά μονοπάτια   Select Language Τα πολιτιστικά μονοπάτια της Αίγινας  είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του Δήμου Αίγινας με τη...