Η Τραγωδία του Ασωπού συνεχίζεται ....

Η Τραγωδία του Ασωπού συνεχίζεται ....  






Διορία στην κυβέρνηση για Ασωπό - Το Συμβούλιο της Ευρώπης ζητεί γραπτώς τη θέση της για το ζήτημα έως τις 3 Φεβρουαρίου 2012


της Λίνας Γιάνναρου*

Μια -τελευταία;- απόπειρα να βγάλει τη χώρα μας από τον ύπνο του δικαίου όσον αφορά την υπόθεση της ρύπανσης του Ασωπού με επικίνδυνα απόβλητα πραγματοποιεί το Συμβούλιο της Ευρώπης. Κάνοντας παραδεκτή την προσφυγή που είχαν καταθέσει εναντίον της Ελλάδας η Διεθνής Ομοσπονδία των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και η Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου σχετικά με την παραβίαση του δικαιώματος στην υγεία των κατοίκων, των δήμων γύρω από τη βιομηχανική ζώνη των Οινοφύτων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης δίνει διορία στην ελληνική κυβέρνηση να καταθέσει γραπτώς τη θέση της επί του ζητήματος έως τις 3 Φεβρουαρίου 2012.
Η πληγή του Ασωπού παραμένει ανοικτή για περισσότερο από μια δεκαετία. Μολονότι αναλύσεις έχουν δείξει σοβαρότατη μόλυνση των επιφανειακών και υπόγειων υδάτων της περιοχής μεταξύ άλλων και με εξασθενές χρώμιο, η ελληνική πολιτεία δεν έχει προβεί σε κανένα ουσιαστικό μέτρο οχύρωσης της υγείας των περίπου 200.000 κατοίκων των επτά δήμων της βιομηχανικής ζώνης. Όπως επισημαίνουν τα μέλη των οργανώσεων για τα δικαιώματα των ανθρώπων, μέχρι σήμερα δεν έχει πραγματοποιηθεί κάποια επιδημιολογική μελέτη προκειμένου να αξιολογηθούν οι υγειονομικοί κίνδυνοι από την έκθεση στο τοξικό νερό, δεν έχει υιοθετηθεί σχέδιο διαχείρισης του υδρογραφικού δικτύου της λεκάνης του Ασωπού όπως προβλέπει η ευρωπαϊκή οδηγία-πλαίσιο για τα ύδατα, ενώ δεν έχουν καθοριστεί όρια για τα ποσοστά εξασθενούς χρωμίου. Την ίδια ώρα, μολονότι από τις 31 Μαΐου 2010 με τη νέα κοινή υπουργική απόφαση για τον Ασωπό (41 χρόνια μετά τη δημιουργία της βιομηχανικής ζώνης) καθορίστηκε πλαίσιο για την απόρριψη βιομηχανικών αποβλήτων, η έλλειψη ελέγχων από τα αρμόδια όργανα καθιστά τα μέτρα κενό γράμμα.

«Επιτρέποντας την άτυπη και άναρχη ανάπτυξη της βιομηχανικής ζώνης των Οινοφύτων και μη ασκώντας κανέναν έλεγχο για τα τοξικά απόβλητα που εδώ και δεκαετίες καταλήγουν στον Ασωπό οι ελληνικές αρχές έθεσαν σε κίνδυνο τη ζωή 200.000 ανθρώπων», είχε επισημάνει μετά την κατάθεση της προσφυγής εναντίον της Ελλάδας ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Ενωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου κ. Γ. Κτιστάκις. «Είναι καιρός να βάλουμε τέλος στο οικολογικό και ανθρώπινο αυτό σκάνδαλο». Οι οργανώσεις βασίζουν την προσφυγή τους στην υπόθεση ότι η Ελλάδα έχει παραβιάσει το άρθρο 11 του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη για το δικαίωμα στην υγεία, γεγονός που έγινε δεκτό από το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Σημειώνεται ότι στις 3 Οκτωβρίου 2011 ο υπουργός ΠΕΚΑ Γ. Παπακωνσταντίνου είχε επισκεφθεί την περιοχή του Ασωπού δεσμευόμενος ότι στο άμεσο μέλλον θα ολοκληρώνονταν οι ενέργειες για την εξασφάλιση της υγείας των κατοίκων και της προστασίας του περιβάλλοντος. Ανάμεσα στα μέτρα που είχαν ανακοινωθεί ήταν η ίδρυση τομέα επιθεωρητών περιβάλλοντος στα Οινόφυτα για τον αποτελεσματικότερο έλεγχο των βιομηχανιών, κάτι που μέχρι σήμερα δεν έχει πραγματοποιηθεί.

Αλλοιωμένα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά λαχανικών
Μολονότι το τοξικό φορτίο που δέχεται σήμερα η λεκάνη του Ασωπού είναι σημαντικά μειωμένο σε σχέση με λίγα χρόνια νωρίτερα -αποτέλεσμα περισσότερο της συνεχούς εγρήγορσης των κατοίκων της περιοχής-, νέα στοιχεία έρχονται να καταδείξουν την πολύπλευρη επίδραση που έχει στον υδροφόρο ορίζοντα η συνεχιζόμενη ρύπανση. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Food and Nutrition Sciences τον περασμένο Δεκέμβριο, τρόφιμα που καλλιεργούνται στην επίμαχη περιοχή εμφανίζουν ελαφρώς αλλοιωμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Ειδικότερα, όπως προέκυψε από ανάλυση δειγμάτων από τρόφιμα-βολβούς, τα καρότα του Ασωπού έχουν στατιστικώς σημαντικά μικρότερα επίπεδα β-καροτενίου σε σχέση με τα δείγματα από άλλες περιοχές, ενώ οι πατάτες έχουν επίσης μειωμένα επίπεδα λουτεΐνης. Οπως συμπεραίνουν οι ερευνητές, η παρουσία βαρέων μετάλλων στα καρότα και τις πατάτες έχει προκαλέσει μεταβολή στα επίπεδα των καροτενοειδών, των αντιοξειδωτικών ουσιών που απαντώνται στα τρόφιμα.


http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_2_05/01/2012_468189 


Οι Οικολόγοι Πράσινοι για την κωλυσιεργία της πολιτείας στο θέμα του εξασθενούς χρωμίου   

Ειδήσεις Δελτία Τύπου

Σχολιάζοντας, εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων την πρόσφατη έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη για την κωλυσιεργία της πολιτείας στο θέμα του εξασθενούς χρωμίου, η συνεκπρόσωπος τύπου Ελεάννα Ιωαννίδου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Οι Οικολόγοι Πράσινοι διεκδικούμε με αιτήματά μας στις αρμόδιες αρχές εδώ και χρόνια την θέσπιση ξεχωριστού ορίου για το εξασθενές χρώμιο στα επίπεδα του ανιχνεύσιμου. Στην αναγκαιότητα αυτή συμφώνησε και ο Συνήγορος του Πολίτη που επιβεβαιώνει την εγκληματική καθυστέρηση της κυβέρνησης στην εφαρμογή ενός σχεδίου για την εξασφάλιση καθαρού πόσιμου νερού στην Ελλάδα. Η αναβλητική στάση όλων των αρμόδιων υπουργών, περιβάλλοντος και υγείας, εδώ και χρόνια σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα εγείρει ερωτηματικά τόσο για την επάρκεια όσο και για τα κίνητρά τους. Η αποτροπή της κατανάλωσης εξασθενούς χρωμίου μέσα στο νερό είναι ένα σοβαρότατο ζήτημα δημόσιας υγείας που δεν επιδέχεται περαιτέρω ολιγωρίες».

Τα πολιτιστικά μονοπάτια της Αίγινας !

  Τα πολιτιστικά μονοπάτια   Select Language Τα πολιτιστικά μονοπάτια της Αίγινας  είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του Δήμου Αίγινας με τη...