Η Αποκρυπτογράφηση του Μηχανισμού των Αντικυθήρων


Στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, από τις 5 Απριλίου 2012 έως τις 28 Απριλίου 2013, η μεγάλη περιοδική έσκθεση "Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων: Το πλοίο - οι θησαυροί - ο Μηχανισμός".  Συνέχεια »

Πρόγραμμα Έρευνας για τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων sticky icon

Front Gears & Dials
Ο μηχανισμός ο οποίος ανασύρθηκε από το βάθος της θάλασσας στα Αντικύθηρα, εδώ και περισσότερο από εκατό χρόνια, κίνησε αμέσως το ενδιαφέρον κάθε είδους ερευνητών της αρχαιότητας. Ήταν ένας αστρολάβος; Ήταν ένα πλανητάριο, ένα αστρονομικό ρολόι; Ή κάτι άλλο; Η επιστημονική έρευνα προχωρούσε πολλές φορές στα σκοτεινά, αφήνοντας περιθώριο στη φαντασία, που δεν ήθελε και πολύ να ξεπεράσει τα όρια της λογικής. Ότι πρόκειται για έναν μηχανισμό είναι σίγουρο, και μάλιστα για τον πιο σύνθετο μηχανισμό της αρχαιότητας (2ος-1ος αιώνας π.Χ.), που δεν έχει παρόμοιό του στα 1.300 χρόνια που ακολουθούν. Είναι επίσης βέβαιο ότι σχετίζεται με φαινόμενα του ουρανού και ότι αποτελεί ένα είδος πολύπλοκου μηχανικού υπολογιστή.  Συνέχεια » 

Ψηφιακές ακτινογραφίες

Οι ψηφιακές ακτινογραφίες όλων των γνωστών σωζόμενων θραυσμάτων του Μηχανισμού των Αντικυθήρων που αποκτήθηκαν με την τεχνογνωσία της Tek χρησιμοποιώντας το σύστημα BladeRunner βρίσκονται στην ιστοσελίδα της Shaw Inspection Systems (πρώην X-Tek Industrial). Οι ψηφιακές ακτινογραφίες που διατίθενται περιλαμβάνουν όλα τα κυρίως θραύσματα (θραύσματα A έως G) αλλά και όλα τα μικρά θραύσματα (θραύσματα 1 έως 75), και αποκτήθηκαν με τη χρήση του συστήματος BladeRunner CT (Υπολογιστική Τομογραφία) της X-Tek.  Συνέχεια »

Νέα μοντέλα του Μηχανισμού των Αντικυθήρων

Τα νέα αποτελέσματα και το τελευταίο διάγραμμα των οδοντωτών τροχών του Ερευνητικού Προγράμματος του Μηχανισμού των Αντικυθήρων έχουν οδηγήσει στην κατασκευή νέων μοντέλων από άλλους ερευνητές. Τα αποτελέσματα του Ερευνητικού Προγράμματος του Μηχανισμού των Αντικυθήρων έχουν ενσωματωθεί σε τουλάχιστον τρία μοντέλα, κατασκευασμένα από τους Μάικλ Ράιτ, Διονύσιο Κριάρη και Μάσσιμο Βισεντίνι, ενώ κατασκευάζεται μοντέλο και από την ερευνητική ομάδα. 

Τα πολιτιστικά μονοπάτια της Αίγινας !

  Τα πολιτιστικά μονοπάτια   Select Language Τα πολιτιστικά μονοπάτια της Αίγινας  είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του Δήμου Αίγινας με τη...