Να απαγορευθεί το γέμισμα νερού της πισίνας από πόσιμο νερό.


Aπαγόρευση του πόσιμου νερού στις πισίνες |www.sigmalive.com/.../1304...

 – Την απαγόρευση της χρήσης πόσιμου νερού για τις πισίνες και την ...ο νόμος που θα απαγορεύει τη χρήση πόσιμου νερού στις ιδιωτικές πισίνες.

Θέμα: Πόσιμο νερό και ιδιωτικές πισίνες

Μια νέα τάση των τελευταίων ετών στην Αττική, στις τουριστικές περιοχές αλλά και στην Περιφέρεια γενικότερα είναι η κατασκευή πισίνας. Σύμφωνα με στοιχεία των κατασκευαστών κάθε χρόνο κατασκευάζονται περί τις 4.000 πισίνες στην Αθήνα από τον κήπο μέχρι την ταράτσα.

Υπάρχουν Δήμοι στην Αττική που η πισίνα είναι απαραίτητο στοιχείο για την πραγματοποίηση αγοροπωλησιών. Το πόσιμο νερό όμως που χρησιμοποιείται σ’ αυτές είναι σε πολύ μεγάλες ποσότητες και αυτό λειτουργεί αντίθετα στην όποια προσπάθεια εξοικονόμησής του. Πέραν της πλήρωσης μιας πισίνας με νερό – από πληροφόρηση που έχουμε από επαγγελματίες του κλάδου – κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού από μια μέτρια πισίνα διαστάσεων 8χ4 μέτρα, εξατμίζονται περίπου 300 λίτρα νερό την ημέρα. Με πρόχειρους υπολογισμούς αντιλαμβανόμαστε πόσα εκατομμύρια κυβικά πόσιμου νερού χάνονται μόνο από την εξάτμιση κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Θεωρούμε απαραίτητη τη λήψη μέτρων για εξοικονόμηση, τουλάχιστον, του πόσιμου νερού τόσο τιμολογιακού όσο και διοικητικού και συμβουλευτικού χαρακτήρα, όπως:
Τιμολόγηση: πολιτική αυξητικής τιμολόγησης, π.χ. μετά του ενός τόνου νερού / ανά ημέρα / ανά νοικοκυριό ή μετά τη μέγιστη κατανάλωση 30 τόνων το μήνα για τέσσερα άτομα η χρέωση να είναι πολλαπλάσια.
Διοικητικές απαγορεύσεις: να απαγορεύεται η πλήρωση ή η συμπλήρωση του νερού της πισίνας με πόσιμο νερό και τούτο να αναφέρεται στις νέες πολεοδομικές άδειες. Το μέτρο της υποχρεωτικής κάλυψης της πισίνας σε ώρες μη χρήσης για μείωση της εξάτμισης είναι αναγκαίο, καθώς επίσης πισίνες που βρίσκονται κοντά στη θάλασσα να κατασκευάζονται με προδιαγραφές για χρήση θαλασσινού νερού.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός: - Τί προτίθεται να πράξει για να αντιμετωπιστεί το ως άνω πρόβλημα; Προτίθεται να εξετάσει τις προτεινόμενες αλλαγές;

Ο ερωτών βουλευτής

Μιχάλης Παπαγιαννάκης
===========================================

Έχοντας υπόψη τα σοβαρά προβλήματα έλλειψης πόσιμου νερού προτείνουμε:

1) Να απαγορευθεί το γέμισμα ή συμπλήρωμα του νερού της πισίνας από πόσιμο νερό.
2) Σε νέες πολεοδομικές άδειες που θα εκδίδονται από τώρα να απαγορεύεται η σύνδεση της πισίνας με το σύστημα υδροδότησης όπως επίσης και το συμπλήρωμα νερού της.
3) Να εξεταστεί η υποχρεωτική κάλυψη της πισίνας σε ώρες που αυτή δεν χρησιμοποιείται για μείωση της εξάτμισης ιδιαίτερα το καλοκαίρι.
4) Να καθοριστούν πρότυπα ποιότητας κατάλληλου νερού για πισίνες για την προστασία των ιδιοκτητών, που θα υποχρεώνονται να αγοράζουν νερό.
5) Να εξεταστεί η δυνατότητα περιορισμού του αριθμού των πισίνων. Η επιβολή για παράδειγμα μιας ετήσιας φορολογίας , θα υπενθυμίζει τουλάχιστον στους ιδιοκτήτες το περιβαλλοντικό φορτίο που επιβάλλουν στον τόπο με την πισίνα τους.
πηγη : http://theopemptou.com/portal/index.php/allenvi/water-envisubjects/watersaving/159-2009-04-04-19-59-24
Δημοσίευση σχολίου