Πράσινα Σημεία, κέντρα επιδιόρθωσης – επαναχρησιμοποίησης


Μην πετάτε το μαγειρεμένο λάδι στην αποχέτευση!

Στη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται ανά τον κόσμο για τη σωτηρία του πλανήτη, υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να κάνουμε όλοι μας και άλλα που δυστυχώς δεν μπορούμε. Για παράδειγμα στο νησί μας, δεν υπάρχει, Πράσινο Σημείο Ανακύκλωσης, εκτός τους μπλέ κάδους.  Που πετάς το τηγανισμένο λάδι όταν τελειώσεις να μαγειρεύεις; Σε μια σακούλα στα σκουπίδια; Στο νεροχύτη; Και στις δύο περιπτώσεις το λάδι καταλήγει στο περιβάλλον. Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να το βάζεις μέσα σε μπουκάλια και να το πηγαίνεις σε σημεία αποκομιδής λαδιών ώστε να χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή βιοντίζελ.

  • Υπάρχει όμως κάτι που μπορούμε να κάνουμε. Σύμφωνα με έρευνες ΕΝΑ ΛΙΤΡΟ  χρησιμοποιημένου ΛΑΔΙΟΥ που συνηθίζουμε να πετάμε στο νεροχύτη  της κουζίνας μας είναι ικανό να ΜΟΛΥΝΕΙ το νερό που θα χρησιμοποιήσει ένας άνθρωπος για 14 ΧΡΟΝΙΑ!!! Αυτή η απίστευτη διαπίστωση οδήγησε στην ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΛΑΔΙΟΥ! 
  • Στην Αίγινά μας, υπάρχει super-market ή άλλος χώρος που μπορούμε να πηγαίνουμε το λάδι που θα πετούσαμε, σε ένα πλαστικό δοχείο και να το αφήνουμε στην είσοδο του καταστήματος ?
Αν αυτό φαίνεται ανέφικτο, τουλάχιστον ας το συγκεντρώνουμε σε δοχεία και να δίνουμε σε αυτούς που κάνουν Ανακύκλωση . Οχι στην αποχέτευση.
Πράσινο Σημείο, μια συμφέρουσα λύση
Μια ιδέα πολλαπλά συμφέρουσα, τόσο οικολογικά όσο και οικονομικά, για τη διαχείριση των απορριμμάτων και την οργανωμένη ανακύκλωση είναι το Πράσινο Σημείο. Το Πράσινο Σημείο είναι ένας χώρος, όπου ο κάθε πολίτης θα μπορούσε να μεταφέρει διάφορα ογκώδη υλικά, προς επαναχρησιμοποίηση ή ανακύκλωση. Επιπλα, μεταλλικά αντικείμενα, ρούχα, σκεπάσματα ή χαλιά, παιδικά παιχνίδια, ένα χαλασμένο ποδήλατο, σπασμένες κρεμάστρες, σκληρά πλαστικά που δεν είναι συσκευασίες (π.χ. μια σπασμένη λεκάνη), είναι ορισμένα από τα είδη που θα μπορούσαν να συγκεντρωθούν. Στο Πράσινο Σημείο, που θα είναι ένας δημοτικός χώρος, θα μπορούσε να γίνεται και συγκέντρωση ανάλογων υλικών από τις υπηρεσίες του δήμου, με σκοπό να μοιραστούν μετά στα διάφορα ρεύματα ανακύκλωσης.
Παρόλα αυτά, κανένα Πράσινο Σημείο δεν έχει δημιουργηθεί στην Ελλάδα, κανένας δήμος, ούτε από τους μεγαλύτερους και πιο εύρωστους, έχει πάρει ανάλογες πρωτοβουλίες. Παρότι αποτελεί μια πρακτική, που στην υπόλοιπη Ευρώπη αποτελεί κοινό τόπο στις περισσότερες χώρες. Ακόμα και χώρες που ξεκίνησαν αργότερα από την Ελλάδα την προσαρμογή τους στις σύγχρονες απαιτήσεις διαχείρισης των απορριμμάτων και ανακύκλωσης, όπως η Κύπρος, στρέφονται στη δημιουργία των Πράσινων Σημείων. 
Το διαχειριστικό σχέδιο για τα απορρίμματα της Κυπριακής Δημοκρατίας προβλέπει τη δημιουργία 67 τέτοιων χώρων.
Πράσινα Σημεία βέβαια προβλέπει και ο Περιφερειακός Σχεδιασμός της Αττικής (και μάλιστα 20-25), αλλά κανένα βήμα δεν γίνεται σε αυτή την κατεύθυνση, ίσως γιατί οι εργολάβοι των σκουπιδιών εκτιμούν ότι δεν προκύπτει κέρδος από τέτοιες μεθόδους και στρέφονται σε άλλα πεδία κερδοφορίας (καύση κ.λπ.)  Αξίζει να υπογραμμιστεί ότι ειδικά στη σημερινή περίοδο της κρίσης, τα Πράσινα Σημεία θα μπορούσαν να εξελιχθούν και σε κέντρα επιδιόρθωσης – επαναχρησιμοποίησης, προσφέροντας και ορισμένες θέσεις εργασίας, αλλά και φτηνά αντικείμενα, μειώνοντας ταυτόχρονα τον όγκο των σκουπιδιών. Ενα χαλασμένο ποδήλατο ή ένα σπασμένο έπιπλο θα μπορούσαν να επιδιορθωθούν και να μεταπωληθούν στη συνέχεια σε χαμηλή τιμή, καλύπτοντας πραγματικές ανάγκες.

Πρασινα σημεια Ανακυκλωσης στο Πορτο Χελι « Οικολογική ...

sikam.wordpress.com/.../πρα... - Προσωρινά αποθηκευμένη
Πρασινα σημεια Ανακυκλωσης στο Πορτο Χελι. Απριλίου 1, 2011 in Απορρίμματα-Ανακύκλωση. Εδω ειναι ο πισω χωρος σταθμευσης της υπερ αγορας ΑΒ στο .



ΣXETIKA ΘEMATA

Τα πολιτιστικά μονοπάτια της Αίγινας !

  Τα πολιτιστικά μονοπάτια   Select Language Τα πολιτιστικά μονοπάτια της Αίγινας  είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του Δήμου Αίγινας με τη...