Τοπικά Δίκτυα Ανταλλαγών.




Δίκτυο ανταλλαγής Aγαθών και Yπηρεσιών

Είμαστε μία ομάδα πολιτών, μία κίνηση πολιτών, χωρίς δεσμεύσεις, χωρίς εξαρτήσεις, που πιστεύουμε ότι πρέπει να παρέμβουμε, και να προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε τη ζωή στην πόλη που ζούμε.
Κοινός μας τόπος, η αντίληψη ότι με τη συνεργασία, την αυτοοργάνωση, την παρέμβαση και συμμετοχή των πολιτών μπορούμε να ελπίσουμε και να διεκδικήσουμε την χειραφέτηση, την αυτονομία, την αυτοδιοίκηση των τοπικών κοινωνιών.
Σήμερα που το πολιτικό σύμπλεγμα που αποφάσιζε και έπραττε ερήμην μας, καταρρέει, τα κινήματα που γεννά η ελληνική κοινωνία, αμφισβητούν τα δομικά του στοιχεία και διαμορφώνουν ένα συλλογικό όραμα.
Τα δίκτυα ανταλλαγής χωρίς χρήματα αναπτύσσονται σε όλη τη χώρα και θέτουν τους δικούς τους ανθρωποκεντρικούς όρους απέναντι στην αγοραία λογική της κερδοσκοπίας και της εκμετάλλευσης.
Στηρίζουμε, συμμετέχουμε στο ΚΟΙΝΟ
Γιατί έτσι θα μπορέσουμε
  • να δημιουργήσουμε ανθρώπινες σχέσεις που στηρίζονται στη συνεργασία, στην εμπιστοσύνη, στην αλληλεγγύη.
  • να αντιληφθούμε ότι έχουμε τη δύναμη να ανοίξουμε ρωγμές στα σημερινά «αδιέξοδα».
  • να διαβρώσουμε το αυθαίρετο χρηματοπιστωτικό σύστημα που παίζει, κερδοσκοπώντας, με τις ζωές μας.
  • να σχεδιάσουμε το αύριο με τους δικούς μας όρους, της ισοτιμίας, της ισονομίας, της ισηγορίας.
ΛΙΤΟΤΗΤΑ


1  Link   Δίκτυο Ανταλλαγών του Ν. Πιερίας
2  Link   Δίκτυο Ανταλλαγών Χανίων
3  Link   Δίκτυο ανταλλαγών και αλληλεγύης Λέσβου
4  Link   Δίκτυο Εναλλακτικής Οικονομίας Ιεράπετρας
5  Link   Εναλλακτική Μονάδα Ροδόπης
6  Link   Δίκτυο Ανταλλαγής και Αλληλεγγύης Φασούλι
7  Link   Λόγω Τιμής
8  Link   Δίκτυο Ανταλλαγής Αγαθών και υπηρεσιών Χωρίς χρήματα του Πελίτι
9  Link   Δίκτυο Ανταλλαγών Ηρακλείου
10  Link   Κοινωνικό νόμισμα του Οβολός
11  Link   Τράπεζα Χρόνου της Πλατείας Συντάγματος
12  Link   Τράπεζα Εθελοντικού Χρόνου του Δικτύου Γυναικών Ευρώπης


Πληρώνουν χωρίς ευρώ
Ζω και χωρίς λεφτά!
Εξελιγμένο σύστημα ανταλλαγών προϊόντων κάνει άχρηστη τη μεσολάβηση χρημάτων
Νόμισμα από τον τόπο σου...
Τζάμπα και φτηνά online 
Ζωή χωρίς ευρώ, με οβολούς και φασούλιαΜαθήματα από τον κόσμο των πλουσίων
Ένα εναλλακτικό µοντέλο ζωής
Υγεία & Χρήμα ΑΓΟΡΑ & ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ
Προχωρώντας μπροστά Ή αγγλιστί «Moving Forward», είναι ο τίτλος του ντοκιμαντέρ που μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρο εδώ και αφορά την αναγκαιότητα μετάβασης από το σημερινό νομισματικό μοντέλο σε μια άλλου είδους οικονομική κοινωνία. Ο σκηνοθέτης Peter Joseph επιχειρεί να εξηγήσει πώς η μόνη λύση για την παγκόσμια οικονομία είναι να στραφούμε σε αυτό που ονομάζει «οικονομία βασισμένη σε πόρους». Στο ντοκιμαντέρ θα παρακολουθήσετε απόψεις ειδικών επιστημόνων, οικονομολόγων, ανθρωπολόγων, κοινωνιολόγων και άλλων που με συγκεκριμένα παραδείγματα προσπαθούν να δώσουν σαφείς απαντήσεις στα προβλήματα που ταλανίζουν σήμερα τις κοινωνίες του κόσμου. Η ταινία είναι λίγο μεγαλύτερης διάρκειας από 2 ώρες, αλλά αξίζει πραγματικά να τη δείτε: http://youtu.be/4Z9WVZddH9w



  • Αντί για ευρώ.. ΚοιΝο στην Καλαμαριά
Το δίκτυο ανταλλαγής προϊόντων και υπηρεσιών από τη δημοτική κίνηση πολιτών Καλαμαριάς και η εξέλιξη του «κινήματος της πατάτας»
08 Μαρ 2012 - 06:34
Picture 0 for Αντί για ευρώ.. ΚοιΝο στην Καλαμαριά
του Αλέξανδρου Μητάκη
mitakis@voria.gr
Επεκτείνονται σταδιακά στη χώρα τα δίκτυα ανταλλαγής προϊόντων και υπηρεσιών, όπου τα μέλη που συμμετέχουν αντικαθιστούν τα ευρώ με ένα εναλλακτικό ανταλλακτικό νόμισμα, το οποίο δεν συσσωρεύεται, δεν αναπαράγεται και δεν δημιουργεί υπεραξία. Σε αυτό το πλαίσιο, η ανεξάρτητη δημοτική κίνηση πολιτώνΚαλαμαριάς έχει ιδρύσει τους τελευταίους δύο μήνες ένα δίκτυο ανταλλαγής, όπου οι συναλλαγές γίνονται με ΚοιΝο (Κοινωνικό Νόμισμα).

Όπως αναφέρει στη Voria.gr η υπεύθυνη του δικτύου, Ελένη Παπαθεοδοσίου, κατά τον πρώτο μήνα κανονικής λειτουργίας του συστήματος, συμμετέχουν ήδη 50 μέλη, κυρίως πολίτες της Καλαμαριάς, αλλά και κάτοικοι των γύρω περιοχών. «Το δίκτυο ξεκίνησε σε μια προσπάθεια να δημιουργηθούν ανθρώπινες σχέσεις που στηρίζονται στη συνεργασία, στην εμπιστοσύνη, στην αλληλεγγύη και να διαβρωθεί το αυθαίρετο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Μειώνοντας την ανάγκη για χρήμα, μειώνουμε την ανάγκη για δανεισμό», τονίζει.

Στο «Δίκτυο Ανταλλαγής Προϊόντων και Υπηρεσιών» Καλαμαριάς μπορεί να εγγραφεί ηλεκτρονικά (στην ιστοσελίδα koino.com.gr) όποιος έχει να προσφέρει κάποιο προϊόν ή υπηρεσία, αναρτώντας μια αγγελία, ενώ ήδη υπάρχει μεγάλος αριθμός αγγελιών από τα υπάρχονται μέλη, τα οποία προσφέρουν – μεταξύ άλλων: γραμματειακή υποστήριξη μικρών επιχειρήσεων- μερικής απασχόλησης, ιδιαίτερα μαθήματα, μασάζ- νοσηλευτική, ραπτική, αγροτικά τρόφιμα, νομικές υπηρεσίες, ιατρική περίθαλψη κ.α.

Το «Αγροτικό Παντοπωλείο» ως εξέλιξη του «κινήματος της πατάτας»

Η κίνηση πολιτών Καλαμαριάς ετοιμάζει περίπου στα τέλη Μαρτίου τη δημιουργία του «Αγροτικού Παντοπωλείου», ένα δίκτυο συνεργασίας καταναλωτών και αγροτών, όπου τα προϊόντα θα πωλούνται χωρίς τη συμμετοχή μεσαζόντων σε τιμές παραγωγού, όπως συμβαίνει το τελευταίο διάστημα με το γνωστό ως «κίνημα της πατάτας».

«Υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από τους καταναλωτές για μία τέτοια δράση. Ήδη είμαστε πάνω από 100 οικογένειες και ο αριθμός αυξάνεται καθημερινά», δηλώνει η κα Παπαθεοδοσίου. Όπως αναφέρει η ίδια, το τελευταίο διάστημα πραγματοποιούνται συζητήσεις με παραγωγούς γύρω περιοχών για να διαθέσουν τα προϊόντα τους μέσω του συγκεκριμένου δικτύου, με την προϋπόθεση αυτά να είναι πιστοποιημένα και ελεγμένα. «Θέλουμε να σχεδιάσουμε μία οργανωμένη δράση, όπου κάθε τρίμηνο θα υπάρχουν συμφωνημένες τιμές και ποσότητες προϊόντων με τους παραγωγούς», δηλώνει.

Καθημερινό ανταλλακτικό παζάρι

Στο Σημείο Δράσης -Αλληλεγγύης για την Καλαμαριά (οδός Σάντας 7) εκτός από το δίκτυο ανταλλαγής υπηρεσιών και προϊόντων φιλοξενείται «Παζάρι ανταλλαγής» με μεταχειρισμένα αντικείμενα που λειτουργεί κάθε μέρα.

Στο συγκεκριμένο παζάρι ανταλλάσσονται:
Ρούχα
Βιβλία
Σχολικά είδη- Σχολικά βιβλία- Σχολικά βοηθήματα
Οικιακό εξοπλισμό
Παιχνίδια
Μουσικά όργανα
Διακοσμητικά- είδη δώρων- τέχνη
CD-DVD
Ώρες λειτουργίας
Δευτέρα 18.00-20.00
Τρίτη 18.00-20.00
Τετάρτη 18.00-20.00
Πέμπτη 11.00-13.00 και
18.00-20.00
Παρασκευή 11.00-13.00
Σάββατο 11.00-14.00
Κυριακή 11.00-13.00




Τα πολιτιστικά μονοπάτια της Αίγινας !

  Τα πολιτιστικά μονοπάτια   Select Language Τα πολιτιστικά μονοπάτια της Αίγινας  είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του Δήμου Αίγινας με τη...