Η εβδομάδα που πέρασε 7 - 13/7/12


Οικολόγοι Πράσινοι @     
Συνάντηση Οικολόγων Πράσινων με εκπροσώπους της Ένωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος
Άμεση ανάγκη …θεραπείας του περιβάλλοντος στην Κοζάνη
Απαραίτητη η μετάβαση της βεβαρημένης περιοχής στη μεταλιγνιτική εποχή
Διαβάστε περισσότερα... ΕΔΩΕΔΩ και ΕΔΩ
Απάντηση των Οικολόγων Πράσινων στα «νέα μέτρα»
Επιστολή-υπόμνημα στον Υπ. Οικονομικών
ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ
Μείωση της στρατιωτικής θητείας και καθιέρωση ισότιμης κοινωνικής, προτείνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι
Παρασκευή, 13 Ιούλ. 2012
Η σπουδή κυβερνητικών παραγόντων στρέφεται (τώρα που ...έλυσαν όλα τα άλλα ζητήματα) στην αύξηση της στρατιωτικής θητείας. Μέσω αυτής επικαλούνται μάλιστα ότι θα προέλθει και περικοπή των δαπανών! Ίσως αργότερα μας πουν ότι αποτελεί και μέτρο αντιμετώπισης της ανεργίας των νέων! Εντύπωση προκαλεί επίσης η στάση της ΔΗΜΑΡ, που φερόταν, σύμφωνα με τις προγραμματικές της θέσεις, να έχει άλλη αντίληψη περί αμυντικής πολιτικής.
 
Για τη σύλληψη του Δημάρχου Ηλιούπολης
Παρασκευή, 13 Ιούλ. 2012
Για άλλη μια φορά η αστυνομία εξάντλησε την τυπικότητα της, συλλαμβάνοντας και κρατώντας τον Δήμαρχο Ηλιούπολης Βασίλη Βαλασόπουλο. Η αιτία της σύλληψης αφορούσε στην περίφραξη οικοπέδου, που είναι καταγεγραμμένο από τη Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου ως δημόσιο κτήμα. Οι Οικολόγοι Πράσινοι καταδικάζουν τη γραφειοκρατική αντίληψη που για άλλη μια φορά επιδεικνύουν αστυνομικά όργανα και συμπαραστέκονται ενεργά στο Δήμαρχο Ηλιούπολης και σε όποιον άλλον αυτοδιοικητικό παράγοντα αποσκοπεί με τη στάση του στην προάσπιση δημοσίων αγαθών και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.
 
Παρέμβαση για τη μελέτη του ΚΕΠΕ σχετικά με επισκόπηση κρατικών δαπανών 2013-2016
Παρασκευή, 13 Ιούλ. 2012
Οι Οικολόγοι Πράσινοι ζητήσαμε σήμερα από το ΚΕΠΕ να δημοσιεύσει τη μελέτη του σχετικά με την επισκόπηση δαπανών γενικής κυβέρνησης 2013-2016. Οι πολίτες αυτής της χώρας έχουμε συνταγματικό δικαίωμα πρόσβασης στα διοικητικά έγγραφα, τις μελέτες και τις έρευνες των δημόσιων φορέων, δικαίωμα που συμβάλλει στη διαφάνεια και την κοινωνική λογοδοσία των θεσμικών οργάνων της Πολιτείας. Η τακτική των κυβερνήσεων να χρησιμοποιούν την δημόσια επιχορηγούμενη έρευνα κατά το δοκούν, με μερικές διαρροές προς τον τύπο και την κατά βούλησή τους διάθεση των αποτελεσμάτων των ερευνών, συνιστά άλλη μια διαρθρωτική παθογένεια του πολιτικού συστήματος. Επιπρόσθετα, η τακτική αυτή είναι επιζήμια για τους δημόσιους ερευνητικούς φορείς (όπως το ΚΕΠΕ) αφού τους καθιστά μέρος του νοσηρού κομματικού και πολιτικού παιχνιδιού επικοινωνιακών εντυπώσεων.
 
Οι Οικολόγοι Πράσινοι για την παραίτηση του κ. Νικολόπουλου
Δευτέρα, 09 Ιούλ. 2012
Η πρωτότυπη όντως παραίτηση του κ. Νικολόπουλου από το κυβερνητικό σχήμα φανερώνει την τεράστια αδυναμία του πολιτικού προσωπικού των κομμάτων εξουσίας. Ως αντιπολιτευόμενοι υψώνουν στεντόρεια φωνή, όταν όμως τους ανατεθούν ευθύνες, η όψη ξεθωριάζει και κρατούν τις πιο σιββυλικές (απο)στάσεις. Από τη μια ψηφίζουν προγραμματικές δηλώσεις με το βασικό περιεχόμενο των οποίων δεν βρίσκουν σημεία σύγκλισης, από την άλλη παραιτούνται στηρίζοντας τον αρχηγό τους, με τον οποίο διαφωνούν! Αποτυπώνουν έτσι την κρίση του πολιτικού συστήματος. Ένα σύστημα που βασίζεται στο φαίνεσθαι και όχι στην πολιτική ουσία. Με τις επιλογές του ο πρωθυπουργός έδειξε στην πράξη τι σημαίνει αδύναμη κυβέρνηση.
 
Προγραμματικές δηλώσεις στην κατεύθυνση της ...πεπατημένης
Δευτέρα, 09 Ιούλ. 2012
Περίσσεψαν οι γενικότητες, οι απλουστεύσεις, αλλά και οι ...κορώνες κατά την τριήμερη διαδικασία των προγραμματικών δηλώσεων στο κοινοβούλιο. Η γενικόλογη ομιλία του πρωθυπουργού ουδέποτε εξειδικεύτηκε από τους υπουργούς, ενώ η μνεία για σειρά μεταρρυθμίσεων περιορίστηκε στις ιδιωτικοποιήσεις (ο μεγάλος πρωταγωνιστής στην κυβερνητική λύση για την κρίση), στις εξορύξεις, στα μεγάλα έργα και στα σενάρια για 4,5% πρωτογενή πλεονάσματα του κ. Στουρνάρα! Η κυβέρνηση φαίνεται να μην έχει σαφή αντίληψη της επιτακτικής ανάγκης για κατάστρωση ενός εναλλακτικού και βιώσιμου σχεδίου που θα αποτελέσει το πρώτο βήμα για την ανάκτηση εμπιστοσύνης από τους πολίτες και τη διεθνή κοινή γνώμη, τις αγορές και τους ξένους εταίρους.
 
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ
Ψηφίστηκε από την Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης η πρότασή της για τον Κανονισμό του Ταμείου Συνοχής
Πέμπτη, 12 Ιούλ. 2012
- Δεκτές προτάσεις του Νίκου Χρυσόγελου για πιο πράσινη πολιτική συνοχής
- Θα συμμετάσχει στην ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου που θα διαπραγματευθεί με την Κομισιόν και το Συμβούλιο την τελική μορφή του Κανονισμού του Ταμείου Συνοχής
Η Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωκοινοβουλίου ψήφισε στις 11 Ιουλίου την πρόταση για τον Κανονισμό του Ταμείου Συνοχής για την περίοδο 2014-2020. Στην έκθεση Victor Bostinaru που υιοθετήθηκε περιλαμβάνονται και προτάσεις του Νίκου Χρυσόγελου, ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο.
 
Στρογγυλό Τραπέζι, Ημερίδα, Σεμινάριο, Έκθεση: «Κοινωνική Οικονομία και Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις: δυνατότητες απασχόλησης σε εποχή κρίσης»
Τρίτη, 10 Ιούλ. 2012
Στην Ελλάδα, η δημιουργία κοινωνικών και συνεταιριστικών επιχειρήσεων θα μπορούσε να αποτελέσει ένα βασικό εργαλείο εξόδου από την ταυτόχρονη περιβαλλοντική, οικονομική και κοινωνική κρίση. Παρόλα αυτά, όμως, με την εξαίρεση λίγων εξαιρετικών προσπαθειών προς αυτή την κατεύθυνση, η χώρα βρίσκεται στα πρώτα της βήματα στον τομέα αυτό. Αναγνωρίζοντας αυτές τις δυνατότητες αλλά και την πλούσια εμπειρία που υπάρχει σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στο πλαίσιο του θεσμικού του ρόλου ως ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο, ο Νίκος Χρυσόγελος διοργάνωσε τριήμερo εκδηλώσεων για την Κοινωνική Οικονομία και τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις.
 
ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ
Όχι άλλες κεραίες στις γειτονιές μας
Δευτέρα, 09 Ιούλ. 2012
Την έντονη ανησυχία μας εκφράζουμε οι Οικολόγοι Πράσινοι Ζακύνθου για την παρουσία καμουφλαρισμένης κεραίας κινητής τηλεφωνίας σε ταράτσα της οδού Φιλικών, σε απόσταση μόλις 30 μέτρων από το 1ο γυμνάσιο-λύκειο Ζακύνθου. Φαίνεται ότι για κάποιους τα κέρδη είναι πάνω από τον άνθρωπο και την υγεία μικρών παιδιών. Νομίζαμε ότι το τριτοκοσμικό αυτό φαινόμενο έτεινε να εκλείψει στον τόπο μας, αλλά φαίνεται ότι η απουσία της κινηματικής δράσης φορέων όπως η «Πρωτοβουλία Πολιτών για τη Ζάκυνθο» τα τελευταία χρόνια, έδωσε έδαφος για την επανεμφάνισή του.
 
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ, ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ, ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ ΟΜΑΔΕΣ, ΜΕΛΗ ΚΑΙ ΦΙΛΟΥΣ...
Στο δρόμο που (εδώ και χρόνια) χάραξε ο Στουρνάρας
Του Θανάση Παπακωνσταντίνου
Αν κάτι είναι απολύτως σαφές από τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων, είναι ότι από τα πρώτα της βήματα η κυβέρνηση υιοθέτησε πλήρως τη λογική του υπουργού Οικονομικών και μεταθέτει χρονικά προς τα πίσω την όποια διαδικασία επαναδιαπραγμάτευσης επαγγέλονταν προεκλογικά τα κόμματα που τη στηρίζουν. Δίνεται ακόμα έμφαση στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων, που περιλαμβάνει σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν τόσο επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, όσο και ακίνητα (τα περίφημα 50 δις που εισηγήθηκε πριν 15 μήνες η τρόικα).
 
Ανοιχτή επιστολή στον Α. Μανιτάκη
Της Ελεάννας Ιωαννίδου
Σας απευθύνω αυτή την επιστολή λίγο μετά την ανάγνωση των προγραμματικών σας δηλώσεων στη Βουλή. Σήμερα αναγνώρισα το πάθος και τη λάμψη στα μάτια του δασκάλου μου, ίδια με την λάμψη που είχατε όταν μας διδάσκατε τη δύναμη και την ευθύνη των πολιτών σε μια δημοκρατία, όχι μόνο στο μάθημα του συνταγματικού δικαίου, αλλά και στην κοινή μας δράση στην Ένωση Πολιτών Θεσσαλονίκης για το περιβάλλον και τον πολιτισμό. Ήρθαμε τότε πολλές φορές αντιμέτωποι με το Τέρας της Δημόσιας Διοίκησης που, κόντρα στο ρόλο που της απονέμει το Σύνταγμα, απαξιώνει τα συλλογικά αγαθά και ευνοεί υπόγεια ή ευθέως ιδιωτικά συμφέροντα, συχνά ακόμα και σε βάρος των μελλοντικών γενεών.
 
Η ΑΤΤΙΚΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ 21Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΗΝ 10-7-2012Στο 2ο θέμα που ήταν η σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Δήμου Φυλής και της Περιφέρειας Αττικής για την αποπληρωμή δύο μελετών για τη δημιουργία δύο βρεφονηπιακών σταθμών στον ανωτέρω Δήμο, ο περιφερειακός σύμβουλος της Αττικής Οικολογικής Απάντησης Γιώργος Δημαράς τόνισε ότι το κόστος των δύο μελετών ήταν πολύ υψηλό (194.000 ευρώ η κάθε μία!) και ότι στον ιδιωτικό τομέα ανάλογες μελέτες κοστίζουν πολύ λιγότερο( ακόμη και το ¼ των αντίστοιχων τιμών.). Παρατήρησε ότι τέτοιες μελέτες πρέπει να τις κάνουν οι τεχνικές υπηρεσίες των Δήμων.
 
Οι Νέοι Πράσινοι για τις ιδιωτικοποιήσειςΩς βασικός στόχος του προγράμματος της κυβέρνησης για το αμέσως επόμενο διάστημα παρουσιάζονται οι αποκρατικοποιήσεις, η πώληση, δηλαδή, σε ιδιώτες του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών δημόσιων επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας, όπως είναι οι επιχειρήσεις νερού των μεγαλουπόλεων, ο ΟΣΕ και όσοι οργανισμοί μεγάλων λιμένων της χώρας απέμειναν απούλητοι. Η αρχή είχε γίνει με την μετατροπή των εταιρειών σε ΑΕ και την εισαγωγή τους στο χρηματιστήριο, ενώ η προπαγάνδα υπέρ της ιδιωτικοποίησης κύλησε για μια δεκαετία, με τα μέσα ενημέρωσης να σπεύδουν να ενημερώνουν για το πόσο επιζήμιες δήθεν αποδεικνύονται αυτές οι επιχειρήσεις στον Έλληνα φορολογούμενο ή για ακραίες και καταδικαστέες περιπτώσεις συνδικαλιστών που παρουσιάζονταν ως ο κανόνας.
 
Οικολόγοι Πράσινοι @     

Τα πολιτιστικά μονοπάτια της Αίγινας !

  Τα πολιτιστικά μονοπάτια   Select Language Τα πολιτιστικά μονοπάτια της Αίγινας  είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του Δήμου Αίγινας με τη...