Eva Joly: Φτάνει με τη λιτότητα στην Ελλάδα !Η Eva Joly, ευρωβουλευτής και υποψήφια των Γάλλων Πρασίνων για τις προεδρικές εκλογές, επισκέπτεται την Αθήνα - Αλληλεγγύη προς τον ελληνικό λαό - Δίκαιες πολιτικές - Αντιμετώπιση της διαφθοράς
Ανοικτή συνάντηση - συζήτηση με φορείς, Παρασκευή, ώρα 18.00, αίθουσα Κωστής Παλαμάς, Δ10,  στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, Γκάζι
Η Eva Joly, ευρωβουλευτής και υποψήφια των Γάλλων Πράσινων για τις προεδρικές εκλογές, γνωστή αγωνίστρια ενάντια στην διαφθορά και την οικονομική απάτη σε διεθνές επίπεδο, έρχεται στην Ελλάδα για να εκφράσει την έμπρακτη αλληλεγγύη της στον ελληνικό λαό και στους Οικολόγους Πράσινους, την Παρασκευή 17 και το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου. Μαζί της θα είναι οι Γάλλοι Πράσινοι ευρωβουλευτές Karima Delli και Yannick Jadot, καθώς και γάλλοι δημοσιογράφοι.  Η  Eva Joly θα δώσει Συνέντευξη Τύπου από κοινού με τον Νίκο Χρυσόγελο, ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων .

Να μπει τέλος στην πολιτική της λιτότητας η οποία οδηγεί την Ελλάδα στην ύφεση και στην αντιπαραγωγικότητα ζήτησε χαρακτηριστικά η Eva Joly, ευρωβουλευτής και υποψήφια των Γάλλων Πράσινων για τις προεδρικές εκλογές, γνωστή αγωνίστρια ενάντια στην διαφθορά και την οικονομική απάτη σε διεθνές επίπεδο. Επικεφαλής γαλλικής αντιπροσωπείας στην Αθήνα, παρέθεσε νωρίτερα σήμερα συνέντευξη Τύπου (live μετάδοση από το tvxs.gr) από κοινού με τον ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων Νίκο Χρυσόγελο και τον συν-επικεφαλής του κόμματος ενόψει των επικείμενων εκλογών Γιάννη Παρασκευόπουλο.

Ανάμεσα σε άλλα, η κ. Joly στάθηκε στην ανάγκη να περιοριστούν οι στρατιωτικές δαπάνες του ελληνικού Δημοσίου και να εγγυηθεί η ΕΕ τα σύνορα της Ελλάδας, ως σύνορα της Ευρώπης. Η ίδια διέκρινε εναλλακτικό δρόμο για την ελληνική οικονομία μέσα και από τη φορολόγηση των ελληνικών καταθέσεων στην Ελβετία -ζήτησε να δημοσιοποιηθούν τα ονόματα των Ελλήνων καταθετών.
Η γαλλική αντιπροσωπεία, στην οποία μετέχουν και οι Πράσινοι ευρωβουλευτές Karima Delli και Yannick Jadot, καθώς και Γάλλοι δημοσιογράφοι, εξέφρασε την αλληλεγγύη της προς τον ελληνικό λαό, ζήτησε δίκαιες πολιτικές, και στάθηκε στην ανάγκη αντιμετώπισης της διαφθοράς. Θα ακολουθήσει ανοιχτή συνάντηση – συζήτηση με ελληνικούς φορείς στην Αθήνα (στις 18.00, στην Τεχνόπολη).
 Σε κοινή δήλωσή τους από το Στρασβούργο η Eva Joly και ο Νίκος Χρυσόγελος είχαν τονίσει: «Αρνούμαστε να δεχτούμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίζει να ενεργεί με βάση το νεοφιλελεύθερο δόγμα για να αντιμετωπίσει μια κρίση που χρειάζεται ισορροπημένες και δίκαιες πολιτικές. Η Ευρώπη διαπράττει ένα έγκλημα ενάντια στην Ελλάδα και στους Έλληνες προωθώντας πολιτικές λιτότητας και περικοπής των κοινωνικών δικαιωμάτων.
Ακόμα κι αν οι δομικές και δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες, αυτό που επείγει είναι η αλληλεγγύη. Οι Γάλλοι Πράσινοι έρχονται στην Αθήνα για να ζητήσουν μαζί με τους έλληνες Οικολόγους Πράσινους από την Ευρωπαϊκή Ένωση ένα κατεπείγον σχέδιο για αειφόρο ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή, όχι λιτότητα. Από την εμπειρία  της Ισλανδίας, γνωρίζουμε ότι ο δρόμος για την ευημερία είναι η οικολογία και η κοινωνική δικαιοσύνη. Αυτό χρειάζεται η Ελλάδα σήμερα, αυτό είναι το χρέος της Ευρώπης. Προσκαλούμε σε ανοικτό διάλογο τους ελληνικούς κοινωνικούς και επαγγελματικούς φορείς το απόγευμα της Παρασκευής 17/2, ώρα 18.00 στην αίθουσα Κωστής Παλαμάς, Δ10, στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, Γκάζι».

Η Eva Joly είναι γνωστή για τους αγώνες της ενάντια στην διαφθορά. Άρχισε την δικαστικής της καριέρα το 1981. Χειρίστηκε σημαντικές υποθέσεις, μεταξύ άλλων την υπόθεση Elf, ένα από τα μεγαλύτερα πολιτικο-οικονομικά σκάνδαλα της Γαλλίας.  Το 1996 βάζει στη φυλακή τον πρώην πρόεδρο της Elf, Loik Le Floch-Prigent για υπεξαίρεση. Το 2002 γίνεται σύμβουλος της νορβηγικής κυβέρνησης στον τομέα της καταπολέμησης της διαφθοράς και του οικονομικού εγκλήματος σε διεθνές επίπεδο. Το 2005 δημιουργεί το «Δίκτυο»  προστασίας των δικαστών που αγωνίζονται κατά της διαφθοράς. Το 2009 είναι σύμβουλος της ισλανδικής κυβέρνησης στον τομέα της έρευνας σχετικά με την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος της Ισλανδίας. Η Eva Joly αγωνίζεται, επίσης, ενάντια στους φορολογικούς παραδείσους. Το 2009 εκλέχτηκε ευρωβουλευτής και είναι μέλος της Ομάδας τωv Πράσιvωv καθώς και πρόεδρος της Επιτροπής Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.


Eva Joly 
Member of the European Parliament
Δημοσίευση σχολίου