Οι δικές μας προτάσεις για έξοδο από την κρίση


PDFE-mail
AddThis Social Bookmark Button
Βιώνουμε τον πρόλογο μιας παρατεταμένης ύφεσης και μιας οικονομικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής κρίσης άνευ προηγουμένου για τα μεταπολιτευτικά δεδομένα. 
Μια κρίση που δεν την προκάλεσαν οι νέοι, οι μαθητές, οι φοιτητές, οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι και οι συνταξιούχοι που υφίστανται τα μέτρα λιτότητας, αλλά οι διεθνείς -σε συνεργασία με τις εγχώριες- τραπεζο-οικονομικές ελίτ που εξακολουθούν και θησαυρίζουν από τη δυστυχία των πολλών. 
Θεωρούμε αποκλειστικά υπεύθυνους για αυτή τη κρίση τιςιδιωτικές τράπεζες, τα πολυεθνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, την οικονομία της “ελεύθερης αγοράς” και τις χρεοκοπημένες πολιτικές ενός διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος τα τελευταία 50 χρόνια στην Ελλάδα. Ένα διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα και μια κοινωνία του βολέματος που επένδυσαν προσεχτικά όλα αυτά τα χρόνια σε μια βρώμικη, όσο ο λιθάνθρακας, οικονομία της αφθονίας, του δανεισμού, της κατανάλωσης και της εκμετάλλευσης, συναλλασσόμενοι μέσα σε ένα σάπιο πελατειακό- πολιτικό σύστημα.

Σε αυτή την οικονομία του χρήματος και τη δικτατορία των αγορών θέλουμε να αντιτάξουμε την οικονομία των φυσικών πόρων, της εξοικονόμησης, της απο-ανάπτυξης και της τοπικοποίησης, την αλληλέγγυα οικονομία της προσφοράς και της αλληλοβοήθειας, τον οικολογικό μετασχηματισμό της κοινωνίας προς όφελος των πολλών, την διεθνοποίηση και την πολυπολιτισμικότητα

Στις επόμενες παραγράφους σας προτείνουμε μια σειρά ριζοσπαστικών μεταρρυθμίσεων, βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων, για να καλυφθεί αφενός ένα μέρος του ελλείμματος και του χρέους, και αφετέρου για να μην υπονομευθούν περαιτέρω τα κοινωνικά- εργασιακά κεκτημένα από επιπλέον μέτρα λιτότητας, καθώς και να εξοικονομηθούν πολύτιμοι πόροι προς όφελος της κοινωνικής πρόνοιας και δημόσιων αγαθών (υγεία, παιδεία, έρευνα, πολιτισμός, περιβάλλον). 

Οι παρακάτω προτάσεις μπορεί να θεωρούνται ριζοσπαστικές για την ελληνική πραγματικότητα, είναι όμως ρεαλιστικές,επιτυχώς εφαρμοσμένες διεθνώς, και θεωρούμε ότι έχουν την υποστήριξη μιας υπολογίσιμης κρίσιμης μάζας της ελληνικής κοινωνίας. 

Με δεδομένο ότι η τωρινή κρίση δανεισμού σε Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία και αλλού δεν είναι παρά μια δομική διορθωτική κίνηση των ελεύθερων αγορών του καπιταλιστικού- νεοφιλελεύθερου οικονομικού μοντέλου με στόχο τη κερδοσκοπία και την περαιτέρω συσσώρευση του πλούτου, προτείνουμε:

1. 
Την επαναδιαπραγμάτευση- αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας (κατά 60-70%), κατά τα πρότυπα της Αργεντινής και του Εκουαδόρ, χωρίς όμως αποχώρηση από την ΕΕ. Προτείνουμε την άμεση παύση πληρωμής τοκοχρεολυσίων (ιδιαίτερα των υπέρογκων τόκων), καθώς αυτά προήλθαν από κερδοσκοπικές πρακτικές ιδιωτικών τραπεζών και διεθνών επενδυτικών οίκων. Είναι απαραίτητη η σύσταση Διεθνούς Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου για να επιβεβαιωθεί το ποσοστό του χρέους που είναι απεχθές και παράνομο.
2. Την φορολόγηση της κερδοφορίας των ιδιωτικών τραπεζών με τον ανώτατο δυνατό συντελεστή και των χρηματοπιστωτικών- χρηματιστηριακών συναλλαγών κατά τουλάχιστον 1.5%. 
3. Θέσπιση ειδικής εισφοράς (φόρου) πλουσίων, όπου θα φορολογηθούν κατά 10% οι χρηματοπιστωτικές και χρηματιστηριακές συναλλαγές και ο πλούτος του πλουσιότερου 2% της χώρας.
4. Κατάργηση των τοξικών χρηματιστηριακών και πιστωτικών προϊόντων που μετατρέπουν το χρέος σε κέρδος (βλ. CDS, κλπ) και κοινωνικός έλεγχος των ιδιωτικών τραπεζών.
5. Το πάγωμα των εξοπλιστικών δαπανών για 10 χρόνια και την σταδιακή μείωση των εξοπλιστικών προγραμμάτων κατά ¾ μετά το 2020
6. Την άμεση κατάργηση της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας και των στρατιωτικών- μαθητικών παρελάσεων. Επένδυση στο στρατηγικό ρόλο που κατέχει η Ελλάδα ως νοτιο-ανατολικό σύνορο της Ευρώπης αλλά και ως ένα ιστορικά πολυπολιτισμικό σταυροδρόμι.
7. Την αποποινικοποίηση της χρήσης ουσιών και την ελεγχόμενη κλινική διάθεση ουσιών σε τοξικοεξαρτημένα άτομα με συνταγογράφηση (εξοικονόμηση εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ από την καταστολή, έσοδα από φορολογία, επανατροφοδότηση κονδυλίων στην πρόληψη, καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου).
8. Τη νομιμοποίηση της (αυτο)καλλιέργειας της ινδικής κάνναβης (για θεραπευτικούς- διατροφικούς σκοπούς) και της κλωστικής κάνναβης (για βιομηχανικούς σκοπούς). Ρύθμιση του παράνομου εμπορίου κατά τα πρότυπα του καπνού και του αλκοόλ (εξοικονόμηση εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ από την καταστολή, πολλαπλάσια έσοδα από τη φορολόγηση).
9. Τη καταγραφή και φορολόγηση της εκκλησιαστικής- μοναστηριακής περιουσίας με τον ανώτερο δυνατό συντελεστή και το πλήρη διαχωρισμό κράτους- εκκλησίας.
10. Την αναδιοργάνωση της αγροτικής οικονομίας με έμφαση στην βιολογική ποιοτική καλλιέργεια και τηδιατήρηση παραδοσιακών ποικιλιών.
11. Την χορήγηση ασύλου σε μετανάστες που επιθυμούν να μείνουν και να εργαστούν στην Ελλάδα ή να προωθηθούν σε άλλες χώρες της ΕΕ (σε ποσοστά που να ξεπερνούν τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο χορήγησης ασύλου > 25-30%).
12. Την επανάκτηση (και δημιουργία νομικού πλαισίου για την αξιοποίηση) εγκαταλελειμμένων αγροτικών γαιώναπό νέους αγρότες οργανωμένους σε συνεταιρισμούς λαϊκής βάσης. Παροχή φορολογικών και οικονομικών κινήτρων.
13. Τη δημιουργία και υποστήριξη οικοκοινοτήτων, δικτύων αλληλοϋποστήριξης, πιλοτικών εμπειριών αυτοοργάνωσης και αλληλοβοηθητικών- κοινωνικών επιχειρήσεων με έμφαση στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, την οικολογική γεωργία- κτηνοτροφία, την ενεργειακή αυτονομία και τον οικο-άγρο-τουρισμό.
14. Την οργάνωση της τοπικής- οικιακής παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ, τη δημιουργία κοινοτικών συνεταιριστικών ενώσεων ΑΠΕ λαϊκής βάσης, την τοποθέτηση ενός εκατομμυρίου ηλιακές στέγες
καθώς και τηναξιοποίηση του αιολικού δυναμικού με στόχο 25% ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές μέχρι το 2025 και ενεργειακή αυτονομία από ΑΠΕ για καθε νοικοκυριό μέχρι το 2050.
15. Τη δημιουργία και υποστήριξη συνεταιριστικών ενώσεων παραγωγώνδικτύων παραγωγών- καταναλωτώνεναλλακτικών μορφών οικονομικής δικτύωσης και τοπικών ανταλλακτικών συστημάτων χωρίς χρήματα (πχ τράπεζες χρόνου).
16. Τη δημιουργία και ενίσχυση ταμείων αλληλοβοήθειας και τοπικών μικροπιστωτικών μη-κερδοσκοπικών ιδρυμάτων (κοινωνικές τράπεζες με ισόποσους μετόχους τους καταθέτες).
17. Την αντικατάσταση του μαθήματος των θρησκευτικών από αντίστοιχο διαπολιτισμικής εκπαίδευσης για τη μη-βία και τη πολυπολιτισμική συνύπαρξη.
18. Τη νομιμοποίηση της ελεύθερης κατασκήνωσης παράλληλα με την αυτορύθμιση των κοινοτήτων ελευθεροκατασκηνωτών μέσα από τη προώθηση ενός κώδικα ελεύθερης και υπεύθυνης κατασκήνωσης, τη δημιουργίαβασικών υποδομών (τουαλέτες, ντουζιέρες, πόσιμο νερό, κάδοι απορριμμάτων) σε περιοχές ελεύθερης κατασκήνωσης, καθώς και την ανακαίνιση των οργανωμένων κάμπινγκ σύμφωνα με τα οικολογικά κριτήρια για την απονομή κοινοτικού οικολογικού σήματος σε υπηρεσίες κατασκηνώσεων/ κάμπινγκ (Απόφαση της Επιτροπής 2009/564/ΕΚ) και να τη μετατροπή τους σε καλαίσθητους και πρότυπους χώρους υποδοχής, φιλοξενίας και δραστηριοποίησης οικο-ταξιδευτών. 
19. 
Θέσπιση αυστηρών κριτηρίων διαφάνειας και λογοδοσίας για την καταπολέμηση της διαφθοράς στη δημόσια διοίκηση, τη σπατάλη του δημοσίου χρήματος και τη χρηματοδότηση των κομμάτων. Ανάπτυξη δικτύων ελεύθερου λογισμικού και ανοιχτού κώδικα για τη μηχανοργάνωση όλων των δημόσιων υπηρεσιών, προστασία των ψηφιακών ελευθεριών και ενίσχυση του ψηφιακού αλφαβητισμού της κοινωνίας.
20. Θεσμοθέτηση της απλής αναλογικής, των θεματικών δημοψηφισμάτων σε τοπικό και εθνικό επίπεδο, καθώς και ενίσχυση των τοπικών δομών άμεσης δημοκρατίας, ιδιαίτερα των συμμετοχικών προϋπολογισμών- αναπτυξιακών σχεδιασμών σε επίπεδο Δήμου και Περιφέρειας. Θεσμοθέτηση συμβουλίωνανοιχτών συνελεύσεων, σε επίπεδο γειτονιάς, δήμου και περιφέρειας. 

Για εμάς 
είναι η ώρα της αξιοπρέπειας, η ώρα του αγώνα, η ώρα να μεταμορφωθεί το εγώ σε εμείς
 

Ηλιόσποροι

Τα πολιτιστικά μονοπάτια της Αίγινας !

  Τα πολιτιστικά μονοπάτια   Select Language Τα πολιτιστικά μονοπάτια της Αίγινας  είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του Δήμου Αίγινας με τη...