Δημιουργία Περιφερειακού Δικτύου Πράσινων Κομμάτων των Βαλκανίων


ΠΡΟΩΘΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΤΖΕΝΤΑ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ.


Η δημιουργία του Περιφερειακού Δικτύου Πράσινων Κομμάτων των Βαλκανίων είναι πραγματικότητα. Στην απόφαση αυτή κατέληξε το τριήμερο συνέδριο Βαλκάνιων Πράσινων που συγκεντρώθηκαν στην Αθήνα από τις 9 έως τις 11 Δεκεμβρίου.Πράσινα κόμματα από την Αλβανία, την ΠΓΔΜ, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, το Κόσοβο, τη Σλοβενία, τη Σερβία, την Κροατία, την Τουρκία και την Ελλάδα,  με τη συνδρομή του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος, του Ολλανδικού Πράσινου Ιδρύματος Buraeu de Helling  και των Οικολόγων Πράσινων,  αποφάσισαν να δώσουν σάρκα και οστά σε ένα μακροχρόνιο αίτημα περί κοινής συνεργασίας και εφαρμογής της πράσινης ατζέντας στην περιοχή των Βαλκανίων.
Αφήνοντας πίσω το επί είκοσι χρόνια ευρύτερο δίκτυο «διαλόγου Ανατολής-Δύσης», οι συμμετέχοντες κατέληξαν στην ίδρυση ενός δικτύου εφαρμογής πράσινων πολιτικών στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, το οποίο ως κύρια ατζέντα θα έχει την επεξεργασία και επιτυχή μεταφορά του νέου «πράσινου κοινωνικού συμβολαίου» στο ιδιόμορφο τοπίο των Βαλκανίων. Συντονιστές αυτής της κοινής βαλκανικής προσπάθειας για το μέλλον, αναδείχτηκαν μέσα από το συνέδριο η Όλγα Κήκου από τους Οικολόγους Πράσινους και ο AhmetAtil Asici από το αντίστοιχο πράσινο κόμμα της Τουρκίας. Το παρών δήλωσαν  η Ζακλιν Κρέμερς, γενική γραμματέας της Επιτροπής του ΕΠΚ, και ο Αν Ντε Μπερ, συντονιστής του προηγούμενο πράσινου δικτύου «Διαλόγου Ανατολής-Δύσης».
Οι παρουσίες της καθηγήτριας του Παντείου Πανεπιστημίου Βασιλικής Γεωργιάδου και του δημοσιογράφου Δημήτρη Ψαρρά , ανέδειξαν  τη σημασία του συνεδρίου αυτού για τη συμπόρευση όλων των βαλκανικών κρατών προς την ευημερία και την πρόοδο της πολύπαθης περιοχής
. Η Β. Γεωργιάδου με την εισήγησή της  εστίασε στο ζήτημα της παρουσίας του εθνολαϊκισμού στην Ευρώπη και της πλασματικής ανάδειξής του ως μόνης λύσης για τους πολίτες, ενώ ο  Δ. Ψαρράς έκανε μία εκτενή αναφορά στην ακροδεξιά στην Ελλάδα και στη σταδιακή αύξηση της επιρροής της μέχρι και τη συμμετοχή της στην πρόσφατη Κυβέρνηση συνεργασίας. Το παζλ του λαϊκισμού και του εθνικισμού στα βαλκάνια ολοκλήρωσε η  Λέιλα Σομούν, εκπρόσωπος του πράσινου κόμματος της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, η οποία έδωσε μία γεύση από τη θέση που έχουν καταλάβει ο εθνικισμός, η μισαλλοδοξία και ο λαϊκισμός στην κοινωνία της χώρας της.
Το συνέδριο έκλεισε τις πύλες του με την παρουσία δύο πράσινων Ευρωβουλευτών, του Μιχάλη Τρεμόπουλου και του Σβεν Γκίγκολντ, ο πρώτος των οποίων αναφέρθηκε εκτενώς στην ελληνική οικονομική κρίση και στις πράσινες εναλλακτικές προτάσεις σωτηρίας ενώ ο δεύτερος μετά από δριμεία κριτική στο χρηματοπιστωτικό σύστημα τόνισε την αναγκαιότητα για καινοτόμες αλληλέγγυες λύσεις τόσο μεταξύ των Κρατών της ΕΕ όσο και μεταξύ των Βαλκανικών Κρατών.
Το μέλλον διαγράφεται πράσινο, εναλλακτικό και αλληλέγγυο. Αλλιώς το παιχνίδι είναι χαμένο.
Η Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου

Τα πολιτιστικά μονοπάτια της Αίγινας !

  Τα πολιτιστικά μονοπάτια   Select Language Τα πολιτιστικά μονοπάτια της Αίγινας  είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του Δήμου Αίγινας με τη...