Η ανακύκλωση είναι καθαρά θέμα παιδείας !


Μπορούμε να σώσουμε τα Ελληνικά νησιά από τον αυξανόμενο όγκο των σκουπιδιών?


Ναι. Μεγάλη σημασία για αυτό έχει και η χρήση γυάλινων συσκευασιών. Στις γυάλινες συσκευασίες θα πρέπει να γίνεται κατανοητή η διαφορά μεταξύ :
α. Ανακύκλωσης (Recycling): Αφορά την συλλογή φιαλών μιας χρήσης (one trip bottle), την επιστροφή τους στην υαλουργία για παραγωγή  υαλοθραύσματος  και, από αυτό, την δημιουργία νέων φιαλών, και
β. Επαναχρησιμοποίηση / Ξαναγέμισμα / Επιστρεφόμενες (Refill/Reuse): Αφορά τις γυάλινες  φιάλες που επιστρέφονται, καθαρίζονται και μπορούν οι ίδιες να χρησιμοποιηθούν ξανά και ξανά ( περίπου 40 φορές ) από τις βιομηχανίες μπίρας / αναψυκτικών, κτλ
Οι Δήμοι / Κοινότητες στα νησιά μας λοιπόν, μπορούν αποφασιστικά να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα του αυξανόμενου όγκου των σκουπιδιών, αποφασίζοντας την χρήση μόνο επιστρεφόμενων (Refill) γυάλινων συσκευασιών στη περιοχή τους. Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Δήμος μπορεί:
α. Να υποχρεώσει όλα τα καταστήματα εστίασης (πχ εστιατόρια, μπαρ, καφετέριες, κτλ δηλαδή όπου το προϊόν προσφέρεται ¨κρύο¨) να διαθέτουν τα προϊόντα μόνο σε επιστρεφόμενη/ ξαναγεμιζόμενη (Refill Reuse) γυάλινη φιάλη.
(Στη Γαλλία, πχ υπάρχει ήδη σε ισχύ αντίστοιχος νόμος)
β. Να συστήσει στα σουπερ μάρκετ , μίνι μάρκετ, παντοπωλεία, κτλ να διαθέτουν προϊόντα και σε  επιστρεφόμενη / ξαναγεμιζόμενη (Refill/Reuse) γυάλινη φιάλη.
Η ανακύκλωση είναι καθαρά θέμα παιδείας με στόχο τη διαμόρφωση μιας βαθιάς κουλτούρας  σεβασμού στο περιβάλλον από όλους τους πολίτες. Είναι θετικό ότι οι συμπολίτες μας στα πανέμορφα Ελληνικά νησιά είναι πιο ευαίσθητοι στα θέματα της ανακύκλωσης και της προστασίας του περιβάλλοντος. Ας δυναμώσουν την φωνή τους για να κάνουν τη μεγάλη διαφορά, με τη εγγραφή τους, εντελώς δωρεάν, στη Κίνηση “ Φίλοι του Γυαλιού” στην Ελλάδα στο λινκ εδώ.
Δημοσίευση σχολίου