κομποστοποίηση .... Άλλη μία άγνωστη λέξη .;;; :


Τι είναι η κομποστοποίηση;

Άλλη μία άγνωστη λέξη .;;; :
Κομποστοποίηση είναι η φυσική διαδικασία κατά την οποία τα οργανικά απόβλητα (φρούτα, λαχανικά, φύλλα, κλαδέματα κ.ά.) μετατρέπονται σε ένα πλούσιο οργανικό μείγμα που λειτουργεί ως εδαφοβελτιωτικό και λίπασμα. Αυτό το προϊόν ονομάζεται κομπόστ.

Ας δούμε τι κάνουν οι πόλεις στην Ευρώπη εδώ και χρόνια, ή μάλλον ας δούμε τι κάνουν στην Ελλάδα εδώ και λίγα χρόνια κάποιοι δήμοι. Ας πάρουμε το δήμο Ηρακλείου στην Κρήτη.
Από το 2006 έχει ξεκινήσει την κομποστοποίηση του συνόλου των φυτικών υπολειμμάτων του πρασίνου του δήμου, σε ειδικό χώρο με τη βοήθεια του ΤΕΙ Κρήτης. Η σχετική έκθεση αναφέρει πως κάθε χρόνο 10.000 κυβικά μέτρα κλαδοκαθάρων (φύλλα, κλαδιά κ.α.) οδηγούνται στην κομποστοποίηση (τα οποία αλλιώς θα πήγαιναν στη χωματερή) και δίνουν περίπου 1.000 κυβικά μέτρα κομπόστ, το οποίο χρησιμοποηείται για την επέκταση και βελτίωση του πρασίνου στην πόλη. Παράλληλα οι σπουδαστές του ΤΕΙ έχουν την ευκαιρία να κάνουν την πρακτική τους άσκηση σε θέματα κομποστοποίησης.

Ο δήμος προχώρησε και στη συγκέντρωση και μεταφορά των κλαδοκαθάρων των οικογενειακών κήπων με φορτηγά του δήμου. Ακόμη όποιος Δημότης μεταφέρει μόνος του τα κλαδοκάθαρά του, μπορεί να παίρνει μια αναλογική ποσότητα κόμποστ δωρεάν.

Κι ερχόμαστε πίσω, στη δική μας πραγματικότητα.Όπου και να γυρίσεις  βλέπεις κλαδιά και φύλλα στα σκουπίδια.

Αλλά και λίγους μήνες πριν, τα αμέτρητα κίτρινα φύλλα από τα πλατάνια της πόλης μας, αφού γέμισαν πλαστικές σακούλες

και καρότσες, κατέληξαν στη Δουρούτη.

Να μην πω για τα υπολείμματα που αφήνει πίσω του το αλυσοπρίονο του Ανυφαντή.

Είμαστε ακόμη στην αρχή της χρονιάς και προσπαθούμε να είμαστε αισιόδοξοι. Ας μιλήσει λοιπόν κάποιος από το δήμο μας με αυτούς τους ανθρώπους. Το κόστος είναι μικρό, κάντε κάτι.

Χρήσιμες διευθύνσεις:

ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΑΙΓΙΝΑΣ ΣΕ ΞΕΝΑ ΜΟΥΣΕΙΑ

ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΑΙΓΙΝΑΣ ΣΕ ΞΕΝΑ ΜΟΥΣΕΙΑ Της Ε. Σημαντώνη-Μπουρνιά Η ΑΙΓΙΝΑ πριν ακόμα από τον αγώνα τής ανεξαρτησίας και μέχρι π...