ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ....




ΦΥΤΕΨΤΕ ΕΝΑ ΔΕΝΤΡΟ
Reduce
ΜΕΙΩΣΤΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΓΙΣΤΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ: Χρησιμοποιήστε ένα laptop, το οποίο καταναλώνει μόνο 15 με 25 watt, κατά την μέση χρήση, σε σύγκριση με τα 150 watt που καταναλώνει ένας τυπικός επιτραπέζιος υπολογιστής με την οθόνη του. Τοποθετήστε την πρίζα του μετασχηματιστή σε μια πρίζα που μπορεί να κλείνει τελείως, όταν δεν επαναφορτίζεται, και χρησιμοποιήστε το «sleep mode»(κατάσταση αναμονής) – τα laptop απορροφούν απειροελάχιστη ενέργεια σε watt όταν είναι σε κατάσταση αναμονής.
ΜΕΙΩΣΤΕ ΤΗ ΜΟΛΥΝΣΗ ΤΟΥ ΑΕΡΑ ΚΑΙ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΔΕΝΤΡΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΨΗΣΕΤΕ ΦΑΓΗΤΟ: Τα υβρίδια δεν αναφέρονται μόνο σε αυτοκίνητα! Μετατρέψτε την ψηστιέρα του σπιτιού σας σε ένα υβριδικό μοντέλο. Χρησιμοποιήστε ηλεκτρισμό ή φυσικό αέριο ως την κύρια πηγή ενέργειας για την ψηστιέρα, και χρησιμοποιήστε μια μικρή ποσότητα κάρβουνα ή ξύλο για να εμπλουτίσετε με άρωμα και γεύση το φαγητό σας.
ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΤΕ ΛΑΜΠΕΣ ΠΟΥ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΟΥΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ:έχουν διάρκεια ζωής 12πλάσια από τις παραδοσιακές λάμπες και καταναλώνουν 20% λιγότερη ενέργεια. Οι λάμπες αυτές επικεντρώνονται στο να δημιουργούν φως, όχι ζέστη: 90% της ενέργειας που χρησιμοποιούν οι παραδοσιακές λάμπες σπαταλείται στην παραγωγή θερμότητας.
Reuse
ΠΛΥΝΕΤΕ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΝΘΕΚΤΙΚΗ ΚΟΥΠΑ Ή ΕΝΑ ΦΛΙΤΖΑΝΙ: Στο σπίτι, στη δουλειά, και στον ελεύθερο χρόνο σας, χρησιμοποιήστε μια  επαναχρησιμοποιήσιμη κούπα ή ένα φλιτζάνι για αναψυκτικά, αντί να χρησιμοποιήσετε ένα ποτήρι μιας χρήσεως και ενθαρρύνετε τους συναδέλφους, τους φίλους και την οικογένειά σας να κάνουν το ίδιο. Μειώνει τα πολυέξοδα στερεά απόβλητα και διατηρεί τα υλικά και τα αποθέματα, ακόμη και αν ληφθεί υπ’ όψιν το νερό και το σαπούνι που απαιτείται για το πλύσιμό τους.
ΔΑΝΕΙΣΤΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΣΑΣ Ή ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΑΣ: Δανειστείτε και μοιραστείτε βιβλία, CD, και podcasts, αντί να αγοράσετε αυτά τα αντικείμενα. Θα βοηθήσετε να εξοικονομηθούν τα υλικά, συμπεριλαμβανομένων των δέντρων, της ενέργειας που απαιτούνται για την παραγωγή βιβλίων, καθώς και του μη ανανεώσιμου πετρελαίου που απαιτείται για την κατασκευή CD και άλλων μέσων.
ΑΓΟΡΑΣΤΕ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΣΕ VINTAGE ΜΑΓΑΖΙΑ Ή ΣΕ ΥΠΑΙΘΡΙΕΣ ΑΓΟΡΕΣ: υποστηρίξτε τα ανακυκλωμένα αγαθά, αγοράζοντας προϊόντα από δεύτερο χέρι. Είναι λιγότερο ακριβά και πολλές φορές πιο ενδιαφέροντα από τα καινούργια, και θα έχετε εξοικονομήσει τα αποθέματα που χρειάζονται για την κατασκευή νέων εμπορευμάτων, κρατώντας, παράλληλα το ανακυκλωμένο αντικείμενο μακριά από την χωματερή. Πολλές χώρες έχουν διαδικτυακές πηγές για τον εντοπισμό διαθέσιμων προϊόντων δευτέρας χρήσης, συμπεριλαμβανομένου των freecycle.org και craigslist.comστις Ηνωμένες Πολιτείες.
Recycle
ΠΕΤΑΞΤΕ ΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ: :φέρτε το κινητό σας τηλέφωνο σε ένα εξουσιοδοτημένο κατάστημα ανακύκλωσης. Τα κινητά τηλέφωνα περιέχουν αρκετό μόλυβδο για να χαρακτηρισθούν ως επικίνδυνα απόβλητα, και ακόμη και εκείνα που δεν περιέχουν μόλυβδο έχουν χαλκό, νικέλιο, αντιμόνιο, και ψευδάργυρο τα οποία στραγγίζονται στις χωματερές. Σε πολλές χώρες υπάρχουν προγράμματα που προμηθεύουν κινητά τηλέφωνα δεύτερης χρήσης σε εκείνους που τα χρειάζονται, συμπεριλαμβανομένων και θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, γι’ αυτό ερευνήστε για ευκαιρίες να βοηθήσετε κάποιον που βρίσκεται στην ανάγκη του τηλεφώνου που εσείς δεν θέλετε πια. .
ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΤΕ ΤΟ ΝΕΡΟ ΣΑΣ: στο σπίτι σας, αναδιαμορφώστε τα υδραυλικά σας ώστε το νερό της βροχής αλλά και το νερό που χρησιμοποιείτε για το ντους και το μπάνιο να μπορείτε να τα επαναχρησιμοποιήσετε στο καζανάκι σας. Αν έχετε κήπο, ποτίστε τον με το νερό που έχει περισσέψει από το μπάνιο σας ή το πλυντήριο πιάτων (αρκεί να χρησιμοποιείτε βιοδιασπώμενο σαπούνι). Το σαπούνι μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ασφαλή απομάκρυνση ανεπιθύμητων εντόμων από τον κήπο σας, χωρίς τη χρήση φυτοφαρμάκων.
ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΤΕ ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΣΑΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ: δωρίστε εκείνα που δεν θέλετε σε φιλανθρωπίες, ή βρείτε έναν online οργανισμό, όπως η Freecycle.org, για να σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από αντικείμενα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από κάποιον άλλον. Ή μπορείτε να ανταλλάξετε εξοπλισμό ή πράγματα του σπιτιού με φίλους και οικογένεια. Έχετε σαν κανόνα στο σπίτι σας ότι τίποτα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί δεν πετιέται στα σκουπίδια, αν δεν έχετε προσπαθήσει πρώτα να το δώσετε ή να το πουλήσετε σε κάποιον άλλον.
Rethink
ΠΛΕΝΕΤΕ ΤΑ ΡΟΥΧΑ ΣΑΣ ΣΕ ΧΛΙΑΡΟ Ή ΚΡΥΟ ΝΕΡΟ: ενενήντα τοις εκατό της ενέργειας που χρησιμοποιούν τα πλυντήρια ρούχων αναλώνεται στη θέρμανση του νερού, και ως επί το πλείστον, το περιβαλλοντικό αντίκτυπο του εξοπλισμού αφορά τον κύκλο ζωής του  πλυσίματος, και όχι τη διαδικασία κατασκευής. Τα περισσότερα ρούχα δεν χρειάζονται ζεστό νερό για να καθαρίσουν καλά και τα περισσότερα απορρυπαντικά σήμερα δρουν αποτελεσματικά και σε κρύο νερό. Όσο πιο υψηλή είναι η θερμοκρασία του νερού, τόσο περισσότερη ενέργεια καταναλώνετε και τόσο πιο υψηλό είναι το κόστος ενεργειακά και περιβαλλοντικά.
ΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΕ ΕΚΕΙΝΟΝ ΤΟ ΣΩΛΗΝΑ Ή ΕΚΕΙΝΗ ΤΗ ΒΡΥΣΗ ΠΟΥ ΤΡΕΧΕΙ: κατά μέσο όρο, χάνουν 30 σταγόνες το λεπτό, δηλαδή 114 λίτρα νερού την ημέρα που ισοδυναμούν με 27 μπάνια το χρόνο. Επισκευάστε τα και θα εκπλαγείτε από την ποσότητα του νερού που μπορείτε να εξοικονομήσετε.
ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΠΡΙΝ ΤΥΠΩΣΕΤΕ: για να εξοικονομήσετε χαρτί και μελάνι, διαβάστε προσεκτικά τα έγγραφά σας πριν την εκτύπωση και αν πρέπει να τυπώσετε, χρησιμοποιήστε και τις δύο πλευρές του χαρτιού. Το χαρτί αποτελεί παραπάνω από τη μισή ποσότητα όλων των σκουπιδιών.
ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ ΑΝΕΥ ΧΑΡΤΙΟΥ: κανονίστε τους λογαριασμούς σας με τράπεζες, πιστωτικές κάρτες, ΔΕΚΟ και άλλες εταιρείες με τις οποίες έχετε πάγιες μηνιαίες υποχρεώσεις online, έτσι ώστε να μην λαμβάνετε λογαριασμούς σε χαρτί. Θα εξοικονομήσετε χρήματα από ταχυδρομικά τέλη και θα σώσετε δέντρα και ορυκτά καύσιμα.
ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΜΕ ΚΑΛΩΔΙΟ: τα ασύρματα τηλέφωνα είναι βολικά αλλά όταν είναι στη βάση τους απορροφούν ενέργεια συνεχώς, άσχετα από το αν χρησιμοποιούνται ή είναι σε κατάσταση αναμονής. Αλλάξτε τα με το παλιομοδίτικο τηλέφωνο με καλώδιο που χρησιμοποιεί ελάχιστη ενέργεια μέσω της τηλεφωνικής γραμμής. Αν έχετε παραπάνω από ένα τηλέφωνα στο σπίτι σας και χρειάζεστε τη βολή ενός ασυρμάτου, αλλάξτε τουλάχιστον, το ένα τηλέφωνο σε μη ασύρματο.
Replant
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΦΥΤΑ ΦΙΛΙΚΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΗΠΟ ΤΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ ΣΑΣ: αποφύγετε το γκαζόν, όσο ελκυστικό και αν είναι. Αντίθετα μετατρέψτε τη γη σας σε κήπο η σε περιοχή με δέντρα, και περιλάβετε ποικιλίες φυτών που τραβούν/έλκουν τα πουλιά και τις πεταλούδες. Επιλέξτε είδη φυτών που ευδοκιμούν στην περιοχή σας και που χρειάζονται λιγότερο νερό, ψεκασμό και συντήρηση.
ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΗ ΦΥΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΑΣ ΠΙΟ ΑΝΕΤΟ: φυτέψτε δέντρα και θάμνους γύρω από το σπίτι σας για να έχετε σκιά τους ζεστούς μήνες και προστασία από τον άνεμο το χειμώνα. Επιπροσθέτως, τα πτηνά της περιοχής θα έχουν ένα μέρος για να φτιάξουν τις φωλιές τους. Συνεργαστείτε με το τοπικό κέντρο κήπου για να κάνετε την καλύτερη επιλογή φυτών σε σχέση με την περιοχή και τις ανάγκες της.
ΞΑΝΑΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΔΕΝΤΡΟ ΣΑΣ:Αν γιορτάζετε τα Χριστούγεννα διαλέξτε ένα αληθινό δέντρο, με τις ρίζες του άθικτες. Μιλήστε με το τοπικό κέντρο κήπου για συμβουλές φυτεύματος μετά τις γιορτές. Αν επιλέξετε ένα δέντρο που έχει κοπεί, μάθετε αν υπάρχει μέριμνα από την κοινότητά σας για μετατροπή του δέντρου σε αχυρόστρωμα που θα χρησιμοποιηθεί είτε στον δικό σας κήπο, είτε κάπου αλλού στην κοινότητα.

Τα πολιτιστικά μονοπάτια της Αίγινας !

  Τα πολιτιστικά μονοπάτια   Select Language Τα πολιτιστικά μονοπάτια της Αίγινας  είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του Δήμου Αίγινας με τη...