Σάμσο, ένα νησάκι της Δανίας. ( πρώτη ενεργειακά αυτόνομη περιοχή του πλανήτη μας)





Σάμσο: Νησί - μοντέλο

Η Σάμσο, ένα νησί της Δανίας με 4.300 κατοίκους και περίπου 500.000 επισκέπτες κάθε βράδυ, ανακηρύχθηκε το 1998 νησί που συντηρείται αποκλειστικά με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, μειώνοντας με τον τρόπο αυτό τους ρύπους και κερδίζοντας επάξια την ενεργειακή του αυτονομία.

Το νησί αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει πρότυπο για όλα τα νησιά και κυρίως τα ελληνικά, τα οποία αντιμετωπίζουν μια σειρά από δυσκολίες λόγω της γεωγραφικής τους ιδιαιτερότητας αλλά και των περιορισμένων φυσικών πόρων. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια κινήθηκε η διεθνής ημερίδα, με τίτλο «Νησιά και Αειφορία στον Ευρωπαϊκό Χώρο», η οποία πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ) στην Αθήνα. Στόχος της συνάντησης, που οργανώθηκε από το Δίκτυο Αειφόρων Νήσων του Αιγαίου «Δάφνη» σε συνεργασία με τον Δήμο Ιητών και με την υποστήριξη του Διεπιστημονικού Ινστιτούτου Περιβαλλοντικών Ερευνών (ΔΙΠΕ) και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), ήταν η διερεύνηση των δυνατοτήτων συνεργασίας μεταξύ ομοειδών δικτύων στην Ευρώπη και η αναζήτηση πόρων για κοινά προγράμματα.



Ένας Έλληνας ζει στο πρώτο ενεργειακά αυτόνομο νησί στη Δανία «Μένω επτά χρόνια στο Σάμσο, ένα νησάκι της Δανίας. Είχα την τύχη να δω από την αρχή τη μετατροπή του από συμβατικό νησί στην πρώτη ενεργειακά αυτόνομη περιοχή του πλανήτη μας», λέει ο κ. Χριστόδουλος Χαμπής, ο μοναδικός Έλληνας κάτοικος του πράσινου νησιού.
«Έζησα από κοντά τη λαϊκή συμμετοχή σε όλες τις αποφάσεις και μετανιώνω που δεν αγόρασαόταν έπρεπε μετοχές των εταιρειών που σήμερα διαχειρίζονται τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας του νησιού», επισημαίνει ο κ. Χαμπής.
Σήμερα το 100% της ενέργειας στο Σάμσο προέρχεται από τον άνεμο, τον ήλιο και τη βιομάζα και γίνονται προσπάθειες να αντικατασταθεί και η βενζίνη στα αυτοκίνητα. Μάλιστα τα τρακτέρ και τα φέρι-μπόουτ που εξυπηρετούν το νησί χρησιμοποιούν εναλλακτικά καύσιμα από βιομάζα.

Το πρόγραμμα αλλαγής του τρόπου ηλεκτροδότησης και θέρμανσης στο Σάμσο άρχισε το 1998. Ύστερα από επτά χρόνια το νησί είχε ρεύμα και θέρμανση αποκλειστικά από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Το αυτόνομο σύστημα παραγωγής ενέργειας στο Σάμσο στηρίζεται σε αιολικά πάρκα και σε 4 μονάδες παραγωγής θερμότητας. Τα εργοστάσια παραγωγής θερμότητας χρησιμοποιούν βιομάζα ως καύσιμο, κυρίως υπολείμματα ξυλείας, και διαθέτουν τεράστιους ηλιακούς συλλέκτες, όπως αυτός του Νόρμπαϊ που εκτείνεται σε 2.500 τ.μ.
Περίπου 900 κατοικίες είναι συνδεδεμένες με τα εργοστάσια παραγωγής θερμότητας, με το σύστημα της τηλεθέρμανσης. Το κόστος της θέρμανσης είναι περίπου 90 ευρώ τον μήνα για κατοικία 100 τ.μ.  Υπάρχουν τρεις περιοχές όπου έχουν εγκατασταθεί συνολικά 11 ιδιόκτητες ανεμογεννήτριες στο εσωτερικό του νησιού και άλλες 10 υπεράκτιες πλωτές ανεμογεννήτριες στα νότια του νησιού.  «Αγόρασα το σπίτι μου πριν από δυόμισι χρόνια και έχω ρεύμα από ανεμογεννήτριες και θέρμανση από ηλιακούς συλλέκτες. Η πρώην σύζυγός μου και μητέρα των δύο παιδιών μου είναι από εδώ και διαθέτει δύο ανεμογεννήτριες στην περιοχή, οι οποίες της παρέχουν σημαντικό επιπλέον εισόδημα», επισημαίνει ο κ. Χαμπής.Το κόστος της κιλοβατώρας είναι 25 λεπτά για τους κατοίκους του Σάμσο ενώ η κιλοβατώρα από την ανεμογεννήτρια πληρώνεται προς 9 λεπτά στον ιδιοκτήτη της. «Το καλοκαίρι το Σάμσο είναι επίγειος παράδεισος», λέει σε αθηναϊκή εφημερίδα ο κ. Χαμπής. «Διοργανώνονται φεστιβάλ και προσέρχονται εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες για να δουν κυρίως την απεξάρτησή μας από το πετρέλαιο. Τους ονομάζουμε οικο-τουρίστες»

πηγη Τα ΝΕΑ

Τα πολιτιστικά μονοπάτια της Αίγινας !

  Τα πολιτιστικά μονοπάτια   Select Language Τα πολιτιστικά μονοπάτια της Αίγινας  είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του Δήμου Αίγινας με τη...