• Οικολογικό λίπασμα απο φύκια. !!!!

Τα ενοχλητικά φύκια, που βρωμίζουν τις παραλίες και εκνευρίζουν τους κολυμβητές, αποτελούν ένα πρώτης τάξης υλικό για τη βελτίωση της ποιότητας του χώματος που χρησιμοποιείται στους κήπους και στους χλοοτάπητες.
Τα αποτελέσματα των πειραμάτων, που ολοκλήρωσε πριν από λίγους μήνες το ΤΕΙ Ηπείρου, δείχνουν ότι η χρήση φυκιών ως εδαφοβελτιωτικού υλικού, συμπληρωματικού του χώματος, δίνει εξαιρετικά αποτελέσματα. Τα ευρήματα των επιστημόνων παρουσιάστηκαν πριν από λίγο καιρό σε ημερίδα που έγινε στην Πρέβεζα.

Ο αναπληρωτής καθηγητής και προϊστάμενος του ΤΕΙ Ηπείρου, δρ Γεώργιος Γκίζας, εξηγεί ότι τα πειράματα έγιναν τόσο με φύκια στα οποία δεν έγινε καμία επεξεργασία όσο και με φύκια που είχαν περάσει προηγουμένως από τη διαδικασία της κομποστοποίησης. «Αφήσαμε τα φύκια που πήραμε από τη θάλασσα στην άκρη για μερικούς μήνες, έτσι ώστε το νερό της βροχής να διώξει το αλάτι.
Στη συνέχεια τα χρησιμοποιήσαμε ως εδαφοβελτιωτικό σε χώμα πάνω στο οποίο σπείραμε χλοοτάπητα. Κάναμε τρεις διαφορετικές δοκιμές χρησιμοποιώντας φύκια σε ποσοστό 12,5%, 25% και 50%».
Αποτελέσματα
Τα αποτελέσματα που προέκυψαν από το πείραμα ήταν εντυπωσιακά. 

Στο πείραμα που έγινε με χρήση φυκιών σε ποσοστό 12,5% ο χλοοτάπητας αναπτύχθηκε καλύτερα από ό,τι αν είχε τοποθετηθεί μόνο σε χώμα. «Φύκια που πήραμε κατευθείαν από τη θάλασσα τα χρησιμοποιήσαμε και σε υδροπονική καλλιέργεια ζέρμπερας.
Το ένα πείραμα έγινε χρησιμοποιώντας φύκια σε ποσοστό 100% και το δεύτερο σε ποσοστό 50% με το υπόλοιπο να είναι ελαφρόπετρα. Και πάλι τα αποτελέσματα ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά», τονίζει ο κ. Γκίζας.
Ακόμα καλύτερα ήταν τα αποτελέσματα όταν τα ίδια πειράματα έγιναν με φύκια που είχαν περάσει από τη διαδικασία της κομποστοποίησης.
«Στα πειράματα χρησιμοποιήσαμε τα ίδια ποσοστά κομποστ με την προηγούμενη φορά και τα αποτελέσματα ήταν σχεδόν τέλεια. Η προσθήκη αυτή βελτίωσε το χώμα σε πολύ μεγάλο βαθμό. Για ό,τι αφορά τη ζέρμπερα, τα αποτελέσματα ήταν και πάλι καλά, άλλα όχι τόσο εντυπωσιακά όσο όταν είχαμε χρησιμοποιήσει τα φύκια», λέει ο κ. Γκίζας.
Οι ερευνητές του ΤΕΙ Ηπείρου παρασκεύασαν το χώμα που χρησιμοποίησαν στο πείραμα από κοπριά προβάτων, κάτι που, όπως παραδέχεται ο κ. Γκίζας, είναι δύσκολο να γίνει σε αστικό περιβάλλον. «Οποιος κάτοικος πόλης θέλει να φτιάξει αυτό το μείγμα, μπορεί να χρησιμοποιήσει υπολείμματα από φρούτα και λαχανικά ή οργανικά απορρίμματα από κήπους», προτείνει.
ΧΡΗΣΗ ΣΤΙΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ
Μεγάλα οικολογικά και οικονομικά οφέλη
«Τα οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη από τη χρήση των φυκιών στις καλλιέργειες», επισημαίνει ο κ. Γκίζας, «είναι πολλαπλά. Από τη στιγμή που κάποιος βάλει την προσωπική του εργασία και δεν προσλάβει ανθρώπους να μαζέψουν τα φύκια, το κόστος για την πρώτη ύλη είναι μηδενικό», λέει.
Ο καθηγητής του ΤΕΙ Ηπείρου συμπληρώνει ότι, ως εδαφοβελτιωτικά, τα φύκια μπορούν πολύ εύκολα να χρησιμοποιηθούν αντί για την τύρφη, η τιμή της οποίας αυξάνεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια.
«Η εξόρυξη της τύρφης έχει μειωθεί σημαντικά στις περιοχές όπου παράγεται, δηλαδή στην Πολωνία, στη Ρωσία και στις χώρες της Βαλτικής. Επιπλέον, έχουν επιβληθεί πολύ αυστηροί όροι για την εξόρυξή της. Συνεπώς η μείωση της παραγωγή της οδηγεί σε αύξηση της τιμής της».
Οι θετικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις προκύπτουν από την αξιοποίηση του, κατά τα άλλα, άχρηστου υλικού που συνήθως μετατρέπεται σε απορρίμματα. «Με την αξιοποίηση των φυκιών καθαρίζουμε τις ακτές, δεν επιβαρύνουμε τις χωματερές με όγκο απορριμμάτων και επιπλέον χρησιμοποιούμε κάτι που είναι αειφορικό, ανανεώνεται δηλαδή κάθε χρόνο», καταλήγει ο κ. Γκίζας.  πηγή:ethnos.gr
____________________________________________________________

Λοιπόν, ενα καταπληκτικό λίπασμα και οικολογικό 100% ειναι τα φύκια απο την θάλασσα.
Τετοια περίοδο η παραλίες γεμίζουν απο φύκια που << ξερνάει >> η θάλασσα. Πηγαίνουμε και μαζεύουμε την ποσότητα που χρειάζεται ο καθένας ανάλογα των αριθμό των δέντρων, τα ξεπλένουμε σε ενα δίχτυ απο πατάτες (επειδή ειναι ποιο πρακτικό ) για να τους φύγει η αλμύρα και οχι η γλίτσα που εχουν πανω τους, σκάβουμε γύρω-γύρω απο την ρίζα του αμπελιού βάζουμε μια ποσότητα και το σκεπάζουμε. ΔΕΝ υπάρχει καλύτερο λίπασμα,
Δεν λείπει τίποτα απο το φύκι. Ειναι ενα θαύμα της μητέρας φύσης και οχι παρασκεύασμα του ανθρώπου.Δοκιμάστετο οσοι έχετε την δυνατότητα και ζείτε κοντά σε θάλασσα σε λίγα δέντρα- έστω και ένα - και θα θυμηθήτε τον παπα-Σταύρο.
Με τις ευλογίες μου για μια καλή χρονιά σε όλους τους άγνωστους αμπελουργούς ΦΙΛΟΥΣ μου.

Λοιπον φιλοι.Θα ειστε καλυμενοι απο ΟΛΕΣ τις ουσιες 100%. Και Ξερα τα φυκια δεν πειραζουν.Αυτα οταν αποσυνθέτονται μεσα στο χωμα κανουν θαυματα.Δεν υπαρχει το ξαναλεω ουσια που να απουσιαζει απο το φυκι.Η ποσοτητα ειναι σαν δυο πιατα μακαρονια τα οποια τρωμε εμεις.Εδω και οι ανθρωποι κανουν φυκοθεραπειες τωρα. Δοκιμαστε σε λιγες ριζες. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΛΙΠΑΣΜΑ. Γνωριζω οτι καποιοι θα εχουν αμφιβολιες και θα λενε λιπασμα και παλι λιπασμα και οχι πειραματα, αλλα δεν ειναι ετσι. Οταν ξερουμε κατι καλο και δοκιμασμενο ΠΡΕΠΕΙ να το λεμε.Το ψωμι κανενος δεν τρωμε. Και μην γινεστε απιστοι οπως ο Αποστολος Θωμας. 

Αυτο με τα φυκια το κανει ενας γνωστος μου αλλα το κανει σωρο και ριχνει απο πανω θειηκη αμμωνια.Δεν θυμαμε ακριβως γιατι το κανει αυτο αλλα πιστευω οτι ειναι καλυτερο να το αφησεις λιγο καιρο να φυγει η αλμυρα με την βροχη και καλο θα ηταν να ριχνατε και λιγο ασβεστη πανω στον σωρο οπου σκοτωνει και ολα τα μικροβια και κανει και καλο στα φυτα.

Ρίχνουμε άσβεστη ασβέστη σε μίγμα με τριμμένη γαλαζόπετρα. Η αναλογία ειναι 3 προς 1.Δηλαδή τρια κιλά άσβεστη ασβέστη και ενα κιλό τριμμένη γαλαζόπετρα. Όχι μονο σε ενα αμπέλι ολο αυτό το μίγμα, με το μάτι το υπολογίζουμε, περίπου ενα ποτήρι του νερού σε κάθε δέντρο. Αυτο όμως δεν το κάνεις καθε χρόνο. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ. Το κάνεις ανα δεύτερο χρόνο ή ακόμα καλύτερα ανα τρίτο. Πρακτικά-Οικολογικά-Αποτελεσματικά πραγματα για τα αμπέλια μας. Εαν έχουμε γεωπόνους στην παρέα μας,που σίγουρα έχουμε, να μην μας παρεξηγούν που γράφουμε αυτά τα << γιατρό-σόφια >> με τα οποία περιποιούμαστε τα δέντρα μας. Αυτά τα εφόδεια είχαν οι παπούδες μας,αυτά χρησιμοποιούμε και εμεις.Οι αρώστειες των δέντρων λίγο-πολυ, ειναι οι ίδιες. Και μην ξενάμε οτι όλοι εμείς που  κάνουμε για χόμπι την αμπελουργία ΟΛΟΙ ψάχνουμε για αμπέλια τα οποία να μην τα ραντίζουμε καθόλου.

Διάβασα την πατέντα του παπά Σταύρου με τα φύκια. Συμφωνώ ότι είναι δώρο θεού, δωρεάν λίπασμα στις παραλίες μας. Επειδή το χρησιμοποιούμε χρόνια θα ήθελα να προσθέσω κάποια πράγματα. Καταρχήν αποφεύγουμε να τα χρησιμοποιήσουμε αμέσως καθώς το αλάτι που έχουν αθροιστικά θα δημιουργήσει πρόβλημα αλατότητας στα φυτά μας. Επίσης το ότι είναι αζύμωτο θα σοκάρει το φυτό μας καθώς οι μικροοργανισμοί που θα επιδοθούν στην αποδόμηση του θα ανταγωνιστούν τα θρεπτικά στοιχεία του φυτού μας. Προτείνεται να απλωθούν σε χέρσο χώρο, ώστε η βροχή να μπορέσει να τα ξεπλύνει, και προσθήκη φωσφόρου και αζώτου (περίπου 3 κιλά φωσφορική αμμωνίας ανα κυβικό) για θρέψη των μικροοργανσμών (βελτίωση σχέσης Ν/C/Ρ που στα φύκια έχει την δραματική τιμή 106/16/1). Μετά από 2 μήνες ανακατεύουμε και ξαναπροσθέτουμε άζωτο για να ολοκληρωθεί η ζύμωση (η οποία είναι αερόβιος). Όταν υπάρχει η δυνατότητα στρωμάτωσης  των φυκιών σε επάλληλες στρώσεις με φύλλα ελιάς, χώμα και άλλα κομποστ το τελικό προϊόν υπερτερεί καθώς μειώνονται οι απώλειες θρεπτικών στοιχείων κυρίως λόγω της απορρόφησης τους από το χώμα αλλά και από το περισσότερο πορώδες κομπόστ , και αυξάνεται η πληρότητα σε θρεπτικά στοιχεία λόγω της ποικιλότητας των υλικών. Επίσης η μίξη επιταχύνει την έκπλυση του αλατιού καθώς στα ομογενή φύκια το νερό απορρέει χωρίς να διεισδύει.  
Αν παρά ταύτα επιμένετε να το εφαρμόζετε κατευθείαν στο χωράφι καλό είναι να τα ξεπλύνετε όσο γίνεται καλύτερα πριν την εφαρμογή, και να τα προσθέτετε μέσα φθινοπώρου με αρχές χειμώνα μήπως και αποδομηθούν μερικώς μέχρι την άνοιξη (δύσκολο ωστόσο λόγω των συνθηκών – αναερόβιες συνθήκες στο χώμα και χαμηλές θερμοκρασίες).
 Η σύνθεση των φυκιών στα κύρια μακροστοιχεία είναι περίπου 0,6% άζωτο, 0,1% φώσφορο και 1,1% κάλι. Δηλ. στον τόνο βάζω 6 κιλά. αζώτου, 1 κιλό φώσφορο και 11 κιλά κάλι. Για την λίπανση του αμπελιού απαιτούνται περίπου από 1,5 – 2 τόνους το στρέμμα.   http://ampelourgos.gr/forums/p/281/995.aspx#995

Τα πολιτιστικά μονοπάτια της Αίγινας !

  Τα πολιτιστικά μονοπάτια   Select Language Τα πολιτιστικά μονοπάτια της Αίγινας  είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του Δήμου Αίγινας με τη...