Μπορεί να μας ταΐσει ο Σαρωνικός;




Μπορεί να μας ταΐσει ο Σαρωνικός ;


ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΣΤΗΝ ΑΙΓΙΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΡΩΝΙΚΟ, ΤΑ ΨΑΡΙΑ, ΤΗ ΡΥΠΑΝΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΚΑΜΠΙΝΓΚ

Το Σάββατο 31/7/2010 στις 8.00 μ.μ. στην παραλία του Σαρπά στην Αίγινα πραγματοποιήθηκε εκδήλωση των Οικολόγων Πράσινων για το Σαρωνικό. Η εκδήλωση οργανώθηκε και συντονίστηκε από την ΠΚ Αίγινας με κεντρική ομιλήτρια την Β. Λαλιώτου, Ιχθυολόγο, ενώ συμμετείχε και ο υποψήφιος περιφερειάρχης της Αττικής Οικολογικής Απάντησης – ΑΤΤΟΙΚΑ  Κώστας Διάκος. Στην ανοιχτή εκδήλωση ήταν παρόντες εκπρόσωποι του Συλλόγου Αλιέων «Ο Σωτήρας», εκπαιδευτικοί της Αίγινας, εκπρόσωποι συλλόγων πολιτών, πολίτες της Αίγινας και αρκετοί ενδιαφερόμενοι που ήρθαν από την Αθήνα θέλοντας να χαρούν κι ένα μπάνιο συμμετέχοντας σε μια χρήσιμη συζήτηση.

Κατά την εισήγηση σημειώθηκε το πρόβλημα της ρύπανσης στο Σαρωνικό το οποίο, παρά τη σημαντική βελτίωση που έφερε το έργο της Ψυτάλλειας, συνεχίζει να υφίσταται σε τοπικό επίπεδο λόγω της συνεχιζόμενης αστικοποίησης των ακτών, παρανομιών βιομηχανιών, γεωργικών αποβλήτων και σκουπιδιών. Κατόπιν έγινε αναφορά στο σημαντικό πρόβλημα της μείωσης των ιχθυοαποθεμάτων λόγω υπεραλίευσης και αναφέρθηκαν οι αδυναμίες της διοίκησης στο να εξασφαλίσει την εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας κατά την άσκηση της αλιευτικής δραστηριότητας, με αποτέλεσμα την υπερεκμετάλλευση των φυσικών πόρων θέτοντας σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα του αλιευτικού κλάδου. Τέλος, παρουσιάστηκαν προτάσεις για τη βελτίωση της κατάστασης στην περιοχή του Σαρωνικού αλλά και γενικότερα στις θάλασσες της χώρας μας με τη θέσπιση θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών, δυνατότητα που δίνεται από την κοινοτική νομοθεσία αλλά δεν έχει αξιοποιηθεί από τη χώρα μας.
Εκπρόσωποι του Συλλόγου Αλιέων «Ο Σωτήρας» μίλησαν για την υπεραλίευση από τα δυναμικά εργαλεία , γρι- γρί και τράτες τα οποία είναι εξοπλισμένα με τεχνολογίες παράνομες και ασκούν έντονη αλιευτική δραστηριότητα καταστρέφοντας τα σημεία αναπαραγωγής των ψαριών, τα λιβάδια Ποσειδωνίας που είναι για τη θάλασσα ό,τι τα δάση για την στεριά. Διαπίστωσαν πλήρη απουσία ελέγχου και απόλυτη απροθυμία εκ μέρους του λιμεναρχείου με αποτέλεσμα ο Σαρωνικός να αποτελεί ξέφραγο αμπέλι. «Ο Σαρωνικός», είπε ο γραμματέας Κώστας Αλυφαντής, «αν διαχειριζόταν σωστά, θα μας τάιζε όλους και θα συνέβαλλε στην οικονομία μας. Όμως το αντίθετο γίνεται. Αυτοί που γυρεύουν το γρήγορο αλλά πρόσκαιρο κέρδος, μας στερούν από μια υγιεινή πηγή διατροφής. Εμείς έχουμε ήδη χαρτογραφήσει μία υποθαλάσσια περιοχή γύρω από την Αίγινα, η οποία θεωρούμε ότι πρέπει να προστατευτεί πλήρως από κάθε συρόμενο εργαλείο με την πόντιση φυσικών βράχων ως εμπόδια, που θα ευνοήσουν και την αναπαραγωγή των ψαριών.»
Ο Κώστας Διάκος, στην παρέμβαση του έθεσε επίσης το θέμα των ακτών και αναφέρθηκε στην αντισυνταγματικότητα της απαγόρευσης του ελεύθερου κάμπινγκ.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι, θεωρώντας ότι η καταστροφή του θαλάσσιου πλούτου και η κατάχρηση της εκμετάλλευσης του με στόχο την εύκολη κερδοφορία, αποτελεί καταστρατήγηση των δικαιωμάτων των πολιτών της χώρας μας, διεκδικούν δυναμικά την λήψη άμεσων μέτρων για τη βελτίωση του θαλάσσιου περιβάλλοντος που αποτελεί κοινό αγαθό.

                 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΑΙΓΙΝΑΣ
των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ


Πληροφορίες: Γ. Μαλτέζος 6932313108
                      Β. Λαλιώτου 6945026718

Τα πολιτιστικά μονοπάτια της Αίγινας !

  Τα πολιτιστικά μονοπάτια   Select Language Τα πολιτιστικά μονοπάτια της Αίγινας  είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του Δήμου Αίγινας με τη...