ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΠΡΟΩΘΟΥΝ ΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟ

                             
 Γραφείο ευρωβουλευτή
______________________________________________________
                                                                                                                              2.6.2010
ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ
ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΠΡΟΩΘΟΥΝ ΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ
Παρέμβαση του Μιχ. Τρεμόπουλου στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων
Την αποστολή αντιπροσωπείας στο Ισραήλ για να εξετάσει τις καταγγελίες για κακομεταχείριση και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έγιναν από Έλληνες πολίτες που είχαν συλληφθεί κατά τη επιχείρηση κατάληψης από το ναυτικό του Ισραήλ του στολίσκου που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, προωθούν οι Πράσινοι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στην αντιπροσωπεία έχει ζητήσει να συμμετάσχει και ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος.
Η ομάδα των Πράσινων ενημερώθηκε από τον ευρωβουλευτή Μιχάλη Τρεμόπουλο τόσο για τις καταγγελίες, όσο και για την προσωπική μαρτυρία του Έλληνα πρέσβη στο Τελ Αβίβ, Κυριάκου Λουκάκη, για τους μώλωπες που είδε στο πλευρό και στον αστράγαλο του συντονιστή της ελληνικής αποστολής, Βαγγέλη Πισσία. Με ενέργειες των Πράσινων έγινε τελικά χθες διάβημα της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ε.Ε. στο Ισραήλ για την άμεση απελευθέρωση των εκατοντάδων ακτιβιστών.
Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του ευρωκοινοβουλίου, παρουσία του πρέσβη του Ισραήλ στις Βρυξέλλες, ο τελευταίος αρνήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση του Μιχάλη Τρεμόπουλου αν κατά τον έλεγχο των πλοίων του στολίσκου, βρήκαν όπλα.

Μετά τις σημερινές εξελίξεις, ο Μ. Τρεμόπουλος, από τις Βρυξέλλες, όπου βρίσκεται, δήλωσε: «Όπως είπα και στην παρέμβαση μου στην Επιτροπή, ανήκω σε αυτούς που υποστηρίζουν τη συνύπαρξη και τις μη βίαιες λύσεις. Όμως αυτός ο "βίαιος και προκλητικός στολίσκος" -όπως λέει η ισραηλινή πλευρά- μετέφερε μόνο τρόφιμα, φαρμακευτικό και οικοδομικό υλικό. Εφόσον απήγαγαν, μετέφεραν τα πλοία και τα έλεγξαν, βρήκαν τελικά όπλα; Επίσης, ο κυβερνήτης ενός από τα πλοία κατήγγειλε ότι έχει υποστεί ξυλοδαρμό ο συντονιστής της καμπάνιας Βαγγέλης Πισσσίας, και αυτό το επιβεβαίωσε ο Έλληνας πρέσβης στο Τελ Αβίβ ενώ μέλος του πληρώματος κατήγγειλε ηλεκτροσόκ. Οι αρχές του Ισραήλ δεν απαντούν. Αλλά το Ισραήλ είναι μία χώρα που είναι συνδεδεμένη με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ένας από τους πυλώνες της οποίας είναι ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αυτή η κατάφωρη παραβίαση των αρχών του δικαίου, πρέπει να σημαίνει και επιβολή οικονομικών και πολιτικών κυρώσεων».

Για περισσότερες πληροφορίες:  Μιχ. Τρεμόπουλος  6982 689868
                                           
Γραφείο ευρωβουλευτή
Βρυξέλλες: European Parliament, Rue Wiertz, ASP 08H247, B-1047 Brussels, Belgium Tel: 0032 228 45402v
Στρασβούργο: Bât. Louise Weiss, T05059, 1, av. du Pr. Schuman, CS 91024, F-67070 Strasbourg, Tel: 0033 388 175402
Αθήνα: Μητροπόλεως 1 (πλ. Συντάγματος), 10557 Αθήνα / Τηλ.: 210.3709705 / Fax: 210.3709707
Θεσσαλονίκη: Πλάτωνος 1 (& Εγνατίας), 54631 Θεσσαλονίκη / Τηλ.: 2310.269780 και 2310.266705
Δημοσίευση σχολίου