μέλος του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ
web: www.ecogreens.gr - email: pressoffice@ecogreens-gr.org
Αθήνα: Κολοκοτρώνη 31, 10562, τηλ. 210.3241001, fax 210 3241825
Θεσσαλονίκη: Φιλίππου 51, 54631, τηλ. 2310.222503, fax 2310.421196
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ
Η εβδομάδα που πέρασε 13-19/03/10
ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΑΠΟ ΤΑ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΑ ΣΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Ερωτήσεις για το Lebaycid της ελιάς και για σκευάσματα για τους φοίνικες

Κυριακή, 14 Μάρτιος 2010 15:33
Σοβαρές πτυχές των κινδύνων από τα φυτοφάρμακα φέρνουν στο ευρωκοινοβούλιο οι Οικολόγοι Πράσινοι.
«Πίσω από τα φυτοφάρμακα δε βρίσκονται μόνο σοβαρότατοι κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον, αλλά και τεράστια οικονομικά συμφέροντα», δήλωσε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Η αδιαφορία ή και η διαπλοκή των ελληνικών κυβερνήσεων έχει οδηγήσει τη χώρα μας στο σημείο να αποτελεί το τελευταίο καταφύγιο για φυτοφάρμακα που έχουν απαγορευθεί σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη. Η κατάσταση αυτή πρέπει οπωσδήποτε να πάρει τέλος».
 
ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΤΕΡΕΑ ΒΙΟΚΑΥΣΙΜΑ, ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ
Ερώτηση του Μιχάλη Τρεμόπουλου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Κυριακή, 14 Μάρτιος 2010 18:28
Το θέμα της συμπιεσμένης βιομάζας και της χρήσης της σε τυποποιημένη μορφή ("συσσωματώματα ξύλου" ή pellets) για θέρμανση και ενέργεια, φέρνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Μια τέτοια χρήση βοηθάει στην καλύτερη διαχείριση των δασών και στη μείωση των κινδύνων πυρκαγιάς, καθώς αξιοποιείται ως πρώτη ύλη το πλεόνασμα δασικής βιομάζας όπως τα ξερόκλαδα ή τα κατάλοιπα της υλοτομίας. Επιπλέον, η ενέργεια που παράγεται είναι φιλική προς το περιβάλλον, καθώς είναι ανανεώσιμη και δεν επιβαρύνει το κλίμα, καθώς το διοξείδιο που απελευθερώνεται με την καύση είναι ακριβώς όσο απορροφήθηκε για την παραγωγή της καύσιμης ύλης.
 
Η ποιότητα της ζωής είναι δικαίωμα όλων μας και όχι προνόμιο λίγων
Δευτέρα, 15 Μάρτιος 2010 13:15
Η Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτών για τους ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ δεν σχετίζεται μόνο με την προστασία των δικαιωμάτων των καταναλωτών αλλά και με την προστασία του πλανήτη από τον φαύλο κύκλο της υπερκατανάλωσης ο οποίος στην ουσία ροκανίζει το μέλλον μας.
Είμαστε καθημερινά καταναλωτές δημόσιων και ιδιωτικών αγαθών και υπηρεσιών όλο και χαμηλότερης αξίας με όλο και υψηλότερο τίμημα για την τσέπη μας και την ποιότητα της ζωής μας.
Το πρόβλημα δεν είναι μόνο τι καταναλώνουμε, αλλά και το πόσο καταναλώνουμε ιδιαίτερα όταν γνωρίζουμε ότι ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ζουν σε άθλιες συνθήκες.
 
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ στις ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΙΣ της Ε.Ε.
Έκθεση του Μ. Τρεμόπουλου στην Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωκοινοβουλίου

Τετάρτη, 17 Μάρτιος 2010 00:00
Πλήρη διαφάνεια και έγκαιρη δημοσίευση όλων των πληροφοριών για χρηματοδοτήσεις από τα προγράμματα Περιφερειακής Πολιτικής, ζητάει από την Κομισιόν ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος. Και ταυτόχρονα, καταθέτει στην Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, όπου είναι αντιπρόεδρος, σχέδιο Έκθεσης για τη «Διαφάνεια στην Περιφερειακή Πολιτική και τις Χρηματοδοτήσεις της».
«Δικαιούμαστε πλήρη διαφάνεια και έγκαιρη δημοσίευση όλων των πληροφοριών για τις χρηματοδοτήσεις της Ε.Ε. Η Κομισιόν αποτελεί μια λυπηρή εξαίρεση από την πρακτική διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων όσον αφορά την ανοιχτή δημοσίευση των πληροφοριών σχετικά με τα μεγάλα έργα πριν από την απόφαση για τη χρηματοδότησή τους», δήλωσε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Η Έκθεση στοχεύει στο να εξασφαλίσει πως οι ευρωπαίοι πολίτες μπορούν εύκολα να γνωρίζουν τα πάντα γύρω από το ποια είναι τα προγράμματα χρηματοδότησης, ποιοι τα δικαιούνται, πως μπορούν να επικοινωνήσουν, να έχουν περιλήψεις των σχεδίων, τους τρόπους που μπορούν να εξασφαλίσουν στήριξη ή τους εταίρους κάθε σχεδίου».
 
H διέξοδος από την κρίση έχει και ευρωπαϊκή διάσταση - Με συνέντευξη τύπου ολοκληρώθηκε η επίσκεψη των δύο Πράσινων ευρωβουλευτών
Πέμπτη, 18 Μάρτιος 2010 17:26
Με συνέντευξη τύπου ολοκληρώθηκε η διήμερη επίσκεψη στη χώρα μας των ευρωβουλευτών Rebecca Harms, συμπροέδρου της Ομάδας των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο και του Sven Giegold, υπεύθυνου για οικονομικά θέματα. Η επίσκεψη οργανώθηκε σε συνεργασία με τους Οικολόγους Πράσινους, με στόχο τη συμβολή σε ένα κλίμα ουσιαστικού πολιτικού διαλόγου μεταξύ της ελληνικής και της γερμανικής κοινωνίας, μακριά από λαϊκισμούς, την καλύτερη κατανόηση των διαστάσεων της ελληνικής κρίσης και την από κοινού ανάληψη πρωτοβουλιών των Οικολόγων Πράσινων, των γερμανών Πράσινων, της Ομάδας των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο και του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος για την αντιμετώπιση της ελληνικής και της ευρωπαϊκής οικονομικής κρίσης.
 
ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΚΑΤ' ΟΙΚΟΝ: Μικρό βήμα, εκείπου απαιτείται άλμα
Πέμπτη, 18 Μάρτιος 2010 18:08
Το πρόγραμμα "Εξοικονόμηση Κατ' οίκον", όπως το εξήγγειλε χθες το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κινείται μεν σε θετική κατεύθυνση, είναι όμως εξαιρετικά περιορισμένο και αναπόφευκτα αναποτελεσματικό.
Καταρχήν ο προϋπολογισμός των 200 εκ.ευρώ και ο στόχος των 100.000 κατοικιών του προγράμματος είναι ανεπαρκείς ακόμα και για την επίτευξη των ήδη δεσμευτικών στόχων της χώρας μας. Το κτιριακό απόθεμα που χρειάζεται άμεσα ενεργειακή αναβάθμιση εκτιμάται σε περίπου 1 εκ κατοικίες. Ένα ουσιαστικό πρόγραμμα συνεπώς οφείλει να στοχεύει στην αναβάθμιση 100.000 κατοικιών κάθε χρόνο, από φέτος μέχρι το 2020 και να παρέχει τα κατάλληλα κίνητρα για αυτό.
 
Εντονότερες προσπάθειες για την προστασία του Σέϊχ-Σου, επέκταση των αναδασωτικών προσπαθειών και ενοποίηση πράσινων χώρων στην πόλη ζητούν οι Οικολόγοι Πράσινοι Θεσσαλονίκης
Παρασκευή, 19 Μάρτιος 2010 14:45
Αυτά είναι τα βασικά σημεία που θα τονιστούν στην εκδήλωση με θέμα: "Σέϊχ-Σου: η σημερινή κατάσταση και το μέλλον του περιαστικού δάσους της Θεσσαλονίκης", που διοργανώνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι Θεσσαλονίκης σήμερα Παρασκευή 19 Μαρτίου 2010, στις 7μμ., στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Συκεών (Στρ. Σαράφη 1). Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Δασοπονίας (21 Μαρτίου) και στόχος είναι να τεθούν και θέματα ποιότητας ζωής στη σημερινή πολύπλευρη κρίση που βιώνουμε, όπως και θέματα δημιουργίας πράσινων θέσεων εργασίας στον τομέα της προστασίας των δασών και του περιβάλλοντος.
 
21 ΜΑΡΤΙΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΔΑΣΟΠΟΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΠΟΤΕ ΘΑ ΤΗΝ ΤΙΜΗΣΟΥΜΕ ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ;
Παρασκευή, 19 Μάρτιος 2010 13:32
Επιστολές με προτάσεις των Οικολόγων Πράσινων για τα δάση προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Προστασίας του Πολίτη.
Στη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας παραμένουν δυστυχώς επίκαιρα όλα όσα ίσχυαν και τις προηγούμενες χρονιές. Στο περσινό Δελτίο των Οικολόγων Πράσινων επισημαίναμε ότι δεν μπορούμε να τιμούμε την Ημέρα Δασοπονίας αν δεν αλλάξουν οι πολιτικές που υποτιμούν το δασικό πλούτο της χώρας μας και δεν αποκτήσει η χώρα την ενιαία και συνεκτική δασική πολιτική που θα θωρακίσει τα δασικά οικοσυστήματα από κάθε λογής κινδύνους. Φέτος, παρά τα θετικά βήματα που έχουν σημειωθεί σε αυτή την κατεύθυνση, τίποτα δεν μας εγγυάται ότι η παρανομία στις δασικές εκτάσεις θα εξαλειφθεί ή ότι δεν θα ζήσουμε ξανά τα πύρινα καλοκαίρια των τελευταίων ετών.
 
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ: ΠΟΣΟ ΑΚΟΜΗ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ Η ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ;
Παρασκευή, 19 Μάρτιος 2010 13:41
Η απόφαση του ΚΥΣΕΑ για τα γερμανικά υποβρύχια, αλλά και για περιορισμένη ενίσχυση της ελληνικής δύναμης στο Αφγανιστάν, δείχνει ότι η πολιτική των υψηλών στρατιωτικών δαπανών συνεχίζεται παρά την κρίση. Ακόμη και μετά τις περικοπές θα ξοδέψουμε το 2010 για εξοπλισμούς πάνω από 7 δις ευρώ, όταν το σύνολο των αιματηρών μέτρων για το δημόσιο έλλειμμα αφορά ποσά της τάξης των 10 δις ευρώ.
 
ΤΟ ΠΕΡΙΑΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙΚΟΠΕΔΟ ΓΙΑ «ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ»
Ερώτηση των Οικολόγων Πράσινων στο ευρωκοινοβούλιο για το Λόφο της Περάνθης στην Άρτα

Παρασκευή, 19 Μάρτιος 2010 15:04
Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο φέρνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι την υπόθεση της διάνοιξης οδικού άξονα στην προστατευόμενη περιοχή του λόφου της Περάνθης κοντά στην Άρτα.
Το έργο, που πρόκειται να συγχρηματοδοτηθεί από ευρωπαϊκούς πόρους του Π.Ε.Π. Ηπείρου, προωθείται με πρωτοβουλία του Δήμου Αρταίων. Η διάνοιξη του δρόμου, αποτελεί πιθανότατα το πρώτο βήμα για την κλασσική «αξιοποίηση» του λόφου της Περάνθης, με τους γνωστούς τρόπους πουταλαιπωρούν το περιβάλλον σε όλη σχεδόν την Ελλάδα. Ήδη ο δήμαρχος Αρταίων έχει μιλήσει για δημιουργία ξενώνα σε συνδυασμό με το υπάρχον τουριστικό περίπτερο, ενώ έχουν γίνει και εκτεταμένοι αποχαρακτηρισμοί δασικών εκτάσεων. Τοπικές μάλιστα πρωτοβουλίες καταγγέλλουν ότι υπάρχουν σχέδια για τρία τουλάχιστον ξενοδοχεία στο λόφο και ότι η διάνοιξη του δρόμου αποτελεί το πρώτο βήμα για τον κατασκευαστικό οργασμό. Τονίζουν επίσης ότι δεν έγινε σχεδόν καθόλου διαβούλευση και ότι το έργο εξυπηρετεί σχεδόν αποκλειστικά την εύκολη πρόσβαση των αυτοκινήτων στο δάσος, αφού ο οικισμός της Λιμίνης έχει ήδη σύνδεση με την Άρτα με πολύ πιο βατή διαδρομή.
 
Η εβδομάδα που έρχεται 20-26/03/10
  • Σάββατο 20 Μαρτίου: Σεμινάριο για το θεσμό της αυτοδιοίκησης και τις πράσινες πολιτικές διοργανώνει η σχετική Θεματική Ομάδα των Οικολόγων Πράσινων. Το σεμινάριο μπορούν να παρακολουθήσουν μέλη και φίλοι των ΟΠ. Ωρα έναρξης 10.30 αίθουσα «Σάκης Καράγιωργας». Δείτε εδώ περισσότερες πληροφορίες.
  • Σάββατο 20 Μαρτίου: Οι Οικολόγοι Πράσινοι oργανώνουν το Σάββατο 20/3 και ώρα 18:00 στο Συνεδριακό Κέντρο του Μουσείου Κρητικής Εθνολογίας Βόρων ανοιχτή συζήτηση με θέμα: «Οι προοπτικές της γεωργίας στην Κρήτη. Ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης» Τη συζήτηση ανοίγουν οι Μιχάλης Τρεμόπουλος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, Μανόλης Στρατάκης βουλευτής του ΠαΣοΚ, Μιχάλης Κριτσωτάκης, βουλευτής του ΣυΡιΖΑ, Θανάσης Καλύβας, Πρόεδρος του ΚΕΠΕΑΝ. Δείτε εδώ περισσότερες πληροφορίες.
  • Κυριακή 21 Μαρτίου: Περιφερειακή συνδιάσκεψη Οικολόγων Πράσινων Αττικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο (αίθουσα "Σάκης Καράγιωργας"), ώρα 15.00. Δείτε εδώ περισσότερες πληροφορίες.
  • Κυριακή 21 Μαρτίου: Χρειαζόμαστε τα δάση και τα δάση χρειάζονται εμάς. Οι Οικολόγοι Πράσινοι πραγματοποιούν σειρά δράσεων σε πόλεις της χώρας με αφορμή την Ημέρα Δασοπονίας (21 Μαρτίου) και καλούν τους πολίτες να συμμετέχουν και να συνεισφέρουν στην προσπάθεια ευαισθητοποίησης για την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων και τη συμβολή τους μέσω της προστασίας και ορθής διαχείρισης στην πράσινη οικονομία. Το πρόγραμμα των δράσεων θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες. Δείτε εδώ περισσότερες πληροφορίες.
Ανακοινώσεις από ομάδες, μέλη και φίλους των ΟΠ
Οι ενδιαφερόμενοι που επιθυμούν να ανακοινώνονται οι δραστηριότητες τους στην "Εβδομάδα που έρχεται" να αποστέλουν τις σχετικές πληροφορίες έως 12.00 κάθε Παρασκευής στην ηλεκτρονική διεύθυνση op.ebdomada@gmail.com.
Yπεύθυνοι: Πολυδεύκης Παπαδόπουλος, Στέλλα Κεμανετζή, Κώστας Γεωργιάδης
Επιμέλεια: Σπύρος Δήμας
The following information is a reminder of your current mailing list subscription:

Τα πολιτιστικά μονοπάτια της Αίγινας !

  Τα πολιτιστικά μονοπάτια   Select Language Τα πολιτιστικά μονοπάτια της Αίγινας  είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του Δήμου Αίγινας με τη...